Ο Ρέι Φέαρφαξ, αμυντικός της Νορθάμπτον που είχε αναλάβει να μαρκάρει τον Τζορτζ Μπεστ σε παιχνίδι που πέτυχε 6 γκολ, είχε πει πως " η μόνη φορά που βρέθηκα αρκετά κοντά του, ήταν όταν χαιρετηθήκαμε στο τέλος του αγώνα". Η φράση αυτή μαρτυράει το μέγεθος του ανυπέρβλητου ταλέντου του Βορειοϊρλανδού. Ενός ταλέντου που ο ίδιος ο Μπεστ το καταδίκασε σε θάνατο λόγω της αδυναμίας του στο αλκοόλ- για να ακολουθήσει σε ηλικία 59 ετών και το τέλος της ζωής του... Σαν σήμερα, στις 25 Νοεμβρίου 2005.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 16 χρόνων από την ημέρα που "έφυγε" από τη ζωή ένα από τα σπουδαιότερα "7άρια" του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, το SPORT24 θυμάται 7+1 ατάκες του, το σύνθημα που επινόησαν προς τιμήν του οι φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και παλαιότερα άρθρα της ιστοσελίδας μας με αναφορές στο μεγάλο Βορειοϊρλανδό...
Τζορτζ Μπεστ...
...για το αλκοόλ και την άστατη ζωή του:
1. "Έχω σταματήσει να πίνω, αλλά μόνο όταν κοιμάμαι."
2. "Το 1969 εγκατέλειψα τις γυναίκες και το αλκοόλ. Ήταν τα χειρότερα 20 λεπτά τις ζωής μου."
3. "Ίσως πάω στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, αλλά νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο να παραμείνω ανώνυμος."
4. "Ξόδεψα το 90% των χρημάτων μου σε ποτά, κορίτσια και γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα."
...για τον Ερίκ Καντονά:
5. "Θα έδινα όλη την σαμπάνια που έχω πιει στη ζωή μου για να έπαιζα μαζί του σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό αγώνα στο Ολντ Τράφορντ."
...για τον Ντέιβιντ Μπέκαμ:
6. "Δεν έχει καλό αριστερό πόδι, δεν έχει καλή κεφαλιά, δεν μαρκάρει και δεν σκοράρει συχνά. Κατά τα άλλα είναι καλός παίκτης."
...για τον Πολ Γκασκόιν:
7. "Είχα πει κάποτε ότι ο δείκτης νοημοσύνης του Γκασκόιν ήταν μικρότερος από τον αριθμό της φανέλας του και αυτός με ρώτησε: "Τι είναι δείκτης νοημοσύνης;"
...και ίσως η κορυφαία ατάκα του:
7+1. "Αν είχα γεννηθεί άσχημος, κανείς δεν θα ήξερε τον Πελέ."
"Όταν αναπαυθώ, θα πάω να τα πιω με τον Τζορτζ Μπεστ"
Δεν μπορούσε αυτός ο παίκτης να μην έχει το δικό του σύνθημα, έστω και αν δεν βρίσκεται εν ζωή να το ακούσει. Το σίγουρο είναι ότι θα δονεί το "Ολντ Τράφορντ" και θα "ζωντανεύει" κάθε φορά μια από τις πιο εμβληματικές μορφές στην ιστορία του συλλόγου.
"Going on up to the spirit in the sky,
It’s where I’m gonna go when I die,
When I die and they lay me to rest
Οταν αναπαυθώ
Θα πάω να τα πιω με τον Τζόρτζι Μπεστ"
Απλά the... Best
Ο Τζορτζ Μπεστ ήταν μέλος της ομάδας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που πέρασε από την τραγωδία του Μονάχου στο θρύλο. Έχει σκοράρει στον τελικό του Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ κόντρα στην Μπενφίκα. Έχει βρεθεί για το ταλέντο του άπειρες φορές στο Νο1 σχετικών αφιερωμάτων.
Αλλά ο Μπεστ ξεχώριζε και για το στυλ του. Ήταν από τους πρώτους παίκτες που απέκτησε το δικό του παπούτσι το οποίο φυσικά ήταν και προς πώληση. Ενώ είναι και μέσα στην δεκάδα με τους παίκτες με τα πιο... cult μούσια!
Εννοείται πως η λατρεία Βορειοϊρλανδών για τον Μπεστ συνεχίστηκε και μετά τον θάνατό του με... κάθε τρόπο. Ενώ φοβερές ιστορίες για το φάντασμα του απασχόλησαν τα βρετανικά ταμπλόιντ.
25 Νοεμβρίου 2005 ο Μπεστ πέθανε...
“Όταν όλα τελειώσουν, ο κόσμος θα με θυμάται μόνο για όσα έκανα εντός γηπέδου και όχι για όλα αυτά που έκανα εκτός αυτού.”
Εικοσιδύο ετών, είχε ήδη κερδίσει την Χρυσή Μπάλα και ήταν το αστέρι του Αγγλικού ποδοσφαίρου.
Σε ηλικία εικοσιοχτώ ετών, είχε ήδη 181 γκολ με την Mαντσεστερ Γιουναιτεντ και είχε κατακτήσει έξι τίτλους, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Η φήμη του, τεράστια, ενώ ένιωθε ασφαλής με το ποτό.
Καποια στιγμή φεύγοντας από το νοσοκομείο, είπε στους δημοσιογράφους…
“Είμαι μια χαρά. Βρήκαν λίγο αίμα στο αλκοολ μου”.
Το 2004, σε ηλικία 58 ετών, έκανε μεταμόσχευση ήπατος, επειδή το δικό του καταστράφηκε.
Ένα χρόνο αργότερα, είχε μολυνθεί και είχε εισήχθει επειγόντως στο νοσοκομείο.
Ζήτησε από τον γιο του να αγοράσει ένα χώρο σε μια εφημερίδα και να δημοσιεύσει μια φωτογραφία της κατάστασης του, με την φράση…
“Μην πεθάνεις σαν κι εμένα”.
5 μέρες μετά…
25 Νοεμβρίου 2005, ο Καλύτερος πέθανε…
Ο Τζορτζ Μπεστ.
«Σε ένα παιχνίδι απέναντι στην Ίπσουϊτς, είχα σκοράρει με απευθείας κόρνερ.
Είχα κάνει πολλές προπονήσεις και πετύχαινα 9 στα 10.
Την επόμενη μέρα διάβασα στις εφημερίδες ότι με χαρακτήριζαν απλά τυχερό.
Έπειτα από δύο εβδομάδες παίξαμε ξανά στο Κύπελλο, κερδίσαμε ένα κόρνερ, προσπάθησα να κάνω το ίδιο και η μπάλα πήγε στην εξωτερική πλευρά του δοκαριού.
Αν είχε πάει μέσα, θα ανέβαινα μέχρι και τις θέσεις των δημοσιογράφων, θα υποκλινόμουν και θα αποχωρούσα».
Τζορτζ Μπέστ
“Όταν όλα τελειώσουν, ο κόσμος θα με θυμάται μόνο για όσα έκανα εντός γηπέδου και όχι για όλα αυτά που έκανα εκτός αυτού.”
Τζορτζ Μπεστ