Mια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές του καλοκαιριού, την επεισοδιακή μετακόμιση του Χάρι Κέιν στο Μόναχο για την Μπάγερν.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Αυτό που φάνταζε καταδικασμένο να μη συμβεί ποτέ συνέβη. Ο Χάρι Κέιν είναι - επιτέλους και μετά από πολλά... επεισόδια - παίκτης της Μπάγερν Μονάχου, σε ένα deal οι λεπτομέρειες του οποίου έχουν ήδη προκαλέσει ίλιγγο στον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Κι αυτό διότι, οι Βαυαροί θα βγάλουν από τα ταμεία τους περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για να κάνουν δικό τους τον Άγγλο. Μιλάμε για έναν 30χρονο παίκτη, το συμβόλαιο του οποίου λήγει σε λιγότερο από 12 μήνες. Ή μάλλον όχι.

 

Δεν μιλάμε για έναν παίκτη, αλλά για τον Χάρι Κέιν. Και ο Χάρι Κέιν, στην ίσως πιο ώριμη φάση της καριέρας του, είναι αρκετά ξεχωριστός ώστε να εκτινάξει την Μπάγερν Μονάχου του Τούχελ σε άλλο επίπεδο.

 Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, στέκεται σε όσα έπεισαν τους Βαυαρούς να κάνουν τον Άγγλο την πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας τους.

Το πολύτιμο 1+1 του Κέιν

Το ερώτημα είναι απλό, απλή φαινομενικά και η απάντηση. Γιατί η Μπάγερν ήθελε τον Κέιν τόσο πολύ; Γιατί δεν έχει βασικό επιθετικό. Έχει μείνει με τον Τσούπο – Μότινγκ και τον 18χρονο Τελ, ο Λεβαντόφσκι επί της ουσίας δεν αντικαταστάθηκε ποτέ. Όμως στην πραγματικότητα, οι Βαυαροί ήθελαν τόσο αυτόν τον σέντερ φορ, επειδή πολύ απλά είναι κάτι πολύ πιο σπουδαίο, πολύ περισσότερο από φορ.

 

Ο Χάρι Κέιν συνδυάζει την εκτελεστική δεινότητα και τις κινήσεις ενός world-class επιθετικού με την ικανότητα να φτιάχνει πράγματα για τους γύρω του σαν elite δημιουργός. Και αυτό για παράδειγμα ο Χέουνκ-Μιν Σον το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Αλλά ας επιστρέψουμε στον Άγγλο, βλέποντας το παρακάτω γράφημα, το οποίο τον συγκρίνει με τους υπόλοιπους φορ της Premier League.

kane percentiles

Στον… Θεό τα γκολ ανά 90 λεπτά (G/90), στον… Θεό και οι πάσες-κλειδιά ανά 90 λεπτά (KP/90). Δεν συναντάται συχνά αυτό το πακέτο, αυτό το 1+1 δώρο του Κέιν και ο Τούχελ ξέρει πως είναι πολύτιμο. Πως μπορεί να κάνει τα πάντα γύρω του καλύτερα, πιο αποτελεσματικά.

Ο Κέιν που σκοράρει για… πλάκα

Ας τα πάρουμε ένα-ένα, ξεκινώντας με τον Κέιν του… κουτιού, τον σέντερ φορ μέσα του. Δεν είναι πολλά αυτά που μπορεί να πει κανείς για τον Άγγλο ως σκόρερ, μιας και τα τέρματά του, η διάρκειά του στην πραγματικότητα τα λένε όλα.

Ο χάρτης των τελικών του είναι ο χάρτης ενός… θηρίου της περιοχής. Πολλές τελικές εντός αυτής, οι περισσότερες κεντρικά. Όλες οι προϋποθέσεις για ποιοτικές ευκαιρίες με περισσότερες πιθανότητες να γίνουν γκολ είναι εκεί. Ακόμα κι αν έχει αποδείξει πως μπορεί να σκοράρει από οποιαδήποτε γωνία ή απόσταση.

 
kane shot map
Ο χάρτης των 75 τελευταίων τελικών του Κέιν. Με ροζ τα γκολ, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του.

Για την ακρίβεια, ο Κέιν σκοράρει πολύ περισσότερο από όσο θα «έπρεπε». Για έναν νεότερο επιθετικό θα έπρεπε κανείς να επιφυλαχθεί, να περιμένει να δει αν πρόκειται για ρέντα. Όμως ο Άγγλος με συνέπεια, για οκτώ συνεχόμενες σεζόν (όσες μετρά το Wyscout), ξεπερνά τα Expected Goals του.

Αυτά κατά μέσο όρο στη διάρκεια της καριέρας του στην Τότεναμ ανέρχονται στα 0,57 xG/90’, όμως ο 30χρονος στο ίδιο διάστημα μετρά 0,70 G/90’. Αυτό το overachieving μπορεί να χρεωθεί σε έναν βαθμό τόσο στα ομολογουμένως καταπληκτικά του χτυπήματα, όσο και στο γεγονός ότι εκτελεί με το κακό του πόδι, το αριστερό, σχεδόν το ίδιο καλά, «ξεγελώντας» κάπως με αυτόν τον τρόπο το μοντέλο των πιθανοτήτων.

Γενικά, ο Κέιν είναι μια επιβλητική παρουσία στην περιοχή, κάποιος που θα απασχολήσει τα στόπερ και θα μπορέσει να κινηθεί στο κουτί σαν να του… ανήκει, στα «τυφλά» τους σημεία για να βρεθεί στην κατάλληλη θέση και να βρει την τελική του προσπάθεια. Κάποιος που ξέρει να ανακαλύπτει τον χώρο για να σουτάρει με τις καλύτερες προϋποθέσεις αλλά και κάποιος που μπορεί να γίνει επικίνδυνος κυριολεκτικά από οπουδήποτε. Και παράλληλα, ένας φορ που κάνει ακόμη περισσότερα για τους συμπαίκτες του.

Ο δημιουργός μέσα του

ΚομάνΓκνάμπρι και Σανέ ήρθε η ώρα να… ενθουσιαστείτε. Ο Χάρι είναι εδώ για εσάς. Επιστρέφοντας στο δεύτερο στοιχείο του πολύτιμου 1+1 του Άγγλου φορ, ας εστιάσουμε σε όσα κάνει όταν δεν σκοράρει. Είναι για πολλούς λόγους κομβικό τόσο για τον ίδιο τον επιθετικό όσο και για την ομάδα του να καταφέρνει να τη βοηθά ακόμα κι όταν δεν είναι αυτός που στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Και ο Κέιν ανέκαθεν το έκανε αυτό.

Αρχικά, ακόμα κι αν μέσα στην περιοχή ο 30χρονος φορά το κοστούμι του «δολοφόνου», είναι κάτι παραπάνω από άνετος στο να κυκλοφορεί έξω από αυτή. Συχνά τραβιέται πολύ πίσω και χρησιμοποιεί την ικανότητα του στο να συνδέει το παιχνίδι της ομάδας του. Μάλιστα, η τεχνική του και ο τρόπος με τον οποίο βλέπει το γήπεδο τού επιτρέπουν να το κάνει αυτό τόσο μέσω κοντινών πασών όσο και μακρινών μεταβιβάσεων ακριβείας.

 

Με τον ίδιο ακριβώς διπλό τρόπο καταφέρνει και να δημιουργεί, να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα το μοναδικό του πακέτο και ταυτόχρονα να γίνεται απρόβλεπτος, ακόμα πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμος. Μέσα στην περιοχή φορ ολκής και έξω από αυτή δημιουργός από τους λίγους.

Ας δούμε την παρακάτω φάση. Ο Κέιν υποδέχεται την μπάλα στο μεσοδιάστημα μεταξύ της αμυντικής και της μεσαίας γραμμής της Νιουκάστλ και γρήγορα γυρνάει μέτωπο προς την εστία.

Η κάθετη του ΚέινΗ κάθετη του Κέιν

Ακόμα κι αν τραβιέται για λίγο δεξιά, βλέπει τη σωστή κίνηση του Σον και με άψογα εκτελεσμένη, σε χρόνο και χώρο, κάθετη πάσα βγάζει νοκ-άουτ τρεις αμυνόμενους και τον συμπαίκτη του σε θέση τετ α τετ.

Η κάθετη του ΚέινΗ κάθετη του ΚέινΗ κάθετη του Κέιν

Ίσως ακόμα πιο εντυπωσιακός πάντως είναι ο τρόπος με τον οποίο στέλνει συστημένη την μπάλα στους γύρω του με μακρινές μεταβιβάσεις, όπως στο παρακάτω στιγμιότυπο. Παρατηρείστε πόσα χαμηλά στο γήπεδο έχει κατέβει ο Κέιν. Είναι μια συνθήκη παιχνιδιού από την οποία δεν μπορεί να περιμένει κανείς άμεσα ότι θα προκύψει ευκαιρία. Κι όμως αυτός παίρνει την μπάλα στον χώρο του κέντρου, σκανάρει το γήπεδο και δημιουργεί κυριολεκτικά από το τίποτα, ξεκάθαρα χάρη στη σκέψη και το ταλέντο του.

Η μακρινή μπαλιά του ΚέινΗ μακρινή μπαλιά του ΚέινΗ μακρινή μπαλιά του Κέιν

Ο Πέρισιτς το ξέρει και κάνει την κίνηση στην πλάτη της άμυνας της Μπράιτον, εκεί όπου τον βρίσκει η φοβερή μπαλιά του Κέιν για να τον βγάλει φάτσα με το τέρμα.

Η μακρινή μπαλιά του ΚέινΗ μακρινή μπαλιά του Κέιν

Oι 40άρες, 50άρες μεταβιβάσεις, οι αλλαγές παιχνιδιού, οι ξαφνικές πάσες στον κενό χώρο πίσω από τις αμυντικές γραμμές, το link-up play στα μεσοδιαστήματα είναι όλα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Κέιν, που τον διαχωρίζουν και τον κάνουν έναν φοβερά ολοκληρωμένο επιθετικό. Και σε μια ομάδα όπως αυτή του Τούχελ, με τα εξτρέμ που αυτή διαθέτει, ο Κέιν μπορεί να διαπρέψει και να «φτιάξει» τους συμπαίκτες του.

 

Οι τρεις με τους οποίους ξεκινήσαμε την ενότητα είναι, μεταξύ άλλων, παίκτες που λατρεύουν να βρίσκουν την μπάλα στον χώρο και να γίνονται απειλητικοί από καλές θέσεις μέσα στην περιοχή. Ο Άγγλος με μια πρώτη ματιά φαντάζει ως το απόλυτο κομμάτι στο παζλ της Μπάγερν Μονάχου, κάτι που φυσικά εν τέλει θα κριθεί στο χορτάρι.

Η συζήτηση μπορεί να γίνει για τα χρήματα, μπορεί να γίνει την ηλικία. Αλλά για τον ποδοσφαιριστή Κέιν, το ποδοσφαιρικό του πακέτο, είναι δύσκολο να πει κανείς κάτι. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να τον απολαύσει, αυτή τη φορά σε μια νέα διαφορετική ομάδα, για πρώτη φορά στην καριέρα του.

gazzetta.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαρτσελόνα: Ο Τσάβι μένει, αλλά ποιοι... φεύγουν από την ομάδα;-ThemaSports
02/05 @ 17:11

Μπαρτσελόνα: Ο Τσάβι μένει, αλλά ποιοι... φεύγουν από την ομάδα;

Ο Τσάβι πείστηκε εν τέλει, να παραμείνει στον πάγκο της Μπαρτσελόνα για ακόμα έναν χρόνο -τουλάχιστον-, όταν και θα λήξει το υπάρχον συμβόλαιο του με τους “μπλαουγκράνα”.

Η Γιουνάιτεντ κρατά τον Τεν Χαγκ γιατί... δεν βρίσκει καλύτερο!-ThemaSports
02/05 @ 16:04

Η Γιουνάιτεντ κρατά τον Τεν Χαγκ γιατί... δεν βρίσκει καλύτερο!

Τα έβαλαν κάτω, τα υπολόγισαν, είδαν τις επιλογές που υπάρχουν στην «αγορά» και... καταλήγουν στην παραμονή Τεν Χαγκ! Οι άνθρωποι της Γιουνάιτεντ φέρονται να θεωρούν πως δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από τον Ολλανδό αυτή τη στιγμή κι εκείνος ετοιμάζεται να εξαντλήσει το συμβόλαιό του, παραμένοντας και τη νέα σεζόν στο πόστο του!

Αλλαγή δεδομένων με Ράνγκνικ, απέρριψε την Μπάγερν Μονάχου-ThemaSports
02/05 @ 12:30

Αλλαγή δεδομένων με Ράνγκνικ, απέρριψε την Μπάγερν Μονάχου

Ακόμη μία ανατροπή ήρθε στην υπόθεση προπονητή για την Μπάγερν Μονάχου, αφού ο Ραλφ Ράνγκνικ τελικά απέρριψε τους Βαυαρούς, παρότι όλα έδειχναν πως ήταν ο εκλεκτός της ομάδας.

Ψάχνεται για την επιστροφή του Κλοπ η Ντόρτμουντ!-ThemaSports
02/05 @ 12:10

Ψάχνεται για την επιστροφή του Κλοπ η Ντόρτμουντ!

Συζητήσεις γίνονται στην Ντόρτμουντ για επιστροφή του Γιούργκεν Κλοπ ως διευθυντής ποδοσφαίρου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Independent».

Σπουδαία επιτυχία για Κέρκεζ (Φωτογραφία)-ThemaSports
02/05 @ 11:00

Σπουδαία επιτυχία για Κέρκεζ (Φωτογραφία)

Ανήμερα των γενεθλίων του ο Ντούσαν Κέρκεζ οδήγησε την Μπότεφ Πλόβντιφ στον τελικό

Κώστας Τσιμίκας: Βόμβα από τους Άγγλους για το μέλλον του!-ThemaSports
01/05 @ 22:04

Κώστας Τσιμίκας: Βόμβα από τους Άγγλους για το μέλλον του!

Τι αναφέρουν στην Αγγλία για το αύριο του Κώστα Τσιμίκα.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ