Εκεί, στο Μαραθώνιο γυναικών η Ολλανδή Σιφάν Χασάν προσπέρασε την Τιγκστ Ασέφα από την Αιθιοπία, μόνο στην προτελευταία στροφή για να κερδίσει τον αγώνα και να προσθέσει το χρυσό της μετάλλιο στα δύο χάλκινα που είχε κερδίσει ήδη στα 5.000μ. και 10.000μ.
Οι περισσότεροι από τους ήρωες προέρχονταν από το στίβο, την κολύμβηση και τη γυμναστική, όπως αναφέρει η εφημερίδα της Βραζιλίας O’ Globo σε σχετική της δημοσίευση. Άλλωστε, αυτά είναι τα αθλήματα που δημιουργούν τους περισσότερους νικητές πολλών μεταλλίων.
Στο στίβο, ο Αμερικανός Νόα Λάιλς έφτασε ενθουσιασμένος για τα τέσσερα χρυσά του μετάλλια σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τα τελευταία δύο χρόνια. Όμως, λόγω Covid-19, μπόρεσε να επιβεβαιώσει μόνο την κυριαρχία του στα 100μ.
Αυτοί που έλαμψαν πραγματικά ήταν οι συμπατριώτισσές του Γκαμπριέλ Τόμας, με τρία χρυσά, και η Σίντενεϊ ΜακΛάφλιν-Λεβρόν, με δύο και ένα παγκόσμιο ρεκόρ.
Στη γυμναστική, η Σιμόν Μπαίλς επέστρεψε μετά τα προβλήματα ψυχικής της υγείας στο Τόκιο και κέρδισε τρεις τελικούς. Ίδιος αριθμός με τον Ιάπωνα Σινοσούκε Όκα.
Φυσικά εκπληκτικό ήταν τα παγκόσμιο ρεκόρ που έκανε στο επι κοντώ ο Αρμάντ Ντουπλάντις με 6,25μ.
Αν και τα φώτα της δημοσιότητας, όπως είναι λογικό, μοιράζονται στα ομαδικά αθλήματα, οι τίτλοι μπάσκετ των ΗΠΑ «τοποθέτησαν» τον Κέβιν Ντουράντ και την Νριάνα Τοράσι στην ιστορία. Αυτός έγινε ο πρώτος τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης. Και εκείνη έκτη!
Ο Τεντί Ρινέ είχε παρόμοια εμπειρία. Ο Γάλλος κέρδισε σε ατομικούς και ομαδικούς αγώνες και έγινε ο τζούντοκα με τα περισσότερα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια (πέντε). Μπήκε στο ταπί στο Παρίσι ως αθλητικό είδωλο και έφυγε ως θρύλος.
Αυτή είναι η λίστα με τους ήρωες από το Παρίσι 2024 και τα επιτεύγματά τους:
Σιφάν Χασάν (Ολλανδία)- στίβος: χρυσό στον Μαραθώνιο, χάλκινο στα 10 χλμ., χάλκινο στα 5 χλμ. Κάλυψε συνολικά 62 χιλιόμετρα στο Παρίσι και έγινε ο πρώτος άνθρωπος σε 72 χρόνια που ανέβηκε στο βάθρο στους τρεις μεγαλύτερους αγώνες του Ολυμπιακού προγράμματος.
Αρμάντ Ντουπλάντις (Σουηδία)- στίβος: χρυσό στο επί κοντώ. Κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ πηδώντας 6,25μ.
Ράι Μπέντζαμιν (ΗΠΑ)- στίβος: χρυσό στα 400 μ. με εμπόδια και χρυσό στη σκυταλοδρομία 4Χ400 μ.
Γκαμπριέλ Τόμας (ΗΠΑ)- στίβος: χρυσό στα 200μ, χρυσό στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ και χρυσό στη σκυταλοδρομία 4Χ400μ.
Σίντνεϊ Μακ Λάφλιν-Λεβρόν (ΗΠΑ)-στίβος: χρυσό στα 400 μέτρα με εμπόδια και χρυσό στη σκυταλοδρομία 4x400 μέτρα. Παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μέτρα με εμπόδια: 50,37.
Λεόν Μαρσάν (Γαλλία)- κολύμβηση: χρυσό στα 200 μ. πεταλούδα, χρυσό στα 200 μ. μικτή, χρυσό στα 200 μ. πρόσθιο, χρυσό στα 400 μ. μικτή και χάλκινο στα 4x100 μ. μικτή.
Παν Τσανλέ (Κίνα)- κολύμβηση: χρυσό στα 100 μέτρα ελεύθερο, χρυσό στη σκυταλοδρομία 4x100 μέτρα ελεύθερο και ασημένιο στη σκυταλοδρομία μικτή 4x100 μέτρων. Παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ ελεύθερο: 46,40.
Σάμερ ΜακΊντος- κολύμβηση: χρυσό στα 200 μ. πεταλούδα, χρυσό στα 200 μ. μικτή, χρυσό στα 400 μ. μικτή και ασημένιο στα 400 μ. ελεύθερο.
Κέιτι Λεντέκι (ΗΠΑ)- κολύμβηση: χρυσό στα 1500μ ελεύθερο, χρυσό στα 800μ ελεύθερο, ασημένιο στα 4x200μ ελεύθερο σκυταλοδρομίας και χάλκινο στα 400μ ελεύθερο. Έγινε η πρώτη γυναίκα τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης στο ίδιο ατομικό αγώνισμα (800 μέτρα ελεύθερο) και ισοφάρισε την πρώην αθλήτρια από την -τότε-Σοβιετική Ένωση Λαρίσα Λατίνινα ως η γυναίκα με τα περισσότερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (9).
Κέβιν Ντουράντ (ΗΠΑ)-μπάσκετ: χρυσό με την ομάδα των ΗΠΑ. Έγινε ο πρώτος τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης στην ιστορία του μπάσκετ ανδρών.
Ντιάνα Τοράσι (ΗΠΑ), στο μπάσκετ: χρυσό με την ομάδα των ΗΠΑ. Έγινε η πρώτη έξι φορές Ολυμπιονίκης στην ιστορία του γυναικείου μπάσκετ.
Σιμόν Μπάιλς (ΗΠΑ)-γυμναστική: χρυσό σε ομάδες, χρυσό στο άλμα, στο ομαδικό και στο σύνθετο ατομικό και το ασημένιο στις ασκήσεις εδάφους.
Σινοσούκε Όκα (Ιαπωνία)- γυμναστική: χρυσό στο ομαδικό χρυσό, στο μονόζυγο, στο σύνθετο ατομικό και στο ομαδικό και χάλκινο στο δίζυγο.
Τεντί Ρινέ (Γαλλία)-τζούντο: χρυσό στα +100 κιλά και χρυσό σε μικτές ομάδες. Έγινε ο τζούντοκα με τα περισσότερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (5).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ