Στην κορυφή η Πάφος FC, «λευκές» ισοπαλίες σε ΓΣΠ και Δασάκι- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ και συνέχεια
Με τρεις αναμετρήσεις συνεχίστηκε σήμερα η 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Το καλό νέο για τον φετινό Κυπελλούχο Ελλάδας (είτε είναι ο Παναθηναϊκός είτε ο Άρης) είναι πως με το λεγόμενο re-balancing γλίτωσαν ένα γύρο στην Ευρώπη.
Η πρόκριση της Αταλάντα στον τελικό του Europa League σε συνδυασμό με την έξοδο της στο Champions League μέσω του πρωταθλήματος, έφερε πολλαπλές ευρωπαϊκές καραμπόλες, που βοήθησε τον φετινό Κυπελλούχο Ελλάδας να γλιτώσει την αγγαρεία του 1ου προκριματικού γύρου στο Europa League και τον στέλνει απευθείας στον 2ο.
Κάπου εδώ, τελειώνουν τα καλά νέα. Διότι από εκεί και μετά έρχεται η δύσκολη πραγματικότητα που έρχεται να τους προσγειώσει στην δύσκολη ευρωπαϊκή πραγματικότητα της νέας σεζόν.
Ο Κυπελλούχος Ελλάδας θα μάθει τον αντίπαλο του για τον 2ο προκριματικό του Europa League (πρώτο παιχνίδι στις 25 Ιουλίου, ρεβάνς την 1η Αυγούστου) στην κλήρωση της 18ης Ιουνίου, που θα αφορά και τον 1ο και τον 2ο γύρο. Με άλλα λόγια, μπορεί να προκύψει είτε καθαρός αντίπαλος είτε νικητής ζευγαριού.
Ο χαμηλός συλλογικός συντελεστής και των δύο ομάδων δεν είναι σύμμαχος στην προσπάθεια για μία βατή κλήρωση. Αν το Κύπελλο πάρει ο Παναθηναϊκός (6.225), θα βρίσκεται δεδομένα στο γκρουπ των ανίσχυρων, ενώ αν το σηκώσει ο Άρης έχει μία απειροελάχιστη πιθανότητα να βρίσκεται στους ισχυρούς.
Από την κλήρωση των 9 ζευγαριών για τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League, ξέρουμε ήδη τις 6 σίγουρες ομάδες που θα βρίσκονται στο γκρουπ των ισχυρών, πολλές εκ των οποίων είναι ομάδες επιπέδου ομίλων.
Εκεί βρίσκονται λοιπόν, ως πιθανοί αντίπαλοι του Κυπελλούχου Ελλάδας, ο Άγιαξ, η Μπράγκα, η Μόλντε, η Ραπίντ Βιέννης, η Ριέκα και η φετινή κυπελλούχος Τουρκίας (είτε η Μπεσίκτας είτε η Τράμπζονσπορ)!
Πολύ αυξημένες πιθανότητες να βρίσκεται εκεί έχει και η εκπρόσωπος του Βελγίου (η Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ αν δεν βγει στο Champions League μέσω πρωταθλήματος δηλαδή), η Σέριφ Τίρασπολ (αν κατακτήσει το Κύπελλο Μολδαβίας) και η Χάποελ Μπερ-Σεβά αν κατακτήσει το Κύπελλο του Ισραήλ.
Καταλαβαίνει κανείς ότι από τον 2ο κιόλας προκριματικό γύρο του Europa League το επίπεδο των αντιπάλων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Κυπελλούχος Ελλάδας είναι πολύ υψηλό, αφού οι περισσότερες (αν όχι όλες) είναι ομάδες με πολλές συμμετοχές σε ομίλους τα τελευταία χρόνια και πλούσια ευρωπαϊκή ιστορία.
Αν ο Κυπελλούχος Ελλάδας αποκλειστεί, τότε «υποβιβάζεται» στον 3ο προκριματικό γύρο του Conference League, θα θέλει δηλαδή δύο προκρίσεις χωρίς περιθώριο λάθους, αν θέλει να μπει στο League stage.
Αν ο Κυπελλούχος Ελλάδας αποκλειστεί στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, τότε θα υποβιβαστεί στα πλέι-οφ του Conference League.
Με άλλα λόγια, αν ο Κυπελλούχος Ελλάδας θέλει την επόμενη σεζόν να βρεθεί στο League stage κάποιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, πρέπει οπωσδήποτε αυτό το καλοκαίρι να κάνει δύο προκρίσεις, ειδάλλως αποχαιρετά την Ευρώπη από το καλοκαίρι.
Και βλέποντας το επίπεδο των αντιπάλων (τουλάχιστον στα προκριματικά του Europa League) αντιλαμβάνεται κανείς ότι η αποστολή είτε του Παναθηναϊκού είτε του Άρη θα έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας...
Πηγή: sdna.gr