Σωφρόνης καλεί.... ΦΑΜΠΙΑΝΟ!
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός θέλει τον Φαμπι στην Εθνική
Ακολουθήστε μας στο Google news
Η ταχύτητα στα πόδια της ήταν από πάντα το μεγάλο της ταλέντο και προσόν, και φρόντισε, με τη σκληρή δουλειά που κάνει, να το αξιοποιήσει στο έπακρο και να φτάσει σε φανταστικές επιδόσεις, αλλά και επιτυχίες εντός και εκτός κυπριακών συνόρων. Από τη στιγμή, δε, που βρήκε και τον κατάλληλο καθοδηγητή, έχει δικαίωμα να ονειρεύεται ότι κι ένα παιδί που γεννιέται και μεγαλώνει σε πολύ μεγάλες και προηγμένες χώρες.
Το 2023 ήταν για την Ολίβια Φωτοπούλου η αρχή για μια διαφαινόμενη εντυπωσιακή πορεία στο διεθνή χώρο του στίβου. Με τέσσερα παγκύπρια ρεκόρ στον κλειστό στίβο (7.31, 7.27, 7.26 στα 60μ., 23.44 στα 200μ.), ισοφάριση παγκύπριου ρεκόρ στα 100μ. ανοικτού (11.25), κατέγραψε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στα 200μ. (22.65), είχε τη 2η καλύτερη επίδοση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων (22.71) από όλες τις κατηγορίες, που τής χάρισε το ασημένιο μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, έτρεξε σε ημιτελικό 200μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, που την κατέταξε ως 15η κορυφαία στον κόσμο! Και επιπρόσθετα, κατέκτησε 1 χρυσό και 1 αργυρό μετάλλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα και τρία μετάλλια (1 χρυσό, 2 ασημένια) στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης. Συνολικά, στο 2023 η Ολίβια Φωτοπούλου έκανε 11 κούρσες στα 60μ. κλειστού και μία στα 200μ., ενώ στον ανοικτό έτρεξε 8 φορές τα 100μ., 7 φορές τα 200μ. και είχε άλλες τέσσερις (4) συμμετοχές στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ. Συνολικά δηλαδή, στήθηκε επίσημα σε βατήρα ή πήρε σκυτάλη 31 φορές, έχοντας κερδίσει την πρώτη θέση στις μισές από αυτές (16)!!! Μία εξαιρετική χρονιά από κάθε άποψη. Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό, αυτήν τη στιγμή η Ολίβια Φωτοπούλου είναι η 8η κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης στα 200μ. και η 27η στον κόσμο!!!
Σε λίγες ημέρες η Ολίβια Φωτοπούλου μπαίνει στο αγωνιστικό 2024 στον κλειστό στίβο, ολοκληρώνοντας μία πολύ δύσκολη προετοιμασία, αλλά συνάμα και πάρα πολύ σημαντική, έχοντας βάλει τους στόχους της για την Ολυμπιακή χρονιά που διανύουμε. Με αυτήν την ευκαιρία, μιλήσαμε με την κορυφαία μας σπρίντερ για όλα όσα αφορούν την αθλητική της πορεία και όχι μόνο. Η συζήτησή μας είναι η ακόλουθη:
Ερ.: Πώς αξιολογείς την περσινή σου παρουσία, σε μια φανταστική χρονιά για σένα;
«Η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη χρονιά της αθλητικής μου καριέρας και πάντα λέω μέχρι την επόμενη. Πέρσι είχα πολύ σταθερούς χρόνους και έδειξα ότι μπορώ να τρέξω σε ψηλό επίπεδο και να είμαι καλά σε μεγάλους αγώνες. Ήδη από τον κλειστό φάνηκε ότι ήμουν αρκετά καλά και μπόρεσα να κρατήσω αυτήν την ταχύτητα και στον ανοιχτό και να βελτιώσω για άλλη μια φορά τις ατομικές μου επιδόσεις, καταγράφοντας και πάλι παγκύπρια ρεκόρ. Ως αθλήτρια θέλω να εξελίσσομαι, να βελτιώνομαι και να γίνομαι καλύτερη από την προηγουμένη χρονιά. Τα τελευταία χρόνια έχω μια σταθερή ανοδική πορεία και αυτό δείχνει πόσο σοβαρή είμαι στη δουλειά μου και τι πείσμα έχω για να φτάσω τους στόχους μου».
Ερ.: Ήταν η πρώτη σου ολόκληρη χρονιά στην Αθήνα, υπό τις οδηγίες του Κώστα Βογιατζάκη. Είναι ίσως ο προπονητής - καθοδηγητής που χρειάζεσαι για να αναδείξεις και να αναπτύξεις το ταλέντο σου;
«Το 2023 έκανα μια ολοκληρωμένη προετοιμασία με τον προπονητή μου και βάλαμε τις βάσεις για το 2024. Δεν είναι ‘ίσως’, θα πω ότι, ΕΙΝΑΙ ο προπονητής με τον οποίο μπορώ να αναδείξω και να αναπτύξω το ταλέντο μου. Είναι ένας άνθρωπος που μπορούμε να επικοινωνήσουμε, που δεν φοβήθηκε να βάλει ένταση στις προπονήσεις μου, καταλαβαίνει τους στόχους μου, βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα και έχουμε και οι δύο τη δίψα για περισσότερες επιτυχίες. Έχει κερδίσει άξια την εμπιστοσύνη μου και εκτιμάω πολύ τη συνεργασία που έχουμε».
Ερ.: Το 2024 είναι ακόμα μία απαιτητική χρονιά, αφού υπάρχουν σημαντικές διοργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο Κλειστού στη Γλασκόβη, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Ρώμη και η κορύφωση έρχεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, εκεί όπου θα βρεθείς για πρώτη φορά στην καριέρα σου. Πώς αξιολογείς εσύ αυτές τις διοργανώσεις και ποιοι είναι οι στόχοι σου στη χρονιά;
«Είναι μια χρονιά γεμάτη με πολύ σημαντικούς αγώνες και αγωνιστική δράση. Σίγουρα η παρουσία σε τέτοιους αγώνες είναι μια επιτυχία, αλλά εγώ θα ήθελα να φτάσω στον ημιτελικό στο Παγκόσμιο Κλειστού, τελικό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και να καταφέρω να φτάσω στην πρώτη 12άδα στους Ολυμπιακούς. Αν και βρίσκομαι στην πρώτη 25άδα του κόσμου, και χρειάζομαι ακόμη έναν αγώνα για να μπω στο «Road to Paris», προπονούμαι πολύ σκληρά, γιατί θέλω να πάω στους Ολυμπιακούς, με το Ολυμπιακό όριο (σ.σ. 22.57)».
Ερ.: Πώς πήγε μέχρι σήμερα η προετοιμασία; Πού πήγατε και σε ποιον τομέα επικεντρωθήκατε περισσότερο;
«Η προετοιμασία πήγε πολύ καλά και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τον κλειστό στις 7 Φεβρουαρίου στη Μασσαλία. Τον Δεκέμβριο έχει αρκετό κρύο στην Ελλάδα και αποφασίσαμε να πάμε Τενερίφη για να δουλέψουμε τις ταχύτητες σε μεγαλύτερες αποστάσεις (εννοώ 200μ.) επειδή στον κλειστό στίβο του Αγίου Κοσμά το μεγαλύτερο κομμάτι που μπορώ να κάνω είναι 150μ. Επικεντρωνόμαστε περισσότερο στα 200μ., γιατί είναι το αγώνισμα που φάνηκε ότι μου ταιριάζει περισσότερο, αλλά φυσικά θέλουμε να βελτιωθούμε και στα 60μ. και στα 100μ.».
Ερ.: Η διάκριση στον κλειστό στίβο είναι στις προτεραιότητές σου ή θα τον χρησιμοποιήσεις για να είσαι πολύ πιο έτοιμη στις πολύ σημαντικές καλοκαιρινές διοργανώσεις; Σε ποια μίτινγκ θα λάβεις μέρος;
«Προτεραιότητα μου είναι ο ανοιχτός, αλλά θα χρησιμοποιήσω τον κλειστό για να με προετοιμάσει για τον ανοιχτό. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, αν και στόχος είναι διάκριση με το 200άρι, θέλω να βελτιωθώ και στα 60μ. και στα 100μ. Στην αγωνιστική μου ατζέντα έχω προς το παρόν, 7 Φεβρουαρίου Μασσαλία, 11 Φεβρουαρίου Παρίσι και 23 Φεβρουαρίου Βερολίνο. Αυτοί είναι οι αγώνες που θα κάνω πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού».
Ερ.: Ο κλειστός με τον ανοικτό στίβο είναι πολύ κοντά ημερολογιακά, αφού η πρώτη μεγάλη διοργάνωση, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, είναι στις αρχές Ιουνίου. Πώς στοχεύεις να προετοιμαστείς για την καλοκαιρινή σεζόν ή είναι κάτι που θα δείτε αργότερα με τον προπονητή σου;
«Η προετοιμασία του ανοιχτού είναι κάτι που θα το δούμε με τον προπονητή μου αφού τελειώσει η σεζόν του κλειστού. Το προπονητικό μου πρόγραμμα προσαρμόζεται πάντα με βάση τα αγωνιστικά μου αποτελέσματα, τους αγώνες - στόχο και τι χρειάζεται προπονητικά το σώμα μου την ανάλογη χρονική περίοδο».
Ερ.: Το 2024 είναι η πρώτη χρονιά που είσαι απαλλαγμένη από διαβάσματα, εξεταστικές και τα συναφή της ακαδημαϊκής σου μόρφωσης, αφού έχεις ήδη πάρει το πρώτο Μάστερ στην Εμβρυολογία. Πόσο βοηθητικό είναι αυτό για την αφοσίωσή σου στην αθλητική σου καριέρα;
«Η Ολυμπιακή χρονιά είναι πολύ σημαντική για εμένα, αφού κυνηγάω το όριο, οπότε όταν τελείωσα με την πρακτική μου τον Σεπτέμβριο στο IVIRMA Clinic στη Βαλένθια, αποφάσισα να μην ξεκινήσω το δεύτερο Μάστερ και να επικεντρωθώ στις προπονήσεις μου, παρόλο που μου αρέσει να διαβάζω και να εξελίσσομαι και στο ακαδημαϊκό κομμάτι. Με αυτόν τον τρόπο επικεντρώνομαι περισσότερο στις προπονήσεις και στον πρωταθλητισμό».
Ερ.: Πώς πάει η ζωή στην Αθήνα;
«Η ζωή στην Αθήνα είναι μια χαρά και χαίρομαι που έκανα την επιλογή να βρίσκομαι εδώ. Κάθε επιλογή είναι ρίσκο, αλλά αν δεν ρισκάρεις δεν θα μάθεις ποτέ τι σου κρύβει η κάθε επιλογή. Πάντα είμαι έτοιμη για καινούργιες περιπέτειες».
Ερ.: Πώς είναι η συνεργασία σου με τον ΑΟ Ερμής Νίκαιας;
«Ο ΑΟ Ερμής Νίκαιας είναι ένας καινούργιος σύλλογος (δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2017), ο οποίος βρίσκεται αρκετά ψηλά στο ράνκινγκ της Ελλάδας (29η θέση από τα 350 ενεργά σωματεία). Έχω γνωρίσει τα παιδιά και προπονούμαστε και μαζί μερικές φορές και θα πω ότι υπάρχει μια σταθερή άνοδος. Είναι ο σύλλογος του προπονητή μου και χαίρομαι ιδιαίτερα, αφού καθημερινά βλέπω τις προσπάθειες που καταβάλλει για να βοηθήσει τα παιδιά, και προσπαθεί να τους προσφέρει όσα πιο πολλά μπορεί, να μην τους λείψει τίποτα. Εγώ μπορώ να αγωνιστώ μόνο στο διασυλλογικό και να βοηθήσω τον σύλλογο με τη βαθμολογία, οπότε όσο μπορώ βοηθάω και εγώ».
Ερ.: Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι;
«Θα προσθέσω ότι, με την περσινή χρόνια κατάλαβα ότι μπορώ να βρίσκομαι κι εγώ ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου και με μικρά και σταθερά βήματα, ο οποιοσδήποτε μπορεί να πετύχει τους στόχους του. Πρώτα πρέπει να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας και μετά με τους γύρω μας και όσο πιο δύσκολος και αν είναι ο στόχος, τόσο πιο μοναχικός είναι ο δρόμος για την επιτυχία. Η ζωή μας είναι οι επιλογές που κάνουμε και για κάθε επιλογή πρέπει να καταβάλλουμε αρκετή προσπάθεια για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Ο πρωταθλητισμός θέλει συγκέντρωση και να ξέρει κανείς να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, γιατί όταν τα φώτα είναι στραμμένα πάνω μας, η πίεση είναι μεγάλη και υπάρχουν απαιτήσεις. Ο αθλητισμός έχει ημερομηνία λήξης, οπότε θέλω να ζω κάθε στιγμή και να το χαίρομαι. Γράφω και εγώ με τη σειρά μου τη δικιά μου ιστορία και θα ήθελα να είναι μια ιστορία γεμάτη επιτυχίες και αξιώματα. Στα νέα παιδιά θα ήθελα να πω να κυνηγάτε τα όνειρά σας και να ονειρεύεστε».
ΟΛΙΒΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ημερομηνία γέννησης: 20/12/1996
Τόπος γέννησης: Λεμεσός
Τόπος διαμονής: Αθήνα
Σύλλογος: Γ.Σ. Παγκύπρια Λευκωσίας
Προπονητής: Κώστας Βογιατζάκης
Αγώνισμα: 100μ. και 200μ. (60μ. κλειστού)
Ατομικές επιδόσεις
100μ.: 11.25 (08/07/2023, Λευκωσία) - =παγκύπριο ρεκόρ
200μ.: 22.65 (23/08/2023, Βουδαπέστη)
60μ. κλειστού: 7.26 (22/02/23, Μαδρίτη) - παγκύπριο ρεκόρ
200μ. κλειστού: 23.44 (11/02/23, Πειραιάς) - παγκύπριο ρεκόρ
4Χ100μ.: 43.87 (09/07/16, Άμστερνταμ) - παγκύπριο ρεκόρ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ (έως 30/01/24)
100μ.: 70η με 1204 βαθμούς
200μ.: 27η με 1218 βαθμούς
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ (έως 30/01/24)
100μ.: 19η με 1204 βαθμούς
200μ.: 8η με 1218 βαθμούς
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
2η Ευρωπαϊκοί Αγώνες 2023, Χορζόφ (200μ.)
2η Μεσογειακοί Αγώνες 2022, Οράν (200μ.)
3η Μεσογειακοί Αγώνες 2022, Οράν (100μ.)
3η Μεσογειακοί Αγώνες 2022, Οράν (4Χ100μ.)
4η Μεσογειακοί Αγώνες 2018, Ταραγόνα (100μ.)
1η Βαλκανικό Πρωτάθλημα 2023, Κράλιεβο (200μ.)
2η Βαλκανικό Πρωτάθλημα 2018, Στάρα Ζαγόρα (200μ.)
2η Βαλκανικό Πρωτάθλημα 2022, Κραϊόβα (200μ.)
2η Βαλκανικό Πρωτάθλημα 2023, Κράλιεβο (100μ.)
3η Βαλκανικό Πρωτάθλημα 2018, Στάρα Ζαγόρα (100μ.)
3η Βαλκανικό Πρωτάθλημα 2021, Σμεντέρεβο (200μ.)
1η Βαλκανικό Κλειστού 2022, Κωνσταντινούπολη (60μ.)
Photo credit 3ης φωτογραφίας: Dean Mouhtaropoulos (getty images)
Photo credit 4ης φωτογραφίας: Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή