ΦΙΝΑΛΕ με... «Χ» στο Δασάκι - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ και συνέχεια
Με την αναμέτρηση Εθνικός-ΑΠΟΕΛ ολοκληρώθηκε η 15η αγωνιστική και τελευταία για το 2024.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ξένους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στο ελληνικό πρωτάθλημα και ένας παίκτης που συνδέθηκε όσο λίγοι με τον Παναθηναϊκό, τον οποίο τίμησε μέχρι το τέλος της καριέρας του. Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα έκανε το ντεμπούτο του με τους «πράσινους» στις 23 Δεκεμβρίου του 1979 ως… ομογενής και κάπως έτσι ξεκίνησε μία τεράστια καριέρα γεμάτη λάμψη αλλά και «φωνές».
Ο Ρότσα ξεκίνησε την καριέρα του στην Νιούελς Ολντ Μπόις από το Ροζάριο της Αργεντινής, την ομάδα που μεταξύ άλλων «έβγαλε» τον Γκάμπριελ Μπατιστούτα αλλά και τον Λιονέλ Μέσι. Σε ηλικία μόλις 20 ετών, έρχεται σε επαφή με τον Γκόμεζ Ντε Φαρία, τότε σκάουτερ του Παναθηναϊκού στη Λατινική Αμερική, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από τις ικανότητες του νεαρού Αργεντινού και του έκανε πρόταση να κάνει το ταξίδι στην Ελλάδα για λογαριασμό του «τριφυλλιού».
Μάλιστα ο άνθρωπος των «πρασίνων» προκειμένου να πείσει τον νεαρό παίκτη να πει το «ναι», φρόντισε να βάλει έναν Έλληνα που ζούσε στην Αργεντινή να τον βοηθήσει σε οτιδήποτε ήθελε, κάνοντας έτσι πιο εύκολη την προσαρμογή του στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
Η θετική απάντηση τελικά ήρθε και ο άσος της Νιούελς έκανε το ταξίδι, έφτασε στην Ελλάδα αλλά… με άλλο όνομα! Για την ακρίβεια, έπειτα από συνεννόηση με την διοίκηση του Παναθηναϊκού, ο Ρότσα θα ερχόταν στην Ελλάδα ως ομογενής του εξωτερικού με το όνομα Μπουμπλής! Ο λόγος ήταν προφανής καθώς την δεκαετία του ’70 ο κανονισμός επέτρεπε στις ελληνικές ομάδας να έχουν στο ρόστερ τους μόνο δύο ξένους παίκτες.
Για ένα διάστημα που έφτασε τους έξι μήνες, ο Ρότσα δοκιμάστηκε από τον Παναθηναϊκό. Η απόδοσή του στα φιλικά ματς με το «τριφύλλι» ήταν εξαιρετική ωστόσο οι ιθύνοντες της ομάδας δεν προχώρησαν στη μεταγραφή του. Ο Αργεντινός αποφασίζει να γυρίσει στη χώρα του αφού πρώτα είχε ταλαιπωρηθεί πολύ, χωρίς να έχει και την καλύτερη αντιμετώπιση, καθώς δεν του πλήρωσαν ούτε καν το εισιτήριο της επιστροφής!
Γυρίζοντας στην Αργεντινή, ο «Ινδιάνος»θα ενταχθεί ξανά στην ομάδα της Νιούελς Ολντ Μπόις και μάλιστα θα καθιερωθεί μιας και μέχρι να πάρει μεταγραφή στην Ατλέτικο Τζούνιορ από την Κολομβία το 1977, θα καταγράψει συνολικά 403 συμμετοχές με 98 γκολ! Εκείνη την χρονιά μάλιστα ο Ρότσα βρισκόταν στην προεπιλογή της εθνικής ομάδας της Αργεντινής για το Μουντιάλ ωστόσο όπως θα πει αργότερα σε συνέντευξή του, η Χούντα ήταν αυτή που τον έκοψε από την αποστολή της «αλμπισελέστε» για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του ’78, επειδή ήταν αριστερός.
Η περιπέτειά του στην Τζούνιορ δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια καθώς έπειτα από μόλις μία σεζόν, η Μπόκα Τζούνιορς θα τον κάνει δικό της. Εκεί θα αποτελέσει πολύ σημαντική μονάδα για τον Χουάν Κάρλος Λορένζο, προπονητή τότε της Μπόκα και στο τέλος της σεζόν θα γίνει αρχηγός και κορυφαίος παίκτης της! Μάλιστα ο Λορένζο χαρακτήρισε τον μετέπειτα άσο του Παναθηναϊκού ως το κορυφαίο δεκάρι εκείνη την εποχή στην Αργεντινή!
Η χρηματιστηριακή αξία του Ρότσα στο τέλος του 1979 είχε φτάσει στα ύψη και οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι έδειχναν ο ένας μετά τον άλλον το ενδιαφέρον τους. Στον Παναθηναϊκό δεν είχαν ξεχάσει την περίπτωσή του και αποδεχόμενοι το λάθος τους κατέθεσαν πρόταση στη Μπόκα για να τον κάνουν δικό τους! Παρότι αρχικά ο παίκτης ήταν δικαιολογημένα αρνητικός στο ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα μετά τα όσα είχε τραβήξει πριν λίγα χρόνια, εντούτοις οι άνθρωποι των «πρασίνων» θα καταφέρουν να τον πείσουν, λέγοντάς του πως πλέον η διοίκηση έχει αλλάξει. Η συμφωνία μεταξύ Παναθηναϊκού και Μπόκα έκλεισε τελικά στα 2.500.000 δολάρια και ο παίκτης επέστρεψε στην Ελλάδα όπου έμελλε να… λατρευτεί!
Μετά το κλείσιμο της μεταγραφής, ο Ρότσα πήρε ένα διάστημα 20 ημερών περίπου ώστε να κάνει διακοπές και αμέσως μετά έφτασε στην Αθήνα για το «τριφύλλι». Αυτό που έγινε στο αεροδρόμιο δεν είχε προηγούμενο με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να είναι εκστασιασμένοι με την άφιξή του.
Το ντεμπούτο του… Μπουμπλή ήρθε κάπως αναπάντεχα στις 23 Δεκεμβρίου του 1979. Οι «πράσινοι» φιλοξενούνταν από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη και ο τότε υπηρεσιακός προπονητής της ομάδας, Γαβρήλος Γαζής τον είχε συμπεριλάβει στην αποστολή για το ματς. Βεβαίως κανείς δεν περίμενε ότι τελικά ο Αργεντινός όχι μόνο θα έπαιρνε χρόνο συμμετοχής αλλά θα αγωνιζόταν βασικός και στα 90’ του αγώνα!
Ο τότε 25χρονος άσος μάλιστα θα κάνει εξαιρετικό ντεμπούτο, μιας και θα είναι από τους πιο δραστήριους παίκτες της ομάδας του, δίνοντας και μία ασίστ στο γκολ του Κουρόπουλου, με την αναμέτρηση τελικά να λήγει ισοπαλία 2-2. Το φοβερό στην όλη υπόθεση είναι ότι ο «Ινδιάνος» όλα αυτά τα έκανε δίχως να έχει ούτε μία προπόνηση στα πόδια του με τη νέα του ομάδα!
Η παράνομη «ελληνοποίηση» του Χουάν Ραμόν Ρότσα δεν άργησε να γίνει γνωστή στην κοινή φίλαθλη γνώμη. Σύμφωνα με τον Παναθηναϊκό, ο παίκτης ήταν γραμμένος στα μητρώα του Δήμου Αιγάλεω, κάτι που φυσικά δεν ίσχυε. Ο Ολυμπιακός εξ αρχής είχε εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο ο παίκτης ήταν πράγματι ομογενής Έλληνας.
Λίγο πριν από ένα ντέρμπι αιωνίων, οι «ερυθρόλευκοι» θα καταθέσουν ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Ρότσα αλλά και πλαστογραφία από πλευράς Παναθηναϊκού, βάζοντας «βόμβα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ένσταση της ομάδας του Πειραιά, η οποία είχε στηριχτεί σε δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής, δεν έγινε φυσικά δεκτή και ο άσος των «πρασίνων» αγωνίστηκε κανονικά στον αγώνα.
Τα δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα που θα κατακτήσει ο Ολυμπιακός θα κρύψουν την υπόθεση στο συρτάρι ωστόσο ένα άλλο ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων τον Ιανουάριο του 1982, στο οποίο οι «πράσινοι» θα επικρατήσουν με ανατροπή 3-2, έμελλε να φέρει την υπόθεση «Μπουμπλής» ξανά στο προσκήνιο.
Ο Σταύρος Νταϊφάς, πρόεδρος του Ολυμπιακού, θα ασκήσει ποινική δίωξη στον Ρότσα και στο δικαστήριο που θα γίνει, η αλήθεια περί πλαστογραφίας από μεριάς Παναθηναϊκού θα βγει στη φόρα. Το Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών θα προχωρήσει σε ακύρωση του δελτίου του Αργεντινού ενώ φυσικά του αφαιρέθηκε και η ελληνική ιθαγένεια. Η υπόθεση πήρε τον δρόμο των δικαστηρίων, με τον παίκτη για 9 μήνες να μην έχει δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες του Παναθηναϊκού ενώ θα έπρεπε να δίνει δύο φορές το μήνα το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα Χολαργού!
Τελικά, το… σίριαλ «Μπουμπλής» θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 1985 όταν έπειτα από έφεση του Παναθηναϊκού ο Ρότσα θα αθωωθεί ενώ τον Ιούνιο του επόμενου έτους θα αποκτήσει επιτέλους επίσημα την ελληνική ιθαγένεια.