Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, δηλώνει αποφασισμένος να αλλάξει το τοπίο του αμερικανικού ποδοσφαίρου, προτείνοντας ριζικές αλλαγές στο σύστημα των πρωταθλημάτων.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Σε μια αποκαλυπτική συζήτηση στο Fanatics Fest της Νέας Υόρκης, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ποδόσφαιρο μπορεί σύντομα να γίνει το κορυφαίο άθλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Σε τρία, τέσσερα, το πολύ πέντε χρόνια, θα είναι στην κορυφή. Και ξέρω γιατί είμαι εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ινφαντίνο, που διαμένει στο Μαϊάμι, τόνισε ότι η FIFA έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη του αθλήματος στις ΗΠΑ, και πρότεινε την εισαγωγή του συστήματος ανόδου και υποβιβασμού, το οποίο αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων πρωταθλημάτων.
Αλλαγή φιλοσοφίας με βάση το ευρωπαϊκό μοντέλο
Αναφερόμενος στην επιτυχία της Ρέξαμ, που ανέβηκε τρεις κατηγορίες μέσα σε λίγα χρόνια, ο Ινφαντίνο υπογράμμισε τη σημασία των «παραμυθένιων ιστοριών» στο ποδόσφαιρο. «Αυτό είναι το όμορφο με την άνοδο και τον υποβιβασμό. Οι μικροί μπορούν να νικήσουν τους μεγάλους. Αυτό δεν συμβαίνει συχνά σε άλλα αθλήματα», είπε.
Η πρόταση του Ινφαντίνο έρχεται σε μια περίοδο που η United Soccer League (USL) έχει ήδη ψηφίσει υπέρ της εφαρμογής του συστήματος ανόδου-υποβιβασμού από το 2027, δημιουργώντας ένα τριεπίπεδο πρωτάθλημα -χωρίς, όμως, τη συμμετοχή του MLS.
MLS: Ένα κλειστό σύστημα με περιορισμούς
Η Major League Soccer, που ιδρύθηκε το 1996 ως μέρος της συμφωνίας για τη φιλοξενία του Μουντιάλ 1994, λειτουργεί ως κλειστό πρωτάθλημα χωρίς υποβιβασμούς. Το μοντέλο αυτό προσφέρει σταθερότητα και ισορροπία, αλλά περιορίζει την ελευθερία των ομάδων να επενδύσουν και να εξελιχθούν ανεξάρτητα.
Ο κομισάριος του MLS, Ντον Γκάρμπερ, σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Athletic, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο μέλλον, λέγοντας: «Η ζωή είναι μεγάλη. Δεν αποκλείεται να δούμε περισσότερες ομάδες και διαφορετικές δομές, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες».
Η δημοτικότητα του ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ ανεβαίνει
Παρά το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο παραμένει πίσω από τα παραδοσιακά αμερικανικά αθλήματα σε τηλεθέαση και προσέλευση, τα τελευταία χρόνια σημειώνει σταθερή άνοδο. Σύμφωνα με έρευνα της S&P Global, το 14% των ενηλίκων στις ΗΠΑ παρακολουθεί ποδόσφαιρο, ενώ το 55% όσων το παρακολουθούν βλέπει MLS.
Η FIFA, βλέποντας την αυξανόμενη δυναμική, επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει το ενδιαφέρον ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, που θα φιλοξενηθεί σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό.
Ο προπονητής της Ντιναμό Βουκουρεστίου, Ζέλικο Κόπιτς, παραχώρησε δηλώσεις στα ΜΜΕ της Ρουμανίας κατά την αναχώρηση της αποστολής για την Πολωνία όπου θα γίνει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και ανάμεσα σε άλλα, μίλησε για τον Χάμπο Κυριάκου, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το deal έχει ολοκληρωθεί και απλά απέμειναν τα τυπικά για να ανακοινωθεί.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
22/06 @ 19:48
Ο προπονητής της Ντιναμό Βουκουρεστίου, Ζέλικο Κόπιτς, παραχώρησε δηλώσεις στα ΜΜΕ της Ρουμανίας κατά την αναχώρηση της αποστολής για την Πολωνία όπου θα γίνει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και ανάμεσα σε άλλα, μίλησε για τον Χάμπο Κυριάκου, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το deal έχει ολοκληρωθεί και απλά απέμειναν τα τυπικά για να ανακοινωθεί.
22/06 @ 19:19
Μία σπάνια στιγμή σεβασμού μας χάρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, με τους παίκτες της Ουράβα, μετά τον αποκλεισμό τους, να πηγαίνουν στους οπαδούς τους στην κερκίδα και να υποκλίνονται.
22/06 @ 19:06
Αδιανόητο συμβάν στην έδρα της Αλγκέρ, αφού την ώρα που πανηγύριζε το πρωτάθλημα, ένα κιγκλίδωμα κατέρρευσε με αποτέλεσμα να υπάρχουν τουλάχιστον 3 νεκροί και δεκάδες τραυματίες.
22/06 @ 18:37
Ο Ρούμπεν Αμορίμ πήρε μία δύσκολη απόφαση ενόψει της καλοκαιρινής προετοιμασίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον Πορτογάλο να αφήνει εκτός αποστολής τέσσερα μεγάλα ονόματα.
22/06 @ 15:21
Περιζήτητος είναι ο Τζέιμι Βάρντι, μετά την αποχώρησή του από τη Λέστερ και από την στιγμή που «φιγουράρει» ως ελεύθερος, άπαντες ασχολούνται με την περίπτωσή του. Δέκα είναι οι ομάδες που έχουν γίνει γνωστές, τέσσερις αθροιστικά από την Αγγλία, οι τρεις «εδρεύουν» στην Premier League!
22/06 @ 12:53
Ταραχώδεις διακοπές για τον Άντι Κάρολ στη Μύκονο. Ο Άγγλος επιθετικός είχε καυγά με τη σύντροφό του σε εστιατόριο, αλλά και σε ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα να περάσει από ανάκριση.
BEST OF THEMASPORTS