Ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης μίλησε στην ΕΡΤ και ανέφερε πως θεωρεί ότι το ΟΑΚΑ πρέπει να παραμείνει κλειστό για έναν χρόνο.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Για το ζήτημα του Ολυμπιακού Σταδίου μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης.

Ο καθηγητής αρχικά ανέφερε πως το ΟΑΚΑ θα πρέπει να παραμείνει κλειστό για έναν χρόνο, αλλά και να γίνει έλεγχος και στα υπόλοιπα έργα Καλατράβα.

«Το πρόβλημα είναι γενικότερο. Δηλαδή οι μελέτες Καλατράβα έχουν όλες μία ιδιαιτερότητα. Δεν είναι συνηθισμένα έργα, δεν είναι συνηθισμένες μεταλλικές κατασκευές. Έχουν μια ιδιαιτερότητα τόσο από πλευράς σχεδιασμού, σύλληψης και εκτέλεσης.

Δηλαδή όλοι οι κόμβοι, οι συνδέσεις, οι συγκολλήσεις, τα μπουλόνια, όλα αυτά που αποτελούν την κατασκευή, εφαρμόστηκαν όχι μόνο σε αυτό το έργο, αλλά εφαρμόστηκαν και σε άλλα παρόμοια έργα που έκανε ο Καλατράβα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και αλλού»
, ανέφερε αρχικά και συνέχισε:

«Συνιστώ να γίνουν άμεσα έλεγχοι ενδελεχείς και στα άλλα έργα Καλατράβα, διότι θα έχουν παρόμοια προβλήματα, τα όποια προβλήματα έχει εμφανίσει ετούτο το κτίριο παρόμοια θα έχουν κι αυτά. Και να μην περιμένουμε εκ των υστέρων να πέσει κανένα κομμάτι από πάνω, να ξεκλειδώσουν βίδες, να έχουμε ρωγμές, να έχουμε σκουριές κλπ. Άρα αυτό είναι ένα το κρατούμενο.

Δεύτερον, θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι σημαντικότατο και δεν επεκτείνεται μόνο στα ορατά σημεία που βλέπουμε με τη σκουριά ή με διάφορα, στις ρωγμές, ενδεχομένως με τα μπουλόνια που είπαμε, αλλά στα εξής δύο στοιχεία τα οποία κατά την άποψή μου είναι εξίσου σημαντικά ή σημαντικότερα θα μπορούσα να πω.

Πρώτον, το κτίριο αυτό, όπως το βλέπουμε εδώ πέρα, έχει μόνιμες ταλαντώσεις, τις οποίες αρχικά είχα μετρήσει και όλο το κτίριο αυτό, ιδιαίτερα τα ψηλά σημεία, δονούνται μονίμως. Δηλαδή αν πάει κανείς να βάλει το χέρι του ψηλά, όντας ακίνητος ή βάλει ένα μηχάνημα, θα καταλάβει ότι αυτό το πράγμα κουνάει συνέχεια, εκ της φύσεως του έργου δηλαδή έτσι είναι.

Αν όμως υπάρχουν διάφορα προβλήματα -και δεν είναι του παρόντος να πω ποια είναι αυτά τα προβλήματα, μπορούμε να το καταλάβουμε- αυξάνουν το εύρος των δονήσεων, δηλαδή πόσο κουνάει, κουνάει παραπάνω, παραπάνω και παραπάνω κλπ. Αυτές οι δονήσεις δημιουργούν το φαινόμενο της κόπωσης των υλικών. Είναι γνωστή στη μηχανική η κόπωση των υλικών με αποτέλεσμα να σπάει το υλικό».

Για τις κερκίδες:
«Είναι ένα παλιό θέμα το οποίο κατά την άποψή μου είναι ακόμα εκκρεμές. Δεν έχει λυθεί. Τώρα υπάρχει όμως, κατά την άποψή μου και ένα βασικότερο θέμα, πολύ σημαντικό, ενδεχομένως αυτό είναι το σημαντικότερο: της στατικής σύνθεσης και παραδοχών που λήφθηκαν υπόψη κατά τη φάση της αρχικής μελέτης.

Ενδεχομένως να μην ανταποκρίνονται στους κανονισμούς αυτά τα οποία ελήφθησαν υπόψη. Είναι κατά κάποιο τρόπο άσπρο μαύρο θα μπορούσα να πω το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα που δε λύνονται εύκολα».


Για το διάστημα που θα μείνει κλειστό το ΟΑΚΑ:
«Θα χρειαστεί να μείνει κλειστό τουλάχιστον έναν χρόνο, τουλάχιστον. Εδώ είμαστε, λυπάμαι που το λέω, πρέπει όλοι να λάβουν τα μέτρα τους, να προγραμματίσουν».

sport-fm.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Super 3: «Καλούμε τον κόσμο μας να έχει τα μάτια του 1914 για το παραμικρό»-ThemaSports
18/05 @ 17:35

Super 3: «Καλούμε τον κόσμο μας να έχει τα μάτια του 1914 για το παραμικρό»

Οι οργανωμένοι του Άρη έβγαλαν ανακοίνωση όπου ζήτησαν προσοχή από τον κόσμο της ομάδας, καθώς και από τους παίκτες το 2/2 στα δύο τελευταία ματς της σεζόν.

Επί ποδός οι ΣΦ ΠΑΟΚ: Πορεία από Καμάρα μέχρι Τούμπα, γιγαντοοθόνη για τον «τελικό» με το μήνυμα: «Το χρωστάμε στην ομάδα»-ThemaSports
18/05 @ 17:16

Επί ποδός οι ΣΦ ΠΑΟΚ: Πορεία από Καμάρα μέχρι Τούμπα, γιγαντοοθόνη για τον «τελικό» με το μήνυμα: «Το χρωστάμε στην ομάδα»

Πορεία από την Καμάρα στο Μακεδονία Παλλάς και από εκεί στην Τούμπα για να παρακολουθήσουν σε γιγαντοοθόνη τον «τελικό» με τον Άρη - Το μήνυμα των οργανωμένων φίλων του ΠΑΟΚ.

Τα τελευταία λόγια του Τερίμ στο Κορωπί: «Είχα συμφωνήσει να έρθω για το πρωτάθλημα...»-ThemaSports
18/05 @ 18:19

Τα τελευταία λόγια του Τερίμ στο Κορωπί: «Είχα συμφωνήσει να έρθω για το πρωτάθλημα...»

Το τελευταίο “κανονάκι” που χάθηκε στην Τούμπα, ο στόχος που δεν επετεύχθη και η συμφωνία με τον Αλαφούζο. Πώς αποχαιρέτησε ο Φατίχ Τερίμ τους παίκτες του Παναθηναϊκού...

Απαγόρευση μετακίνησης οπαδών του ΠΑΟΚ στο πρώτο εκτός έδρας της νέας σεζόν από την UEFA!-ThemaSports
18/05 @ 13:37

Απαγόρευση μετακίνησης οπαδών του ΠΑΟΚ στο πρώτο εκτός έδρας της νέας σεζόν από την UEFA!

Η UEFA τιμώρησε με πρόστιμο τον ΠΑΟΚ, αλλά και με απαγόρευση παρουσίας των οπαδών του στο πρώτο εκτός έδρας ματς της νέας σεζόν εξαιτίας όσων συνέβησαν στον εντός έδρας αγώνα με την Κλαμπ Μπριζ!

Στη Θεσσαλονίκη ο Μελισσανίδης: Συνθήματα έξω από το ξενοδοχείο του από φίλους του ΠΑΟΚ!-ThemaSports
18/05 @ 13:25

Στη Θεσσαλονίκη ο Μελισσανίδης: Συνθήματα έξω από το ξενοδοχείο του από φίλους του ΠΑΟΚ!

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Δημήτρης Μελισσανίδης, με τους φίλους του ΠΑΟΚ να περνούν έξω από το ξενοδοχείο, φωνάζοντας ορισμένα συνθήματα κατά του ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ.

Ο διπλός στόχος του Χρήστου Κόντη στον Παναθηναϊκό-ThemaSports
18/05 @ 12:05

Ο διπλός στόχος του Χρήστου Κόντη στον Παναθηναϊκό

Ο Χρήστος Κόντης μοιάζει να είναι αυτή τη στιγμή η ιδανική λύση για τον προβληματικό Παναθηναϊκό...

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ