Σωφρόνης καλεί.... ΦΑΜΠΙΑΝΟ!
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός θέλει τον Φαμπι στην Εθνική
Ακολουθήστε μας στο Google news
Από τέτοια λάμψη πάντως ο Μιχαΐν Λόπες δεν παίζεται. Δεν… παιζόταν γενικότερα στην τεράστια καριέρα του. Ο παλαιστής της ελληνορωμαϊκής έγινε ο πρώτος αθλητής ατομικού αγωνίσματος με Χρυσά μετάλλια σε πέντε διαφορετικούς σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες! Στον Τελικό των 130 κιλών επικράτησε του Χιλιανού Γιασμάνι Ακόστα (6-0), αφήνοντας πίσω αθλητές του διαμετρήματος ενός Καρλ Λιούις, ενός Μάικλ Φελπς. Πού δηλαδή να είχε ξεσκουριάσει και από το Χρυσό του το 2021 στο Τόκιο… Δίχως αγώνων (γενικότερα) έκτοτε, ο θηριώδης Κουβανός -που ζυγίζει 150 κιλά, όταν δεν κατεβαίνει σε οποιαδήποτε διοργάνωση- γύρισε και το… ξανάκανε. Μας είχε συστηθεί στην Αθήνα, όταν έφτασε έως τα προημιτελικά. Έκτοτε, η εκτυφλωτική λάμψη των μεταλλίων του οφείλεται αποκλειστικά στο χρυσάφι. Έριξε κάτω με μια λαβή και τον προπονητή του, πανηγυρίζοντας. Έβγαλε τελετουργικά τα παπούτσια του, τα άφησε στο κέντρο του τάπητα. Ναι, αποχώρησε ενδόξως.
Σε ομαδικά αγωνίσματα, από το ίδιο υλικό μετάλλια σε πέντε Ολυμπιακούς είχαν και οι Αμερικανίδες Σου Μπερντ και Νταϊάνα Ταουράσι. Κάντε τα έξι για τη δεύτερη! Της «White Mamba» δεν της ξέφυγε το Χρυσό ούτε στα μέρη μας το 2004. Ούτε και στη συνέχεια, οποτεδήποτε… Πάντα παρούσα με την Team USA, σε συμπληρωματικό ολιγόλεπτο πλέον ρόλο, η 42χρονη γκαρντ παίζει στις Φοίνιξ Μέρκιουρι από τότε. Από το ’04! Συνομήλικη δηλαδή του Λόπες, η αργεντινικής καταγωγής Καλιφορνέζα μπασκετμπολίστρια άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστή στις ΗΠΑ από τα γυμνασιακά της χρόνια. Προτού δηλαδή γεννηθούν οι συμπαίκτριές της σήμερα στην Εθνική, Σαμπρίνα Ιονέσκου και Τζάκι Γιανγκ.
Μένοντας στην καλαθοσφαίριση και τις ΗΠΑ, αλλά περνώντας σε κάποιον που δεν είχε κατακτήσει το παραμικρό Ολυμπιακό μετάλλιο, συναντάμε τον Στεφ Κάρι. Απλούστατα, δεν είχε κατεβεί ποτέ στην αθλητική διοργάνωση που διεξάγεται ανά τέσσερα χρόνια.
Ο ΛεΜπρον Τζέιμς λίγο πριν τα 40 του έκανε τριπλ νταμπλ και ψηφίστηκε MVP, o 36χρονος Κέβιν Ντουράντ έγινε ο πρώτος Αμερικανός σκόρερ σε Ολυμπιακούς και ο πρώτος με τέσσερα Χρυσά (τρία ο «Βασιλιάς»). Οι προβολείς πάντως στράφηκαν περισσότερο στον συνομήλικό του γκαρντ και συμπαίκτη του σε δύο τίτλους του Γκόλντεν Στέιτ. Με προπονητή και στα γαλλικά γήπεδα τον Στιβ Κερ, ο Kάρι ξεκίνησε κρύος. Με 5/20 τρίποντα σε τέσσερα ματς. Στα επόμενα δύο ζεμάταγε: 36άρα με 9/14 τρίποντα, 24άρα (μόνο) με 8/12 τρίποντα. Τέσσερα στο τελευταίο τρίλεπτο του Τελικού, όταν η Γαλλία πλησίασε στο… τρίποντο. Εξήντα πόντοι κι άλλες τόσες μονάδες στο ranking απέναντι σε Σέρβους και «Μπλε», +40 στο ομαδικό +/- σε αναμετρήσεις που κρίθηκαν οριακά! Οι «Orlovi» προηγήθηκαν και με 17 πόντους…
Μια κι ο λόγος για Σέρβους, Νόβακ Τζόκοβιτς, κυρίες και κύριοι. Περίπτωση.. Κάρι. Ο μοναδικός τίτλος που έλειπε από το παλμαρέ του ήταν ο Ολυμπιακός. Στον Τελικό του Παρισιού ο Κάρλος Αλκαράθ υπέκυψε. Το πάλεψε όσο… πήγαινε, μα ο 37χρονος «Νόλε» πήρε και τα δύο σετ στο τάι μπρέικ με 7-6 κι έγινε ο γηραιότερος Χρυσός τενίστας στους Αγώνες -κι ο πρώτος που δεν χάνει σετ σε Τελικό από το 1988. Στο ένατο γκέιμ του πρώτου σετ “έσβησε” τέσσερα break points του νέου αστεριού του αθλήματος, θριαμβευτή τον Ιούνιο του 2024 στο ίδιο μέρος για το Ρολάν Γκαρός. Έφτασε έτσι στο λεγόμενο Golden Slam. Ήτοι, και στην κατάκτηση του Ολυμπιακού τουρνουά, μετά από (24 φορές) των τεσσάρων μεγαλύτερων του τένις. Ο «orthodox brother» έβαλε το όνομά του δίπλα σε εκείνα των Αντρέ Αγκάσι, Στέφι Γκραφ, Σερίνα Γουίλιαμς και Ράφα Ναδάλ.
Για χάρη του τοπικού ήρωα, Λεόν Μαρσάν, τροποποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2024 το πρόγραμμα στην κολύμβηση -ώστε να έχει περισσότερη ώρα να ξεκουραστεί ανάμεσα στα 200άρια πεταλούδας και πρόσθιου. Ναι, θριάμβευσε και στα δύο. Πριν από τον Γάλλο, απλώς και μόνο συμμετοχή στους συγκεκριμένους Τελικούς είχε καταγράψει το 1956 η Μέρι Σίαρς… Ο μόλις 22χρονος πήρε και τα 200 και 400 μέτρα στη μικτή ατομική, σε αυτήν στα 4×100 στη σκυταλοδρομία ανέβηκε ως Χάλκινος στο βάθρο.
Έσπασε τέσσερα Ολυμπιακά ρεκόρ, τα δε ισάριθμα Χρυσά του στους ίδιους Αγώνες τον έβαλαν στο κλειστό κλαμπ όπου συναντούσαμε μονάχα τον Μαρκ Σπιτς, την Κριστίν Ότο και τον Μάικλ Φελπς. Η τορπίλη από την Τουλούζη προκαλεί φρενίτιδα σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια.
Το ίδιο κι ο Τεντί Ρινέρ. Στη δύση της καριέρας του δαύτος, με το άστρο του να λάμπει πάντως ακόμη. Το τέρας της φύσης, ύψους 2.04μ., έφερε αναλόγως των κιλών του (βαρέως!) την ήττα από τον Ρώσο Ταμερλάν Μπασάεφ. Στα 35 του επανήλθε στην Ολυμπιακή κορυφή στα 100+ κιλά (138 ζυγίζει, έχοντας πέσει αισθητά από τα 164…), ανεβαίνοντας στο ψηλότερο σκαλί για τρίτη φορά. Το ίδιο έκανε -όπως είχε κάνει και το 2021- με τη μικτή ομάδα. Στην Τελετή Εναρξης στο Παρίσι άναψε τον βωμό, λίγες ημέρες αργότερα ισοφάρισε το ρεκόρ του Ιάπωνα τζουντόκα, Τανταχίρο Νομούρα, με τα τρία (ατομικά) Ολυμπιακά Χρυσά.
Μόνο 62 εκατοστά κοντύτερη και καμιά εκατοστή κιλά ελαφρύτερη από το θηρίο από τη Γουαδελούπη, η Σιμόν Μπάιλς (που κατά τ’ άλλα λατρεύει την πίτσα αλλά και να βάζει φέτα στη σαλάτα της) έδειξε ότι είναι -αθλητικά- θνητή. Έπεσε από τη δοκό ισορροπίας και έχασε εκεί το μετάλλιο, παίρνοντάς το όμως στο άλμα, στο σύνθετο ατομικό, στο σύνθετο ομαδικό. Στις ασκήσεις εδάφους έμεινε δεύτερη, για 33 εκατοστά. Με τη συμπατριώτισσά της, Τζόρνταν Τσάιλς, υποκλίθηκαν στη νικήτρια Ρεμπέκα Αντράντε. Η Βραζιλιάνα ανέβηκε σε χαμηλότερο σκαλί του βάθρου από την Μπάιλς στα χρυσά της τελευταίας. Η 27χρονη Αμερικανίδα γυμνάστρια καμαρώνει πλέον για επτά Χρυσά και 11 συνολικά μετάλλια σε Ολυμπιακούς. Πρωτίστως χαίρεται που είναι πάλι καλά. Στους Αγώνες του Τόκιο, έπειτα από ένα Αργυρό κι ένα Χάλκινο μετάλλιο, είχε αποσυρθεί για λόγους ψυχικής υγείας. Νικήτρια και της ανυπόφορης πίεσης…
Τους δικούς του δαίμονες κατανίκησε ο Νόα Λάιλς. Στο Τόκιο δεν προκρίθηκε -να λάβει μέρος- καν στα 100μ. στον στίβο και τερμάτισε τρίτος στα 200, εμφανίζοντας ελέω πανδημίας και κοινωνικών ταραχών στις ΗΠΑ (μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ) συμπτώματα κατάθλιψης. Στο Παρίσι ο 27χρονος σπρίντερ έτρεξε το 100άρι με ατομικό ρεκόρ 9.79’’ και φόρεσε χρυσάφι στο λαιμό, πέφτοντας ταυτόχρονα στο αόρατο νήμα με τον Κισέιν Τόμπσον. Πάλι τρίτος στο 200άρι, κάνοντας 19.70’’… καταρρέοντας, επειδή κατέβηκε να τρέξει θετικός στον κορωνοϊό. Παρουσιάστηκε φορώντας μάσκα, αποχώρησε πάνω σε καροτσάκι.
Χρυσός στα 200μ. ο Λιτσίλε Τεμπόγκο. Μόλις 21 ετών, ο «school boy» από την Μποτσουάνα ήταν το 2023 Αργυρός στο 100άρι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης.
Στη γαλλική πρωτεύουσα τα διέλυσε όλα στη διπλάσια απόσταση των σπριντ. Μοναδικός που κατέβηκε τα 20 δευτερόλεπτα στις τρεις ημιτελικές σειρές, ξεσάλωσε στον Τελικό με το season best παγκοσμίως 19,46’’. Ρεκόρ Αφρικής και πρώτο Χρυσό για τη χώρα της νότιας Αφρικής, day off για τους εργαζομένους εκεί η (επομένη) 9η Αυγούστου.
Όσοι θέλησαν, μπορούσαν να γιορτάσουν την επιτυχία του συμπατριώτη τους. Ένας νέος Φράνκι Φρέντερικς (100άρης και 200άρης από τη γειτονική Ναμίμπια) μπαίνει για τα καλά στο μάτι Αμερικανών, Τζαμαϊκανών και λοιπών σπρίντερ από τις παραδοσιακές δυνάμεις!
Στο γυναικείο 200άρι πρώτευσε με 21.83’’ η 27χρονη Αμερικανίδα Γκάμπι Τόμας. Πατρός Τζαμαϊκανού… Πτυχιούχος του Χάρβαρντ στη νευροβιολογία, έκανε και μεταπτυχιακό. Ξεπέρασε την περιπέτεια με όγκο που της διαγνώστηκε στο συκώτι και συνεχίζοντας να βοηθά ως εθελόντρια σε διάφορες οργανώσεις, πήρε και τρία Χρυσά… μεταλλιάκια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν μέλος των ΗΠΑ και στις σκυταλοδρομίες 4×100 και 4×400.
Στον στίβο βέβαια είχαμε και το πέταγμα του εξωγήινου (Σουηδού κατά κάποιους άλλους) Μόντο Ντουπλάντις στα 6.25μ. Έσπασε ένα ακόμα Παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ, πήρε δεύτερο Χρυσό στα 24 του και την έκανε γρήγορα-γρήγορα για Σαντορίνη, συστημένος στο πολυτελές σπίτι εκεί από τον Χάλκινο -και φίλο του κι ανταγωνιστή από τα 15 τους- Μανόλο Καραλή.
Ακόμα συναρπαστικότερος ο Τελικός στη δισκοβολία. Ο 21χρονος Λιθουανός Μίκολας Αλέκνα έσπασε το Ολυμπιακό ρεκόρ του πατέρα του, του δις Ολυμπιονίκη Βιργκίλιους, από την Αθήνα το 2004, με 69.97 έναντι 69.87. Λίγα λεπτά αργότερα, στην τρίτη προσπάθεια του Τελικού, εμφανίστηκε ένας Τζαμαϊκανός ρίπτης (!), ονόματι Ροζέ Στόνα. Ο δίσκος προσγειώθηκε στο χορτάρι του Stade de France κατόπιν πτήσης ακριβώς 70μ., στον δίμετρο 25χρονο το ΟR (Olympic record) -και το Χρυσό μετάλλιο, πρώτο σε αυτή τη διοργάνωση για την πατρίδα του!
Viral πάντως έγινε η Αλγερινή μποξέρ, Ιμάν Κελίφ. Έμφαση στο άρθρο, παρακαλώ. Η ΔΟΕ την δέχτηκε ως θήλυ στους Αγώνες της, εν αντιθέσει με τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας, η οποία έκρινε το 2023 ότι η 25χρονη δεν πληροί τα κριτήρια καταλληλότητας φύλου, ώστε να λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ναι, το πρόσωπο που απασχόλησε τους πάντες έχει ανδρικά χρωμοσώματα. Ναι, έχει (σούπερ) αυξημένα ποσοστά τεστοστερόνης στον οργανισμό. Όχι, δεν είναι τρανς. Μεγάλωσε ως κορίτσι στην επαρχία Τιαρέτ και πανηγυρίζει το Χρυσό στα 66 κιλά, αφότου επικράτησε και της Κινέζας Γιανγκ Λιου. Στον δεύτερο γύρο και την πρώτη δική της εμφάνιση (είχε περάσει “μπάι” από τον πρώτο) έριξε νοκ άουτ σε 46 δεύτερα την Άντζελα Καρίνι. Κλάματα η Ιταλίδα, κατηγορίες της Πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, προς τον Πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, χαμός…
Όσο για το πιο κουλ πρόσωπο των Αγώνων, αυτό ήταν το διοπτροφόρο με γκρίζα κόμη ενός μεσήλικα. Του 51χρονου Τούρκου σκοπευτή, Γιουσούφ Ντικέτς, ο οποίος αναδείχθηκε δεύτερος στα 10μ. με αεροβόλο (μικτό ομαδικό), δίχως τα συνήθη προστατευτικά ακουστικά και ανάλογα γυαλιά. Με το ένα χέρι στην τσέπη, με δικές του κίτρινες ωτοασπίδες, χαλαρός, λες κι ήταν στο σαλόνι του σπιτιού του ο πρώην Αξιωματικός του στρατού.
Μνείας χρήζει κι ο άπατρις… Ολυμπιακά, Ιβάν Λιτβίνοβιτς. Λευκορώσος, άρα (βάσει εθνικότητας) σύμμαχος των Ρώσων που εισέβαλαν στην Ουκρανία (κι εξορίστηκαν από τις αθλητικές διοργανώσεις), άρα Χρυσός Ολυμπιονίκης ως ανεξάρτητος αθλητής. Με αυτή την ταμπέλα έδωσε το «παρών» στο Παρίσι ο 23χρονος αθλητής στο τραμπολίνο. Άφησε πίσω του δύο Κινέζους, επαναλαμβάνοντας τον θρίαμβό του στο Τόκιο. Το 2021 είχε γλυτώσει στο τσακ το ban της ΔΟΕ, η οποία είχε βάλει στο μάτι τη λευκορωσική αποστολή λόγω παρατυπιών της τοπικής Ομοσπονδίας και κυβερνητικών παρεμβάσεων. Το 2024 ο «Βάνια» εκπροσώπησε την… ΑΙΝ (από το Individual Neutral Athletes) και, ενόσω στεκόταν στο βάθρο, άκουγε τον δικό της ύμνο, αντίκριζε τη δική της τιρκουάζ σημαία. Ο… ισόβιος Πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος με τις ενέργειές του έχει απομονώσει τους Λευκορώσους από τον υπόλοιπο κόσμο, έστειλε τα συγχαρητήριά του. Χαιρετίσματα…
athletestories.gr