Νίκησε και ανέβηκε 4η η ΑΕΚ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ και συνέχεια...
Με μία αναμέτρηση έπεσε η αυλαία της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Μεγάλωσαν άλλωστε με το όνειρο πως μια μέρα θα ήταν εκείνοι που θα κουνούσαν το περίφημο «σεντόνι». Ο Μέσι, ο Ρονάλντο, ο Μπενζεμά, ο Σουάρες, ο Νεϊμάρ, όλοι εκείνοι οι αστέρες που κάποτε έβλεπαν μόνο μέσα από τα πίξελς μιας οθόνης, κάποια στιγμή θα τους συντρόφευαν στα γήπεδα ως παίκτες ή αντίπαλοι. Οι περισσότεροι εξ αυτών βέβαια τελικά δεν θα τους «ζήσουν» ποτέ από κοντά.
Θα τους θυμούνται ωστόσο σαν έμπνευση και ανάμνηση, καθώς παίρνουν τη σκυτάλη από τα χέρια τους για να καθιερώσουν πλέον τη δική τους γενιά στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Και το Champions League είναι η ιδανική σκηνή για να παρουσιάσουν τη δική τους παράσταση.
Ενόψει της νέας εκδοχής της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, το Gazzetta παρουσιάζει τους κορυφαίους εκπροσώπους της γενιάς των 20αρηδων και θέτοντας ως όρια τα 20 έτη επιλέγει μια δεκάδα που υπόσχεται να μας καταπλήξει στο φετινό Champions League, με απόλυτο στόχο στο εγγύς μέλλον να... αγγίξει τ΄άστρα.
Έχει αρχίσει ήδη να απεκδύεται τον όρο «ταλέντο». Παρομοίως και με άλλα παραπλήσια επίθετα για να τον περιγράψουν, όπως ανερχόμενος, υποσχόμενος, ελπιδοφόρος κ.τ.λ. Ο Τζαμάλ Μουσιάλα έχει αφήσει μίλια πίσω του αυτό το επίπεδο, έχοντας καθιερωθεί ως ένας από του κορυφαίος παίκτες στο ρόστερ της Μπάγερν.
Η ωριμότητά του σε συνδυασμό με την ευφυϊα του είναι ένας σπάνιος συνδυασμός για την ηλικία του, με τον Γερμανό να θεωρείται το «next big thing» στην πατρίδα του. Ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν με 16 γκολ και ισάριθμες ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις και στα 20 του χρόνια έχει αναδειχθεί σε βαρόμετρο για μια από τις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη.
Παρότι βέβαια η Μπάγερν κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα με δικό του γκολ, ένας άλλος αστέρας της Bundesliga κατάφερε να του κλέψει το «hype» στους μήνες που θα ακολουθούσαν. Το προηγούμενο καλοκαίρι άλλωστε οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης σχημάτιζαν ουρά... αναμονής για να τον αποκτήσουν!
Ήταν γνωστό μήνες πριν πως ο Άγγλος μέσος δύσκολα θα συνέχιζε στη Ντόρτμουντ, με τις Ρεάλ, Λίβερπουλ, Σίτι να δίνουν γερή «μάχη» για την υπογραφή του, τη στιγμή που Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι και Παρί παρακολουθούσαν τις εξελίξεις από τον ρόλο του αουτσάιντερ. Τελικά νικήτρια αναδείχθηκε η Ρεάλ που ήδη από τον πρώτο μήνα συνεργασίας τους βλέπει τον 20χρονο μέσο να «κεντάει» μέσα στο γήπεδο.
Με πέντε γκολ και μια ασίστ στη Μαδρίτη ο Μπέλινγκχαμ έχει καταφέρει να διαλύσει κάθε αμφιβολία γύρω από το πρόσωπό του, αποτελώντας τον πιο κομβικό παίκτη της Βασίλισσας στο ξεκίνημα της σεζόν. Πρόκειται βέβαια για έναν ελβετικό σουγιά που μπορεί να κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο, αλλά η έφεσή του στο γκολ τον έχει καθιερώσει πλέον πιο κοντά στο αντίπαλο 1/3 του γηπέδου.
Την ίδια στιγμή βέβαια η Ρεάλ δεν είναι η μοναδική στην Ισπανία που κατέχει μια ιδιοφυϊα για τον χώρο του άξονα. Με άρτιο έλεγχο της μπάλας, υψηλή τεχνική, διορατικότητα, πάσα, ο Πέδρι βαδίζει με σταθερότητα στο δρόμο που χάραξαν οι Ινιέστα και Τσάβι στη Μπαρτσελόνα, διαθέτοντας όλο το «πακέτο» για αναλάβει τον ρόλο του ηγέτη στη μεσαία γραμμή.
Πόσω δε μάλλον από τη στιγμή που οι Μπλαουγκράνα έχουν αποφασίσει να ποντάρουν στα νιάτα τους στον χώρο του άξονα, παραδίδοντας τα ηνία στους Πέδρι, Γκάβι και Ντε Γιονγκ για να την οδηγήσουν στη νέα εποχή.
Οι συχνοί τραυματισμοί που τον ταλαιπωρούν τα τελευταία δυο χρόνια δεδομένα δεν είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι, όμως προς το παρόν δεν έχουν αποτελέσει σημαντική τροχοπέδη για την εξέλιξή του. Αντιθέτως ο Πέδρι παρουσιάζεται όλο και καλύτερος, όλο και πιο σταθερά βελτιωμένος, ώστε να αποτελέσει τη νέα διάνοια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στον χώρο της μεσαίας γραμμής.
Οι Μπέλινγκχαμ και Πέδρι βέβαια δεν είναι οι μόνοι ανερχόμενοι αστέρες που θα διανθίζουν τη La Liga για τα επόμενα χρόνια. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν επίσης και οι Εντουάρντο Καμαβινγκά - Γκάβι, οι οποίοι παρά το νεαρό της ηλικίας τους ήδη μετρούν αρκετές παραστάσεις στο Champions League. Ο πρώτος δε είχε την ευτυχία να το κατακτήσει!
Στην παρθενική του σεζόν στη Ρεάλ Μαδρίτης ο Γάλλος μέσος κατάφερε να σηκώσει το τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά, με την εμφάνισή του στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι στο δεύτερο σκέλος των ημιτελικών να αποτελεί ίσως την κορυφαία του από τότε που πάτησε το πόδι του στην ισπανική πρωτεύουσα.
Με ισορροπία τόσο σε ανασταλτικά όσο και δημιουργικά καθήκοντα μοιάζει αρκετά με τον Γκάβι, αν και δεδομένα υπάρχουν αρκετές διαφορές που χωρίζουν τα δυο προφίλ τους. Ο Ισπανός άλλωστε μπορεί να μην είναι τόσο δυναμικός όσο ο Καμαβινγκά, μπορεί να μην δείχνει τόσο ολοκληρωμένος όσο εκείνος, όμως έχει ορισμένους «άσους» στο παιχνίδι του που λείπουν από τον Γάλλο.
Πρώτη και κύρια η συνεισφορά του στο επιθετικό κομμάτι, με τον 19χρονο μέσο δεδομένα να αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την αντίπαλη εστία. Οι κινήσεις του προς το αντίπαλο «κουτί» και το ποδοσφαιρικό του IQ δεδομένα βρίσκονται σε πολύ πιο εξελιγμένο επίπεδο σε σχέση με τον συνομηλίκων, φέρνοντας στο τραπέζι μια πληθώρα επιλογών για τους προπονητές του στη Μπαρτσελόνα και την εθνική Ισπανίας.
Παρά το ενισχυμένο ένστικτό του βέβαια μπροστά από την αντίπαλη εστία, εκείνος που πραγματικά κάνει τη διαφορά στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι ο Ράσμους Χόιλουντ. Φυσιολογικό μεν από την άποψη πως ο Δανός αγωνίζεται στη θέση του φορ, εντυπωσιακό δε για τις προσδοκίες που έχει καταφέρει να δημιουργήσει με μια μόλις μια σεζόν στην Αταλάντα.
Μερικοί μήνες στην Ιταλία ήταν αρκετοί για να πείσουν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να τον χρίσει δικό της... Χάαλαντ, καθώς το προφίλ του Δανού συχνά - πυκνά φέρνει ανόμοιες και πολλές φορές άδικες συγκρίσεις με το «κανόνι» της Σίτι. Αν και δεδομένα ο Χόιλουντ δεν βρίσκεται στο επίπεδο του Νορβηγού διαθέτει χαρακτηριστικά κατάλληλα για να ξεχωρίσει στην Premier League και να αποτυπώσει με το καλημέρα τις δυνατότητές του ακόμα και στην Ευρώπη.
Κι αν για τους πρώτους έξι ξέρουμε και περιμένουμε ήδη αρκετά πράγματα, η τελευταία τετράδα είναι λιγότερο... φανταχτερή για το κοινό μάτι. Έχουν ωστόσο όλο το ταλέντο για να αλλάξουν αυτή τη συνθήκη στους μήνες που θα ακολουθήσουν. Ο λόγος για τους Τσάβι Σιμόνς (Λειψία), Μπέντζαμιν Σέσκο (Ζάλτσμπουργκ), Ελιέ Γουαχί (Λανς) και Τζιαβάνι Ρέινα (Ντόρτμουντ), οι οποίοι θα αποτελέσουν το «διαμάντι» των ομάδων τους στη νέα αγωνιστική περίοδο του Champions League.
Τον πρώτο είχαμε την... ατυχία να τον βρούμε μπροστά μας ως εθνική στους προκριματικούς ομίλους του Euro απέναντι στην Ολλανδία και να αντικρίσουμε από πρώτο χέρι τις δυνατότητές του. Δυνατότητες για τις οποίες είναι πολύ ενήμερη η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία τον έστειλε μεν δανεικό στη Λειψία αλλά σχεδιάζει το μέλλον της με εκείνον στην επιθετική της γραμμή.
Υψηλές είναι οι προσδοκίες που έχουν σχηματιστεί και γύρω από τον Σέσκο, ο οποίος στο ξεκίνημα της καριέρας του ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε ο... Έρλινγκ Χάαλαντ. Επιδιώκει δηλαδή να χτίσει το όνομά του ως ο βασικός φορ της Ζάλτσμπουργκ, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να παρακολουθεί στενά την εξέλιξή του. Ομοίως και με τον μεσοεπιθετικό της Ντόρτμουντ, Τζιοβάνι Ρέινα!
Αν και οι τραυματισμοί έχουν αποτελέσει τροχοπέδη για την εξέλιξη του Αμερικανού, άπαντες στη Ντόρτμουντ συνεχίζουν να έχουν πίστη στο τεράστιο ταλέντο του. Στη Βεστφαλία μάλιστα λέγεται πως η επόμενη σεζόν μπορεί να αποτελέσει «βατήρα» για τον 20χρονο, ο οποίος θέλει να κάνει το άλμα που θα τον καθιερώσει στα «ραντάρ» των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων.
Την ίδια αποστολή δηλαδή που έχει μπροστά του και το «κανόνι» της Λανς, Ελιέ Γουαχί, ο οποίος την περσινή σεζόν κατάφερε να κάνει τη διαφορά για το γαλλικό κλαμπ. Με 19 γκολ και έξι ασίστ στη Ligue 1 εκτόξευσε τις μετοχές του στη στρατόσφαιρα και έδειξε πως θα αποτελέσει στέλεχος της νέας γενιάς που χτυπάει την πόρτα της ελίτ.
Το αν θα δικαιολογήσει βέβαια τον... ντόρο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομά του είναι μονάχα στο χέρι του, σε ένα στοίχημα που βαραίνει βέβαια και τις πλάτες όλων των υπολοίπων!