ΑΠΟΕΛ: Αιώνιο... χωρίς περιθώριο!
Ο ΑΠΟΕΛ έχει μπροστά του το μεγαλύτερο ντέρμπι σε κάθε σεζόν και είναι αναγκασμένο να νικήσει
Ακολουθήστε μας στο Google news
Μια πρόκριση σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν είναι ποτέ εύκολο πράγμα. Σε μια διοργάνωση, όμως, με 48 ομάδες στην τελική φάση και 16 σίγουρες από την Ευρώπη, η Ελλάδα δικαιούται να ονειρεύεται ότι θα είναι παρούσα το καλοκαίρι του 2026 στα γήπεδα της Βόρειας Αμερικής.
Η Ευρώπη μπορεί να πήρε αναλογικά τη μικρότερη «αύξηση» σε θέσεις στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου (η οποία σε όλες τις άλλες γεωγραφικές ζώνες έχει ήδη ξεκινήσει), καθώς οι 13 σίγουρες θέσεις που είχε στις προηγούμενες διοργανώσεις με 32 ομάδες έγιναν 16 τώρα. Αυτό έχει οδηγήσει την ΟΥΕΦΑ στην αλλαγή του συστήματος των προκριματικών, με παρεμβάσεις που στην παρούσα φάση βολεύουν την εθνική μας και θα εξηγήσουμε στη συνέχεια.
Η πρώτη, βέβαια, και σημαντικότερη είναι η ίδια η πορεία της εθνικής μας στο Nations League. Ακόμα κι αν η πρωτιά στον όμιλο δεν ήλθε (άρα δεν έχουμε και καθαρό μονοπάτι πρόκρισης μέσω των αγώνων του Nations League), η συγκομιδή των 15 βαθμών (5-0-1 ρεκόρ) στους αγώνες του ομίλου θα διατηρήσει την εθνική μας στα επίπεδα της πρώτης 40άδας στην ειδική βαθμολογία της ΦΙΦΑ.
Το νέο ranking θα ανακοινωθεί στις 28 Νοεμβρίου και βάσει αυτού θα γίνει ο καθορισμός των ομάδων σε γκρουπ δυναμικότητας ενόψει της κλήρωσης των ομίλων, η οποία θα διεξαχθεί στη Ζυρίχη στις 13 Δεκεμβρίου.
Οι νίκες στo Nations League και ο αποκλεισμός της Ρωσίας
Όπως είναι γνωστό, στην βαθμολογία του Οκτωβρίου 2024 η Ελλάδα βρέθηκε στην 42η θέση στον κόσμο και στην 22η στην Ευρώπη. Με δεδομένο ότι η Ρωσία, που συνεχίζει να βρίσκεται από πάνω της (34η), δεν θα πάρει μέρος στα προκριματικά λόγω του αποκλεισμού της για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και με βάση τα αποτελέσματα που είχε μέσα στο Νοέμβριο (ήττα από την Αγγλία και νίκη με τη Φινλανδία) η Ελλάδα θα βρίσκεται οπωσδήποτε στην πρώτη 24άδα των ευρωπαϊκών ομάδων στο ranking, άρα και στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι ομάδες θα χωριστούν σε 12 ομίλους των 4 ή 5 ομάδων, άρα τα γκρουπ δυναμικότητας θα δημιουργηθούν ανά δωδεκάδες. Ο πρώτος κάθε ομίλου περνάει απευθείας στα τελικά της διοργάνωσης. Η δεύτερη ομάδα από κάθε όμιλο (συνολικά 12 δηλαδή) θα συναντήσει τις τέσσερις ομάδες που κατέκτησαν την πρώτη θέση στον όμιλό τους του Nations League (ανεξαρτήτως κατηγορίας) και δεν μπήκαν στην δυάδα του ομίλου τους, δηλαδή σύνολο 16 ομάδες.
Αυτές οι 16 ομάδες θα δώσουν αγώνες μπαράζ για την πρόκριση ακριβώς με τον τρόπο που έγινε η διαδικασία πρόκρισης και για τo Euro 2024. Δηλαδή θα δημιουργηθούν τέσσερα «γκρουπ» με μονούς αγώνες, ημιτελικούς και τελικό, στην έδρα μιας εκ των αντιπάλων. Οι τέσσερις νικήτριες των γκρουπ θα συμπληρώσουν την τελική 16άδα που θα στείλει η Ευρώπη στο Μουντιάλ.
Η δεύτερη θέση, τα πλέι οφ και η πρωτιά
Ο δρόμος, λοιπόν, της Ελλάδας είναι ορθάνοιχτος και το Nations League έπαιξε σημαντικό ρόλο. Η Ελλάδα θα βρίσκεται στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας και θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο μία (θεωρητικά) καλύτερή της ομάδα στο δρόμο για την πρωτιά του ομίλου της.
Οι υπόλοιπες αντίπαλοί της, δύο ή τρεις ανάλογα με το αν ο όμιλος θα έχει τέσσερις ή πέντε ομάδες, θα είναι μέτριας ως χαμηλής δυναμικότητας. Οπότε αν δείξουμε και τη δυναμική που εμφανίστηκε στο Nations League και καταφέρουμε να μην χάσουμε βαθμούς στα βατά ματς, έχουμε κάνει το βήμα τουλάχιστον για τα πλέι οφ.
Θυμίζουμε, με το σύστημα των προκριματικών που ίσχυε στις τελευταίες διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ, οι ομάδες χωρίζονταν σε εννέα ομίλους των 6 αντιπάλων. Άρα τα γκρουπ δυναμικότητας διαμορφώνονταν ανά εννιάδες. Αν ίσχυε αυτό, η Ελλάδα θα βρισκόταν στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας και θα είχε να αντιμετωπίσει δύο καλύτερές της (θεωρητικά) ομάδες στον δρόμο προς την πρόκριση.
Η αύξηση των ομίλων σε 12 σημαίνει και κάτι άλλο: Ότι ανάμεσα στους επικεφαλείς των ομίλων μαζί με τα βαριά χαρτιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα υπάρξουν και κάποιοι όμιλοι, στους οποίους η θεωρητικά καλύτερη ομάδα δεν θα τρομάζει.
Παράδειγμα: Σύμφωνα με την ισχύουσα βαθμολογία της ΦΙΦΑ (που λίγο θα αλλάξει μετά τα αποτελέσματα του Νοεμβρίου) οι πρώτες 12 ομάδες από την Ευρώπη που θα μπουν στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας είναι οι εξής: Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Κροατία, Ελβετία, Δανία, Αυστρία. Αν βοηθήσει και η τύχη, λοιπόν, μπορεί η Ελλάδα να τοποθετηθεί σε όμιλο με αντιπάλους τις τελευταίες τέσσερις ομάδες. Οι οποίες προφανώς είναι δυνατότερες και εμπειρότερες, αλλά δεν φοβίζουν.
Πηγή: sdna.gr