« Η ανισότητα έχει φτάσει σε σημείο καμπής και  χρειαζόμαστε δράση τώρα» αναφέρουν σε ανοικτή επιστολή τους προς τους πολιτικούς στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 250 εκατομμυριούχοι από 17 χώρες.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Ακόμα μια τέτοια πρωτοβουλία έχει γίνει και την περσινή χρονιά, όμως ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα, σύμφωνα με  την επιθυμία τους. Οι πολιτικοί που διοικούν τις  διάφορες χώρες , κωφεύουν στις εκκλήσεις των ανθρώπων αυτών να φορολογηθούν με μεγαλύτερα ποσά χρημάτων και να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπισθεί η ανισότητα στις χώρες τους.

Το συμπέρασμα  ολοκάθαρο. Η ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο ακόμα και οι εκατομμυριούχοι δεν αντέχουν να την βλέπουν και να την αισθάνονται. Νοιώθουν πολύ άσχημα και αμήχανα, αυτοί που μεγαλώνουν τα κέρδη και τα πλούτη τους και οι πολλοί άνθρωποι να πεινούν, να πεθαίνουν από τα δεινά της φτώχειας και να βρίσκονται στο περιθώριο και στην μιζέρια.

«Αν εμείς οι πιο πλούσιοι, έχουμε βαρεθεί την αδράνεια, είναι απολύτος λογικό οι εργαζόμενοι που αδικούνται να έχουν χάσει τελείως την υπομονή τους» λέγει ο ιδρυτής μιας πλούσιας εταιρείας. Πολύ σωστή η παρατήρηση του, οι εργαζόμενοι έχασαν την υπομονή τους και η ανισότητα αυτή δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για την κοινωνική συνοχή, την τρομοκρατία , την βιαιότητα  και τις άλλες οδυνηρές συνέπειες αυτής της ανισότητας. Η μεγάλη ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, είναι  δυναμίτης που σε κάποια στιγμή θα εκραγεί.

«Το αίτημα μας είναι απλό, αναφέρει η επιστολή τους προς τους πολιτικούς του κόσμου». Σας ζητάμε να μας  φορολογήσετε εμάς τους πιο πλούσιους της κοινωνίας. Αυτό δεν θα αλλάξει ριζικά το βιοτικό  μας επίπεδο, δεν θα οδηγήσει στο να στερηθούν κάτι τα παιδιά μας, ούτε θα βλάψει  την οικονομική ανάπτυξη των Εθνών μας. Θα  μετατρέψει όμως τον ακραίο και μη παραγωγικό ιδιωτικό πλούτο σε επένδυση για το κοινό  δημοκρατικό μας μέλλον».

Οι εκατομμυριούχοι τη γης, αναγνωρίζουν την μεγάλη φτώχεια, μιζέρια και αδικία που υπάρχει στον κόσμο, καθώς και την συσσώρευση πλούτου άνευ ιδιαίτερης Αξίας. Θεωρώ ότι έγινε από αυτούς κατανοητό ότι υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις  και τρέχουν να τις προλάβουν.

Η ανισότητα έχει φθάσει σε σημείο καμπής και πολύ γρήγορα οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις της θα εμφανισθούν. Κινδυνεύει η οικονομική, κοινωνική και οικολογική σταθερότητα.

 

Ο Βρεττανός επιχειρηματίας Γκάϊ Σίνγκ Γουάτσον, ο οποίος ξεκίνησε από αγρότης και ίδρυσε τη δική του εταιρεία παράδοσης λαχανικών , δήλωσε « Αυτή η κατάσταση δείχνει ότι όλος ο κόσμος συμπεριλαμβανομένων των πλουσιότερων ανθρώπων, θέλει να φορολογηθούν οι υπερπλούσιοι. Που στην ευχή βρίσκονται λοιπόν οι εκλελεγμένοι αντιπρόσωποι μας που έχουν την δύναμη να το πράξουν; Ακόμα και εμείς οι πιο πλούσιοι έχουμε βαρεθεί την αδράνεια, άρα είναι απολύτως λογικό οι εργαζόμενοι που αδικούνται περισσότερο, από τις στημένες οικονομίες μας, να έχουν χάσει τελείως την υπομονή τους» .

Τα λόγια αυτά δεν τα λέει ένας φτωχός, ένας εργαζόμενος, ένας αδικημένος,  ένας αριστερός, τα εκφράζει με πόνο ένας εκατομμυριούχος.

Δεν διστάζει να αναφερθεί για στημένες Καπιταλιστικές Οικονομίες οι οποίες βοηθούν στην συσσώρευση του πλούτου, μέσα από διάφορες τεχνικές και νομικίστικες θεωρίες και καταστάσεις.

Ο βραβευμένος με χρυσή σφαίρα Σκωτσιέζος ηθοποιός Μπράϊαν Κόξι δηλώνει «Ζούμε σε μια εποχή όπου οι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποιούν  τον ακραίο πλούτο τους για να συσσωρεύσουν πολιτική δύναμη και επιρροή, υπονομεύοντας ταυτόχρονα την δημοκρατία και την Παγκόσμια Οικονομία. Αν οι εκλελεγμένοι Αξιωματούχοι μας αρνηθούν να αντιμετωπίσουν αυτή την συγκέντρωση χρήματος και εξουσίας, οι συνέπειες θα είναι τρομερές. »

Συμφωνώ ότι οι συνέπειες θα είναι τρομερές όπως σημειώνει και ο ηθοποιός. Θεωρώ ότι όλοι οι πλούσιοι αντιλαμβάνονται και φοβούνται την λαίλαπα η οποία σύντομα έρχεται, γι’ αυτό και οι συνεχείς εκκλήσεις τους, για να φορολογηθούν περισσότερο  και να μειώσουν την ανισότητα που κυριαρχεί  στον πλανήτη μας. Ταυτόχρονα η έκκληση των πλουσίων για περισσότερους φόρους στον πλούτο τους, θέτει τις Κυβερνήσεις σ’ όλο τον  κόσμο μπροστά στις μεγάλες τους ευθύνες. Όπως μαρτυρούν και οι πλούσιοι, η υπομονή όλων εξαντλείται. Ζητούν όπως ένα κομμάτι του πλούτου τους, επιστραφεί  πίσω στην κοινωνία. Δεν αντέχουν πια να τρώνε με χρυσά κουτάλια και ο φτωχός να πεθαίνει από την πείνα.

Θεωρώ συγκλονιστική την επιστολή – έκκληση των πλουσίων του κόσμου προς την Παγκόσμια  εκλεγμένη ηγεσία.

Οι Κυβερνήσεις, οι Παγκόσμιες Δυνάμεις έχουν τώρα τον λόγο, πριν είναι πολύ αργά. Η φτώχεια , η αδικία, η ανισότητα, σκοτώνει τους ανθρώπους. Κάποτε η αντίδραση , θα είναι  ένα ποτάμι με λάβα . Οι προειδοποιήσεις των πλουσίων είναι επίκαιρες και καθαρές.

Δράση τώρα. Όχι αύριο. Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά.

 

Ανδρέας Μουσκάλλης

Προπονητής Ποδοσφαίρου

20 Ιανουαρίου 2024

 

 

 

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λωρίδα της Γάζας: Η αποθέωση της ήττας της πολιτισμένης ανθρωπότητας-ThemaSports
04/04 @ 17:05

Λωρίδα της Γάζας: Η αποθέωση της ήττας της πολιτισμένης ανθρωπότητας

Βλέποντας καθημερινά τις δραματικές εικόνες από την τηλεόραση στη γειτονική μας Γάζα και στις άλλες πόλεις των Παλαιστινίων  νιώθουμε ντροπή και αποτροπιασμό, πόνο και απογοήτευση για την κατάντια της σύγχρονης ανθρωπότητας.

To πόρισμα-φωτιά για «σημαδεμένη τράπουλα», τα συρτάρια και η κανονική Τετάρτη… -ThemaSports
20/03 @ 08:18

To πόρισμα-φωτιά για «σημαδεμένη τράπουλα», τα συρτάρια και η κανονική Τετάρτη…

Δημοσιογραφικά, χαρακτηρίζεται πόρισμα – φωτιά, τα όσα εντόπισε η επιτροπή δεοντολογίας και προστασίας του αθλητισμού, για χειραγωγημένους αγώνες στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της πρώτης κατηγορίας.

Καλή περίπτωση ο Αναστασίου, υπο τις περιστάσεις… -ThemaSports
21/02 @ 12:27

Καλή περίπτωση ο Αναστασίου, υπο τις περιστάσεις…

Λίγο μπερδεμένο είναι το σκηνικό για την ώρα, αν οριστικά επιστρέψει ο Γιάννης Αναστασίου στην Λευκωσία, για το ποια καθήκοντα θα έχει…

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ