Με το Champions League να κλέβει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πολλές φορές ξεχνάμε πως πριν την διοργάνωση των «αστέρων» το Κύπελλο Πρωταθλητριών είχε την αποκλειστικότητα στην δημιουργία συγκινήσεων. Το BN Sports μάζεψε πέντε από τις πιο ιστορικές μορφές του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου πριν την μεγάλη αλλαγή του 1992 και σας τις παρουσιάζει.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο τελικός του Champions League ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ είναι προ των «πυλών» και η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του κόσμου πλησιάζει στο φινάλε της για άλλη μία χρονιά.

Με όλα τα βλέμματα του πλανήτη να είναι πλέον στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη οι αναμνήσεις του παρελθόντος «πλημυρίζουν» τον μυαλό. Οι θύμισες από τους θρύλους που έχουν μεγαλουργήσει στα Ευρωπαϊκά γήπεδα σε προηγούμενες δεκαετίες αναδύονται και πάλι στο προσκήνιο.

Για τους νεότερους το Champions League είναι η διοργάνωση των «αστέρων», όμως πριν το 1992 ο θεσμός που μάγευε το ευρύ κοινό ήταν το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Το BN Sports διάλεξε επιλεκτικά 5 προσωπικότητες που έχουν τιμήσει όσο κανείς άλλος τα Ευρωπαϊκά γήπεδα στα χρόνια που το Champions League δεν είχε μπει ακόμη στην ζωή μας.


1. Φρανσίσκο Χέντο

Δεν θα μπορούσε η λίστα με τις πιο εμβληματικές μορφές του Κυπέλλου Πρωταθλητριών να μην ξεκίναγε με τον άνθρωπό που έχει και τις περισσότερες κατακτήσεις. Ο Φρανσίσκο Χέντο ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που έδωσαν νόημα στην έννοια θρύλος.

Ο Χέντο ήταν βασικό μέλος στην πρώτη δυναστεία της Ρεάλ Μαδρίτης στα Ευρωπαϊκά γήπεδα με την οποία σήκωσε σε πέντε απανωτές χρονιές το Κύπελλο Πρωταθλητριών (1956 – 1957 – 1958 – 1959 – 1960), ενώ το 1966 «σφήνωσε» στην ήδη γεμάτη τροπαιοθήκη και το 6ο του Ευρωπαϊκό τίτλο. Το έξι είναι ο μαγικός αριθμός που μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεπεραστεί από κανέναν άλλο ποδοσφαιριστή και διατηρεί τον Χέντο σε περίοπτη θέση στην ιστορία του αθλήματος.

Στις 18 Ιανουαρίου του 2022 ο Ισπανός θρύλος άφησε την τελευταία του πνοή, με τους Μαδριλένους να τον δοξάζουν μέχρι και σήμερα όπως πραγματικά του αξίζει.

El jugador con más Copas de Europa cumple 82 años


2. Αλφρέδο Ντι Στέφανο

Δίπλα στον άνθρωπο με τις περισσότερες κατακτήσεις αξίζει δικαιωματικά να βρίσκεται και αυτός με τα περισσότερα γκολ στην διοργάνωση. Ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο ήταν παρέα με τον Χέντο σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταιγιστική 5ετια της Ρεάλ με τις συνεχόμενες κατακτήσεις.

Ο Ισπανός υπερπαίκτης της εποχής είχε καταφέρει να βρει δίχτυα σε κάθε έναν από τους πέντε τελικούς που νίκησε η «Βασίλισσα» της Ευρώπης ενώ στον τελευταίο απέναντι στην Άιντραχτ πέτυχε μέχρι και hat-trick. Τα 49 γκολ του Ντι Στέφανο αποτελούν επίδοση ρεκόρ η οποία δεν ξεπεράστηκε ποτέ. Πλέον με την δημιουργία του Champions League υπάρχουν ποδοσφαιριστές με περισσότερα τέρματα από τον Ισπανό όμως ο τίτλος του πρώτου σκόρερ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών θα ανήκει παντοτινά στον Αλφρέδο.

Στις 7 Ιουλίου του 2014 ο Ντι Στέφανο έφυγε από την ζωή σε ηλικία 88 ετών. Μπορεί πλέον να λείπει όμως τα κατορθώματα του είναι χαραγμένα στην ιστορία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

Αλφρέδο Ντι Στέφανο - Βιογραφία - Σαν Σήμερα .gr


3. Γιόχαν Κρόιφ

Ο άνθρωπος που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο παιζόταν το ποδόσφαιρο. Βασικό γρανάζι για την δημιουργία του Total Football που έπαιζε ο Άγιαξ στην δεκαετία των 70s με τον Κρόιφ να αποτελεί την κινητήριο δύναμη μίας ομάδας που πέρναγε κυριολεκτικά «πάνω» από τους αντιπάλους της.

Το δημιουργικό μυαλό που διέθετε ο Ολλανδός δύσκολα θα εμφανιστεί ξανά και ο «Αίαντας» χρωστάει πολλά στο πρόσωπο του, ειδικά την ανεπανάληπτη τριετία 1971 – 1972 – 1973 που έφτανε συνεχώς στην κορυφή της Ευρώπης. Τo πρωτοποριακό στυλ παιχνιδιού της ομάδας κυριάρχησε με τον «Ιπτάμενο Ολλανδό» να έχει τον πρώτο λόγο στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Γιόχαν βγήκε από τα φυτώρια Άγιαξ και καθιερώθηκε ταχύτατα στην πρώτη ομάδα και όχι αδίκως. Στις 24 Μαρτίου του 2016 Ο Γιόχαν Κρόιφ αποχαιρέτησε για τελευταία φορά τον κόσμο σε ηλικίας μόλις 68 ετών.

ΓΙΟΧΑΝ ΚΡΟΙΦ | thepressroom.gr


4. Φράντζ Μπεκενμπάουερ

Ο ηγέτης της άμυνας των Βαυαρών έχει μία άκρως τιμητική θέση στην συγκεκριμένη λίστα. Άλλωστε ήταν πρωτοστάτης στον ρόλο του κεντρικού αμυντικού με χαρακτηριστικά που όμοια τους σπανίως έως ποτέ έβλεπε κανείς ειδικά εκείνα τα χρόνια.

Ο Μπεκενμπάουερ είναι από τους πρώτους ποδοσφαιριστές που παρουσίασε τον όρο «λίμπερο» για έναν αμυντικό και το έκανε με τρομερή επιτυχία. Κατάφερε να ισορροπήσει ανάμεσα στην σταθερή αμυντική λειτουργία αλλά και ταυτόχρονα στο χτίσιμο των επιθέσεων από τα δικά του πόδια. Δεν είναι τυχαίο πως μπορούσε με μεγάλη άνεση να αφήνει την περιοχή του για να παίξει και στην μεσαία γραμμή με εξίσου τρομερή αποτελεσματικότητα.

Ο «Κάιζερ» ή αλλιώς ο «αυτοκράτορας» με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου έφτασε τρεις χρονιές σερί στην κορυφή της Ευρώπης στην «μαγική» τριετία των Βαυαρών που σήκωσαν τα πάντα (1974 – 1975 – 1976), ενώ μπόνους το 1974 η Δυτική Γερμανία κατέκτησε και το Μουντιάλ, για την ολοκληρωτική κυριαρχία των Γερμανών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ευλογημένο Ποδόσφαιρο : Φραντς Μπεκενμπάουερ: Ο Κάιζερ


5. Φιλ Νιλ
 

Σε 11 χρόνια παρουσίας με τους «κόκκινους» ο Φιλ Νιλ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μορφές στην ιστορία της Λίβερπουλ και δεν είναι τυχαίο καθώς ο Άγγλος μπακ έχει στην τροπαιοθήκη του τέσσερα χρυσά μετάλλια ως πρωταθλητής Ευρώπη (1977 – 1978 – 1981 – 1984).

Ο Νιλ ήταν αναντικατάστατο μέλος σε μία περίοδο που η Λίβερπουλ κυριαρχούσε σε Αγγλία και Ευρώπη με συνεχόμενους τίτλους και διακρίσεις. Εντυπωσιακές πάντως δεν είναι μόνο οι αμυντικές επιδόσεις του Νιλ αλλά και η έφεση που είχε στο σκοράρισα παρά την θέση στην οποία αγωνιζόταν και ιδίως σε κρίσιμες αναμετρήσεις, με τα 10 γκολ που έχει πετύχει συνολικά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών μόνο αμελητέο νούμερο να μην θεωρείτε.

Άλλωστε το παρατσούκλι του από τους φίλους της ομάδας ήταν Ζίκο με αναφορά στον Βραζιλιάνο επιθετικό μέσο που έκανε θραύση εκείνη την εποχή. 

Liverpool vs Real Madrid: 'Scoring in the Champions League final was  magical and changed my life forever'

 

www.bnsports.gr

 

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απέδρασε από τη Γένοβα και συνεχίζει να ελπίζει για Ευρώπη η Λάτσιο!-ThemaSports
19/04 @ 21:58

Απέδρασε από τη Γένοβα και συνεχίζει να ελπίζει για Ευρώπη η Λάτσιο!

Έπιασε εξάδα, έστω και προσωρινά η Λάτσιο! Η ομάδα του Ιγκόρ Τούντορ επικράτησε με 1-0 της Τζένοα και ανέβηκε στην 6η θέση, έχοντας ελπίδες για την Ευρώπη.

Προτιμάει Γιουνάιτεντ από Μπάγερν ο Ζιντάν!-ThemaSports
19/04 @ 18:44

Προτιμάει Γιουνάιτεντ από Μπάγερν ο Ζιντάν!

O Γάλλος θρύλος έχει αρκετές επιλογές για να επιστρέψει στους πάγκους.

Ριβάλντο: Στραβά και μαγικά βήματα σε έναν απρόσιτο χορό-ThemaSports
19/04 @ 22:21

Ριβάλντο: Στραβά και μαγικά βήματα σε έναν απρόσιτο χορό

Ένα έργο τέχνης είναι ένα έργο μυστηρίου, ακραίας μαγείας.

Όταν ο Ρεδόνδο «χάζεψε» τον Μπεργκ και όλο τον πλανήτη -ThemaSports
19/04 @ 22:40

Όταν ο Ρεδόνδο «χάζεψε» τον Μπεργκ και όλο τον πλανήτη

Σαν σήμερα, το 2000, ο Φερνάντο Ρεδόνδο υποχρέωσε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο να υποκλιθεί στο μεγάλο ταλέντο του όταν στην αναμέτρηση της Ρεάλ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε...χαζό τον Χένινγκ Μπεργκ και έδωσε έτοιμο γκολ στον Ραούλ. Ήταν απλά μια ακόμα στιγμή υπόκλισης στον ποδοσφαιριστή που θα γινόταν θρύλος, αν δεν είχε γυάλινα πόδια.

Ντιέγκο Μαραντόνα: Το πιο διάσημο ζέσταμα στην ιστορία του ποδοσφαίρου! -ThemaSports
19/04 @ 23:22

Ντιέγκο Μαραντόνα: Το πιο διάσημο ζέσταμα στην ιστορία του ποδοσφαίρου!

19 Απριλίου 1989: Για πολλούς αν όχι για όλους τους ποδοσφαιριστές το μισάωρο ζέσταμα πριν μία μεγάλη αναμέτρηση αποτελεί «αγγαρεία», για τον Μαραντόνα όμως ήταν τρόπος έκφρασης. Ο Ντιέγκο μας χάρισε την δημοφιλέστερη προθέρμανση που έγινε ποτέ.

Γκουαρδιόλα για Πάλμερ: «Ήθελε να φύγει, του είπα μείνε, τι μπορούσα να κάνω»-ThemaSports
19/04 @ 17:58

Γκουαρδιόλα για Πάλμερ: «Ήθελε να φύγει, του είπα μείνε, τι μπορούσα να κάνω»

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα ρωτήθηκε για τον Κόουλ Πάλμερ,στην συνέντευξη Τύπου ενόψει του αγώνα της Μάντσεστερ Σίτι με την Τσέλσι, για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ