Το SDNA ξετυλίγει το χρονικό στο... ριφιφί της δεκαετίας και εξηγεί το πώς βρέθηκε ο κορυφαίος Έλληνας παίκτης των ευρωπαϊκών γηπέδων, Κώστας Σλούκας, στην αγκαλιά του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε μας στο Google news

«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του αθλητή Κώστα Σλούκα για τα επόμενα τρία χρόνια. Καλό καλοκαίρι σε όλους τους Παναθηναϊκούς!». Αυτό το λιτό μήνυμα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ήταν αρκετό για να... ταράξει τα νερά του ευρωπαϊκού μπάσκετ και να αλλάξει τις ισορροπίες. Οι «πράσινοι» έφεραν εις πέρας την μεταγραφή της δεκαετίας και έφεραν στο ρόστερ τους έναν παίκτη με τρεις κατακτήσεις της Euroleague, μυθικά στατιστικά και πολλούς τίτλους.

Όμως, πώς έφτασαν οι δύο πλευρές σε συμφωνία; Τι μεσολάβησε μέσα σε λίγες μέρες και άλλαξε την κατάσταση ριζικά; Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι της υπόθεσης...

 
 Το τηλεφώνημα του Σκινδήλια και η... σφραγίδα του Μπαρτζώκα

Όπως γνωρίζετε, το απόγευμα της Δευτέρας (3/7) ο Σλούκας συναντήθηκε με τους αδελφούς Αγγελόπουλους. Οι συζητήσεις έγιναν σε καλό κλίμα, αλλά... λευκός καπνός ύστερα από τέσσερις ώρες δεν βγήκε. Κι αυτό γιατί το βασικό πρόβλημα του αθλητή, που είχε να κάνει με τις σχέσεις του με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, καθώς και με τον ρόλο του στους Πειραιώτες, δεν είχε λυθεί.

Βγαίνοντας από τα γραφεία της "Arcadia" ο Σλούκας έκανε λόγο για νέες επαφές που θα ακολουθήσουν και γεγονός είναι πως περίμενε ένα δεύτερο ραντεβού, αυτή τη φορά παρουσία του κόουτς Μπαρτζώκα, ώστε να τεθούν όλα επί τάπητος. Γι' αυτό και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (5/7) ο ποιοτικός παίκτης ουδέποτε σκέφτηκε ή άκουσε την πιθανότητα να περάσει... απέναντι και να φορέσει τα «πράσινα». Ο Παναθηναϊκός γνώριζε πως ο Σλούκας περίμενε το ραντεβού με τον Μπαρτζώκα και από την μεριά του δεν είχε καταθέσει πρόταση στην πλευρά του παίκτη.

Το διάστημα Τετάρτη - Παρασκευή έγιναν τρία καθοριστικά γεγονότα, που επί της ουσίας... έστειλαν τον Σλούκα στο ΟΑΚΑ.

Το πρώτο ήταν η επικοινωνία του Γιώργου Σκινδήλια με τον εκπρόσωπό του παίκτη, Παναγιώτη Καπάζογλου. Ο Αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός διαμήνυσε στον Καπάζογλου πως ο Μπαρτζώκας δεν θέλει να μιλήσει με τον αθλητή, «γιατί δεν έχουν να πουν κάτι». Επίσης, ο Σκινδήλιας μετέφερε πως ο προπονητής των Πειραιωτών: «περιμένει τον παίκτη στην προετοιμασία για την νέα σεζόν και τότε θα τα πουν από κοντά»

Στα αυτιά του Σλούκα αυτό ήταν ένα πολύ δυνατό... καμπανάκι. Άλλωστε, ο 58χρονος προπονητής έχει πολύ ενεργό ρόλο στις μεταγραφές των νταμπλούχων Ελλάδας και μίλησε με τα νέα αποκτήματά τους, τον Νάιτζελ Ουίλιαμς - Γκος και τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Δημοσιεύματα από το εξωτερικό τον ήθελαν να έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Νίκολα Μίροτιτς, αλλά με τον ηγέτη του πάνω στο παρκέ την τελευταία τριετία αρνήθηκε να μιλήσει. 

Η παρεξήγηση... πλανιόταν στον αέρα, λύση δεν βρισκόταν και η πρόταση του Ολυμπιακού αντιμετωπίστηκε ως «προσφορά εξόδου» από το ΣΕΦ. Βλέπετε, ύστερα από μια «γεμάτη» σεζόν με 11 πόντους και 5,5 ασίστ ανά ματς στην Euroleague, καθώς και ασύλληπτες εμφανίσεις στα πλέι οφ με τη Φενέρμπαχτσε, οι φιναλίστ της Euroleague πρότειναν μειωμένο συμβόλαιο στον «εγκέφαλό» τους στην επίθεση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το συμβόλαιο που πρότεινε ο Ολυμπιακός για τη σεζόν 2023-2024 ήταν 300 χιλ. ευρώ χαμηλότερο, σε σχέση με αυτό που πήρε ο Σλούκας την αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώθηκε.

Στην ουσία, όπως αναφέραμε και στις πιο πάνω σειρές, όλο αυτό έμοιαζε με μια... πρόταση εξόδου. Εκείνη τη στιγμή ο διεθνής εκτελεστής και δημιουργός αντιλήφθηκε ότι παιζόταν ένα "power game", για το ποιος θα πάρει την ευθύνη και να... χωρίσει τους δρόμους των δύο πλευρών.

Την αμέσως επόμενη μέρα, δηλαδή την Πέμπτη 6 Ιουλίου, ο Σλούκας ενημέρωσε τη διοίκηση του Ολυμπιακού ότι δεν θα δεχτεί την πρόταση που του έχουν καταθέσει οι Πειραιώτες. Από την μεριά τους, οι νταμπλούχοι Ελλάδας δεν έκαναν δεύτερη προσπάθεια να του αλλάξουν τη γνώμη και μισή ώρα αργότερα ανακοίνωσαν το «αντίο» με ένα tweet. Περαιτέρω προσπάθεια ανανέωσης του αθλητή δεν υπήρχε και ο Ολυμπιακός πάτησε το... κουμπί. Ήταν σαν να τύλιξε τον παίκτη με κορδέλα και να τον έκανε δώρο στον Παναθηναϊκό. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο αθλητικός εγωισμός του 33χρονου αθλητή είχε μπει ήδη στην εξίσωση.

Πλέον, το «τριφύλλι» είχε αντιληφθεί πως υπάρχει μια... χαραμάδα στην υπόθεση Σλούκα και αποφάσισε να κυνηγήσει τις όποιες πιθανότητες είχε. Άλλωστε, το πρέσινγκ της Φενέρμπαχτσε ήταν πολύ στενό.

Η ατάκα - φωτιά του Αταμάν και το καθοριστικό ραντεβού με τον Κοντό

Το πρώτο βήμα έγινε από τον Εργκίν Αταμάν. Ο δύο φορές πρωταθλητής της Euroleague, που λίγες μέρες νωρίτερα είχε συναντήσει τυχαία τον παίκτη στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την επιστροφή τους από τη Σαρδηνία, βρισκόταν στην Τουρκία και ζήτησε άμεσα διαδικτυακό ραντεβού μαζί του. Η ατάκα του 57χρονου προπονητή τα... λέει όλα. «Το είδες που ήταν καρμική η συνάντησή μας; Έλα να βάλουμε φωτιά στο ΟΑΚΑ και να πάρουμε μαζί την Euroleague», του είπε ο νέος τεχνικός του «τριφυλλιού».

Βέβαια, ο Σλούκας είχε απορίες για τους στόχους του Παναθηναϊκού, τις επόμενες κινήσεις του στην αγορά, αλλά και το μπάσκετ που θα παίζει φέτος. Ο Αταμάν, λοιπόν, του ανέλυσε το πλάνο του, του εξήγησε ποιους παίκτες «στοχεύουν» οι «πράσινοι» στο... μεταγραφικό παζάρι και του παρέθεσε το πλήρες σχέδιό του. Ο παίκτης κατάλαβε ότι οι στόχοι της ομάδας είναι πολύ υψηλοί, οι απορίες του λύθηκαν και διαπίστωσε πως υπάρχει... κοινό σημείο επαφής και επικοινωνίας με τον πρώην τεχνικό της Αναντολού Εφές. Έτσι, το νερό άρχισε να μπαίνει στο αυλάκι.

Το πρωί της Παρασκευής (7/7) ακολούθησε ένα ακόμα πολύ καθοριστικό ραντεβού, αυτή τη φορά δια ζώσης. Ο Θεσσαλονικιός γκαρντ συναντήθηκε με τον Δημήτρη Κοντό, ο οποίος έχει αναβαθμισμένο ρόλο φέτος στο «τριφύλλι» και πριν από λίγες μέρες είχε φέρει εις πέρας και τη σπουδαία μεταγραφή του Ματίας Λεσόρ.

Οι δυο τους μίλησαν για δύο ώρες και εκεί λύθηκαν όλοι οι προβληματισμοί του διεθνούς παίκτη. Επομένως, δύο ραντεβού μέσα σε λίγες ώρες, το ένα διαδικτυακό και το άλλο από κοντά, ήταν αυτά που ξεκίνησαν την... αντίστροφη μέτρηση για το «μπαμ» της δεκαετίας. Ο Σλούκας είχε ακούσει αυτά που ήθελε τόσο για το αγωνιστικό, όσο και για το εξωαγωνιστικό κομμάτι και 24 ώρες μετά έβαλε την υπογραφή του στο ιστορικό συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, αφού πρώτα μελέτησε όλες τις παραμέτρους.

Ο Γιαννακόπουλος αποφάσισε πως αξίζει το... all in για τον κορυφαίο Έλληνα των ευρωπαϊκών γηπέδων

Όπως τονίσαμε νωρίτερα, το... μαρκάρισμα από τη «Φενέρ» ήταν πολύ στενό. Η τουρκική ομάδα είχε βρει την άκρη στο οικονομικό σκέλος με τον τρεις φορές πρωταθλητή Ευρώπης και περίμενε μόνο τα συμβόλαια, για να δυναμώσει στην περιφέρειά της. Όμως, τα ραντεβού που αναλύσαμε νωρίτερα είχαν αλλάξει τα δεδομένα.

Επί της ουσίας, η πλάστιγγα έγειρε οριστικά υπέρ του «τριφυλλιού» μετά την επικοινωνία του Καπάζογλου με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο το πρωί του Σαββάτου (8/7). Ο εκπρόσωπος του παίκτη μετέφερε τα «θέλω» του πελάτη του: 8 εκατομμύρια ευρώ για κλειστό τριετές συμβόλαιο. Χωρίς δεύτερη σκέψη ο ισχυρός άνδρας της «πράσινης» ΚΑΕ είπε ότι το δέχεται.

Ο Γιαννακόπουλος, που είχε προσπαθήσει ξανά στο παρελθόν να «ντύσει» στα πράσινα τον Σλούκα αποφάσισε ότι άξιζε αυτή η μεγάλη επένδυση, καθώς γνώριζε πως μια τέτοια μεταγραφή μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και να έχει πολλαπλά οφέλη για το «τριφύλλι». Έτσι, έκανε... all in, για να πάρει τον καλύτερο Έλληνα αθλητή των ευρωπαϊκών γηπέδων.

Σχεδόν 13 χρόνια μετά την ανακοίνωση του Βασίλη Σπανούλη από τον Ολυμπιακό (11/7/2010), ο Παναθηναϊκός απάντησε με την μεγαλύτερη κίνηση των τελευταίων ετών και καλωσόρισε και επίσημα στις τάξεις του τον πολύ ποιοτικό παίκτη.

Και τα υπόλοιπα είναι ιστορία...

 

Sdna.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 96-99 (παρ.): Πήρε το «θρίλερ» της χρονιάς, προκρίθηκε στα ημιτελικά και επικεντρώνεται στο... Βερολίνο!-ThemaSports
18/05 @ 22:39

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 96-99 (παρ.): Πήρε το «θρίλερ» της χρονιάς, προκρίθηκε στα ημιτελικά και επικεντρώνεται στο... Βερολίνο!

Στο ματς της χρονιάς, ο ΠΑΟΚ «πάλεψε» και έφτασε κοντά σε μία σπουδαία νίκη, ωστόσο ο Παναθηναϊκός νίκησε στην παράταση (18/05, 99-96) και προκρίθηκε στα ημιτελικά!

ΑΕΚ - Ολυμπιακός 68-100: «Περίπατος» προς τα ημιτελικά, με πολλούς πρωταγωνιστές!-ThemaSports
18/05 @ 19:45

ΑΕΚ - Ολυμπιακός 68-100: «Περίπατος» προς τα ημιτελικά, με πολλούς πρωταγωνιστές!

Ο Ολυμπιακός πέρασε εύκολα από το κλειστό των Άνω Λιοσίων (68-100), και προκρίθηκε στα ημιτελικά της Stoiximan Basket League, δίνοντας τέλος στην πολυτάραχη χρονιά της ΑΕΚ.

Παναθηναϊκός AKTOR - ΠΑΟΚ 84-66: Οι πράσινοι έκαναν εύκολα το 1-0 απέναντι στον Πόρτερ Τζούνιορ, ο οποίος πάλευε μόνος του-ThemaSports
16/05 @ 22:19

Παναθηναϊκός AKTOR - ΠΑΟΚ 84-66: Οι πράσινοι έκαναν εύκολα το 1-0 απέναντι στον Πόρτερ Τζούνιορ, ο οποίος πάλευε μόνος του

Με το δεξί μπήκε στα playoffs της Stoiximan Basket League ο Παναθηναϊκός AKTOR, που έκανε το 1-0 κόντρα στον ΠΑΟΚ, επικρατώντας με 84-66 στο τελευταίο εντός έδρας ματς του πριν από το Final Four της EuroLeague. Μόνος του πάλευε ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ που μέτρησε 26 πόντους, 8 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 5 λάθη.

Αταμάν για το βραβείο του προπονητή της χρονιάς: "Δεν θυμάμαι γιατί μου έδωσαν το βραβείο κάποτε, θυμάμαι όμως τους back to back τίτλους με την Εφές"-ThemaSports
15/05 @ 11:05

Αταμάν για το βραβείο του προπονητή της χρονιάς: "Δεν θυμάμαι γιατί μου έδωσαν το βραβείο κάποτε, θυμάμαι όμως τους back to back τίτλους με την Εφές"

Ο Εργκίν Αταμάν δήλωσε στα κανάλια novasports ότι το βραβείο του "προπονητή της χρονιάς" της EuroLeague δεν είναι κάτι που τον ενδιαφέρει και δεν θυμάται καν πώς και γιατί το κέρδισε το 2021, ωστόσο θυμάται τους back to back τίτλους με την Αναντολού Εφές.

Σλούκας: «Δικαίωση η πρόκριση στο Final Four - Προφανώς και θα μπορούσα να είμαι στην πρώτη πεντάδα»-ThemaSports
15/05 @ 09:50

Σλούκας: «Δικαίωση η πρόκριση στο Final Four - Προφανώς και θα μπορούσα να είμαι στην πρώτη πεντάδα»

Διαβάστε όσα δήλωσε ο αρχηγός του Παναθηναϊκού AKTOR, Κώστας Σλούκας, στη media day του «τριφυλλιού», ενόψει του Final Four της Euroleague στο Βερολίνο.

Η ιστορική διάσταση του MVP του Μάικ Τζέιμς: Τι είχαμε 18 χρόνια να δούμε, και τι δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ! (video)-ThemaSports
14/05 @ 22:39

Η ιστορική διάσταση του MVP του Μάικ Τζέιμς: Τι είχαμε 18 χρόνια να δούμε, και τι δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ! (video)

MVP της EuroLeague εκτός Final 4 ή Αμερικανός MVP; Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδαμε κάτι απ' όλα αυτά, πριν τη φετινή «στέψη» του Μάικ Τζέιμς;

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ