Ο Σίμον Μαρτσίνιακ που θα σφυρίξει το Γεωργία - Ελλάδα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους διαιτητές του κόσμου, όμως έχει προκαλέσει και αντίστοιχου μεγέθους αντιδράσεις με τις αποφάσεις του εντός κι εκτός γηπέδων.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Η UEFA όρισε τον Σίμον Μαρτσίνιακ στο Γεωργία - Ελλάδα του Path C των playoffs του Euro 2024, με τον Πολωνό διαιτητή να προσθέτει ακόμα έναν τελικό στο αξιοζήλευτο παλμαρέ του.

Τρία χρόνια νωρίτερα δεν γνώριζε αν θα συνέχιζε τη διαιτησία λόγω προβλήματος υγείας, όμως εν έτει 2024 θεωρείται μία από τις καλύτερες σφυρίχτρες του κόσμου, έχοντας διευθύνει τελικό Champions League και τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και όλα αυτά, παρότι οι αποφάσεις του εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου έχουν κατά καιρούς προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Ο ποδηλάτης που έγινε διαιτητής

Όταν γεννήθηκε στο Πλοτσκ τον Ιανουάριο του 1981, η τοπική Βίσλα βρισκόταν στις χαμηλότερες κατηγορίες και το τμήμα χάντμπολ της ήταν αυτό που μεγαλουργούσε. Εν τέλει, εκείνος επέλεξε την ποδηλασία ως άθλημα με το οποίο ήθελε να ασχοληθεί μέχρι τα 15 του, όταν το γύρισε στο ποδόσφαιρο. Η Βίσλα του έδωσε στέγη, όπως κι η Άναμπεργκ-Μπούχολτς της Γερμανίας, όμως ποτέ δεν κατάφερε να ξεφύγει από το ερασιτεχνικό επίπεδο.

 

Η επιθυμία του να παραμείνει στον χώρο τον οδήγησε στη διαιτησία το 2002 και τέσσερα χρόνια αργότερα έγινε επαγγελματίας και το 2009 σφύριξε για πρώτη φορά σε επίπεδο Ekstraklasa. Ο πρώτος τελικός της καριέρας του ήταν στο κύπελλο το 2016 και ακολούθησε το super cup του 2017.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ της Γαλλίας διαμαρτύρεται στον διαιτητή Σίμον Μαρτσίνιακ στον τελικό κόντρα στην Αργεντινή για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο "Λουσαΐλ Αϊκόνικ Στέιντιουμ", Λουσαΐλ | Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022
Ο Κιλιάν Εμπαπέ της Γαλλίας διαμαρτύρεται στον διαιτητή Σίμον Μαρτσίνιακ στον τελικό κόντρα στην Αργεντινή για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο "Λουσαΐλ Αϊκόνικ Στέιντιουμ", Λουσαΐλ | Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 © 2022/FRANK AUGSTEIN/AP IMAGES

 

Το σήμα της FIFA περιήλθε στην κατοχή του το 2011, όταν έκανε και ντεμπούτο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στα προκριματικά του Europa League. Τον επόμενο χρόνο σφύριξε σε προκριματικά του Champions League και το 2014 σε αυτά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η ένταξή του στην elite της UEFA έγινε το 2015 και γι' αυτό ορίστηκε και στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κ21 εκείνης της χρονιάς. Την επόμενη έκανε ντεμπούτο στα νοκ άουτ του Champions League στο Ρεάλ - Ρόμα και το καλοκαίρι του 2016 βρέθηκε στην τελική φάση του Euro. Δύο χρόνια αργότερα σφύριξε και στο Μουντιάλ της Ρωσίας, συνεχίζοντας να ανεβαίνει την κλίμακα.

Ο διαιτητής των τελικών

UEFA και FIFA άρχισαν να του δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη, με συνέπεια να οριστεί στο Super Cup Ευρώπης του 2018 μεταξύ Ρεάλ και Ατλέτικο. Το 2021 βρέθηκε στο Κατάρ για το Αραβικό Κύπελλο (σφύριξε στα ημιτελικα) και η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του θα τοποθετείτο στην ίδια χώρα έναν χρόνο αργότερα.

Ο Πολωνός βρέθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 και σφύριξε ένα παιχνίδι στη φάση ομίλων (τη νίκη τηγς Γαλλίας επί της Δανίας) κι ένα στη φάση των 16 (τη νίκη της Αργεντινής κόντρα στην Αυστρία). Η FIFA τον όρισε διαιτητή του τελικού μεταξύ των δύο νικητών στα προηγούμενα παιχνίδια του, σε έναν από τους συγκλονιστικότερους αγώνες στην ιστορία του αθλήματος.

Έναν χρόνο αργότερα σφύριξε και στον δεύτερο τελικό που θα ονειρευόταν ένας Ευρωπαίος διαιτητής, αυτόν του Champions League μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι (είχε σφυρίξει και στο 4-0 επί της Ρεάλ στα ημιτελικά) και Ίντερ. Η 10η Ιουνίου θα μείνει χαραγμένη για πάντα στο μυαλό του, αφού έγινε μόλις ο δεύτερος διαιτητής που διευθύνει τους τελικούς των δύο σπουδαίων διοργανώσεων την ίδια σεζόν.

Το 2023 συνεχίστηκε η... συλλογή τελικών κορυφαίων διεθνών διοργανώσεων, αφού σφύριξε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου συλλόγων μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Φλουμινένσε.

Το πρόβλημα υγείας που του στέρησε το Euro 2020

Ο Μαρτσίνιακ θα μπορούσε να μην είχε ζήσει αυτές τις ονειρεμένες στιγμές αν είχε περάσει πιο βαριά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε το 2021. Ο Πολωνός διαιτητής ετοιμαζόταν για μία διετία εκτόξευσης στην καριέρα του, όταν προσβλήθηκε από COVID-19.

Ο κορονοϊός άφησε ως κατάλοιπο επεισόδια ταχυκαρδίας, που τον ανάγκασαν να αποσυρθεί για ένα διάστημα και να χάσει το Euro 2020. "Είχα μια πολύ δύσκολη περίοδο. Είχα ταχυκαρδία. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο για μένα να σταματήσω τη διαιτησία. Μου έλειψε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κι η αίσθηση ήταν απαίσια. Τώρα, η ζωή μου επιστρέφει τη χαρά και δεν μπορώ να σταματήσω να χαμογελάω γιατί είναι ένα θαυμάσιο συναίσθημα", δήλωσε όταν επέστρεψε στη δράση.

Η κόντρα με την Equipe

Η ήττα της Γαλλίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ οδήγησε σε μία αναπόφευκτη γκρίνια για τις αποφάσεις του Μαρτσίνιακ στον αγώνα, παρότι έλαβε συγχαρητήρια από πρώην διαιτητές όπως ο Πιερλουίτζι Κολίνα, ο Χάουαρντ Γουέμπ, ο Κιθ Χάκετ, ο Λουτς Βάγκνερ και ο Τόρστεν Κινχέφερ.

Η Equipe τον βαθμολόγησε με 2/10 και μάλιστα στάθηκε στη φάση του 3-2 της "αλμπισελέστε", θεωρώντας ότι δεν έπρεπε να μετρήσει επειδή κατά την επίτευξη είχαν μπει παίκτες της Αργεντινής στον αγωνιστικό χώρο.

Σίμον Μαρτσίνιακ: Ο διαιτητής του Γεωργία - Ελλάδα και των τελικών Μουντιάλ, Champions League, το πρόβλημα υγείας κι οι μεγάλες αντιδράσεις

 

Ο Μαρτσίνιακ, που επέστρεψε στην πατρίδα του και στο αεροδρόμιο έτυχε αποθεωτικής υποδοχής, μίλησε στη γενέτειρά του σε τιμητική εκδήλωση κι έδωσε την απάντησή του.

"Σημασία έχει αυτό που λένε οι παίκτες. Οι Γάλλοι με ευχαρίστησαν μετά το ματς, ήταν ικανοποιημένοι από τη διαιτησία. Ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο Ουγκό Λορίς... Ο Πάουλο Ντιμπάλα ήρθε μετά το παιχνίδι και άρχισε να με ευχαριστήσει σαν να έβαλα εγώ το καθοριστικό πέναλτι. Ο Λιονέλ Μέσι επίσης ήρθε και με ευχαρίστησε. Είπε πως ήταν πολύ δύσκολο παιχνίδι".

Όσο για το δημοσίευμα της Equipe, απάντησε με αντίστοιχη περίπτωση σε γκολ της Γαλλίας: "Όταν σκόραραν οι Γάλλοι, υπήρχαν επτά αναπληρωματικοί στον αγωνιστικό χώρο. Δεν είναι πολύ σοβαρό να ψάχνεις τέτοια πράγματα".

Η σχέση με την άκρα δεξιά που παραλίγο να κοστίσει τον τελικό Champions League

Ο Μαρτσίνιακ βρέθηκε κοντά στην αποπομπή του από τον περσινό τελικό Champions League για έναν εξωαθλητικό λόγο.

Ο Πολωνός βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών της αντιρατσιστικής ομάδας Never Again, η οποία υποστηρίζει ότι ο διεθνής διαιτητής "προώθησε και συμμετείχε σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργανώθηκε από έναν ακροδεξιό Πολωνό ηγέτη, τον Σλάβομιρ Μέντζεν".

Ο Μαρτσίνιακ φέρεται να ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που παρουσιάστηκε από τον Μέντζεν ως επιχειρηματικό συνέδριο για επενδυτές και πραγματοποιήθηκε στο Κατοβίτσε.

Η UEFA αντέδρασε με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι "ολόκληρη η κοινότητα του ποδοσφαίρου αποστρέφεται τις 'αξίες' που προωθεί η εν λόγω ομάδα και παίρνει πολύ σοβαρά αυτούς τους ισχυρισμούς". Σημείωσε δε ότι θα εξετάσει το θέμα και θα αποφασίσει αν θα διατηρηθεί ο ορισμός του στον τελικό.

Ο Πολωνός διαιτητής απολογήθηκε στην UEFA αλλά και στη συγκεκριμένη ομάδα, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό. Οι αντιρατσιστικές ομάδες που αντέδρασαν στον ορισμό του, ζήτησαν από την UEFA να μην ανακαλέσει τον ορισμό της μετά από την απολογία του Μαρτσίνιακ.

Ο Μαρτσίνιακ κι η Ελλάδα

Ο Πολωνός είναι γνωστός και στην Ελλάδα, αφού έχει διευθύνει αγώνες τόσο των συλλόγων της όσο και της Εθνικής ομάδας σε επίπεδο ανδρών.

Μεταξύ άλλων έχει σφυρίξει το Μαρσέιγ - ΠΑΟΚ (2-1), το Γουλβς - Ολυμπιακός (1-0), το ΑΕΚ - Βίντι (1-1), το Μπενφίκα - ΠΑΟΚ (3-0), αλλά και το Ελλάδα - Ισπανία (0-1).

Μάλιστα, ο Μαρτσίνιακ βρέθηκε και στο ελληνικό πρωτάθλημα τη σεζόν 2020-2021 για το ΠΑΟΚ - Άρης 2-2 της κανονικής περιόδου.

 
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Γκάζια» από Μεντιλίμπαρ στους παίκτες του Ολυμπιακού-ThemaSports
27/04 @ 12:53

«Γκάζια» από Μεντιλίμπαρ στους παίκτες του Ολυμπιακού

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν είναι από τους προπονητές που κάνει παρατηρήσεις, και μάλιστα σε έντονο ύφος, στους ποδοσφαιριστές του μετά από κάποιο παιχνίδι.

Οι σκέψεις του Λουτσέσκου για το ντέρμπι με την ΑΕΚ-ThemaSports
27/04 @ 12:27

Οι σκέψεις του Λουτσέσκου για το ντέρμπι με την ΑΕΚ

Κρίσιμη και σημαντική είναι για τον ΠΑΟΚ η αυριανή αναμέτρηση με την ΑΕΚ στην Τούμπα, για την 8η αγωνιστική των playoffs της Stoiximan Super League.

ΠΑΟΚ για Νάσο: «Κανείς δεν ξεχνά… Αθάνατος»-ThemaSports
27/04 @ 11:59

ΠΑΟΚ για Νάσο: «Κανείς δεν ξεχνά… Αθάνατος»

Ο ΠΑΟΚ δεν ξεχνά και τιμά τη μνήμη του Νάσου Κωνσταντίνου.

ΑΕΚ: Όλα ανοιχτά για την ενδεκάδα στην Τούμπα-ThemaSports
27/04 @ 11:47

ΑΕΚ: Όλα ανοιχτά για την ενδεκάδα στην Τούμπα

Αρκετές είναι οι σκέψεις του Αλμέιδα για την ενδεκάδα της ΑΕΚ που θα παρατάξει απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Αποφασίζει για ενδεκάδα και Μπερνάρ ο Τερίμ-ThemaSports
27/04 @ 11:23

Αποφασίζει για ενδεκάδα και Μπερνάρ ο Τερίμ

Παναθηναϊκός και υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα σχετικά με την ομάδα που θα παρατάξει ο Φατίχ Τερίμ.

Ολυμπιακός: Πιθανή η παραμονή του Όρτα-ThemaSports
27/04 @ 10:11

Ολυμπιακός: Πιθανή η παραμονή του Όρτα

Στην Πορτογαλία θεωρούν πως ο Αντρέ Όρτα θα παραμείνει στον Ολυμπιακό, ο οποίος θα ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ