Έσκασε η βόμβα...Παφίτης και επίσημα ο Όρσιτς (Φωτογραφίες)
Η Πάφος FC ανακοίνωσε την απόκτηση του Κροατη επιθετικού Μίσλαβ Όρσιτς
Ακολουθήστε μας στο Google news
Για κάποιους είναι απλά «κάποια υπερτιμημένα ρούχα», ενώ για άλλους «θησαυροί» με τεράστια συναισθηματική αξία. Οι ποδοσφαιρικές φανέλες ανέκαθεν αποτελούσαν φετίχ για τους λάτρεις του δημοφιλέστερου αθλήματος στον πλανήτη.
Πόσω μάλλον όταν αυτά τα ρούχα έχουν φορεθεί από τους κορυφαίους σε αγώνες που έχουν γράψει με χρυσά γράμματα ιστορία στη «βίβλο του ποδοσφαίρου».
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια εκτός από μανιώδεις συλλέκτες, στο «παιχνίδι» έχουν μπει ισχυροί επενδυτές. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μια και μόνο φανέλα πωλήθηκε για πάνω από 9 εκατομμύρια ευρώ.
Ποιες είναι οι πιο ακριβές ποδοσφαιρικές φανέλες όλων των εποχών, τις φόρεσαν σπουδαίοι παίχτες και πωλήθηκαν ποσά-μαμούθ; Σύμφωνα με το onefootball.com το Top-8 της σχετικής λίστας είναι το παρακάτω:
Η φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του 1970 με τον αριθμό «7»του θρυλικού Τζορτζ Μπεστ πωλήθηκε για 28.980 ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Christie's το 2006.
Ο Βορειοϊρλανδός σκόραρε έξι γκολ με τη συγκεκριμένη φανέλα στη νίκη με 8-2 επί της Νορθάμπτον, στον πέμπτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας.
Φανέλα του Πολ Γκασκόιν από το Παγκόσμιο Κύπελλου το 1990 πουλήθηκε για 34.630 ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Christie's τον Σεπτέμβριο του 2004.
Ο εκκεντρικός άσος της Αγγλίας φόρεσε τη συγκεκριμένη εμφάνιση στην ήττα από τη Δυτική Γερμανία, στον ημιτελικό, ένα ματς στο οποίο ο «Γκάζα» δάκρυσε όταν πήρε κίτρινη κάρτα.
Με αυτόν τον τρόπο έχανε το δικαίωμα να αγωνιστεί στον τελικό.
Την αλησμόνητη ήττα των Τριών Λιονταριών στα πέναλτι παρακολούθησαν 25 εκατομμύρια θεατές στο BBC και το ITV.
Η φανέλα της Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ που φόρεσε ο Κριστιάνο Ρονάλντο, στο τελευταίο του ματς με τους «κόκκινους διαβόλους» δημοπρατήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 και πουλήθηκε για 47.090 ευρώ σε ανώνυμο Κινέζο πλειοδότη.
Ο Ρονάλντο ήταν αρχηγός της ομάδας κατά τη διάρκεια του αγώνα πριν προβληθεί η περιβόητη συνέντευξή του στον Πιρς Μόργκαν, η οποία οδήγησε στο φινάλε της δεύτερης θητείας του στο Ολντ Τράφορντ.
Η φανέλα του του σερ Τζεφ Χερστ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966 πωλήθηκε για 110.790 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2000.
Ο εμβληματικός Άγγλος ποδοσφαιριστής σημείωσε χατ-τρικ εναντίον της Δυτικής Γερμανίας και οδήγησε τη χώρα του στον πρώτο και μοναδικό τίτλο.
Ο Βρετανός συλλέκτης που κέρδισε τη δημοπρασία έκανε διακοπές στην Αυστραλία και παρακολουθούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν έκανε την προσφορά μέσω τηλεφώνου.
«Δεν θέλει να κατονομαστεί, αλλά κατάγεται από το δυτικό Λονδίνο και η φανέλα θα έχει πλέον περίοπτη θέση στην ιδιωτική του συλλογή στο σπίτι του», δήλωσε η εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών Τζιλ Πότερτον.
Φανέλα του Πελέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 1970 πωλήθηκε για 189.580 ευρώ το 2002 και ήταν η πιο ακριβή ποδοσφαιρική φανέλα ποτέ εκείνη την εποχή. Ο Βραζιλιάνος, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών, φόρεσε τη φανέλα στον νικηφόρο τελικό (4-1) με την Ιταλία.
Η τελική τιμή της δημοπρασίας ήταν τριπλάσια από το ποσό που περίμεναν οι πλειοδότες, ενώ το άτομο που αγόρασε τη φανέλα παραμένει μυστήριο.
Τα 7,37 εκατ. ευρώ εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για τον Λιονέλ Μέσι, δεν ήταν μόνο για μία φανέλα, αλλά για ένα σετ με έξι εμφανίσεις από την ιστορική κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη στο Κατάρ.
Τον Δεκέμβριο του 2023 πωλήθηκαν έξι από τις φανέλες του, με ένα μέρος των εσόδων να ενισχύει φιλανθρωπικό ίδρυμα της Βαρκελώνης για παιδιά που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες.
Η φανέλα του Ντιέγκο Μαραντόνα την οποία φόρεσε κατά τη διάρκεια του προημιτελικού με την Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1986, πωλήθηκε για το ποσό-ρεκόρ των 8,58 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο θρυλικό ματς που διεξήχθη μπροστά σε 114.000 οπαδούς που βρέθηκαν στο στάδιο «Αζτέκα», ο Μαραντόνα οδήγησε την Αργεντινή στον θρίαμβο με 2-1. Πώς το έκανε αυτό; Με το γκολ του αιώνα και το χέρι του Θεού.
reader.gr