LIVE: ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ 2-1 (Β' ΗΜΙΧΡΟΝΟ)
Η ΑΕΚ υποδέχεται (19:00) τον ΑΠΟΕΛ για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος και το Themasports σας μεταφέρει την εξέλιξη της αναμέτρησης.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Στον κόσμο του ποδοσφαίρου, οι έντονες αντιπαλότητες μπορούν να προκύψουν από τα πιο απίθανα περιστατικά.
Από πολιτικές διαφορές και ιστορικές εντάσεις μέχρι μεμονωμένα επεισόδια, κάθε κόντρα έχει τη δική της μοναδική ιστορία.
Παρότι οι Ρέιντζερς αποτελούν τον παραδοσιακό αντίπαλο της Σέλτικ στο “Old Firm”, η έχθρα με το Αμβούργο έχει αποκτήσει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των οπαδών.
Το σημείο καμπής ήρθε στον αγώνα Europa League του 2009 στη Γερμανία.
Οι οπαδοί του Αμβούργο προκάλεσαν με ένα τεράστιο πανό που απεικόνιζε τη σημαία Union Jack συνοδευόμενη από το σύνθημα “No Surrender” των προτεσταντών του Όλστερ.
Η κίνηση αυτή προσέβαλε βαθιά τους οπαδούς της Σέλτικ, που ιστορικά συνδέονται με τον ιρλανδικό ρεπουμπλικανισμό και τον καθολικισμό.
Έκτοτε, κάθε αναμέτρηση των δύο ομάδων είναι φορτισμένη με πολιτικές και θρησκευτικές προεκτάσεις.
Η απόσταση 16.000 χιλιομέτρων που χωρίζει τις δύο χώρες δεν εμπόδισε τη δημιουργία μιας έντονης αντιπαλότητας.
Όλα ξεκίνησαν το 1974 σε μια σειρά φιλικών αγώνων προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η βιαιότητα των παιχνιδιών κορυφώθηκε όταν ο Αυστραλός επιθετικός Ρέι Μπάρτς υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από σκληρό μαρκάρισμα του Λουίς Γκαρίστο της Ουρουγουάης που προκάλεσε βλάβη στην αρτηρία του αυχένα του.
Το περιστατικό αυτό πυροδότησε μια διαρκή έχθρα που εκδηλώνεται συχνά στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η κορύφωση ήρθε το 2006 όταν οι “Socceroos” πήραν την πρόκριση στα πέναλτι, σε έναν αγώνα που χαρακτηρίστηκε από έντονη ένταση και αψιμαχίες.
Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο συλλόγων έφτασε στο αποκορύφωμά της τη σεζόν 2007/08 στη League One.
Οι βίαιες συγκρούσεις στο Elland Road μεταξύ οπαδών και αστυνομίας έγραψαν μαύρη σελίδα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.
Πίσω από την έχθρα βρίσκονται δύο από τις πιο διαβόητες οργανώσεις χούλιγκαν της Αγγλίας: το Leeds United Service Crew και το Millwall Bushwackers.
Η αντιπαλότητα έχει βαθύτερες κοινωνικές ρίζες, καθώς αντικατοπτρίζει την παραδοσιακή διαμάχη μεταξύ της εργατικής τάξης του βιομηχανικού βορρά (Λιντς) και του νότιου Λονδίνου (Μίλγουολ).
Η αντιπαλότητα υπερβαίνει τη γεωγραφική απόσταση των 240 χιλιομέτρων χάρη στις έντονες πολιτικές διαφορές.
Η Χάνσα Ρόστοκ, με την ιστορική σύνδεσή της με την ακροδεξιά και το παρελθόν της στην Ανατολική Γερμανία, βρίσκεται σε ιδεολογική σύγκρουση με τη Σανκτ Πάουλι, που είναι παγκοσμίως γνωστή για την αριστερή της ταυτότητα και τον ακτιβισμό της.
Κάθε αναμέτρηση συνοδεύεται από έντονα μέτρα ασφαλείας λόγω των συχνών επεισοδίων μεταξύ οπαδών.
Η εχθρότητα γεννήθηκε την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2006/07, όταν η Γουέστ Χαμ απέφυγε τον υποβιβασμό εις βάρος της Σέφιλντ χάρη στον παράνομα αποκτηθέντα Κάρλος Τέβες.
Οι “Blades” αποκάλυψαν ότι οι “Hammers” είχαν παραβιάσει τους κανόνες μεταγραφών για τις αποκτήσεις Τέβες και Μασεράνο.
Παρότι η Γουέστ Χαμ δεν τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών, κατέληξε να πληρώσει αποζημίωση 20 εκατομμυρίων λιρών στη Σέφιλντ μετά από δικαστική διαμάχη.
Η υπόθεση άλλαξε τους κανόνες ιδιοκτησίας παικτών στην Premier League και δημιούργησε μια διαρκή πικρία μεταξύ των δύο συλλόγων.
Μια αντιπαλότητα που ξεκίνησε στους προημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, όταν ο Αργεντινός αρχηγός Αντόνιο Ράτιν αρνήθηκε να αποχωρήσει μετά την αποβολή του και χρειάστηκε αστυνομική συνοδεία.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κάθισε στο κόκκινο χαλί που προοριζόταν για τη βασίλισσα.
Είκοσι χρόνια αργότερα, με τις εντάσεις να έχουν κορυφωθεί λόγω του πολέμου των Φόκλαντ (1982), ήρθε το διαβόητο “Χέρι του Θεού” του Μαραντόνα.
Η κόντρα συνεχίστηκε το 1998 με την αποβολή του Μπέκαμ για χτύπημα στον Σιμεόνε, πριν ο ίδιος λυτρωθεί με το νικητήριο πέναλτι το 2002.
ole.gr