Σε ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι για τη θέση της Ελλάδας στη βαθμολογία της UEFA, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μπήκαν στους ομίλους και άφησαν το δικό τους -θετικό- αποτύπωμα στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Το φετινό ευρωπαϊκό καλοκαίρι για τις ελληνικές ομάδες ξεκίνησε με απαιτήσεις και «πρέπει» από νωρίς. Πώς αλλιώς θα γινόταν, άλλωστε, όταν η περσινή χρονιά μας βρήκε μόνο με τον Ολυμπιακό σε ομίλους (Europa League), με τους «ερυθρόλευκους» να μαζεύουν μόλις δυο βαθμούς και να λένε «αντίο» από νωρίς.

Έτσι, τα παιχνίδια του καλοκαιριού για όλους μας τους εκπροσώπους είχαν πάρει χαρακτήρα do or die. Αρχικά, για τα οφέλη των ίδιων, αφού η παρουσία σε ομίλους είναι ικανή να αλλάξει μια ολόκληρη χρονιά, τόσο αγωνιστικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και για τη θέση τους στο Club Ranking.

Παράλληλα, ζωτικής σημασίας ήταν και η βελτίωση της Ελλάδας στη βαθμολογία της UEFA, καθώς οι ελάχιστες επιτυχίες των τελευταίων ετών μας έφεραν στη 19η θέση και το κυνήγι για τη διεκδίκηση της 15ης που εξασφαλίζει πέντε εισιτήρια ήταν αναγκαίο.

Παρόλα αυτά, ακόμη και αν ξεκίνησαν με την πλάτη στον τοίχο και με ένα πολύ δύσκολο έργο απέναντί τους, βλέποντας κανείς τα αποτελέσματά τους στα τέλη του Αυγούστου, μόνο έκπληκτος μπορεί να μείνει!

Η Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι κατάφερε να βάλει τέσσερις ομάδες σε ευρωπαϊκούς ομίλους, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα πως θα παραμένει ανταγωνιστική και ότι οι ομάδες της τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει βήματα προς τα εμπρός σε όλα τα επίπεδα.

Η νταμπλούχος, ΑΕΚ, μπορεί να ήταν η μοναδική με εξασφαλισμένη παρουσία σε όμιλο του Europa Conferece League, όμως, κατάφερε να πάρει μια μεγαλειώδης πρόκριση επί της Ντινάμο Ζάγκρεπ που την έστειλε στο Europa League και μια ανάσα από το Champions League, ενώ ο Παναθηναϊκός, αρχικά, άφησε εκτός τη Ντνίπρο και στη συνέχεια τη λαμπερή, Μαρσέιγ, των εκατοντάδων εκατομμυρίων, θυμίζοντας στον κόσμο του μεγάλες στιγμές του παρελθόντος και το μεγάλο όνομα που έχει στην Ευρώπη, παρά την μακροχρόνια απουσία του. Στα playoffs το «τριφύλλι» λύγισε από την Μπράγκα, δίνοντας όμως μεγάλη μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, έχοντας παράλληλα και εξασφαλισμένη θέση στα γκρουπ του Europa League.

Επίσης, ο Ολυμπιακός με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ στους πρώτους του μήνες ήταν ουσιαστικός και πήρε την πρόκριση επί της Γκενκ, ενώ στη συνέχεια καθάρισε εύκολα την Τσουκαρίτσκι, βάζοντας και αυτός το όνομα του στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, ενώ ο ΠΑΟΚ με το απίθανο «3 στα 3» μπήκε στο Europa Conference League, αφήνοντας πίσω του το περσινό κάζο από τη Λέφσκι Σόφιας.

ΑΕΚ: Ένας Κροάτης, τιμώρησε τους Κροάτες

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα, έχοντας εξασφαλισμένη παρουσία σε όμιλο του Europa Conferece League, μπήκε στο μονοπάτι των πρωταθλητών στα προκριματικά του Champions League και έπεσε πάνω στη Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Το ζευγάρι αυτό, όμως, στιγματίστηκε για κάτι θλιβερό, που δεν είναι άλλο από τη δολοφονία του οπαδού της Ένωσης, Μιχάλη Κατσούρη, από τους Κροάτες χούλιγκαν και τους Έλληνες συνεργούς τους το βράδυ της 7ης Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το αγωνιστικό σκέλος πέρασε σε δεύτερη μοίρα, με τους νταμπλούχους Ελλάδας να βρίσκουν τα ψυχικά αποθέματα και να παίρνουν μια τεράστια πρόκριση. Μετά την αναβολή του πρώτου ματς που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στην OPAP Arena, στο Ζάγκρεμπ η Ένωση δήλωσε «παρών» και έστειλε μήνυμα ότι είναι έτοιμη για μεγάλα πράγματα. Έμεινε πίσω στο σκορ, αλλά στο δεύτερο μέρος ισοφάρισε με τον Τσούμπερ και στο 90ο λεπτό πήρε τη νίκη και το προβάδισμα πρόκρισης με χρυσό σκόρερ, τον Κώστα Γαλανόπουλο.

Στη ρεβάνς, τα όσα εκτυλίχθηκαν έμοιαζαν βγαλμένα από ταινία. Η Ντινάμο έπιασε στον ύπνο την ΑΕΚ, βρήκε δυο γκολ και είχε το υπέρ της σκορ για την πρόκριση, με τους «κιτρινόμαυρους» να λυτρώνονται στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων με τον συνήθη ύποπτο στις μεγάλες στιγμές της, τον Σέρχιο Αραούχο. Ο αρχηγός των πρωταθλητών δεν έμεινε εκεί, αλλά κέρδισε πέναλτι στη συνέχεια και η ΑΕΚ δεν χρειάστηκε τα πέναλτι για να προκριθεί, αφού ένας Κροάτης «τιμώρησε» τους Κροάτες. Συγκεκριμένα, ο Λιβάι Γκαρσία ανέλαβε την εκτέλεση, αστόχησε και ο Ντομαγκόι Βίντα πήρε το ριμπάουντ και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-2, παίρνοντας από τα χέρια το εισιτήριο της πρόκρισης από την πρώην ομάδα του, δίνοντας το στην Ένωση.

Στα playoffs το σύνολο του «Πελάδο» τέθηκε αντιμέτωπο με την Αντβέρπ, αλλά οι λεπτομέρειες και η ατυχία του στέρησαν την είσοδο στο Champions League. Στο Βέλγιο η ΑΕΚ μπήκε καλύτερα, με τον Λιβάι Γκαρσία να υπερτερεί κατά κράτος των αντίπαλων αμυντικών και να μετράει τρεις τελικές στο πρώτο ημίωρο. Ωστόσο, ο επιθετικός από το Τρινιντάν και Τομπάγκο αποχώρησε με αναγκαστική αλλαγή, επηρεάζοντας την απόδοση και την ψυχολογία της ελληνικής ομάδας, που ηττήθηκε με 1-0. Στη ρεβάνς η Ένωση προσπάθησε να βρει το γκολ που θα ισορροπούσε τα δεδομένα, αλλά δεν τα κατάφερε και στο τέλος πλήρωσε την κατάθεση ψυχής που έφερε μεγάλη κόπωση, γνωρίζοντας δεύτερη ήττα με 2-1, που την έστειλε στους ομίλους του Europa League.

Παναθηναϊκός: Θυμήθηκε το παρελθόν του, φτάνοντας μια ανάσα από το θαύμα

Το φετινό καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το ευρωπαϊκό του ταξίδι με ένα μεγάλο «πρέπει». Να μπει σε ομίλους διοργάνωσης μετά από επτά χρόνια, στα οποία πέρασε πολλά και δύσκολα. Και όχι μόνο το κατάφερε, αλλά θύμισε σε όλους πως στην Ευρώπη έχει το know how για να ζει μεγάλες στιγμές, φτάνοντας μια ανάσα από την πρόκριση στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League.

Αρχικά, κλείδωσε την παρουσία του στο Europa Conference League μετά τη μεγάλη νίκη με 3-1 επί της Ντνίπρο και την ισοπαλία με 2-2 στη Λεωφόρο. Στον επόμενο γύρο και χωρίς άγχος, οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έπεσαν πάνω στη Μαρσέιγ, που είχε την ταμπέλα του φαβορί και κατά συνέπεια την πίεση στη δική της πλευρά. Το «τριφύλλι» λύγισε τους Γάλλους στο πρώτο ματς στην Ελλάδα με 1-0 και το γκολ του Μπερνάρ, ενώ στη ρεβάνς κατάφερε να «μεγαλώσει», παίρνοντας μια σπουδαία πρόκριση.

Βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο με 2-0 από το πρώτο μέρος, το «Βελοντρόμ» έδωσε τεράστια ώθηση στους γηπεδούχους, ωστόσο, οι «πράσινοι μίλησαν στο τέλος και με πέναλτι του Ιωαννίδη στο ένατο λεπτό των καθυστερήσεων έστειλαν το ματς αρχικά στην παράταση και εκεί οδηγήθηκε στα πέναλτι. Ο Γκεντουζί αστόχησε, ο Παναθηναϊκός μέτρησε το απόλυτο 5/5, με τον Φίλιπ Μλαντένοβιτς να είναι ψύχραιμος στην τελευταία εκτέλεση, στέλνοντας στα playoffs την ομάδα του, ανήμερα των γενεθλίων σε μια στιγμή που δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Στα playoffs το «τριφύλλι» αντιμετώπισε στην Μπράγκα, αλλά του στοίχισε η απειρία από αντίστοιχες καταστάσεις. Ηττήθηκε με 2-1 στην Πορτογαλία, ενώ στη ρεβάνς το παιχνίδι διεξήχθη στο ΟΑΚΑ, με τον Παναθηναϊκό να έχει στο πλευρό του παραπάνω από 60.000 φίλους του. Το σύνολο του Γιοβάνοβιτς είχε τις στιγμές του, όμως, δεν βρήκε το πολυπόθητο γκολ και εν τέλει γνώρισε την ήττα με 0-1, λαμβάνοντας στο τέλος το ζεστό χειροκρότημα από τον κόσμο του, που είδε την αγαπημένη του ομάδα μετά από χρόνια να είναι ανταγωνιστική στο κορυφαίο επίπεδο και να παλεύει για πράγματα, που αρμόζουν στην ιστορία του.

Ολυμπιακός: Επέβαλλε την ανωτερότητα του με σοβαρή εικόνα

Περίοδος πολλών αλλαγών ήταν το φετινό καλοκαίρι για τον Ολυμπιακό, ο οποίος είχε νέο προπονητή, τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ, στον πάγκο του και πολλές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ του. Οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις από τον 3ο γύρο των προκριματικών του Europa League και ανταποκρίθηκαν σε απόλυτο βαθμό στα όσα έπρεπε να κάνουν για να βρεθούν σε ομίλους και να αρχίσουν μια διαφορετική σεζόν από τις υπόλοιπες, με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία.

Αρχικά, το πρώτο εμπόδιο ήταν η Γκενκ, με τους Πειραιώτες να ξεκινάνε με νίκη στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν χάρη σε ένα πολύ όμορφο τέρμα του Κώστα Φορτούνη στα πρώτα 23 δευτερόλεπτα, το οποίο ήταν και το ταχύτερο τους στην Ευρώπη. Στη ρεβάνς οι Βέλγοι ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου αγώνα, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» δεν χρειάστηκαν την παράταση, αφού ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος λύτρωσε τη νέα του ομάδα στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων, παίρνοντας το εισιτήριο για τα playoffs.

Εκεί, το σύνολο του Ντιέγκο Μαρτίνεθ τέθηκε αντιμέτωπο με την Τσουκαρίτσκι και επιβεβαίωσε, χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα, τη χαοτική διαφορά που είχαν σε ποιοτικό επίπεδο. Ο Ολυμπιακός πήρε μεγάλο προβάδισμα πρόκρισης με το 3-1 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», τσεκάροντας την παρουσία του στους ομίλους με το 3-0 στη Σερβία.

ΠΑΟΚ: Από την αμφισβήτηση, στην αποθέωση και ένα επικό «3 στα 3»

Από τις τέσσερις ελληνικές ομάδες που προκρίθηκαν στους ομίλους, τις λιγότερες πιθανότητες στο ξεκίνημα της σεζόν είχε ο ΠΑΟΚ. Οι «ασπρόμαυροι» ολοκληρώνοντας την περσινή περίοδο με πολύ άσχημο τρόπο, μπήκαν την τρέχουσα με μεγάλη αμφισβήτηση, ενώ σε συνδυασμό με το περσινό κάζο από τη Λέφσκι Σόφιας, οι τρεις προκρίσεις για να μπουν στους ομίλους του Europa Conference League φαινόντουσαν… βουνό.

Όμως, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου κατάφερε να «γεννήσει» πρωταγωνιστές, να έχει σοβαρή εικόνα και να πάρει νίκες που της έδωσαν ώθηση και ψυχολογία. Το πρώτο εμπόδιο για τον «δικέφαλο του Βορρά» ήταν η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ και παρά το 0-0 στην Τούμπα, οι Θεσσαλονικείς πήγαν στο Ισραήλ και με ψυχωμένη εμφάνιση πήραν τη νίκη με 4-1 και την πρόκριση στην επόμενη φάση. Στον 3ο γύρο η Χάιντουκ Σπλιτ δυσκόλεψε τον ΠΑΟΚ στην Κροατία (0-0), αλλά με σόου του Αντρίγια Ζίβκοβιτς που πέτυχε δυο τέρματα οι «ασπρόμαυροι» εξασφάλισαν εισιτήριο για τα playoffs, με το εμπόδιο της Χαρτς να μοιάζει χαμηλό για να σταματήσει ένα σύνολο παικτών που είχε βρει τη χημεία και τους αυτοματισμούς του.

Στη Σκωτία οι Θεσσαλονικείς έμειναν πίσω στο σκορ, αλλά δεν έχασαν την ψυχραιμία τους, απάντησαν άμεσα με τον Σβαμπ και με γκολ του τρομερά φορμαρισμένου Ζίβκοβιτς πήραν προβάδισμα πρόκρισης ενόψει… Τούμπας. Σε ένα παιχνίδι που έκρινε την παρουσία του στους ομίλους, ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε εξαιρετικός, διέλυσε τη Χαρτς με 4-0 και μπήκε στην… παρέα των ΑΕΚ, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, σε ένα ευρωπαϊκό καλοκαίρι που θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια και μακάρι κάθε χρόνο να έχουμε αντίστοιχα αποτελέσματα...

Πηγή: sport-fm.gr

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολυμπιακός: Επιστροφή στου Ρέντη για το ΚΑΥΤΟ 11ήμερο που θα κρίνει τη σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη!-ThemaSports
06/05 @ 11:18

Ολυμπιακός: Επιστροφή στου Ρέντη για το ΚΑΥΤΟ 11ήμερο που θα κρίνει τη σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη!

Ξανά από σήμερα στις προπονήσεις οι παίκτες του Ολυμπιακού, που μέσα σε 11 μέρες έχουν την ευκαιρία να γράψουν ιστορία.

Super League: Τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, πώς θα μοιραστούν και πότε ξεκινούν οι υποχρεώσεις των ομάδων-ThemaSports
06/05 @ 09:44

Super League: Τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, πώς θα μοιραστούν και πότε ξεκινούν οι υποχρεώσεις των ομάδων

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα το ευρωπαϊκό «ταξίδι» των ελληνικών ομάδων τη νέα σεζόν...

Παναθηναϊκός: Στα πράσινα ο Μπάλντοκ!-ThemaSports
05/05 @ 19:41

Παναθηναϊκός: Στα πράσινα ο Μπάλντοκ!

Κίνηση ενίσχυσης του ελληνικού κορμού με βασικό παίκτη της εθνικής Ελλάδας και 83 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ από τον Παναθηναϊκό. Ο 31χρονος πλάγιος αμυντικός, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί τη δεύτερη προσθήκη μετά τον Μαξίμοβιτς.

Euroclubindex: «Φαβoρί για το Conference League o Ολυμπιακός, η ΑΕΚ για τo πρωτάθλημα!»-ThemaSports
05/05 @ 21:48

Euroclubindex: «Φαβoρί για το Conference League o Ολυμπιακός, η ΑΕΚ για τo πρωτάθλημα!»

Με βάση το μοντέλο υπολογισμού της ιστοσελίδας «Euroclubintex» ο Ολυμπιακός είναι το πρώτο φαβορί και την κατάκτηση του Europa Conference League, ενώ η ΑΕΚ για τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ελλάδας.

Απίθανο στατιστικό: Η ΑΕΚ τρέχει περισσότερο με την μπάλα στα πόδια της από Μπάγερν και Παρί!-ThemaSports
05/05 @ 21:06

Απίθανο στατιστικό: Η ΑΕΚ τρέχει περισσότερο με την μπάλα στα πόδια της από Μπάγερν και Παρί!

Βασικό στοιχείο της ΑΕΚ επί των ημερών του Ματίας Αλμέιδα είναι το τρέξιμο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου, με στόχο την άμεση μετάβαση όταν η μπάλα είναι στο πόδια των παικτών, ενώ όταν δεν είναι η γρήγορη ανάκτηση που θα οδηγήσει σε κόντρα επίθεση.

Ποια συμβόλαια λήγουν - Η επόμενη ημέρα στον ΠΑΟΚ-ThemaSports
05/05 @ 17:22

Ποια συμβόλαια λήγουν - Η επόμενη ημέρα στον ΠΑΟΚ

6+1 «ασπρόμαυρα» συμβόλαια ολοκληρώνονται το καλοκαίρι και ήδη υπάρχει μία πρώτη εικόνα της επόμενης ημέρας στον ΠΑΟΚ: Το κεφάλαιο Βιεϊρίνια, οι δανεικοί και οι συζητήσεις που ακολουθούν, το SDNA ανοίγει τον φάκελο των συμβολαίων.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ