Η ποδοσφαιρική ομάδα της Καλαμπάκας μπορεί να μην έχει να επιδείξει πορείες στις επαγγελματικές κατηγορίες. Είναι όμως σε θέση να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει ένα από τα πιο εντυπωσιακά στάδια της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Η ώρα είναι περίπου 9 το πρωί και ο καιρός στην Καλαμπάκα είναι βαρύς. Τα σύννεφα έχουν κατέβει τόσο χαμηλά που κρύβουν το μεγαλύτερο μέρος των βράχων των Μετεώρων. Η διαδρομή από το κέντρο της πόλης ως το γήπεδό της είναι σχετικά ήσυχη. Τους μόνος που συναντάμε στον δρόμο είναι μερικούς ντόπιους που έχουν βγει για την πρωινή τους βόλτα και τον ιδιοκτήτη ενός υπαίθριου μανάβικου.

Εκείνος μας δίνει οδηγίες προκειμένου να μη χαθούμε. Όντως μερικά λεπτά αργότερα και αφότου κατεβαίνουμε μια απότομη κατηφόρα, φτάνουμε μπροστά στην είσοδο του «Δημοτικού Σταδίου Απόστολος Καρακίτσιος». Μπορεί σήμερα να μην έχει αγώνα, αλλά οι πύλες του είναι ανοιχτές, κυρίως για όσους κατοίκους της πόλης θέλουν να κάνουν τη γυμναστική τους στο ταρτάν του στίβου.

Ο λόγος που έχουμε φτάσει εκεί είναι πολύ συγκεκριμένος: να περιηγηθούμε και κυρίως να φωτογραφήσουμε ένα γήπεδο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ακόμη και από διεθνή μέσα «ένα από τα πιο όμορφα ποδοσφαιρικά στάδια του πλανήτη». Δεν έχουν κι άδικο. Άλλωστε, δεν είναι και λίγο πράγμα να βρίσκεσαι στις εξέδρες του, να βλέπεις ματς και στο βάθος να υψώνονται ένα από τα εντυπωσιακά γεωλογικά φαινόμενα του κόσμου.

Τα Μετέωρα και το μυστήριο γύρω από τη δημιουργία τους

Η επιγραφή στην είσοδο του γηπέδου.

Μπορεί τα σύννεφα να συνεχίζουν να τα σκεπάζουν, ακόμη κι έτσι η θέαση των Μετεώρων μας προκαλεί δέος. Τα Μετέωρα, λοιπόν, είναι ένα σύμπλεγμα από μερικούς πανύψηλους σκοτεινόχρωμους βράχους κοντά στα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Ο τρόπος και ο χρόνος κατά τον οποίο δημιουργήθηκαν δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως ακόμη.

Σύμφωνα, όμως, με την επικρατέστερη θεωρία του Γερμανού γεωλόγου Φίλιπσον, η δημιουργία των βράχων οφείλεται σε ένα δελτοειδή κώνο από ποταμίσιους ογκόλιθους και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια χύνονταν σε θαλάσσια έκταση που κάλυπτε κάποτε τη Θεσσαλία.

Μετά από γεωλογικές μεταβολές ανά τους αιώνες, η στάθμη του νερού έπεσε, τα νερά αποτραβήχτηκαν στο Αιγαίο Πέλαγος και οι βράχοι βγήκαν στην επιφάνεια, δημιουργώντας αυτό το μοναδικό φαινόμενο. Ένα από τα ευρήματα, μάλιστα, που ισχυροποιεί τη συγκεκριμένη θεωρία είναι ότι στις κορυφές τους έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστρακοειδή.

Στις βάσεις αυτών, αρκετούς αιώνες αργότερα άρχισαν να χτίζονται οι πρώτοι οικισμοί. Το πρώτο όνομα της πόλης ήταν Σταγοί. Πάνω σε αυτή δημιουργήθηκε και η σημερινή Καλαμπάκα.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο 1929, τη χρονιά κατά την οποία δημιουργήθηκε η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα της περιοχής, η οποία φέρει μέχρι σήμερα τον τίτλο «Αθλητικός Σύλλογος Μετέωρα». Τα χρώματά της είναι το κίτρινο και το μπλε ενώ στο σήμα της δεσπόζουν φυσικά οι βράχοι με τα μοναστήρια.

Τα 10 πρωταθλήματα και ο Κώστας Φορτούνης

Οι άδειες εξέδρες του γηπέδου.

Η ιστορία της είναι γεμάτη κυρίως με τοπικούς τίτλους. Κάνοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορεί κανείς να πληροφορηθεί ότι τα Μετέωρα έχουν κερδίσει 10 φορές του πρωτάθλημα της πρώτης ερασιτεχνικής κατηγορίας της ΕΠΣ Τρικάλων και 14 φορές το Κύπελλο. Από την άλλη, έχει μετρήσει 12 συμμετοχής στη Δ’ Εθνική και άλλες 6 στη Γ’ Εθνική. Η τελευταία από αυτές ήταν τη σεζόν 2020-21.

Ο σύλλογος πλέον αγωνίζεται στην Α’ ΕΠΣ Τρικάλων. Ένας από τους ποδοσφαιριστές που διακρίνεται είναι και ο Θοδωρής Φορτούνης. Πρόκειται για τον αδερφό του Κώστα, ο οποίος πρωταγωνιστεί με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Ο σταρ των Ερυθρόλευκων ξεκίνησε την καριέρα του από την τοπική ομάδα, ενώ συνεχίζει μέχρι σήμερα να έχει πολύ στενές σχέσεις με τον σύλλογο. Πολλές φορές, μάλιστα, όταν έχει άδεια από τις ποδοσφαιρικές του υποχρεώσεις, ο φωτογραφικός φακός τον έχει πιάσει να παρακολουθεί παιχνίδια και προπονήσεις της ομάδας.

Το χορτάρι πάρα τη βροχή που έριχνε καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας παραμένει σε εξαιρετική κατάσταση. Στο γήπεδο δεν υπάρχει κανείς. Το κυλικείο, οι τοίχοι του οποίου είναι γεμάτο με φανέλες και λάβαρα, έχει κλειστές τις πόρτες του. Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει και με τις κερκίδες που είναι πέρα για πέρα προσβάσιμες.

Μια πόρτα με το σήμα του συλλόγου.

Οι εξέδρες, σε συνδυασμό με το συννεφιασμένο τοπίο, μας δίνει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε ένα βρετανικό γήπεδο non-league κατηγορίας. Μόνο που δεν πρόκειται να γίνει κάποιο παιχνίδι. Τα χρώματα των θέσεων είναι επίσης κίτρινο με μπλε, ενώ στο κέντρο του υπάρχει ένας συγκεκριμένο χώρος για τα VIP, ο οποίος διαχωρίζεται από μερικές κορδέλες.

Όσο η ώρα περνά, στο στάδιο έχουν αρχίσει να φτάνουν οι πρώτοι ντόπιοι. Ένας από αυτούς κάνει γρήγορο βάδην και φοράει μια ζακέτα της ομάδας των Μετεώρων. Πρόκειται για ένα παλαίμαχο ποδοσφαιριστή τους, ο οποίος όμως αποφάσισε να αφήσει τους αγωνιστικούς χώρους μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό. Το γήπεδο όμως είναι σπίτι του και δεν μπορεί να το αποχωριστεί με τίποτα.

Μας προσκαλεί να έρθουμε ξανά για να παρακολουθήσουμε παιχνίδι της ομάδας. «Να βλέπεις μπάλα με θέα τα Μετέωρα; Τέτοιο πράγμα ούτε στο Μπερναμπέου» λέει γελώντας και φεύγει για να συνεχίσει το βάδην του. Περάσαμε την έξοδο αντικρίζοντας και πάλι την κίτρινη επιγραφή του γηπέδου. Ενός γηπέδου με την πιο όμορφη θέα στην Ελλάδα.

Gazzetta.gr

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έδωσε τα χέρια με Μαρινάκη και ανοίγει ΑΚΑΔΗΜΙΑ στου Ρέντη ο Βαλμπουενά!-ThemaSports
26/04 @ 21:10

Έδωσε τα χέρια με Μαρινάκη και ανοίγει ΑΚΑΔΗΜΙΑ στου Ρέντη ο Βαλμπουενά!

Με ανάρτηση του στα social media ο Ματιέ Βαλμπουενά, ενημερώνει για τη συμφωνία του με τον Ολυμπιακό για να ανοίξει ακαδημία στου Ρέντη από τη νέα σεζόν (2024-2025), η οποία θα ανήκει στο δίκτυο των Πειραιωτών!

Απίστευτο: Ο Μεντιλίμπαρ έχει δοκιμάσει ΠΕΝΤΕ διαφορετικά δίδυμα στόπερ στην ενδεκάδα!-ThemaSports
25/04 @ 18:47

Απίστευτο: Ο Μεντιλίμπαρ έχει δοκιμάσει ΠΕΝΤΕ διαφορετικά δίδυμα στόπερ στην ενδεκάδα!

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ προσπαθεί να βρει το ιδανικό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού, έχοντας δοκιμάσει πέντε διαφορετικά «ζευγάρια». Ποια είναι τα... αποτελέσματα τους.

«Να 'τοι, να 'τοι οι πρωταθλητές» και αποθέωση διαρκείας σε παίκτες-Αλμέιδα! Η παρακάμερα της ΑΕΚ για το ματς με ΠΑΟ (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
25/04 @ 18:22

«Να 'τοι, να 'τοι οι πρωταθλητές» και αποθέωση διαρκείας σε παίκτες-Αλμέιδα! Η παρακάμερα της ΑΕΚ για το ματς με ΠΑΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ, η απίστευτη στήριξη του κόσμου, οι ιστορικές φανέλες και, βέβαιως, οι πανηγυρισμοί και τα… ντεσιμπέλ! Η «κιτρινόμαυρη» παρακάμερα από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Τρέλα από τους οπαδούς του Ολυμπιακού: Εξαντλήθηκαν άμεσα τα εισιτήρια με Άστον Βίλα!-ThemaSports
25/04 @ 16:06

Τρέλα από τους οπαδούς του Ολυμπιακού: Εξαντλήθηκαν άμεσα τα εισιτήρια με Άστον Βίλα!

Sold-out σε κάτι παραπάνω από δύο ώρες από τους οπαδούς του Ολυμπιακού, αφού εξαντλήθηκαν όλα τα εισιτήρια της ρεβάνς με την Άστον Βίλα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Βαθμολογία: «Χάθηκε» στην κορυφή η ΑΕΚ!-ThemaSports
24/04 @ 22:42

Βαθμολογία: «Χάθηκε» στην κορυφή η ΑΕΚ!

Δείτε πώς διαμορφώνεται η βαθμολογία της Σούπερ Λίγκας μετά τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής των playoffs, με τη μεγάλη νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού και τις ισοπαλίες σε Λαμία και Χαριλάου!

Παράσταση τίτλου και +4 για την τρομερή ΑΕΚ!-ThemaSports
24/04 @ 22:28

Παράσταση τίτλου και +4 για την τρομερή ΑΕΚ!

Απόλυτη κυρίαρχος στο ντέρμπι της OPAP Arena η ΑΕΚ, νίκησε 3-0 τον Παναθηναϊκό και ξέφυγε στο +4, κάνοντας μεγάλο βήμα τίτλου.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ