Αναλυτικά:
Το Υπουργείο Παιδείας το οποίο πράγματι ανησυχεί για την αυξανόμενη παραβατική συμπεριφορά στους σχολικούς χώρους και προγραμματίζει να το θέσει δημόσια διαβούλευση και την δημιουργία Εθνικής στρατηγικής για τα θέματα αυτά, οφείλει να συζητήσει και να συνεργασθεί με την ΚΟΠ αλλά και τον ΚΟΑ και τους άλλους Αθλητικούς Φορείς και να ζητήσει τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους, τις
οποίες θεωρώ πολύ σημαντικές.
Έχω την ταπεινή άποψη, ότι ο Αθλητισμός πρακτικά μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην γενική προσπάθεια για καταπολέμηση της βίας και της παραβατικής συμπεριφοράς στα σχολεία και γενικά στην κοινότητα. Θεωρώ ότι σημαντικός άξονας για την εμπέδωση σωστής κοινωνικής συμπεριφοράς αποτελούν οι δραστηριότητες των παιδιών στο Ποδόσφαιρο και γενικά στον Αθλητισμό και Πολιτισμό. Γνωρίζω ότι από τους Υπεύθυνους Ακαδημιών στην ΚΟΠ, γίνεται μια σχετική καλή δουλειά μεταξύ των Ακαδημιών Ποδοσφαίρου.
Έχω την άποψη ότι λόγω του μεγάλου αριθμού παιδιών που ασχολούνται στις Ακαδημίες, περίπου 10.000, μέχρι τα 15 τους χρόνια και ακόμα ένας μεγάλος αριθμός μέχρι τα 17 χρόνια, έχουν την ισχυρή πιθανότητα παρέμβασης στις συμπεριφορές των παιδιών συμμαθητών τους, στους σχολικούς χώρους. Οι προπονητές – δάσκαλοι και οι υπεύθυνοι του Αθλητισμού και του ποδοσφαίρου , οφείλουν να εισάξουν προγράμματα εκπαιδευτικά για την καλλιέργεια κουλτούρας κοινωνικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Οι προπονητές – δάσκαλοι να καλλιεργούν και να διδάσκουν με απόλυτη φιλοσοφικότητα και επιμονή το Εύ Αγωνίζεσθαι. Το Εύ Αγωνίζεσθαι δεν αναφέρεται μόνο για το Ποδόσφαιρο. Το Εύ Αγωνίζεσθαι είναι τρόπος ζωής. Ο κάθε ένας πρέπει να αγωνίζεται στους Αθλητικούς χώρους και στην κοινωνία, δίκαια, ευαίσθητα, με αλληλεγγύη, φιλία και ανθρωπιά, με ευγένεια και σεβασμό. Το Εύ Αγωνίζεσθαι είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο για καλύτερη κοινωνία.
Οι προπονητές καθημερινά πρέπει να καλλιεργούν στους μαθητές, τις αρετές της αλληλεγγύης, της φροντίδας, της συναίνεσης, της ευγένειας, του σεβασμού, της εν συναίσθησης και της βοήθειας των πιο αδύνατων συμμαθητών τους που δέχονται βία και Bulling στους σχολικούς χώρους και στην κοινότητα. Στο σχολικό περιβάλλον τα παιδιά των Ακαδημιών οφείλουν να πρωταγωνιστούν στην απάμβλυνση του μεγάλου αυτού προβλήματος.
Ως νεαροί ποδοσφαιριστές και Αθλητές με ισχυρή και ανθεκτική προσωπικότητα και ευαισθησία οφείλουν να επεμβαίνουν όταν έρχονται στην αντίληψη τους, τέτοια βία και παραβατικότητα, η οποία τραυματίζει τους συμμαθητές τους. Τα παιδιά, οι Αθλητές μας, οι ποδοσφαιριστές μας δεν πρέπει να στοχεύουν, μέσα από την ποδοσφαιρική τους εκπαίδευση, μόνο τα τεχνικά στοιχεία του ποδοσφαίρου, αλλά να μεταλαμπαδεύουν και στους υπόλοιπους , ιδιαίτερα στα παιδιά του ίδιου Σχολικού χώρου, τις Αρχές και Αξίες του Ποδοσφαίρου.
Το Ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό και πνευματικό αγαθό με μεγάλες δυνατότητες επιρροής στο ψυχικό κόσμο όλων όσων ασχολούνται με αυτό. Με αυτή την διαπαιδαγώγηση και αυτά τα εφόδια οφείλουν τα παιδιά των Ακαδημιών Ποδοσφαίρου και των παιδιών όλων των Αθλημάτων και του πολιτισμού, να ανταποκρίνονται άμεσα σε κάθε περίπτωση σχολικής βίας και παραβατικότητας, χωρίς φόβο, χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς ανοχή και χωρίς ουδετερότητα. Οι μαθητές-ποδοσφαιριστές έχουν μια ισχυρή εκπαίδευση και προσηλωμένοι στην πειθαρχία και στην ομαδικότητα, πρέπει να συμπεριφέρονται με ταπεινότητα αλλά με δυναμική ευαισθησία και αλληλεγγύη, βοηθώντας και τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, στο δύσκολο αυτό κομμάτι της σχολικής κοινότητας.
Οι προπονητές των ακαδημιών στην Ευρώπη, αποκαλούνται και Δάσκαλοι. Θεωρώ ότι είναι καθήκον και υποχρέωση να συμβάλουν μέσα από τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες στον μεγάλο αυτό αγώνα της κοινωνίας μας. Οι προπονητές, δάσκαλοι, οφείλουν να χρησιμοποιούν ένα μέρος του χρόνου τους στις προπονήσεις, για να μιλούν με τα παιδιά για το μεγάλο αυτό θέμα και να τους ενθαρρύνουν να μην μένουν αμέτοχοι σε τέτοια φαινόμενα Bulling και παραβατικής συμπεριφοράς. Να τους εμφυτεύσουν αυτοπεποίθηση και αίσθημα ευθύνης. Οι προπονητές και οι υπεύθυνοι των Αθλητικών Ακαδημιών να βραβεύουν τους μαθητές, ποδοσφαιριστές τους οι οποίοι μέσα από την δράση τους και τις συμπεριφορές τους στο σχολικό περιβάλλον συμβάλλουν στην μείωση τέτοιων βίαιων και παραβατικών συμπεριφορών, ιδιαίτερα του Bulling το οποίο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Οι προπονητές-δάσκαλοι να διαθέτουν χρόνο φαντασία και έξυπνες μεθόδους, για την καθημερινή εκπαίδευση των παιδιών ποδοσφαιριστών και αθλητών, στον κοινωνικό, πνευματικό, ψυχολογικό τομέα και στον τομέα, της συναισθητικής εν συναίσθησης
και της συναισθηματικής νοημοσύνης, δηλαδή να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα συναισθήματα τόσο τα δικά τους όσο και των άλλων ανθρώπων.
Στο ποδόσφαιρο συνυπάρχουν όλα αυτά τα ποιοτικά και μοναδικά στοιχεία, οφείλουμε όμως μέσα από την ριζοσπαστική πρακτική να εμπεδωθούν και στους σχολικούς χώρους. Οι μαθητές αθλητές κουβαλούν τις Αξίες αυτές και θεωρώ ότι μια ισχυρή ενθάρρυνση και παρότρυνση από τους προπονητές – δασκάλους, οι οποίοι ομολογουμένως έχουν μεγάλη επιρροή στους Αθλητές τους, μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές και στα γήπεδα αλλά και στους σχολικούς χώρους και γενικά στην κοινωνία.