Στο περιοδικό του Απόλλωνα, παραχώρησε συνέντευξη ο επιθετικός της ομάδας, Άνχελο Σαγκάλ.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Δείτε αναλυτικά το περιοδικό - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Όσα είπε:

Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τον πραγματικό Σαγάλ το τελευταίο διάστημα;

Αυτό είναι αλήθεια, ναι. Έχω αφήσει πίσω μου σιγά σιγά τον τραυματισμό που είχα και γενικά προσέχω περισσότερο τον εαυτό μου. Συνεργάζομαι με ένα γυμναστή από την Χιλή εδώ και 15 χρόνια και η αλήθεια είναι ότι δεν καταλήξαμε σε κάποιο συμπέρασμα γιατί μου πήρε τόσο καιρό να επιστρέψω από τον τραυματισμό μου. Ίσως το γεγονός ότι είχα έρθει χωρίς κανονική προετοιμασία στην Κύπρο λόγω του σεισμού στην Τουρκία όταν αγωνιζόμουν εκεί να επηρέασε, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε ακριβώς το λόγο.

Έχεις πετύχει έξι τέρματα στο πρωτάθλημα μέχρι αυτή τη στιγμή. Πως είναι αυτός ο απολογισμός στα δικά σου μάτια σαν ένας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στην επιθετική γραμμή;

Δεν ήμουν ποτέ ο παίκτης που σκόραρε πάρα πολλά γκολ, είμαι καλύτερος στο να δίνω ασίστ στους συμπαίκτες μου. Αυτή την χρονιά είναι λίγο διαφορετικά λόγω και της θέσης στην οποία αγωνίζομαι και ελπίζω να έρθουν και άλλα γκολ όπως επίσης και άλλες ασίστ στους συμπαίκτες μου. Αναφέρθηκες στην θέση που αγωνίζεσαι αυτή την χρονιά.

Ποια είναι η θέση στην οποία σου αρέσει περισσότερο να αγωνίζεσαι;

Η θέση μου πάντα ήταν στο αριστερό επιθετικό άκρο, πλέον όμως αγωνίζομαι και σαν ελεύθερος στην επιθετική γραμμή ώστε να τραβάω τους αντίπαλους αμυντικούς έξω από την περιοχή και να δημιουργούμε ευκαιρίες για τον Πέδρο Μάρκες που είναι και ο βασικός επιθετικός μας.

Είσαι στα 30 προς 31 σου. Αυτή η αλλαγή θέσης μπορεί να προήλθε και λόγω της ηλικίας;

Την δεδομένη στιγμή αυτό είναι μία απόφαση του προπονητή της ομάδας μας, Πάμπλο Ματσίν. Όπως είπατε κλείνω τα 31 φέτος και για να αγωνιστεί κάποιος στο αριστερό επιθετικό άκρο χρειάζεται ταχύτητα και ευελιξία, και θεωρώ ότι μπορώ να «υπερασπιστώ» ακόμη το να αγωνίζομαι εκεί.

Η Κύπρος είναι η τρίτη χώρα στην Ευρώπη στην οποία έχεις αγωνιστεί. Τι περίμενες να βρεις εδώ;

Γενικά μίλησα με αρκετούς παίκτες που αγωνίζονταν στην Τουρκία και είχαν αγωνιστεί και στο κυπριακό πρωτάθλημα και μου έδωσαν μία ιδέα για το πως είναι η ζωή και το ποδόσφαιρο εδώ. Μου είχαν αναφέρει ότι το κυπριακό πρωτάθλημα είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό. Με αυτά που είδα ως τώρα μπορώ να πω ότι η Κύπρος αρέσει πολύ και σε εμένα αλλά και στην οικογένειά μου.

Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η μεταγραφή σου στον Απόλλωνα πως προέκυψε;

Ήμουν στο σπίτι μου στο Μεξικό και ένας βοηθός του μάνατζερ μου εδώ μου ανέφερε ότι ενδιαφερόταν για μένα μία κυπριακή ομάδα, όχι ο Απόλλωνας όμως. Προχωρήσαμε σε κάποιες διαπραγματεύσεις οι οποίες όμως πήραν πολύ περισσότερο χρόνο από όσο έπρεπε. Και εκεί εμφανίστηκε το ενδιαφέρον από τον Απόλλωνα για μένα. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να μπω στο διαδίκτυο, να δω και να διαβάσω πράγματα για την ομάδα και είδα ότι πριν ένα χρόνο είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα και πως είναι μία ομάδα μεγάλη, πολύ μεγαλύτερη από την άλλη ομάδα από την Κύπρο που είχε ενδιαφερθεί για μένα. Μου άρεσαν πολύ και όσα είδα για την Λεμεσό. Εγώ ήθελα να παίξω ποδόσφαιρο στην Ευρώπη και γι’ αυτό επέλεξα τον Απόλλωνα. Είχα την τύχη να βρω καλούς συμπαίκτες στον Απόλλωνα όπως για παράδειγμα ο Ίσρα Κολ ο οποίος είναι Αργεντινός αλλά καταλαβαινόμαστε μεταξύ μας. Έχω επίσης πολύ καλές σχέσεις και με τον Χάμπο. Είμαι πάρα πολύ καλά στην Κύπρο, μου αρέσει η ζωή εδώ και το απολαμβάνω και εγώ και η οικογένειά μου. Έχω πάρει αρκετή αγάπη από τον κόσμο και θέλω να του το ανταποδώσω.

Είπες ότι ήσουν στο Μεξικό όταν ήρθε το ενδιαφέρον από την Κύπρο. Ήταν μία περίοδος που σκεφτόσουν όπως συνεχίσεις στη Λατινική Αμερική την καριέρα σου;

Τότε για μένα υπήρχαν προτάσεις και από άλλες ομάδες του εξωτερικού. Θυμάμαι είχα πρόταση από την Καραμπάχ, είχα προτάσεις από ομάδες της Σαουδικής Αραβίας αλλά ήθελα να συνεχίσω την καριέρα μου στην Ευρώπη. Είχα αγωνιστεί και στο πρωτάθλημα Τουρκίας, ένα πολύ καλό πρωτάθλημα, όπως επίσης και στο Ουγγρικό, ένα επίσης πολύ καλό πρωτάθλημα. Ήθελα όμως να συνεχίσω στην Ευρώπη και να υπάρχει η προοπτική του να αγωνιστώ και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις με την ομάδα στην οποία θα υπέγραφα συμβόλαιο. Δεν ήθελα να συνεχίσω αυτή τη στιγμή για παράδειγμα στο Μεξικό ή την Χιλή.

Στην Ουγγαρία και την Φερεντσβάρος πήγες τον Μάρτη του 2023 λόγω του σεισμού στην Τουρκία λίγους μήνες νωρίτερα, στο ειδικό μεταγραφικό παράθυρο που είχε ανοίξει. Τι συνέβη και δεν συνέχισες εκεί;

Πήγα εκεί ως δανεικός από την Γκαζιαντέπ και αγωνίστηκα για τρεις μήνες. Υπήρχε οψιόν αγοράς αλλά οι ίδιοι αποφάσισαν ότι δεν ήθελαν να προχωρήσουν στην αγορά μου, ίσως και του γεγονότος ότι είχα μία αντιπαράθεση με τον προπονητή μου εκεί. Δεν τσακωθήκαμε αλλά ίσως στην Ουγγαρία υπάρχει η νοοτροπία να μην αμφισβητούν τους προπονητές και ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο στο να μην συνεχίσω εκεί.

Είπες ότι έχουν την νοοτροπία να μην αμφισβητούν τους προπονητές στην Ουγγαρία. Είναι διαφορετικό από ότι έχεις συνηθίσει σε άλλες χώρες που αγωνίστηκες;

Δεν είμαι ούτε παίκτης ούτε άνθρωπος των αντιπαραθέσεων. Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να συζητήσω με τον προπονητή, προτιμώ να πάω στο γραφείο του να το συζητήσουμε και θα το λύσουμε, γιατί είναι και θέμα επικοινωνίας. Εντός του γηπέδου τα δίνω όλα και μπορεί να εκνευριστώ, μπορεί να τσακωθώ αλλά εκτός γηπέδου είμαι ένας άνθρωπος πολύ ήρεμος που δεν προτιμάει καθόλου τις συγκρούσεις.

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Πως ήταν για σένα και την οικογένειά σου οι μέρες του σεισμού στην Τουρκία;

Ήταν ο λόγος που είχες φύγει από την χώρα; Ο σεισμός ήταν σίγουρα καθοριστικός στην απόφαση που πήραμε να φύγουμε από την Τουρκία. Φοβηθήκαμε πραγματικά όλοι μας, εγώ, η γυναίκα μου και τα παιδιά μας, ότι το σπίτι θα έπεφτε πάνω μας. Πήραμε την απόφαση μετά να πάμε στην Αττάλεια και εκεί προέκυψε η πρόταση από την Ουγγαρία. Τότε είχα και άλλες προτάσεις από τούρκικες ομάδες αλλά λόγω και του φόβου μου για τις υποδομές στην χώρα, όχι κατ’ ανάγκη για τους σεισμούς γιατί στην Χιλή είμαστε συνηθισμένοι στους σεισμούς, αποφάσισα να φύγω και να πάω στην Ουγγαρία ενώ η οικογένειά μου επέστρεψε στο Μεξικό.

Βίωσες από πρώτο χέρι την καταστροφή στην Τουρκία. Βρισκόσουν στο σπίτι με την οικογένειά σου την ώρα του σεισμού;

Ο σεισμός συνέβη γύρω στις 3 τα ξημερώματα. Σηκώθηκα από το κρεβάτι, άρπαξα την κόρη μας και η γυναίκα μου τον γιο μας και πήγαμε και σταθήκαμε κάτω από μία πόρτα. Ήταν πάρα πολύ έντονος ο σεισμός, διήρκησε ένα με ενάμιση λεπτό. Για μία εβδομάδα κοιμόμασταν στο σαλόνι του σπιτιού με τον φόβο να μην καταρρεύσουν όλα και λίγες ημέρες μετά πήραμε την απόφαση να πάμε στην Αττάλεια.

Στην Αττάλεια γιατί πήγατε;

Πήγαμε εκεί γιατί ήταν ένα μέρος το οποίο γνωρίζαμε και ξέραμε ότι οι εγκαταστάσεις ήταν καλύτερες. Ενοικιάσαμε προσωρινά ένα καινούριο σπίτι για να μείνουμε και περιμέναμε λίγες ημέρες για να δούμε πως θα εξελισσόταν η κατάσταση, αν θα μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω ή αν θα ολοκληρωνόταν το πρωτάθλημα για την Γκαζιαντέπ λόγω της καταστροφής στην περιοχή.

Το κυπριακό πρωτάθλημα είναι κοντά στου δικό σου αγωνιστικό στιλ;

Στο πρωτάθλημα εδώ υπάρχουν αρκετοί χώροι που μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να αναπτυχθεί και αν ένας παίκτης είναι γρήγορος και ευέλικτος, τότε μπορεί να δημιουργήσει πολλά πράγματα. Θα μου άρεσε να ξεκινούσαμε καλύτερα, προέκυψε και ο τραυματισμός σε μία περίοδο που εγώ ένιωθα καλά έστω και αν δεν είχα καλή προετοιμασία πριν ξεκινήσει η χρονιά. Ένιωθα ότι μπορούσα να αγωνιστώ καλά, θα ήθελα να με έβρισκε σε μία άλλη φάση το ξεκίνημά μου στον Απόλλωνα. Σε αυτή την φάση που είμαστε τώρα στο πρωτάθλημα δεν το απολαμβάνω τόσο αλλά για το Κύπελλο δώσαμε τα πάντα και θα συνεχίσουμε να τα δίνουμε μέχρι να το κατακτήσουμε.

Τι νομίζεις εσύ προσωπικά ότι πήγε λάθος στο πρωτάθλημα για τον Απόλλωνα;

Στην αρχή ξεκινήσαμε πολύ καλά και υπήρχε ένα διάστημα που είχαμε βρεθεί και στην κορυφή του πρωταθλήματος. Δεν ξέρω όμως τι ακριβώς πήγε λάθος, τα κακά αποτελέσματα οδήγησαν και στην αλλαγή προπονητών και αυτό είναι κάτι που δεν βοηθά την ομάδα στο να προσαρμοστεί στα διαφορετικά στιλ παιχνιδιού των προπονητών. Όμως τώρα όπως βλέπετε αρχίζουμε και καταλαβαινόμαστε με τον προπονητή μας, στην αρχή ήταν λίγο δύσκολο λόγω της αλλαγής του συστήματος και του τρόπου παιχνιδιού του, όμως πιστεύω ότι πλέον μας ταιριάζει πολύ και τα βρίσκουμε.

Τι άλλο σας έδωσε ο νέος προπονητής και βλέπουμε αυτή την αλλαγή στην ομάδα, κυρίως στο Κύπελλο;

Είναι ένας προπονητής που του αρέσει να πιέζουμε και που του αρέσει να παίζουμε πολύ από τα άκρα του γηπέδου όπως και έγινε για παράδειγμα στο γκολ που είχα βάλει και εγώ στο παιχνίδι με τη Νέα Σαλαμίνα.Θέλει να μας έχει οργανωμένους και «συγυρισμένους» στον αγωνιστικό χώρο. Η αλήθεια είναι ότι άλλαξε πολλά πράγματα στον Απόλλωνα ο Πάμπλο Ματσίν. Έχει ένα χαρακτήρα πολύ δυνατό και θέλει να αλλάξει κάποια πράγματα που δεν του αρέσουν. Προσπαθεί να μας κάνει να είμαστε πιο επαγγελματίες και προσηλωμένο στον στόχο, κάτι με το οποίο συμφωνώ μαζί του. Έχει πολύ δυνατό χαρακτήρα και κάποιες φορές μπορεί να είναι άβολο, όμως με το να το συζητούμε μαζί μας βρίσκουμε τις λύσεις.

Όταν ήρθαν τα κακά αποτελέσματα που έριξαν την ομάδα πολύ κάτω από την κορυφή, βρεθήκατε εσείς οι ποδοσφαιριστές για να συζητήσετε ίσως και τις δικές σας ευθύνες;

Πάντα μιλάμε εμείς οι παίκτες μεταξύ μας. Μετά που έφυγε ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς από την ομάδα, είχαμε συναντηθεί οι παίκτες γιατί από τη μία στιγμή που πηγαίναμε πολύ καλά βρεθήκαμε πολύ χαμηλά. Συζητήσαμε και καταλήξαμε στο ότι ίσως είχαμε έλλειψη επικοινωνίας εμείς οι παίκτες μεταξύ μας, τόσο εντός του γηπέδου όσο και εκτός του γηπέδου γιατί και στο τέλος της ημέρας, περνάς περισσότερο χρόνο με τους συμπαίκτες σου παρά με την οικογένεια σου. Καταλήξαμε στο ότι εμείς οι παίκτες πρέπει να είμαστε πιο δεμένοι μεταξύ μας. Βλέπω ότι πλέον αντικατοπτρίζεται αυτό που είχαμε πει, όλοι τρέχουν στον συμπαίκτη τους όταν του συμβεί κάτι, αγωνιζόμαστε πιο ενωμένοι και αυτό που είναι που μας κάνει να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Εκτός από το αγωνιστικό, έγινε και κάτι εξωαγωνιστικό προς αυτό το στόχο;

Βγήκαμε κάποιες φορές εμείς οι παίκτες να φάμε μεταξύ μας, αλλά δεν ήταν αυτό που βοήθησε τόσο. Αυτό που βοήθησε περισσότερο ήταν το ότι καθίσαμε και συζητήσαμε και μέσα από την επικοινωνία βάλαμε κάτω το εγώ μας, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, και να συζητήσουμε τι αντιπαραθέσεις μπορεί να είχαμε μεταξύ μας ώστε να βγούμε πιο ενωμένοι. Δεν ήταν οποιασδήποτε άλλης φύσεως αντιπαραθέσεις, αλλά πράγματα που γίνονται μεταξύ των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, όπως για παράδειγμα ότι ένας παίκτης δεν κυνηγάει τόσο πολύ τη μπάλα ή δεν παίζει το ίδιο έντονα με τους άλλους. Δεν ήταν αντιπαραθέσεις-τσακωμοί, ήταν αγωνιστικά θέματα.

Είδαμε τον Απόλλωνα να κερδίζει δύο “τελικούς” στο Κύπελλο, απέναντι σε ΑΕΛ και ΑΕΚ. Νιώσατε την πίεση του κόσμου για αυτά τα δύο παιχνίδια, ότι ήταν δύο παιχνίδια που έπρεπε να κερδίσετε έτσι ώστε να σωθεί η χρονιά;

Εμείς οι ίδιοι βάλαμε αυτή την πίεση στον εαυτό μας με τα αποτελέσματα που είχαμε στο πρωτάθλημα. Πεισμώσαμε και είπαμε ότι το Κύπελλο θα ήταν το προσωπικό μας πρωτάθλημα και πρέπει να το κερδίσουμε.

Τι σας έφερε περισσότερη πίεση σε εσάς τους ποδοσφαιριστές σε εκείνα τα δύο παιχνίδια; Το να αγωνιστείτε με την ΑΕΛ χωρίς τον κόσμο της ομάδας ή με την ΑΕΚ με τον κόσμο της ομάδας να έχει γεμίσει το γήπεδο;

Στα χαρτιά ήταν πιο δύσκολο το παιχνίδι με την ΑΕΚ αλλά εγώ ένιωσα πιο άνετα σε εκείνο το παιχνίδι γιατί η πίεση είχε μεταφερθεί σε αυτούς. Με αυτόν τον κόσμο να φωνάζει και να βάζει πίεση, ήταν κάτι που βοήθησε πολύ. Και εκτός έδρας με την ΑΕΚ είχαμε κερδίσει αλλά ήταν πολύ πιο δύσκολο το να έρθει εκείνη η νίκη γιατί στο παιχνίδι του Κυπέλλου, με την βοήθεια του κόσμου μας μπορέσαμε και προσπεράσαμε τα εμπόδια που βρήκαμε την ώρα του αγώνα.

Ανησύχησες όταν ο Απόλλωνας βρέθηκε πίσω στο σκορ στο παιχνίδι Κυπέλλου με την ΑΕΚ;

Μπορώ να κάνω εικόνα ότι αρκετοί πίστεψαν σε εκείνο το σημείο ότι θα χαθούν τα πάντα αλλά εγώ είμαι ένας άνθρωπος που δεν σταματάει να πιστεύει. Θέλω να κερδίζω συνέχεια και πίστεψα ότι μπορούσαμε να το ανατρέψουμε.

Περίμενες το επίπεδο του κυπριακού ποδοσφαίρου ότι θα ήταν αυτό που βρήκες;

Μου αρέσει το επίπεδο του κυπριακού ποδοσφαίρου, ήταν μία έκπληξη για μένα αυτά που βρήκα ερχόμενος εδώ. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ομάδων αλλά το επίπεδο είναι πολύ καλό. Τα γήπεδα είναι επίσης σε πολύ καλή κατάσταση, οπόταν ναι, ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για μένα.

Αναφέρθηκες στα γήπεδα στην Κύπρο. Πως είναι να αγωνίζεσαι στο γήπεδο «Αλφαμέγα», το πιο μοντέρνο στην Κύπρο;

Η αλήθεια θα πίστευα ότι θα είχε ακόμη μεγαλύτερη χωρητικότητα γιατί και σε αυτή την περίπτωση, πιστεύω ότι το γήπεδο πάλι θα γέμιζε από τον κόσμο της ομάδας μας. Και όσον αφορά τις υποδομές του γηπέδου, αυτές πραγματικά με εξέπληξαν, είναι ένα πάρα πολύ καλό γήπεδο.

Είναι το κυπριακό πρωτάθλημα ένα πρωτάθλημα που φαντάζεσαι τον εαυτό σου για κάποια χρόνια εδώ ακόμη;

Προς το παρόν έχω συμβόλαιο για ακόμη ένα χρόνο με τον Απόλλωνα. Όμως η απάντησή μου σε αυτό είναι ξεκάθαρη, μου αρέσει πάρα πολύ η Κύπρος και ο Απόλλωνας, οι οπαδοί μου δείχνουν την αγάπη τους και εγώ θέλω να δίνω το 100% για να τους ευχαριστήσω. Για το μετά, είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία.

Είπες ότι ο κόσμος σου δείχνει την αγάπη του προς το πρόσωπό σου. Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά είσαι ένας ποδοσφαιριστής που ο κόσμος της ομάδας παρομοιάζει αγωνιστικά με έναν θρύλο του Απόλλωνα, τον Γκαστόν Σανγκόι.

Ναι, είδα κάποια βίντεο από τον Σανγκόι γιατί αρκετοί μου το σχολίαζαν αυτό (γέλια). Είδα έναν παίκτη που πάλευε πάρα πολύ στο γήπεδο, με έντονο ταμπεραμέντο και εκείνος. Θα μου άρεσε να είμαι όσο γκολτζής ήταν εκείνος αλλά ναι όντως βλέπω αρκετά κοινά, πάνω από όλα στο πάθος με το οποίο αγωνιζόταν και αγωνίζομαι και εγώ.

Πως είναι να έχεις τον Ματιέ Βαλμπουενά σαν συμπαίκτη;Είναι κάτι σαν μέντορας προς τους νεαρότερους παίκτες στην ομάδα;

Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να αγωνίζεσαι με τον Βαλμπουενά, με μία επαφή μπορεί να σου βγάλει πάσα εκεί που δεν το περιμένεις. Όταν αγωνιζόμαστε μαζί, βλέπω ότι έχουμε μία πολύ καλή επικοινωνία μεταξύ μας σαν ποδοσφαιριστές. Εκτός γηπέδων είναι ένας πολύ ήρεμος άνθρωπος όπως και εγώ. Όταν προπονούμαστε είμαστε πολύ ήρεμοι αλλά μέσα στο γήπεδο δίνουμε το 100%. Έχω και εγώ έναν δυνατό χαρακτήρα αλλά έχω και τα όριά μου, ότι για παράδειγμα δεν θα χτυπήσω ούτε θα σε επιτεθώ σε κάποιον.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Μεγάλωσες σε μία μεγάλη οικογενειακή ποδοσφαιρική οικογένεια. Ήταν αναπόφευκτο για σένα το να ακολουθήσεις τον ίδιο δρόμο;

Ναι, πιστεύω ότι ήταν αναπόφευκτο για μένα το να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ο πατέρας μου έπαιξε ποδόσφαιρο, όχι όμως επαγγελματικά. Έχω όμως τρεις θείους που έπαιξαν επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ο Λουίς Σαγάλ, ο Γκιγέρμο Σαγάλ και ο Χόρχε Σαγάλ. Και επίσης στο χωριό στο οποία μεγάλωσα, όλα περιστρέφονταν γύρω από το ποδόσφαιρο. Απλά ξυπνούσα και έπαιζα ποδόσφαιρο. Μου κόστισε μέχρι να τα καταφέρω να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής αλλά εδώ είμαστε τώρα.

Τι σου στοίχισε;

Πρώτα απ’ όλα, το να βγω από τη γειτονιά στην οποία είχα μεγαλώσει ήταν κάτι δύσκολο. Ήταν δύσκολη η παιδική μου ηλικία, όχι ότι μας είχε λείψει το φαγητό γιατί ο πατέρας μου δούλευε για να μας προσφέρει τα πάντα. Μετά πήγα στην Κόλο Κόλο για να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ήταν μία μεγάλη ομάδα και δεν ταίριαξα εκεί και έτσι έπρεπε να επιστρέψω στην γενέτειρά μου για να προσπαθήσω ξανά. Στην Κόλο Κόλο ο προπονητής αποφάσισε ότι δεν με ήθελε έτσι επέστρεψα στην Ρέιντζερς που ήταν η ομάδα της πόλης μου. Έκανα το ντεμπούτο μου εκεί και μετά πήγα στην Ουατσιπάτο όπου έμεινα για τέσσερα χρόνια, πριν πάω στο Μεξικό και την Πατσούκα.

Φοβήθηκες σε κάποιο σημείο ότι δεν θα τα καταφέρεις να γίνεις επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και θα έπρεπε να κάνεις κάτι άλλο στη ζωή σου;

Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να κάνω κάτι άλλο, συνέχιζα και το πάλευα. Υπήρχαν και κάποιες συγκυρίες αλλά ήταν και η σκληρή δουλειά μου και η επιμονή μου να το κυνηγάω. Και ξεκίνησαν όλα όταν ένας ποδοσφαιριστής είχε φύγει από την ομάδα, πήρα την ευκαιρία μου και εκεί πήραν όλα το δρόμο τους. Πιστεύω ότι δεν είχα και άλλη επιλογή. Από τα μέρη από τα οποία έρχομαι, πρέπει να παλέψεις πολύ για να βγεις από εκεί που είσαι και όχι μόνο σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο.

Σκέφτεσαι τη μέρα μετά το ποδόσφαιρο;

Ναι, σκέφτομαι τη μέρα μετά το ποδόσφαιρο. Δεν θέλω να σταματήσω την καριέρα μου αλλά σκέφτομαι την επόμενη μέρα. Ξέρω σίγουρα ότι δεν θέλω να γίνω προπονητής, ίσως να μπω στον χώρο της αγοραπωλησίας σπιτιών αλλά ο Θεός μου έδωσε ένα χάρισμα, το να παίζω ποδόσφαιρο, και αυτός είναι ο δρόμος μου. Μετά το ποδόσφαιρο, εκτός από την καριέρα του γιου μου ο οποίος αυτή τη στιγμή αγωνίζεται σε επίπεδο ακαδημιών, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο και για μένα.

Υπήρξαν στιγμές στην καριέρα σου που δεν ήσουν ευτυχισμένος;

Ίσως στις στιγμές που ήμουν τραυματίας αυτό να μου στοίχισε πιο πολύ, αλλά γενικά η ζωή του ποδοσφαιριστή δεν είναι τόσο εύκολη. Έχουμε συχνά διπλές προπονήσεις, πρέπει να προσέχουμε συνεχώς τι τρώμε, να έχουμε ένα υγιεινό τρόπο ζωής, να γυμναζόμαστε.

Έχεις κάποια ανεκπλήρωτα όνειρα στο ποδόσφαιρο;

Θα ήθελα να έχω καλύτερα αποτελέσματα με την Εθνική Χιλής, γιατί δεν κατάφερα αυτό που έπαιζα τότε στην ομάδα μου, να αντικατοπτρίζεται στην Εθνική. Παρά το ότι πήγα σε μία καλή στιγμή της καριέρας μου στην Εθνική, δεν κατάφερα να έχω εκεί την ίδια απόδοση που είχα και με την ομάδα μου. Ίσως ήταν και το άγχος, όταν αγωνίστηκα στο πρώτο μου παιχνίδι με την Εθνική δεν ήταν καλό το αποτέλεσμα και ίσως να μου πρόσθεσε νευρικότητα αυτό.

Ποια θεωρείς την πιο μεγάλη στιγμή στην καριέρα σου;

Ο πρώτος μου χρόνος στο Μεξικό με την Πατσούκα ήταν απίστευτος. Ήμασταν τρεις παίκτες στην επίθεση, τραυματίστηκε ο κεντρικός επιθετικός και αγωνίστηκα στην θέση του. Είχα βάλει 10 τέρματα εκείνη την σεζόν, οπόταν ναι, ήταν κάτι που θυμάμαι ευχάριστα.

Αν κατακτήσει το Κύπελλο ο Απόλλωνας, θα είναι και η πρώτη σου φορά που θα αγωνιστείς σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ναι, για αυτό άλλωστε ήρθα στον Απόλλωνα, για να έχω την ευκαιρία να αγωνιστώ στην Ευρώπη και είναι ένα όνειρο που θέλω να πραγματοποιήσω.

Ο τρόπος ζωής στην Κύπρο είναι παρόμοιος με την Χιλή, εκεί που μεγάλωσες;

Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, είναι πολύ παρόμοιος ο τρόπος με τον οποίο οι οπαδοί αντιμετωπίζουν τις ομάδες. Όταν αγωνίζεσαι στην έδρα σου νιώθεις πάρα πολύ ωραία και όταν αγωνίζεσαι εκτός υποφέρεις (γέλια). Η καθημερινή ζωή εδώ είναι διαφορετική, οι μισθοί στην Κύπρο είναι πιο ψηλοί από τους μισθούς στην Χιλή. Πλέον και η ζωή για μένα όμως είναι διαφορετική. Όταν ζούσα στην Χιλή ήμουν νεαρός και εργένης, τώρα είμαι στην Κύπρο με την οικογένειά μου.

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θετικό κλίμα για Σωφρόνη!-ThemaSports
04/05 @ 19:45

Θετικό κλίμα για Σωφρόνη!

Ο Νίκος Κίρζης θα αποφασίσει μετά το Πάσχα για το μέλλον του Ματσίν.

Στο τραπέζι (και) του Ντόνιο…-ThemaSports
04/05 @ 15:49

Στο τραπέζι (και) του Ντόνιο…

Αρκετά είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν την διοίκηση του Απόλλωνα και θα «πέσουν» στο τραπέζι τις επόμενες εβδομάδες.

ΑΠΟΛΛΩΝ / ΚΕΡΔΟΣ-ThemaSports
04/05 @ 13:31

ΑΠΟΛΛΩΝ / ΚΕΡΔΟΣ

Αποτυχημένη η φετινή σεζόν για τον Απόλλωνα.

Ανοικτό του Κολ…-ThemaSports
04/05 @ 09:50

Ανοικτό του Κολ…

Ο Ίσρα Κολ διαθέτει συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν με τον Απόλλωνα

Τσούγκρισμα αυγών και μετά ξεκαθάρισμα για Ματσίν… -ThemaSports
02/05 @ 13:08

Τσούγκρισμα αυγών και μετά ξεκαθάρισμα για Ματσίν…

Ο πρόεδρος Νίκος Κίρζης χθες είχε συνάντηση με τους Πάμπλο Ματσίν και Μάκη Παπαιωάννου. Έγινε ο απολογισμός της σεζόν (ο Ισπανός περί τα τέλη του 2023 έπιασε δουλειά στο Κολόσσι), οι δυο τεχνικοί υπεύθυνοι κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις.

«Ξό-Πασχα» θα κοιτάξουν το «σίριαλ» Φοίβου Βάκη… -ThemaSports
02/05 @ 07:56

«Ξό-Πασχα» θα κοιτάξουν το «σίριαλ» Φοίβου Βάκη…

Το ΔΣ του σωματείου απέφυγε να πάρει θέση, για το αν πρέπει να συνεχίσει ο Φοίβος Βάκη, να εκπροσωπεί τον Απόλλωνα στην Ομοσπονδία. Όπως γράψαμε προχθές εξουσιοδοτήθηκε ο πρόεδρος Γιώργος Αθηνής, να συναντηθεί τόσο με τον ίδιο τον Βάκη, όσο και με τους προέδρους της εταιρίας Νίκος Κίρζη και της γυναικείας ομάδας Αντρέα Μαραγκό.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ