Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με drones και πυραύλους – Λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε μας στο Google news

Κλιμακώνεται συνεχώς η ένταση στη Μέση Ανατολή αφού το Ιράν το βράδυ του Σαββάτου εκτόξευσε drones εναντίον του Ισραήλ που δηλώνει έτοιμο να αμυνθεί και να αντεπιτεθεί.

Το ήδη τεταμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή έρχεται να κλιμακώσει η εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο, με το φόβο για γενικευμένη σύρραξη να είναι πιο έντονος από ποτέ.

Oι πληροφορίες της τελευταίας ώρας αναφέρουν ότι το Ιράν έχει εκτοξεύσει ήδη drones προς το Ισραήλ, γεγονός που ερμηνεύεται ως αρχή  της σύρραξης που όλοι απεύχονταν. Drones έχουν “σηκωθεί” και από το έδαφος της Υεμένης όπως επιβεβαίωσε το ίδιο το Ιράν.

Τα drones φαίνεται ότι είναι πάνω από 50 και θα χρειαστούν ώρες (9 σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες) να φτάσουν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ το οποίο δηλώνει απόλυτα προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Παράλληλα, φαίνεται ότι έχουν εκτοξευεί και πύραυλοι με μικρότερο εκτιμώμενο χρόνο πτήσης προς το στόχο τους.

Η Ιορδανία, την ίδια ώρα, έκλεισε εντελώς τον εναέριο χώρο της. Το ίδιο έπραξε και το Ιράν που βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, σε φάση επίθεσης και φυσικά το Ισραήλ που σχεδιάζει τον τρόπο που θα αμυνθεί.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ του Σαββάτου, ο Iσραηλινός στρατός ενημέρωσε επίσημα ότι το Ιράν εκτόξευσε πράγματι drones. Δηλώνει ότι βρίσκεται στον υψηλότερο δυνατό συναγερμό και καλεί τους πολίτες να ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν τονίζουν ότι καμία άλλη χώρα δεν πρέπει να βοηθήσει το Ισραήλ. “Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις απαντήσεις μας” υπογραμμίζουν.

O ηγέτης του Ιράν Sayyid Ali Khamenei από την πλευρά του απείλησε ότι το “σιωνιστικό καθεστώς θα τιμωρηθεί”.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί φυσικά και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον.Αυτή την ώρα λαμβάνει χώρα σύσκεψη στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Oι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ότι “θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ κατά αυτών των απειλών από το Ιράν” όπως ενημερώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Μπάιντεν θα απευθύνει άμεσα διάγγελμα στον αμερικανικό λαό όπως ανακοινώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.

Τι προηγήθηκε

Ο συναγερμός που έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες προέκυψε ως απάντηση της Τεχεράνης στην αεροπορική επιδρομή -πιθανότατα από το Ισραήλ- στη Δαμασκό που σκότωσε ανώτερους Ιρανούς διοικητές, με τον Λευκό Οίκο να κάνει λόγο για μια “πραγματική και αξιόπιστη απειλή”.

Την ανησυχία ήρθε να κάνει εντονότερη η κατάληψη ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που “συνδέεται με το Ισραήλ” στον Κόλπο του Ομάν από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

“Ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ονομάζεται MCS Aries κατασχέθηκε από τις ναυτικές ειδικές δυνάμεις” κατά τη διάρκεια “επιχείρησης που διεξήχθη με ελικόπτερο (των ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού των Φρουρών) κοντά στο Στενό του Ορμούζ”, μετέδωσε νωρίτερα το IRNA, διευκρινίζοντας ότι το πλοίο “φέρει σημαία Πορτογαλίας, το διαχειρίζεται η εταιρία Zodiac, η οποία ανήκει στον σιωνιστή καπιταλιστή Εγιάλ Οφέρ” και “κατευθυνόταν προς τα χωρικά ύδατα” του Ιράν.

Βίντεο του Associated Press δείχνει κομάντος να επιτίθενται με ελικόπτερο σε πλοίο κοντά στα Στενά του Ορμούζ , μια επίθεση που αξιωματούχος της άμυνας της Μέσης Ανατολής απέδωσε στο Ιράν εν μέσω ευρύτερων εντάσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ισραήλ που κατηγόρησε την Τεχεράνη για “ομηρεία και πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις γι’ αυτό”.

Σε έντονους τόνους κινήθηκε η απάντηση του ισραηλινού ΥΠΕΞ, που δήλωσε για τη χώρα ότι είναι έτοιμη να απαντήσει.

Ισραήλ: Σε ύψιστο συναγερμό οι ένοπλες δυνάμεις

Το Ισραήλ “παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση” εναντίον του από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, χωρίς να δώσει στοιχεία για την απειλή.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ δηλώνει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού (Homefront Command), η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε την ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα από τηλεοράσεως, ο Χαγκάρι δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στο αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.

Παράλληλα, σε μήνυμά του ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι “είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο, ακόμα και για μία άμεση επίθεση από το Ιράν. Το κράτος, ο στρατός και ο λαός μας είναι δυνατοί”.

Συνεχείς εκκλήσεις των ΗΠΑ προς το Ιράν

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει “αμέσως” το φορτηγό πλοίο που κατέλαβε σήμερα και καταδίκασε αυτήν την “πράξη πειρατείας”.

“Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς”, δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντριέν Γουότσον.

 LIVE:

 

- 02:11 "Σημαντική απάντηση στο Ιράν"

Το Channel 12 του Ισραήλ μετέδωσε δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει «σημαντική απάντηση στην πρωτοφανή ιρανική επίθεση».
- Ηχοι εκρήξεων ακούστηκαν στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με μαρτυρίες, τους οποίους τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν σε εναέριες αναχαιτίσεις.Λίγα λεπτά πριν, οι σειρήνες είχαν ηχήσει στην πόλη.

- Το Ιράν προειδοποιεί την Ιορδανία να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια υποστήριξης του Ισραήλ  

Το Ιράν παρακολουθεί την Ιορδανία για οποιεσδήποτε κινήσεις υποστήριξης του Ισραήλ κατά την διάρκεια των επιθέσεων αντιποίνων της Τεχεράνης και προειδοποιεί την χώρα ότι θα είναι «ο επόμενος στόχος», δήλωσε ιρανική στρατιωτική πηγή στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις της Ιορδανίας κατά την διάρκεια των τιμωρητικών επιθέσεων ... και, αν συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε πιθανή ενέργεια (προς υποστήριξιν του Ισραήλ), θα γίνουν ο επόμενος στόχος», μετέδωσε το Fars.

- 01:52 Οι σειρήνες ηχούν σχεδόν σε όλη την επικράτεια του Ισραήλ

- Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι έχουν καταρριφθεί περίπου 100 dronesπριν μπουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο από δυνάμεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. 

- Ουρές στα βενζινάδικα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Μέσης Ανατολής από το Ισραήλ μέχρι το Ιράν

 - 01:39 Το Ιράν λέει ακόμα ότι η επιχείρηση τελείωσε αλλά προειδοποιεί για νέα σκληρότερα χτυπήματα αν το Ισραήλ απαντήσει

- 01:34 Πως δικαιολογεί η αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ την επίθεση. "Αιτία το ισραηλινό χτύπημα στην πρεσβεία μας στη Δαμασκό" 

- 01:32 Οι Αμερικανοί ενημέρωσαν ότι δυνάμεις τους κατέρριψαν ιρανικά drone που κατευθύνονταν στο Ισραήλ 

- 01:26 H Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ 

-01:20 Οι αρχές του Ισραήλ έδωσαν οδηγίες στους κατοίκους του Εϊλάτ, της Ντιμόνα και του Νεβατίμ να παραμείνουν κοντά σε καταφύγια. 

-01:16 H Xεζμπολά ηδη ανέλαβε την ευθύνη για τους πυραύλους που εξαπέλυσε σε στόχους στα υψίπεδα του Γκολάν

-Παρέμβαση Τραμπ: "Το Ισραήλ δέχεται επίθεση, δεν θα συνέβαινε ποτέ αυτό αν ήμουν πρόεδρος"

-01:10 Βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones επάνω από περιοχές της μεθορίου Ιράκ-Συρίας, μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο CH 12 TV

-Την επίθεση εναντίον του Ισραήλ καταδίκασε και η Γαλλία

-01:00 Πύραυλοι του Ιράν διέρχονται από τον εναέριο χώρο του Ιράκ 

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η συναρπαστική ζωή του Τζoν Χριστοδούλου ξετυλίγεται-ThemaSports
18/04 @ 09:46

Η συναρπαστική ζωή του Τζoν Χριστοδούλου ξετυλίγεται

Τον χαρακτηρίζουν ως τον μεγιστάνα με τη χρυσή καρδιά. Ο λόγος για τον Τζον Χριστοδούλου, ο οποίος στην πρώτη του μεγάλη τηλεοπτική συνέντευξη, ξεδιπλώνει τις σελίδες του βιβλίου της συναρπαστικής ζωής του.

Άσχημα νέα για καταναλωτές: Τερματίζεται ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα - Πόσο θα αυξηθούν οι τιμές-ThemaSports
28/03 @ 15:17

Άσχημα νέα για καταναλωτές: Τερματίζεται ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα - Πόσο θα αυξηθούν οι τιμές

Αυξήσεις που θα βάλουν «φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών έρχονται σύντομα αφού εντός λίγων ημερών θα καταργηθεί η μείωση στον φόρο κατανάλωσης.

Αποφάσεις Υπουργικού: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας-ThemaSports
28/03 @ 13:36

Αποφάσεις Υπουργικού: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας

Τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας που αποφασίστηκαν μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβούλιο ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

Οι 3 πιο πιθανοί λόγοι που πονάς στο γόνατο-ThemaSports
23/03 @ 16:38

Οι 3 πιο πιθανοί λόγοι που πονάς στο γόνατο

Κάθε πόνος στο γόνατο δεν σημαίνει το ίδιο πράγμα και καλό είναι να συμβουλευτείς έναν ειδικό.

ΜΟΥΣΚΑΛΛΗΣ: «Μονή Αββακούμ – Ευκαιρία για κάθαρση»-ThemaSports
22/03 @ 10:40

ΜΟΥΣΚΑΛΛΗΣ: «Μονή Αββακούμ – Ευκαιρία για κάθαρση»

Ο κάθε χριστιανός νοιώθει λύπη , πόνο και απογοήτευση, ακούοντας και διαβάζοντας για τα γεγονότα στην μονή του Αγίου Αββακούμ. Ο κάθε πολίτης, ο κάθε χριστιανός νοιώθει ντροπή για όσα προκλητικά γίνονται στην χριστιανική αυτή μονή.

Άσπρισαν όλα: Άργησαν αλλά ήρθαν οι καταιγίδες – Χαλάζι σε διάφορες περιοχές της Κύπρου – Δείτε βίντεο-ThemaSports
18/03 @ 16:41

Άσπρισαν όλα: Άργησαν αλλά ήρθαν οι καταιγίδες – Χαλάζι σε διάφορες περιοχές της Κύπρου – Δείτε βίντεο

Έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση σημειώνονται αυτή την ώρα σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ