Σωφρόνης καλεί.... ΦΑΜΠΙΑΝΟ!
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός θέλει τον Φαμπι στην Εθνική
Ακολουθήστε μας στο Google news
Ο Ούντο Λάτεκ άφησε μία πλούσια παρακαταθήκη σε όλες τις ομάδες τις οποίες προπόνησε σε επίπεδο συλλόγων. Ο Γερμανός προπονητής συνέδεσε το όνομά του με ένα σπάνιο επίτευγμα. Έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία, που κατέκτησε τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους και μάλιστα τρεις διαφορετικούς, ως «καπετάνιος» τριών διαφορετικών ομάδων. Μπάγερν Μονάχου, Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ και Μπαρτσελόνα επωφελήθηκαν από τις προπονητικές ικανότητες του «καθηγητή», γεννημένου στο Μπόζε της Πολωνίας.
Από «σπόντα» και ελέω ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο στον ελεύθερό του χρόνο, ο Λάτεκ βρέθηκε με κάποιον τρόπο στο πλευρό των Ντέτμαν Κράμερ και Χέλμουτ Σεν στην εθνική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας που βρέθηκε στα αγγλικά γήπεδα για το Μουντιάλ του 1966. Με κάποιον «μαγικό» τρόπο, όλα πήραν το δρόμο τους και ο Ούντο Λάτεκ επιφορτίστηκε με την ευθύνη καθοδήγησης της Μπάγερν Μονάχου, η οποία δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί, πως στα χέρια του έγινε το μεγαθήριο που γνωρίζουμε σήμερα. Ακολούθησαν οι ομάδες του Ρουρ. Γκλάντμπαχ και Ντόρτμουντ. Στην πρώτη λατρεύτηκε σαν Θεός. Η δεύτερη τον αναζήτησε ξανά για να τη σώσει πολύ αργότερα, το 2000, όταν βρέθηκε στο χείλος του υποβιβασμού.
Η Μπαρτσελόνα τον προσέλαβε το 1981 και με την προπονητική της στολή κατέκτησε ένα Κύπελλο Κυπελλούχων και ένα Copa del Rey. Η κριτική στο πρόσωπο του Γερμανού προπονητή όλα αυτά τα χρόνια, συνεχής, σκληρή και ενδεχομένως άδικη. Ο ίδιος δεν έδινε καμία σημασία σε αυτή και αντίθετα, έδειχνε να την απολαμβάνει. Ό,τι όμως δεν κατάφεραν οι επικριτές του, το πέτυχε ο Μαραντόνα το 1983.
Ο 22χρονος (τότε) Αργεντίνος σταρ, αφίχθη στη Βαρκελώνη το καλοκαίρι του 1982 και η αλήθεια είναι πως δεν άργησαν να φανούν τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις των δύο ανδρών. Ο ταλαντούχος Μαραντόνα αμφισβήτησε με το καλημέρα τις πρακτικές του Λάτεκ. Για τα «μάτια» άλλωστε του «Ντιεγκίτο», η Μπαρτσελόνα είχε δαπανήσει πέντε εκατομμύρια λίρες, καθιστώντας τον την ακριβότερη μεταγραφή ποδοσφαιριστή εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με τον Λάτεκ, το πρόβλημα ήταν πως ο Μαραντόνα άρχισε να συμπεριφέρεται… σαν να είναι ο ακριβότερος ποδοσφαιριστής της υφηλίου.
Στις μαρτυρίες του, ανασύρει ένα περιστατικό ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε μεταξύ των δύο στο διάστημα της συνύπαρξής τους στους «μπλαουγκράνα».
«Το μοναδικό πρόβλημα ήταν πως ο Μαραντόνα δεν ήταν συνηθισμένος να δουλεύει σκληρά. Μια φορά και ενώ η ομάδα ετοιμαζόταν να αναχωρήσει, (ο Μαραντόνα) δεν εμφανίστηκε στην ώρα του. Είχα δύο επιλογές. Να τον περιμένω και να προδώσω τις αρχές μου ή να φύγουμε χωρίς εκείνον. Αποφάσισα να πάω με τη δεύτερη επιλογή και οι υπόλοιποι παίκτες με υποστηρίξαν» εξομολογήθηκε ο Γερμανός.
Το χάος που ακολούθησε έφερε την Μπαρτσελόνα στη θέση να επιλέξει ποιον από τους δύο θα κρατούσε. Τον παίκτη ή τον προπονητή της. Και σε αυτή την περίπτωση η διοίκηση των «μπλαουγκράνα» πήγε με την πρώτη επιλογή. Στήριξε τον Αργεντίνο αστέρα και αποφάσισε να αποχωριστεί τον προπονητή της.
Το τέλος του Λάτεκ από τη Μπαρτσελόνα υπήρξε άδοξο, ωστόσο άπαντες μπορούν να αναγνωρίσουν τη συνεισφορά του Γερμανού δασκάλου, για χάρη του οποίου οι ποδοσφαιριστές του έδιναν τα πάντα. Και εκείνος όμως, όπως λέγεται, τους ανταπέδιδε την τιμή και τους αντιμετώπιζε πάντοτε ως ίσους.
www.bnsports.gr