Ο Ανδρέας Μουσκάλλης μίλησε στον Super Sport FM 104.0 για τον κατήφορο στον οποίο οδεύει δίχως φρένο η Εθνική Κύπρου και αναλύει τους λόγους που έφθασε σε αυτό το σημείο.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι κυριότερες ατάκες του:

«Περίμενα κάτι περισσότερο… Ήταν ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι και περίμενα καλή απόδοση. Έχουμε παίκτες, αλλά διαψεύστηκα παταγωδώς. Δεν είναι ντροπή να πέσεις έξω. Εγώ πάντα μου αρέσει να προβλέπω. Μετά όλοι είναι καλοί προπονητές… δεν ξέρω τον λόγο που παρουσιαστήκαμε έτσι. Κανένας δεν είναι ανίκητος, ανεξαρτήτως ομάδας με την οποία παίζεις. Τονίζω κατ’ επανάληψη. Προηγουμένως η Εθνική μας ήταν ερασιτεχνική και έπαιζε με επαγγελματίες. Τώρα είναι οι δικοί μας παίκτες επαγγελματίες και αρκετοί παίζουν στο εξωτερικό».

«Περίμενα καλύτερες αποδόσεις και υψηλό δείκτη ευρωπαϊκής κουλτούρας. Δυστυχώς η κουλτούρα μας παρέμεινε κυπριακή. Θέλουμε να είμαστε επαγγελματίες, να έχουμε συμβόλαια, αλλά στην ποδοσφαιρική νοοτροπία και στην κοινωνική, είμαστε ακόμη ερασιτέχνες. Νομίζω αυτός είναι ο λόγος… Η κουλτούρα μας που δεν εξισορροπήθηκε και δεν ανέβηκε για να φτάσει τους Ευρωπαίους».

«Είναι άνθρωποι των ατομικών λαθών, οι Κύπριοι όλοι… Στην καριέρα μου άκουγα εκατό φορές την ημέρα “δεν πειράζει” και απαντούσα “μα γιατί να μην πειράζει, ΠΡΕΠΕΙ να πειράζει”. Είμαστε συνηθισμένοι με τα ατομικά λάθη και συνυφασμένοι με αυτά και επαναπαυόμαστε και περιοριζόμαστε σε εκλάμψεις. Ούτε ως λαός έχουμε συνέπεια, αρχές και αξίες. Για αυτό και το ποδόσφαιρο είναι η αντανάκλαση της κοινωνίας μας. Δεν είναι μόνο τεχνικά τα λάθη. Το 90% είναι η ιστορία σου, η κουλτούρα σου, η υπερηφάνεια σου, οι κόποι σου… Εκεί πρέπει να ψάξουμε για προβλήματα και να δουλέψουμε περισσότερο στον ψυχολογικό, κοινωνικό και πνευματικό τομέα».

Για το γεγονός ότι Λιθουανία και Μαυροβούνιο που ήταν υποδεέστερες χώρες παλαιότερα στο ποδοσφαιρικό μέρος, παρουσίασαν σπουδαίο θέαμα σε γεμάτο γήπεδο: «Αυτό το φαινόμενο δεν παρουσιάστηκε μόνο σε αυτό το παιχνίδι. Σε όλον τον κόσμο είναι γεμάτα τα στάδια σε τέτοιου επιπέδους αγώνες και όταν παίζουν οι χώρες μεταξύ τους. Ο λαός των χωρών θεωρεί πως είναι μια ευκαιρία να πάρει δύναμη, να μπει σε ένα γήπεδο με πολλούς συμπατριώτες του και να ακούσουν τον εθνικό ύμνο και να χειροκροτήσουν. Εμείς είμαστε μικροπρεπείς. Κάτι το εθνικό το μικροποιούμε, αλλά κάτι ατομικό, ξένο, κομματικό, το απολαμβάνουμε. Είχαμε 4.000 χθες, αλλά ταυτόχρονα είχαμε και 3.000 Σκωτσέζους. Ούτε κατά διάνοια να πάει πολύς κόσμος και εκτός έδρας. Εντός και δεν πάνε… Παίζει μόνη της η Εθνική μας ομάδα, ορφανή από υποστήριξη φιλάθλων. Θέλουμε μια διαρκή εκπαίδευση και μόρφωση όσον αφορά στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι».

«Υπερθεματίζω το θέμα των Ακαδημιών. Είναι το μέλλον και από αυτούς πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία, με τη σωστή εκπαίδευση, τους σωστούς δασκάλους. Δάσκαλοι πρέπει να είναι οι προπονητές στα Grassroots. Mε γνώσεις δασκαλικές. Το μέγιστο που αναζητείται είναι η σωστή διαπαιδαγώγηση. Έτσι θα αλλάξει η κοινωνία με σωστούς δασκάλους και ηγέτες πρότυπα και χρειάζεται το λυχνάρι του Διογένη για να βρεθούν ηγέτες για να εγχειρίζεται η ψυχή των παιδιών και να μπαίνει γνώση σε αυτήν. Να δούμε κατάβαθα και να αλλάξουμε το μέσα μας, όχι μόνο τα τεχνικά μέρη».

«Είμαι ενθουσιασμένος με την ανάπτυξη των Ακαδημιών στην Κύπρο. Είναι ένα ποδοσφαιρικό εργαστήρι. Έχουν όλα τα μέσα για να δημιουργήσουμε τους αυριανούς πολίτες με ποιότητα, όχι μόνο ποδοσφαιριστές. Οι στατιστικές λένε πως μόνο 3% από όλα τα παιδιά θα παίξουν μπάλα».

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EURO Κ-17: Οι δηλώσεις των προπονητών της Τσεχίας, Ουκρανίας και Σερβίας-ThemaSports
19/05 @ 15:44

EURO Κ-17: Οι δηλώσεις των προπονητών της Τσεχίας, Ουκρανίας και Σερβίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Συνέντευξη Τύπου των προπονητών των ομάδων που συμμετέχουν στον όμιλο της Εθνικής μας, στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων της τελικής φάσης του EURO under-17.

Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια του αγώνα Κύπρος-Τσεχία!-ThemaSports
19/05 @ 15:05

Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια του αγώνα Κύπρος-Τσεχία!

Η ΚΟΠ ανακοινώνει πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια για τον αυριανό πρώτο αγώνα της Εθνικής μας με την Τσεχία για τον πρώτο όμιλο του EURO U-17.

Χρύσης Μιχαήλ: «Να είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλους τους αγώνες του EURO Κ-17»-ThemaSports
19/05 @ 14:27

Χρύσης Μιχαήλ: «Να είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλους τους αγώνες του EURO Κ-17»

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της τελικής φάσης του EURO under 17 και οι προπονητές των ομάδων που συμμετέχουν στον όμιλο μας, μίλησαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου της UEFA.

Ο Κωστάκης Αρτυματάς κοντά στην αποστολή της Εθνικής Παίδων Κ-17 - «Τα μάτια της ποδοσφαιρικής Ευρώπης θα είναι στραμμένα στην Κύπρο»-ThemaSports
19/05 @ 12:58

Ο Κωστάκης Αρτυματάς κοντά στην αποστολή της Εθνικής Παίδων Κ-17 - «Τα μάτια της ποδοσφαιρικής Ευρώπης θα είναι στραμμένα στην Κύπρο»

Ο αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας Ανδρών Κωστάκης Αρτυματάς επισκέφτηκε σήμερα την αποστολή της Εθνικής μας ομάδας Παίδων Κ-17 ενόψει της πρεμιέρας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που φιλοξενούμε στην Κύπρο.

Αρχίζει το EURO U-17, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός που έγινε ποτέ στην Κύπρο!-ThemaSports
19/05 @ 12:07

Αρχίζει το EURO U-17, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός που έγινε ποτέ στην Κύπρο!

Αναμονή τέλος! Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του EURO U-17 φτάνει στο τέλος της!

Το πρόγραμμα των αγώνων της τελικής φάσης του EURO U-17-ThemaSports
18/05 @ 13:03

Το πρόγραμμα των αγώνων της τελικής φάσης του EURO U-17

Σε ρυθμούς πρεμιέρας της τελικής φάσης του EURO U-17, της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης που έγινε ποτέ στην Κύπρο.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ