Σωφρόνης καλεί.... ΦΑΜΠΙΑΝΟ!
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός θέλει τον Φαμπι στην Εθνική
Ακολουθήστε μας στο Google news
Η ιστορία «γράφτηκε» στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που αναβίωσαν το 1896 στην Αθήνα. Εκεί, όπου ο 23χρονος Σπύρος Λούης έγινε ο πρώτος των… πρώτων μετά την εμβληματική νίκη του στον Μαραθώνιο. Το ημερολόγιο τότε έγραφε 29 Μαρτίου του 1896. Βάσει του Νέου, 10 Απριλίου του ίδιου έτους.
Στον αγώνα πήραν μέρος 17 αθλητές από πέντε συνολικά χώρες. Το σύνθημα δόθηκε και όλοι ξεκίνησαν την ιστορική διαδρομή με αφετηρία τον Μαραθώνα.
Στο 28ο χιλιόμετρο και στο ύψος της Παλλήνης, ο Γάλλος Αλμπέ Λερμιζιό, που οδηγούσε την κούρσα, άρχισε να εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Στιγμές αργότερα, εγκατέλειψε τον αγώνα, καταβεβλημένος από την κούραση.
Τα «ηνία» πήρε ο Έντουιν Φλακ από την Αυστραλία, αλλά μέσα στα επόμενα χιλιόμετρα αποσύρθηκε και αυτός. Και τότε, ο Σπύρος Λούης, που στο μεταξύ είχε μειώσει την απόστασή του από τον Αυστραλό, πέρασε πρώτος.
Ένας έφιππος μετέφερε την είδηση στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο και στο Στάδιο επικράτησε «πανζουρλισμός» με τα επιφωνήματα «Έλλην, Έλλην» να ακούγονται ρυθμικά από τους θεατές.
Ο Λούης μπήκε στο Καλλιμάρμαρο πρώτος και τερμάτισε με χρόνο 2:58.50. Οκτώ λεπτά μετά, ο Χαρίλαος Βασιλάκος πέρασε και αυτός τη «γραμμή» τερματισμού κατηγορώντας τον Λούη ότι… έκλεψε διανύοντας μέρος της διαδρομής πάνω σε κάρο! Κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε, όμως, ποτέ.
Η ιστορία έγραψε ότι ο Σπύρος Λούης είναι ο νικητής του πρώτου Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 1896 και του απονεμήθηκε τιμητικά το Ασημένιο Κύπελλο του Μισέλ Μπρεάλ.
Και η απάντησή του μετά τον τερματισμό, όταν ρωτήθηκε για τα συναισθήματά του, αφοπλιστική: «Τίποτα… Πεινούσα, ύστερα από τόσο δρόμο»!
Έκτοτε, δεν έλαβε ξανά μέρος σε κάποιον αγώνα. Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, ως προσκεκλημένος του Αδόλφου Χίτλερ. Που τον τίμησε δίνοντάς του ένα κλαδί ελιάς στην Τελετή Έναρξης.
Κάπως έτσι, λοιπόν, μία μέρα σαν σήμερα, ο Σπύρος Λούης έκοβε πρώτος το «νήμα» των 42 χιλιομέτρων στον πρώτο Μαραθώνιο που διοργανώθηκε ποτέ.
www.bnsports.gr