ΦΙΝΑΛΕ με... «Χ» στο Δασάκι - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ και συνέχεια
Με την αναμέτρηση Εθνικός-ΑΠΟΕΛ ολοκληρώθηκε η 15η αγωνιστική και τελευταία για το 2024.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Ο ΠΑ.Σ.Π. άρχισε και επίσημα τις δράσεις του για να συμβάλει στην καλλιέργεια σωστής κουλτούρας ανάμεσα στη νεολαία, πρωτοβουλία που συμπεριλαμβάνεται στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και αρκετούς άλλους φορείς.
Στόχος του Συνδέσμου, όπως αναφέρεται και στο Μνημόνιο Συναντίληψης, είναι να προωθεί δράσεις που υποστηρίζουν τις βασικές αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι». Η αρχή έγινε χθες από το Γυμνάσιο Λιβαδιών, στο οποίο εκτός από τον εκτελεστικό πρόεδρο του ΠΑ.Σ.Π. Σπύρο Νεοφυτίδη, έδωσαν το παρών τους και οι ποδοσφαιριστές Νεόφυτος Μιχαήλ (Ανόρθωση Αμμοχώστου) και Ραφαήλ Μάμας (ΑΕΚ Λάρνακας), ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Γυμνάσιο Ακροπόλεως, στο οποίο παρευρέθηκε ο ποδοσφαιριστής Βαγγέλης Κυριάκου (Δόξα Κατωκοπιάς).
Το κύριο μήνυμα των επισκέψεων ήταν «Όχι στη βία, Όχι στον ρατσισμό» με τους μαθητές να παρακολουθούν σχετικό βίντεο που ετοιμάστηκε από τον ΠΑ.Σ.Π. και να αναπτύσσεται διάλογος μεταξύ των τελευταίων, των ποδοσφαιριστών και του Σπύρου Νεοφυτίδη. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι μαθητές ρώτησαν τους ποδοσφαιριστές πως νιώθουν εν ώρα αγώνα όταν γίνονται μάρτυρες επεισοδίων και ρατσιστικών συμπεριφορών. Οι ποδοσφαιριστές από την πλευρά τους απάντησαν ότι απολαμβάνουν την ωραία ατμόσφαιρα όταν αγωνίζονται, κάτι που τους ωθεί να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό στο γήπεδο, ενώ από την άλλη τόνισαν ότι η ψυχολογία τους καταρρακώνεται όταν βρίσκονται μπροστά σε βίαιες και ρατσιστικές πράξεις, στοιχεία που είναι ξένα προς το άθλημα.
Η συζήτηση που διεξήχθη ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική και επεκτάθηκε στις συνέπειες των φαινομένων τόσο όσον αφορά στον αθλητισμό όσο και την κοινωνία και τη νεολαία. Το σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι οι μαθητές αντιλήφθηκαν μέσα από τον διάλογο με τους ποδοσφαιριστές ότι αυτά τα φαινόμενα, εκτός του ότι υποβαθμίζουν τον πολιτισμό μας, επηρεάζουν την ίδια την ποιότητα του αθλήματος. Την ίδια ώρα, φαίνεται να αντιλαμβάνονται και την ευθύνη που έχουν οι ίδιοι για την πάταξη της βίας και του ρατσισμού αφού πρέπει όλοι μαζί να υψώσουμε ασπίδα σε φαινόμενα που μολύνουν την κοινωνία μας.
Από την πλευρά του ο κ. Νεοφυτίδης, αναφέρθηκε στις διάφορες ποινές που περιλαμβάνονται στη νομοθεσία για την πρόληψη και καταστολή της βίας στους αγωνιστικούς χώρους . Αυτό που έκανε εντύπωση είναι ότι οι μαθητές δεν γνώριζαν ότι μερικά παραπτώματα επισύρουν αυστηρές ποινές, όπως η χρήση κουκούλας και η εξύβριση. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που μας δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει άγνοια ανάμεσα στους πολίτες όσον αφορά το κόστος που μπορεί να έχει η κάθε έκνομη πράξη και ότι ως κράτος πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες πρωτοβουλίες ώστε οι πολίτες να τύχουν πλήρους ενημέρωσης. Οι μαθητές ικανοποιήθηκαν από τα όσα άκουσαν, ενώ στο τέλος οι ποδοσφαιριστές υπέγραψαν αυτόγραφα και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.