Η μέρα που ένας 17χρονος «αναψοκοκκινισμένος» επιθετικός «συστήθηκε» στο αγγλικό κοινό. Ο Γουέιν Ρούνεϊ έκανε ντεμπούτο με την Εθνική ομάδα υπό τις οδηγίες του Σβεν Γκόραν Έρικσον σε ένα γήπεδο που δεν υπάρχει πια. Ο Άγγλος έμελλε να γίνει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την Εθνική Αγγλίας!
Μία μέρα σαν τη σημερινή, 21 χρόνια πριν, ένας αναψοκοκκινισμένος νεαρός Άγγλος επιθετικός έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα των «Τριών Λεόντων». O 17χρονος τότε επιθετικός που μόλις είχε ενσωματωθεί στις τάξεις της πρώτης ομάδας της Έβερτον, έγραψε την πρώτη, από τις συνολικά 120 συμμετοχές με το εθνόσημο στο στήθος. Όλα αυτά μοιάζουν με μακρινή και «ξεθωριασμένη» ανάμνηση, καθώς έγιναν σε ένα γήπεδο που δεν υπάρχει πια.
Ο Γουέιν Ρούνεϊ έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική ομάδα στο UptonPark, την ιστορική έδρα της Γουέστ Χαμ, η οποία έχει πλέον κατεδαφιστεί! Ήταν ένας φιλικός αγώνας με την Αυστραλία που φέρει αυτή την σπουδαία σημειολογία για τον Γουέιν Ρούνεϊ. Σε εκείνο το παιχνίδι, οι Άγγλοι είχαν γνωρίσει βαριά ήττα, με σκορ 3 – 1 και ο τότε ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής ομάδας, Σβεν Γκόραν Έρικσον, είχε πάρει μία μάλλον τρελή απόφαση ακόμη και για φιλικό παιχνίδι. Να αλλάξει και τους 11 ποδοσφαιριστές του πρώτου ημιχρόνου.
Ο Γουέιν Ρούνεϊ έγραψε ιστορία στο 46ο λεπτό, όταν κατέλαβε τη θέση του Μάικλ Όουεν. Ήταν ο νεότερος ποδοσφαιριστής που είχε φορέσει τη φανέλα με το αγγλικό εθνόσημο. Ένα ρεκόρ που αργότερα θα έσπαγε Θίο Γουόλκοτ.
Ο, μετέπειτα, επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έγινε (μέχρι να τον προσπεράσει ο ΧάριΚέιν) ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την ΕθνικήΑγγλίας με απολογισμό 53 τέρματα.
Ο Γουέιν Ρούνεϊ εκπροσώπησε την Εθνική Αγγλίας σε έξι διοργανώσεις (EURO 2004, 2012 & 2016) και Mundial (2006, 2010 & 2014). Μάλιστα, στη διοργάνωση της Βραζιλίας το 2014, ο ΡόιΧόντσον που καθοδηγούσε την Εθνική Αγγλίας, ανέθεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού στον επιθετικό της Γιουνάιτεντ, με τα «Τρία Λιοντάρια» ωστόσο να γνωρίζουν «ταπεινωτικό» αποκλεισμό από τη φάση των ομίλων. Ο επίλογος γράφηκε μάλλον κάπως άδοξα και κάπως πρόωρα. Το 2018, σε ηλικία 33 ετών ο Γουέιν Ρούνεϊ αγωνίστηκε για τελευταία φορά με το εθνόσημο στο στήθος. Το παιχνίδι με αντίπαλο τις Ηνωμένες Πολιτείες διεξήχθη (κυριολεκτικά προς τιμήν του Ιδρύματος Γουέιν Ρούνεϊ) στις 4 Νοεμβρίου του 2018 στο Γουέμπλεϊ και ο 33χρονος τότε Άγγλος επιθετικός έπαιξε για περίπου 35 λεπτά.
Αυτό ήταν και το υπ’ αριθμόν 120ο παιχνίδι του Ρούνεϊ με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Τότε ήταν που μάλλον άρχισε να «στριφογυρίζει» στο μυαλό του η ιδέα ενασχόλησής του με την προπονητική…
Κατά την χθεσινή συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, αναφερόμενος στα σχέδια που έχουν για τη νέα σεζόν, ο πρόεδρος Νίκος Κίρζης, ανήγγειλε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να «επενδύσουν» σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, κύπριους, κοινοτικούς και ξένους.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού (Ε.Δ.Π.Α), στα πλαίσια της προσπάθειας της για ενίσχυση των διεθνών σχέσεων και συνεργασίας της με ανάλογες Επιτροπές, αλλά και της προσπάθειας για ενίσχυση της με περισσότερα όπλα στην προσπάθεια για καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων, έχει συμφωνήσει με την αντίστοιχη Ελληνική Επιτροπή, Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π. ΑΘΛ.Α), όπως της παραχωρηθεί δωρεάν, λογισμικό πρόγραμμα το οποίο έχει δημιουργηθεί και το οποίο έχει ως σκοπό την αποστολή ενημέρωσης στην αρμόδια αρχή αναφορικά με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα πριν από την διεξαγωγή συγκεκριμένου αγώνα.
Με σημαντικές ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η τακτική εκλογική γενική συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, ενώ προέκυψε ενημέρωση των μελών για διάφορα θέματα.