Με μία ευχάριστη είδηση άρχισαν σήμερα το πρωί οι εργασίες του συνεδρίου «Player Workplace Safety» που διοργάνωσαν από κοινού ο Παγκύπριος Σύνδεσμος ποδοσφαιριστών και η FIFPRO στη Λεμεσό.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου δήλωσε ότι χθες επικυρώθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η σύμβαση του Saint-Denis.

Επί της ουσίας, η σύμβαση προβλέπει τη χάραξη εθνικής πολιτικής, βασισμένη σε νομοθετικό πλαίσιο, για την ασφάλεια των γηπέδων και την πάταξη της βίας, με τη συμμετοχή διάφορων φορέων της κοινωνίας, ενώ περιέχονται λεπτομέρειες για τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένo σχέδιο ασφάλειας και προστασίας που προέκυψε μέσα από την ευρωπαϊκή εμπειρία. Το συνέδριο, το οποίο ολοκληρώθηκε το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Αστυνομίας Κύπρου.

Στο Συνέδριο έδωσαν το παρών τους, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του συμβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριμένα της σύμβασης του Saint-Denis, της Ιντερπόλ, της UEFA, της European Leagues, του ευρωπαϊκού συνδέσμου φιλάθλων, της ΚΟΠ, των ιδιοκτητών των κυπριακών γηπέδων όπως και των Συνδέσμων Ποδοσφαιριστών της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Σερβίας.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να φέρει κοντά όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να συζητήσουν και να αναζητήσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της ανεπαρκούς ασφάλειας των γηπέδων.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου τονίστηκε η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των διάφορων φορέων για την αντιμετώπιση της βίας εναντίον των ποδοσφαιριστών εν ώρα αγώνα, η βελτίωση των συνθηκών στον χώρο εργασίας τους και η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Κύπρο, σε ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον για όλους.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στη σύμβαση του Saint-Denis. Σε αυτό το πλαίσιο, η FIFPRO ετοίμασε βίντεο με διάφορους αγώνες από τα κυπριακά γήπεδα, όπου ποδοσφαιριστές δέχονται επιθέσεις με κροτίδες. Επίσης, προβάλλονται δηλώσεις των Γιώργου Παπαγεωργίου και Βάνα Άλβες.

Ο Alexander Bielefeld, διευθυντής Παγκόσμιας Πολιτικής και Στρατηγικών Σχέσεων της FIFPRO, δήλωσε: «O σημερινός βαθμός κακοποίησης των ποδοσφαιριστών στις διάφορες μορφές της στο εργασιακό περιβάλλον είναι τεράστιος. Χρειάζεται οπωσδήποτε να δημιουργήσουμε ξανά μια κουλτούρα σεβασμού και έναν κώδικα συμπεριφοράς γύρω από το παιχνίδι. Οι τρέχουσες καταστάσεις βλάπτουν τους παίκτες καθώς και την οικονομική ανάπτυξη του παιχνιδιού».

Από την πλευρά του ο Σπύρος Νεοφυτίδης, αντιπρόεδρος της FIFPRO Europe και εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π., είπε: «Ο διάλογος μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων, από τους διοργανωτές των πρωταθλημάτων μέχρι τους συλλόγους, τους φιλάθλους, τους παίκτες και τις αρχές είναι πολύ σημαντικός για τη βελτίωση της κατάστασης. Οι συζητήσεις στη Λεμεσό ήταν ένα σημείο εκκίνησης και έδειξαν ότι μπορούμε να κάνουμε πρακτικά βήματα μαζί για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τόσο στην Κύπρο όσο και σε όλες τις ποδοσφαιρικές αγορές στην Ευρώπη και όχι μόνο».

Έκθεση για τη βία

Τον περασμένο Ιανουάριο, η FIFPRO δημοσιοποίησε έκθεση στην οποία αναφέρεται στον βαθμό που επηρεάζει τους ποδοσφαιριστές η βία από οπαδούς εν ώρα αγώνων. Η εν λόγω έκθεση βασίζεται σε συνεντεύξεις ποδοσφαιριστών, σε έρευνα ερωτηματολογίου μεταξύ 41 συνδέσμων και στις αναφορές μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 85% συμφωνεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η σχέση μεταξύ οπαδών και παικτών είναι πολύ θετική. Την ίδια ώρα, όμως, το 76% αναφέρει ότι το θέμα της ασφάλειας στον χώρο εργασίας είναι μια ανησυχία που αυξάνεται διαρκώς για τους ίδιους, ενώ το 66% θεωρεί ότι τα τελευταία χρόνια, τμήματα της κουλτούρας των φιλάθλων έχουν γίνει πιο βίαια.

Ένα άλλο εύρημα της έρευνας είναι ότι η χρήση πυρσών και φωτοβολίδων προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους παίκτες, ενώ άλλες βίαιες ενέργειες περιλαμβάνουν επίσης είσοδο των φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο και λεκτική κακοποίηση από την κερκίδα.

Από ιστοσελίδα ΠΑ.Σ.Π.

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η 11άδα του Άρη: Βασικοί Μανού και Ζαμόρα στον τελικό!-ThemaSports
25/05 @ 19:45

Η 11άδα του Άρη: Βασικοί Μανού και Ζαμόρα στον τελικό!

Με την ίδια συνταγή, που αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ στο «Κλ. Βικελίδης» την περασμένη Κυριακή, κατεβάζει τον Άρη στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ο Άκης Μάντζιος!

Λίγες ώρες για τη λήξη της πρώτης εβδομάδας στήριξης των Ιδρυμάτων Χριστίνα Αποστόλου και Blue Heart!-ThemaSports
20/05 @ 15:25

Λίγες ώρες για τη λήξη της πρώτης εβδομάδας στήριξης των Ιδρυμάτων Χριστίνα Αποστόλου και Blue Heart!

Στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού τουρνουά #ΓιαΤαΠαιδιάΜας που διοργανώνει η ακαδημία «Top 11», οι τρέχουσες δημοπρασίες του Charity Idols Κύπρου στηρίζουν τα Ιδρύματα Χριστίνα Αποστόλου και Blue Heart, με σκοπό την υποβοήθηση του έργου που επιτελούν για τη στήριξη συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Κουκουλοφόροι έκαναν γυαλιά καρφιά δυο γήπεδα στη Λεμεσό - Ζημιές και σε οχήματα-ThemaSports
17/05 @ 08:58

Κουκουλοφόροι έκαναν γυαλιά καρφιά δυο γήπεδα στη Λεμεσό - Ζημιές και σε οχήματα

Στο σημείο μετέβηκαν αξιωματικοί και μελή της Aστυνομίας Λεμεσού για διενέργεια εξετάσεων.

Παρέλαση αστέρων στα «PASP FOOTBALL AWARDS 2023/24»!-ThemaSports
14/05 @ 11:03

Παρέλαση αστέρων στα «PASP FOOTBALL AWARDS 2023/24»!

Το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε και πλησιάζει η ώρα που θα ξετυλιχθεί μπροστά μας η όμορφη διαδρομή των πρωταγωνιστικών! Η ώρα που τα φώτα θα στραφούν πάνω σε αυτούς που ξεχώρισαν και διακρίθηκαν για το ταλέντο και τα μοναδικά χαρακτηριστικά που έχουν. Είναι η ώρα των «PASP FOOTBALL AWARDS 2023/24».

MVP του πρωταθλήματος ο Τόνγκια!-ThemaSports
13/05 @ 21:02

MVP του πρωταθλήματος ο Τόνγκια!

Κορυφαίος του πρωταθλήματος ο Φράνκο Τόνγκια!

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ