Η 13η Δεκεμβρίου 2023 περνά στην ιστορία, καθώς μετά από δύο δεκαετίες, οι όμιλοι του Τσάμπιονς Λιγκ θα αλλάξουν-Από του χρόνου θα έχουμε 36 ομάδες στην τελική φάση και ενιαία βαθμολογία!

Ακολουθήστε μας στο Google news

To Tσάμπιονς Λιγκ που ξέρατε (από το 1992 και μετά) ξεχάστε το από του χρόνου. Η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση αλλάζει με 36 ομάδες να συμμετέχουν πια στην τελική φάση της, αφού από τη σεζόν 2024-25 καταργούνται οι όμιλοι, τουλάχιστον όπως τους ξέραμε. 

Αυτή ήταν η... απάντηση της UEFA στην προσπάθεια μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων να δημιουργήσουν την Σούπερ Λίγκα, ένα σχέδιο που «ναυάγησε» καθώς άλλες έκαναν πίσω και άλλες πείστηκαν ότι το νέο φορμάτ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης τους... πάει. 

Και αφού αυξάνονται οι ομάδες, θα είναι πιο πολλά και τα παιχνίδια, συνολικά 64 περισσότερα. 

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι γνωστό ότι ο πρωταθλητής θα πάρει μέρος στα προκριματικά με στόχο να πάρει ένα εισιτήριο για την τελική φάση. 

Με βάση το νέο φορμάτ για την συμμετοχή στην τελική φάση, εκεί που θα είναι 36 ομάδες, υπάρχουν δύο ελεύθερα απευθείας εισιτήρια. Και αυτά μπορεί να καταλήξουν σε οποιαδήποτε χώρα… 

Με δεδομένο ότι αυξάνεται ο αριθμός των ομάδων από 32 σε 36 δημιουργούνται άλλες τέσσερις θέσεις για την τελική φάση. 

Με ποιον τρόπο θα δοθούν αυτά τα τέσσερα εισιτήρια; Το ένα πηγαίνει στη χώρα που βρίσκεται στην πέμπτη θέση στην κατάταξη της UEFA, άλλο ένα πηγαίνει στα προκριματικά και μένουν δύο ελεύθερα… 

Η νέα μορφή, σύμφωνα με την UEFA «θα πρέπει να παρέχει μεγαλύτερη αθλητική ισότητα για όλους τους συλλόγους, μεγαλύτερη ποικιλία αντιπάλων και υψηλότερο επίπεδο αθλητικού ενδιαφέροντος μέχρι την τελευταία μέρα».

Πως θα μοιράζονται οι 36 θέσεις από την επόμενη σεζόν

1 στον νικητή του Champions League 2023-2024
1 στον νικητή του Europa League 2023-2024
10 στους πρωταθλητές των πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 10 στην κατάταξη της UEFA
6 στους δεύτερους των πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 6 στην κατάταξη της UEFA
5 στους τρίτους των πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 5 στην κατάταξη της UEFA
4 στους τέταρτους των πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 4 στην κατάταξη της UEFA
5 νικητές των πλέι οφ στο μονοπάτι των πρωταθλητών
2 νικητές των πλέι οφ στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών
1 στο πρωτάθλημα με τον καλύτερο συντελεστή UEFA της προηγούμενης σεζόν
1 στο πρωτάθλημα με τον δεύτερο καλύτερο συντελεστή UEFA της προηγούμενης σεζόν

Άρα δίνονται δύο εισιτήρια με βάση την κατάταξη που θα έχουν οι χώρες την προηγούμενη σεζόν και όχι πια την πενταετία όπως ίσχυε μέχρι φέτος. Άρα για την σεζόν 2024-25 θα ληφθεί υπόψη οι βαθμοί που θα συγκεντρωθούν για κάθε χώρα την τρέχουσα περίοδο. 

Πρακτικά, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ελλάδα θέλει τους βαθμούς των τεσσάρων ομάδων την φετινή σεζόν για να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται σε αυτή την κατάταξη και να έχει ελπίδες να δει τον πρωταθλητή της απευθείας στην τελική φάση του χρόνου. Αυτό, φυσικά, δίνει ελπίδες σε πολλές χώρες, αρκεί οι ομάδες τους να τα πάνε καλά φέτος. 

Το νέο φορμάτ της τελικής φάσης 

Οι 36 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερις υπο-ομίλους των εννέα με βάση τον ατομικό συντελεστή τους, που ορίστηκε στην αρχή της σεζόν (συντελεστής πέντε περιόδων, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης σεζόν).

Το πρώτο γκρουπ θα περιλαμβάνει τον κάτοχο του τίτλου και τις οκτώ πρώτες ομάδες στην κατάταξη της UEFA, ενώ τα γκρουπ 2, 3 και 4 όλες τις υπόλοιπες ομάδες, επίσης σύμφωνα με την κατάταξη της Συνομοσπονδίας.

Κάθε σύλλογος θα κληρωθεί με δύο αντιπάλους από κάθε ένα από τα τέσσερα γκρουπ, παίζοντας έναν αγώνα εντός κι έναν εκτός έδρας εναντίον τους.

Οι σύλλογοι από την ίδια εθνική ομοσπονδία δεν θα κληρωθούν μεταξύ τους στη φάση του πρωταθλήματος (κανονική περίοδος) ει μη μόνο κατ΄ εξαίρεση (για ομοσπονδίες με 4 ή περισσότερες ομάδες), εάν αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί το αδιέξοδο στην κλήρωση.

Στο τέλος, βέβαια, η βαθμολογία θα είναι ενιαία και για τις 36 ομάδες, με τις οκτώ πρώτες να παίρνουν την απευθείας πρόκριση για τη φάση των «16». Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 9η έως τη 16η θέση θα τεθούν επικεφαλής («ισχυρές») και θα κληρωθούν με εκείνες που κατετάγησαν στις θέσεις 17-24 («αδύναμες»), με τη ρεβάνς να διεξάγεται στην έδρα των πρώτων.

Τα υπόλοιπα οκτώ εισιτήρια θα βγουν μετά από πλέι οφ με τα ζευγάρια εκεί να προκύπτουν από τις θέσεις στις οποίες θα τερματίσουν οι ομάδες. Για παράδειγμα ο 9ος θα παίξει με τον 24ο, ο 10ος με τον 23ο και πάει λέγοντας... 

Οι σύλλογοι που θα βρίσκονται από την 25η θέση και κάτω θα αποκλειστούν από όλες τις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA. Ουσιαστικά, λοιπόν, δεν θα υπάρχουν πια «υποβιβασμοί» μεταξύ διοργανώσεων. 

Οι αλλαγές στο καλεντάρι 

Οι οκτώ αγωνιστικές της φάσης του πρωταθλήματος θα διεξαχθούν σε δέκα εβδομάδες, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου.

Πρώτο στάδιο: 8 αγωνιστικές (4 εντός και 4 εκτός)
Νοκ άουτ πλέι οφ: 2 αγωνιστικές (εντός κι εκτός έδρας)
Γύρος 16: 2 αγωνιστικές (εντός κι εκτός έδρας)
Προημιτελικοί: 2 αγωνιστικές (εντός κι εκτός έδρας)
Ημιτελικοί: 2 αγωνιστικές (εντός κι εκτός έδρας)
Τελικός: Μία ημέρα

Τι ισχύει για τις άλλες δύο διοργανώσεις 

Αντίστοιχες αλλαγές θα υπάρξουν από την περίοδο 2024-25 και στις άλλες δύο διοργανώσεις της UEFA. Τόσο το Europa League όσο και το Europa Conference League θα διεξάγονται με τη συμμετοχή 36 ομάδων σε ενιαίο όμιλο, με τη διαφορά ότι στο ECL θα διατηρηθούν οι έξι αγωνιστικές.

Η UEFA αποφάσισε να διατηρήσει την αρχική πρόβλεψη για δέκα εβδομάδες αγώνων, από το ξεκίνημα κάθε χρονιάς ως τον Δεκέμβριο, όμως μετά τη μείωση των αγωνιστικών σε οκτώ θα υπάρχει από μία «αποκλειστική» εβδομάδα για κάθε διοργάνωση. Δηλαδή, μία εβδομάδα που θα διεξάγονται αποκλειστικά αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ, μία μόνο με Europa League και μία μόνο με Conference League.

Sdna.gr

 

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Αποθέωση στην άφιξη του Ολυμπιακού που κατέκτησε το Youth League! (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
23/04 @ 16:02

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Αποθέωση στην άφιξη του Ολυμπιακού που κατέκτησε το Youth League! (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι φίλοι του Ολυμπιακού αποθέωσαν την ομάδα που κατέκτησε το Youth League στη Γενεύη.

ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε πως η Κ-19 του Ολυμπιακού «ΔΙΕΛΥΣΕ» τη Μίλαν και έγινε... Πρωταθλήτρια Ευρώπης!-ThemaSports
23/04 @ 12:41

ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε πως η Κ-19 του Ολυμπιακού «ΔΙΕΛΥΣΕ» τη Μίλαν και έγινε... Πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Δείτε από τη Cytavision, τα στιγμιότυπα του τελικού του UEFA Youth League ανάμεσα στις ομάδες Κ-19 του Ολυμπιακού και της Μίλαν, όπου οι νεαροί «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 3-0 και αναδείχθηκαν Πρωταθλητές Ευρώπης!

Οι θρύλοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που θαύμασαν τα πιτσιρίκια του Ολυμπιακού-ThemaSports
23/04 @ 10:02

Οι θρύλοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που θαύμασαν τα πιτσιρίκια του Ολυμπιακού

Μεγάλες μορφές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ήταν μεταξύ των θεατών που παρακολούθησαν τον τελικό του Youth League με θριαμβευτή τον Ολυμπιακό απέναντι στη Μίλαν (3-0).

Οι θρυλικοί μπέμπηδες του Ολυμπιακού ήρθαν για να μείνουν και να δώσουν ελπίδα σε μία ολόκληρη γενιά-ThemaSports
23/04 @ 08:49

Οι θρυλικοί μπέμπηδες του Ολυμπιακού ήρθαν για να μείνουν και να δώσουν ελπίδα σε μία ολόκληρη γενιά

Η Κ19 του Ολυμπιακού έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα στα χρονικά που κατέκτησε διοργάνωση της UEFA και ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τους θρυλικούς μπέμπηδες που έδωσαν όραμα και ελπίδα σε μία ολόκληρη γενιά.

Τα ΑΣΤΕΡΙΑ του σήμερα και του αύριο: Αυτοί είναι οι φοβεροί νεαροί του Ολυμπιακού που ΤΡΕΛΑΝΑΝ την Ευρώπη!-ThemaSports
21/04 @ 11:39

Τα ΑΣΤΕΡΙΑ του σήμερα και του αύριο: Αυτοί είναι οι φοβεροί νεαροί του Ολυμπιακού που ΤΡΕΛΑΝΑΝ την Ευρώπη!

Δείτε το αγωνιστικό προφίλ των ποδοσφαιριστών της K19 του Ολυμπιακού, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τη Δευτέρα, απέναντι στην Μίλαν, το τρόπαιο του Youth League.

Με πέντε ομάδες στο επόμενο Champions League η Ιταλία!-ThemaSports
19/04 @ 12:06

Με πέντε ομάδες στο επόμενο Champions League η Ιταλία!

Τα χθεσινά (18/04) αποτελέσματα σε Europa League και Europa Conference League οριστικοποίησαν την παρουσία πέντε ομάδων από την Ιταλία στο νέο Champions League!

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ