Άλλο ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου ανήκει στην ιστορία και είναι στη διάθεση των ειδικών για τις λεπτομερείς αναλύσεις. Για έξι ημέρες, από τις 7 έως τις 12 Ιουνίου, το «Ολίμπικο» της Ρώμης φιλοξένησε τους κορυφαίους Ευρωπαίους αθλητές και αθλήτριες από 48 χώρες, ανάμεσά τους και επτά (7) δικά μας παιδιά, τρεις (3) άνδρες και τέσσερις (4) γυναίκες.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Στη 13η παρουσία του κυπριακού στίβου σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, νιώθουμε για ακόμα μία φορά περηφάνια για όλους και για όλες, γιατί όχι μόνο μάς εκπροσώπησαν επάξια, αλλά και πάλι ήταν υπόδειγμα επαγγελματισμού και συμπεριφοράς. Η παρουσία του καθενός / καθεμιάς δεν κρίνεται από το τι κατέγραψε απλώς ένας πίνακας, αλλά από πολλά άλλα «στοιχεία» τα οποία είναι ξεχωριστά για τον κάθε αθλητή / αθλήτρια. Σαν γενικό συμπέρασμα αισθανόμαστε ότι όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις, προσπάθησαν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, κατέγραψαν καλύτερες φετινές επιδόσεις, έστω και αν μπορούσε να έρθει το κάτι παραπάνω, το οποίο γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας οι ίδιοι / ίδιες και οι προπονητές τους. Χαμένες ευκαιρίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα, γιατί αυτή είναι η φύση του αθλητισμού.
Οι συμπτώσεις κάποιες φορές είναι εντυπωσιακές όταν συμβαίνουν. Και είναι κάπως απίστευτο το ότι για τρίτο συνεχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υπήρχε πρόκριση σε τελικό σε δύο συγκεκριμένα αγωνίσματα, τη δισκοβολία ανδρών και το μήκος γυναικών!!! Στη δισκοβολία ανδρών ένας και μόνο ο πρωταγωνιστής μας, ο θρύλος Απόστολος Παρέλλης, με 8η θέση το 2018 και το 2022 και 9η το 2024. Στο μήκος γυναικών έκανε την αρχή η Νεκταρία Παναγή στο Βερολίνο το 2018 (11η) και την ακολουθεί η εντυπωσιακή και στη Ρώμη (11η) Φίλιππα Φωτοπούλου, η οποία ήταν 12η στο Μόναχο το 2022! Προτού περάσουμε στην ατομική αναφορά, να πούμε ότι πολύ σημαντικό για τον κυπριακό στίβο είναι πως για πρώτη φορά στα δρομικά αγωνίσματα υπήρξε τετραπλή εκπροσώπηση στα Ημιτελικά, με τους Ολίβια Φωτοπούλου (200μ.), Μίλαν Τράικοβιτς (110μ. με εμπόδια) και Ναταλία Χριστοφή (100μ. με εμπόδια) να αποδεικνύουν την αξία τους πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, αφού τα αποτελέσματά τους τον τελευταίο χρόνο τούς έφεραν απευθείας στα Ημιτελικά, ευρισκόμενοι στους κορυφαίους 12 των αγωνισμάτων τους, ενώ η Φωτοπούλου κατάφερε να περάσει και από τον πρώτο γύρο των 100μ.
* Αρχίζουμε την ατομική αναφορά μας στους επτά εκπροσώπους μας με τον έναν και μοναδικό Απόστολο Παρέλλη, ο οποίος έδειξε και πάλι τεράστια ψυχική δύναμη, καθώς αγωνίστηκε ουσιαστικά χωρίς προπονητική καθοδήγηση, αφιερώνοντας τη νέα επιτυχία του στον αδικοχαμένο αείμνηστο προπονητή του Κώστα Σταθελάκο. Ο κορυφαίος αθλητής ρίψεων στην ιστορία του κυπριακού στίβου κατέρριψε δύο ρεκόρ στη Ρώμη, αφού αύξησε το δικό του ρεκόρ συμμετοχών στις επτά (7), ενώ έγινε ο πρώτος αθλητής μας με τρεις προκρίσεις στον τελικό του αγωνίσματός του!!! Με τα 62,53μ. στον τελικό της δισκοβολίας, ο Απόστολος Παρέλλης έκλεισε με την πολύ τιμητική 9η θέση την αγωνιστική παρουσία του σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (από το 2010!) και συγκεντρώνεται για την πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς του Παρισιού.
* Η Φίλιππα Φωτοπούλου έχει το απόλυτο προκρίσεων σε τελικούς στο άλμα σε μήκος, αφού στη δεύτερη παρουσία της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και πάλι πέρασε στον τελικό. Έπειτα από έναν άκρως αγχώδη προκριματικό, με τον τελικό να κλείνει με το μεγαλύτερο άλμα 12ης θέσης στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, στα 6,63μ. κι αυτό να το έχει κάνει η αθλήτρια του Ράφαελ Μπλανκέρ! Στον τελικό έκανε ακόμα ένα μεγάλο άλμα στα 6,58μ., αλλά το επίπεδο ήταν τόσο υψηλό, που την κατέταξε στην 11η θέση. Είναι χαρακτηριστικό να αναφέρουμε ότι επτά αθλήτριες πέρασαν τα 6,80μ., ενώ η οκτάδα των επιπρόσθετων τριών αλμάτων έκλεισε στα 6,69μ. Τώρα, ο στόχος είναι η περαιτέρω βελτίωση και η εξασφάλιση συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
* Έδωσε τα πάντα και πάλι ο Μίλαν Τράικοβιτς στα ημιτελικά των 110μ. με εμπόδια, αλλά δυστυχώς ένα χτύπημα στο 9ο εμπόδιο τού στέρησε την πρόκριση για τον τελικό. Το 13.47 είναι η καλύτερη φετινή επίδοση του αθλητή του Αντώνη Γιαννουλάκη, ο οποίος για τρία εκατοστά του δευτερολέπτου, έμεινε εκτός τελικού, καταλαμβάνοντας την «πικρή» 9η θέση, όπως το 2022 στο Μόναχο. Ο Τράικοβιτς, ο οποίος έχει την καλύτερη θέση στην ιστορία του κυπριακού στίβου στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (μαζί με την Ελένη Αρτυματά), με την 5η που πήρε το 2016 στο Άμστερνταμ, ανέβηκε στη δεύτερη θέση των κυπριακών συμμετοχών, συμπληρώνοντας στη Ρώμη τις πέντε.
* Η πιο άτυχη σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν η Ολίβια Φωτοπούλου, η οποία βρίσκεται σε αρκετά καλή αγωνιστική κατάσταση, όμως λόγοι υγείας δεν της επέτρεψαν να κάνει τις κούρσες που μπορεί. Η αθλήτρια του Κώστα Βογιατζάκη πέρασε σαν σίφουνας από τα προκριματικά των 100μ. με 11.27, όμως στη συνέχεια εμφανίστηκε ξαφνικό πρόβλημα υγείας, με αποτέλεσμα στα ημιτελικά να κάνει 11.40. Στο καλό της αγώνισμα, τα 200μ., ήταν πανέτοιμη για τον πρώτο ιστορικό τελικό της, όμως δεν είχε τις απαιτούμενες δυνάμεις, παρά την τεράστια προσπάθειά της, κι έτσι κατέλαβε τη 10η θέση με 22.92, που είναι η καλύτερή της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το σημαντικό για την Ολίβια είναι πως είδε ότι παραμένει στις πιο γρήγορες 200άρες της Ευρώπης και θα το αποδείξει στην πορεία των χρόνων, ενώ με την εμφάνισή της στη Ρώμη, «έπιασε» στην πρώτη θέση των γυναικείων συμμετοχών σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα την Ελένη Αρτυματά και τη Νεκταρία Παναγή, που έχουν από τέσσερις (4).
* Δεν βγήκε η κούρσα όπως την προγραμμάτισε η Ναταλία Χριστοφή στα 100μ. με εμπόδια, καθώς, προερχόμενη από τραυματισμό, δεν μπόρεσε να βρει τον ρυθμό και τον σωστό συνδυασμό ταχύτητας και τεχνικής. Τα 13.20 δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική αξία τής αθλήτριας και αρραβωνιαστικιάς του Αλέξανδρου Σταυρίδη και θα το αποδείξει σύντομα.
Ωστόσο, η συνολικά 23η θέση είναι η καλύτερη παρουσία της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στην τρίτη συμμετοχή της και παραμένει δυναμικά στον δρόμο για την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
* Άλλο ένα παιδί με ψυχικά αποθέματα είναι ο Βασίλης Κωνσταντίνου. Παρά την απουσία από τους αγωνιστικούς χώρους για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας προβλήματος τραυματισμού, εντούτοις, στην πρώτη μόλις φετινή παρουσία του σε ανοικτό στίβο, κατάφερε να καταγράψει την καλύτερη φετινή του επίδοση, περνώντας τα 2,17μ. στο άλμα σε ύψος και να μείνει για μία θέση εκτός τελικού! Οι 13 που πέρασαν στον τελικό είχαν υπερβεί τα 2,21μ., με τον αθλητή του Φώτη Στεφανή να καταλαμβάνει τη 14η θέση!
* Η «Βενιαμίν» της κυπριακής εκπροσώπησης στο 26ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης ήταν η Βαλεντίνα Σάββα. Στα 19 της χρόνια η πρωταθλήτρια Ευρώπης Κ18 και Κ20 έλαβε το «βάπτισμα» του πυρός στο πιο ψηλό επίπεδο, δείχνοντας πως άξια συμπεριλαμβάνεται στις κορυφαίες γυναίκες σφυροβόλους της Ευρώπης. Η αθλήτρια του Γιάννη Μπαρλή είχε αρκετά καλή παρουσία στο «Ολίμπικο», ρίχνοντας κοντά στην ατομική της επίδοση (67,87μ.), με τα 66,58μ. να την κατατάσσουν στην 21η θέση της Ευρώπης. Τώρα έχει ως μεγάλο στόχο το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κ20 (27-31 Αυγούστου, Περού) και να φέρει αποτελέσματα που θα την στείλουν στους πρώτους Ολυμπιακούς της Αγώνες.
* Να αναφέρουμε ότι στο 26ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα λάμβανε μέρος και ο Αμίν Χαντίρι, ο οποίος την τελευταία στιγμή δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στη Ρώμη, εξαιτίας ξαφνικού οικογενειακού προβλήματος. Επίσης, στις προκρινόμενες θέσεις βρίσκονταν η Ελένα Κουλιτσένκο στο ύψος, η οποία είχε τη συμμετοχή της στο NCAA, όπου αναδείχθηκε χρυσή πρωταθλήτρια με νέο παγκύπριο ρεκόρ (1,97μ.) και εξασφάλισε το όριο για τους Ολυμπιακούς, όπως και η Δάφνη Γεωργίου (100μ. εμπόδια), η οποία δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό της.
Αρχηγός της κυπριακής ομάδας στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης ήταν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΕΑΣ Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος έφερε εις πέρας με τεράστια επιτυχία άλλη μία αποστολή, ευρισκόμενος κοντά σε όλους ανά πάσα ώρα και στιγμή. «Θεωρώ ότι η αποστολή στη Ρώμη πέτυχε απόλυτα, αφού όλα τα παιδιά έδειξαν εξαιρετικό επαγγελματισμό και εκπροσώπησαν άξια τον κυπριακό στίβο. Τα αποτελέσματα κρίνονται θετικά με μια πρώτη εκτίμηση, και αν δεν υπήρχαν κάποιες ατυχίες θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα. Όμως, παρακολουθώντας από κοντά τις προσπάθειες, τη συμπεριφορά και την όλη παρουσία των αθλητών και αθλητριών μας, είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι σε μεγάλο βαθμό», μας ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Γεωργίου.
* Να ευχαριστήσουμε και τους δύο φυσικοθεραπευτές μας που ήταν μαζί με την ομάδα στη Ρώμη, τον Άρη Ξιουφαρίδη (τις πρώτες ημέρες) και τον Παντελή Ηροδότου (τις τελευταίες ημέρες), οι οποίοι βοήθησαν τους αθλητές / αθλήτριές μας και στην προετοιμασία τους για να αγωνιστούν και στην αποκατάσταση του σώματος μετά τον αγώνα τους.
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2024
Απόστολος Παρέλλης (δισκοβολία) 62,53μ. 9/30 - ΤΕΛΙΚΟΣ
(Προκριματικά: 62,13μ.)
Φίλιππα Φωτοπούλου (μήκος) 6,58μ. 11/28 - ΤΕΛΙΚΟΣ
(Προκριματικά: 6,63μ.)
Μίλαν Τράικοβιτς (110μ. εμπόδια) - Ημιτελικά 13.47 9/34
(πέρασε απευθείας ημιτελικά)
Ολίβια Φωτοπούλου (200μ.) - Ημιτελικά 22.92 10/35
(πέρασε απευθείας ημιτελικά)
Ολίβια Φωτοπούλου (100μ.) - Ημιτελικά 11.40 20/33
(Πρώτος γύρος 11.27)
Ναταλία Χριστοφή (100μ. εμπόδια) - Ημιτελικά 13.20 23/34
(πέρασε απευθείας ημιτελικά)
Βασίλης Κωνσταντίνου (ύψος) 2,17μ. 14/26
Βαλεντίνα Σάββα (σφυροβολία) 66,58μ. 21/30
Δείτε τι δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα στο στάδιο «Αλφαμέγα» ανάμεσα στην ΑΕΛ και τον Άρη για την 11η αγωνιστική της Cyprus League by Stoiximan, ο προπονητής των «κίτρινων», Κρις Κόλμαν.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
22/11 @ 20:33
Μετά από τη μήνυση που είχε κατατεθεί εις βάρος του για βιασμό και ξυλοδαρμό γυναίκας το 2018 σε ξενοδοχείο του Δουβλίνου, ο Κόνορ ΜακΓκρέγκορ κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της Ιρλανδίας και καλείται να καταβάλλει αποζημίωση 250.000 δολαρίων.
22/11 @ 11:39
ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΟΥΤΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΑΝ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΣΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΒΟΛΕΪ – ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ FREDERICK
21/11 @ 09:07
Με γοργούς ρυθμούς προχωρεί η Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως Κύπρου (ΟΑΚ) στην οργάνωση του αθλήματος του Padel, ύστερα από την επίσημη έγκριση από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ), της ένταξης του αθλήματος κάτω από την δικαιοδοσία της και την ένταξη στην Διεθνή Ομοσπονδία Padel (FIP).
19/11 @ 11:47
Στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης υπογράφηκε από τους Προέδρους της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος (ΟΧΕ), Κώστα Γκαντή, και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης (ΚΟΧ), Κωνσταντίνο Φιλαρέτου, το νέο μνημόνιο συνεργασίας τετραετούς διάρκειας (2024-2028), το οποίο περιλαμβάνει διάφορους τομείς και δράσεις που προωθούν την ανάπτυξη του αθλήματος και τη συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων.
23/11 @ 19:04
Ο πολυδιαφημισμένος αγώνας μποξ προβλήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου από το Netflix και ο Jake Paul κέρδισε τον Mike Tyson στα σημεία. Άξιζε τελικά τον κόπο;
18/11 @ 13:44
«Το μεγαλο event της πυγμαχίας κυριάρχησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έσπασε τα ρεκόρ και έβαλε ακόμη και τα συστήματα buffering μας στα σχοινιά», έγραψε η πλατφόρμα
BEST OF THEMASPORTS