F8 Sports για τη συμφωνία με ΑΠΟΕΛ: «Ευελπιστεί να επιλυθούν σύντομα οι νομικές διαφορές»
Η τοποθέτηση της F8 Sports.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα τα ξημερώματα της Κυριακής (15/06) με το Αλ Αχλί – Ίντερ Μαϊάμι, αποτελεί το πιο φιλόδοξο βήμα της FIFA στην προσπάθεια να επαναπροσδιορίσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο σε συλλογικό επίπεδο.
Για πρώτη φορά, 32 από τις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη θα αναμετρηθούν σε μια διοργάνωση που ενώνει έξι ηπείρους και φέρνει τους καλύτερους παίκτες του κόσμου στα πιο διάσημα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο συνεχίζει να εξελίσσεται ως ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το νέο φορμάτ του τουρνουά υπόσχεται περισσότερο θέαμα, περισσότερη ένταση και μια ευκαιρία για ιστορικές αναμετρήσεις.
Με το βλέμμα στραμμένο στο καλοκαίρι του 2025, η διοργάνωση φιλοδοξεί να ενώσει φιλάθλους από κάθε γωνιά της Γης, σε ένα πρωτάθλημα που θα γράψει νέα κεφάλαια στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Υπάρχουν δύο κοινές απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, και παρόλο που προέρχονται από τις αντίθετες πλευρές μιας έντονης συζήτησης, στον πυρήνα τους είναι στην πραγματικότητα αρκετά παρόμοιες.
Η μία είναι τα χρήματα. Η άλλη είναι ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, όπως αρέσκεται να λέει η FIFA, θα βοηθήσει να “γίνει το ποδόσφαιρο πραγματικά παγκόσμιο“.
Η μια προσέγγιση μοιάζει κυνική, η άλλη ευγενής. Ο ένας περιφρονεί το τουρνουά, ο άλλος το λατρεύει. Αλλά και οι δύο έχουν δίκιο, γιατί τα πάντα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αφορούν το χρήμα- και το χρήμα είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που διαθέτει η FIFA στην προσπάθειά της να αμφισβητήσει ένα “ευρωκεντρικό” κατεστημένο που κυριαρχεί στο παγκόσμιο παιχνίδι και κερδίζει μαζικά από αυτό.
Η FIFA είναι το παγκόσμιο διοικητικό όργανο του ποδοσφαίρου. Έχει 211 μέλη, που εκτείνονται σε κάθε γωνιά της Γης. Υποστηρίζει αυτά τα μέλη, τις εθνικές ομοσπονδίες ποδοσφαίρου, που κυβερνούν το άθλημα από χώρα σε χώρα. Μέρος της αποστολής της, λοιπόν, είναι να παράγει έσοδα, τα οποία μπορεί να διανείμει σε αυτές τις 211 ομοσπονδίες ή να επενδύσει σε προγράμματα που αναπτύσσουν το άθλημα.
Έτσι, πιστεύει – ή, τουλάχιστον, ο πρόεδρός της, ο Τζιάνι Ινφαντίνο, φαίνεται να πιστεύει – ότι πρέπει να είναι ο πλουσιότερος ποδοσφαιρικός οργανισμός στον πλανήτη.
Και όμως, από το 2019 έως το 2022, η FIFA έβγαλε 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η UEFA, ο ευρωπαϊκός οργανισμός διακυβέρνησης του ποδοσφαίρου, έβγαλε περίπου 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
“Λέμε ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παγκόσμιο άθλημα”, είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ο πρόεδρος της FIFA, κ. Ινφαντίνο. “Αλλά στην πραγματικότητα, αν ξύσετε την επιφάνεια, θα δείτε ότι η ελίτ είναι πολύ συγκεντρωμένη σε πολύ λίγους συλλόγους σε πολύ λίγες χώρες”.
Εγώ”, συνέχισε ο Ινφαντίνο, “θέλω να το φέρω σε ολόκληρο τον κόσμο”.
Και για να γίνει αυτό, για να επιβραδυνθεί ή να σπάσει ο κύκλος, η FIFA χρειάζεται περισσότερα χρήματα. Ο κύριος τρόπος για να δημιουργηθούν έσοδα, σε αυτό το στάδιο της εξέλιξης του ποδοσφαίρου, είναι η διοργάνωση περισσότερων αγώνων ή, στην προκειμένη περίπτωση, μια εντελώς νέα διοργάνωση με τη συμμετοχή της ελίτ των συλλόγων και των αστέρων που κινούν ήδη την παγκόσμια οικονομία.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων θα κάνει σέντρα στις 14 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί σχεδόν έναν μήνα αργότερα, στις 13 Ιουλίου του 2025 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Η διοργάνωση είναι η πρώτη στην ιστορία της FIFA με 32 ομάδες, εισάγοντας μια μορφή παρόμοια με εκείνη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Εθνικών Ομάδων.
Δώδεκα γήπεδα στις ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν το τουρνουά, με τον εναρκτήριο αγώνα να λαμβάνει χώρα στο Hard Rock Stadium του Μαϊάμι στις 15 Ιουνίου και τον τελικό να γίνεται στο MetLife Stadium στο Νιού Τζέρσεϊ στις 13 Ιουλίου.
Αναλυτικά τα γήπεδα της διοργάνωσης:
Το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων θα λάβει χώρα το 2029. Όπως και το Μουντιάλ, η νέα διοργάνωση της FIFA θα διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποια χώρα θα το διοργανώσει.