Στα περισσότερα πρωταθλήματα συνήθως υπάρχει μια ομάδα που χάνει τη μάχη της σωτηρίας από νωρίς.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Στην Ιταλία αυτή ήταν η Σαμπντόρια που από αρκετά νωρίς είχε φανεί ότι δεν θα καταφέρει. Στην Αγγλία τα πράγματα ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρα με τη Σαουθάμπτον. Στη Γερμανία, τον ρόλο αυτό είχαν κυρίως Χέρτα και Σάλκε, με τη δεύτερη τελικά να δίνει μεγαλύτερη μάχη, αλλά και τις δύο ομάδες που όπως είδαμε πρόσφατα έχουν μακροχρόνια κόντρα, να πέφτουν παρέα. Η πιο σίγουρη όμως από όλες τις ομάδες ήταν η Έλτσε στην Ισπανία που φάνηκε από πολύ νωρίς ότι δεν θα καταφέρει. Η μάχη όμως για τη σωτηρία στην Ισπανία, όχι δεν έχει κριθεί, αλλά έχει πάει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Βλέπετε ομάδες με 41 βαθμούς κινδυνεύουν ακόμα με υποβιβασμό. Για να δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης, στην Ιταλία η Σπέτσια σώθηκε με 31 βαθμούς και στην Αγγλία η Έβερτον με 36. Κι όμως, έξι καημένες ομάδες της Λα Λίγκα ακόμα ζουν με το φάντασμα του υποβιβασμού. Και άνετα θα μπορούσαν να είναι εφτά, καθώς η Εσπανιόλ υποβιβάστηκε με γκολ στο 93′ της Βαλένθια, ενώ διαμαρτύρεται έντονα για ένα γκολ της που ακυρώθηκε (και μπορεί να μην έχει και άδικο). Όπως φαντάζεται κανείς, τα σενάρια παραμονής είναι πάρα πολλά, έχουν μέχρι και πενταπλή ισοβαθμία, και γι’ αυτό όσοι κάτσουν να απολαύσουν την τελευταία αγωνιστική στην Ισπανία θα πρέπει να είναι διαβασμένοι. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ΟΛΕΣ οι ομάδες έχουν την τύχη στα χέρια τους. Αν κερδίσουν σώζονται. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Ξεκινάμε με τα τυπικά. Αυτή είναι η βαθμολογία. Πέφτουν οι τρεις τελευταίοι. Όπως βλέπετε, Εσπανιόλ και Έλτσε θα αγωνίζονται του χρόνου στη Σεγούντα. Από εκεί και πέρα μπορούμε να έχουμε ένα σωρό ισοβαθμίες. Στην Πριμέρα, το κριτήριο δεν είναι η διαφορά τερμάτων (κάτι που θα βόλευε πολύ τη Βαλένθια και θα κατέστρεφε τη Βαγιαδολίδ), αλλά τα μεταξύ τους παιχνίδια. Με υποβιβασμό κινδυνεύουν Κάδιθ, Χετάφε, Βαλένθια, Αλμερία, Θέλτα και Ρεάλ Βαγιαδολίδ. Τα παίρνουμε με τη σειρά και προχωράμε.

Κάδιθ, 41. Η συμπαθής ομάδα της Ανδαλουσίας κατάφερε τις τελευταίες αγωνιστικές να κάνει νίκες όταν έπρεπε. Κέρδισε τη Βαλένθια με 2-1, τη Βαγιαδολίδ με 2-0 και έκανε τη μεγάλη νίκη επί της Θέλτα την προηγούμενη αγωνιστική με 1-0. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Χρειάζεται νίκη ή ισοπαλία και θα είναι και του χρόνου μαζί μας, χαρίζοντας καλτ στιγμές στο Νουέβο Μιραντίγια. Τα πράγματα γίνονται ακόμα καλύτερα γιατί έχει θεωρητικά ένα από τα ευκολότερα παιχνίδια. Παίζει με την τελευταία, αδιάφορη και υποβιβασμένη Έλτσε. Προσοχή όμως. Η Έλτσε τις τελευταίες αγωνιστικές, χωρίς κανένα άγχος, βγαίνει, παίζει μπαλίτσα και κάνει πορεία… Ευρώπης. Έχει κερδίσει Ατλέτικο Μαδρίτης και Αθλέτικ Μπιλμπάο και έχει φέρει ισοπαλίες με Χετάφε και Σεβίλλη. Ακόμα όμως και όλα να στραβώσουν και να χάσει η Κάδιθ, θα χρειάζεται μια τρομακτική συγκυρία για να πέσει, μια που έχει υπέρ της τις περισσότερες ισοβαθμίες. Για να πέσει, θα πρέπει να χάσει η ίδια, να χάσει η Χετάφε, να κερδίσει η Θέλτα τη Μπαρσελόνα, η Αλμερία στην Εσπανιόλ και να πάρει και η Βαλένθια βαθμό ή βαθμούς, ώστε να μείνουν μαζί Κάδιθ και Χετάφε στην 17η και 18η θέση. Για όσους λατρεύουν τα στατιστικά, ο υπολογιστής της Opta υπολόγισε τις πιθανότητες υποβιβασμού της σε 0,5% (λαμβάνοντας υπόψη power rankings, προϊστορία, τρέχουσα κατάσταση), ενώ σε πιο καθαρές πιθανότητες (σε πόσα από τα… 243 (!!) πιθανά σενάρια αποτελεσμάτων πέφτει) έχει πιθανότητες 0,8% (πέφτει σε μόλις 2 από τις 243 περιπτώσεις).

Το ματς που πιθανώς να σώσει την Κάδιθ και έμπλεξε για τα καλά τη Θέλτα

Χετάφε, 41. Η Χετάφε αυτή τη στιγμή βρίσκεται στους 41 μαζί με Κάδιθ και Βαλένθια. Βρίσκεται σε αυτή τη σχετικά καλή θέση γιατί έχει κάνει δύο σερί νίκες. Μία στην έδρα της Μπέτις και μία με 2-1 επί της Οσασούνα στο 90′. Η Χετάφε παίζει δύσκολο ματς, μια που είναι απέναντι στη Βαγιαδολίδ, ομάδα που κινδυνεύει κι αυτή και καίγεται για νίκη. Όπως κι η Κάδιθ, έτσι κι η Χετάφε σώζεται με νίκη ή ισοπαλία μέσα στο Βαγιαδολίδ. Κρατά κι αυτή την τύχη στα χέρια της και γνωρίζοντας τον κόουτς της Μπορδαλάς, θα κρεμαστεί από τα δοκάρια και θα κάνει καθυστερήσεις από το 1ο λεπτό. Σε περίπτωση ήττας, όπως καταλαβαίνουμε την περνάει η Βαγιαδολίδ και τότε όλα εξαρτώνται από το τι θα κάνουν οι άλλες ομάδες. Η Χετάφε σώζεται αν χάσει μία εκ των Θέλτα-Αλμερία. Επίσης σώζεται σε όλες τις τετραπλές ισοβαθμίες, αλλά και στην πενταπλή. Τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα στις τριπλές, όπου θα θέλει να αποφύγει την Αλμερία, ΕΚΤΟΣ αν είναι τριπλή με Χετάφε-Θέλτα-Αλμερία, όπου και πέφτει η Θέλτα. Έχει νίκη και ισοπαλία με Θέλτα (ισοπαλία που πήρε στο 89′), ήττα με 5-1 στο Μεστάγια και νίκη 1-0 με Βαλένθια, δυο ισοπαλίες με Κάδιθ και καλύτερη συνολική διαφορά τερμάτων (το σενάριο που είπαμε παραπάνω και ρίχνει Κάδιθ)  και δυο ήττες από Αλμερία την οποία θέλει να αποφύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. Πιθανότητες Opta 3%, πιθανότητες με βάση όλους τους συνδυασμούς αποτελεσμάτων 5,8%.

Βαλένθια, 41. Η Βαλένθια συνεχίζοντας την καταστροφική της πορεία τα τελευταία χρόνια με τον Πίτερ Λιμ, είδε να απασχολεί το ποδοσφαιρικό κοινό μετά την ρατσιστική επίθεση μερίδας οπαδών της στον Βινίσιους. Οι δυο τεράστιες νίκες με Θέλτα-Ρεάλ Μαδρίτης τη φέρνουν σε καλή θέση, αλλά δεν πήρε ούτε βαθμό στη Μαγιόρκα για να έχει σωθεί από την περασμένη αγωνιστική. Η Βαλένθια παίζει θεωρητικά ένα από τα δυσκολότερα ματς, αφού ταξιδεύει στην έδρα της Ρεάλ Μπέτις, η οποία βέβαια είναι αδιάφορη. Όπως και οι προηγούμενες ομάδες, με νίκη ή ισοπαλία καθαρίζει τη σωτηρία. Υπάρχουν όμως δύο σενάρια σε περίπτωση ήττας που τη φέρνουν στη Β’ εθνική. Μοιάζουν λίγο εξωφρενικά, αλλά υπάρχουν. Σενάριο 1: Νίκη Βαγιαδολίδ, ήττα Κάδιθ από Έλτσε και ταυτόχρονα νίκες από Αλμερία και Θέλτα. Πάμε σε τριπλή ισοβαθμία Κάδιθ-Χετάφε-Βαλένθια και έτσι οι νυχτερίδες πέφτουν. Το Σενάριο 2 έχει τα ίδια αποτελέσματα, αλλά ισοπαλία της Αλμερία. Τότε έχουμε τετραπλή ισοβαθμία με την Αλμερία μέσα και έτσι ξαναπέφτει η Βαλένθια. Το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο αυτά τα δύο σενάρια φέρνουν τις πιθανότητες της Βαλένθια στο 1% για την Opta και στο 0,8% με βάση των αριθμών σεναρίων. Αλλά αυτά είναι μόνο αριθμοί και δεν πας να παίξεις επειδή απλώς ξέρεις ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος σου.

Οι ομορφιές της Αλμερία. Εκεί έχουν γυριστεί σκηνές γιa Τζέιμς Μποντ, Κόναν και το Game of Thrones.

Αλμερία, 40. Μια ακόμα ομάδα από την όμορφη Αναδαλουσία. Η Αλμερία κρατά και αυτή την τύχη στα χέρια της. Πηγαίνει και κερδίζει την πεσμένη Εσπανιόλ και σώζεται. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι παρότι βρίσκεται στους 40, ακόμα και το Χ της κάνει, καθώς έχει υπέρ της κάθε πιθανή και απίθανη ισοβαθμία, εξαιτίας των προηγούμενων αποτελεσμάτων της και της διαφοράς των γκολ. Η Αλμερία δεν πέφτει σε καμία πενταπλή, τετραπλή, τριπλή ή διπλή ισοβαθμία στους 41. Αν ηττηθεί και μείνει στους 40 ψάχνει ήττα της Θέλτα, καθώς σώζεται είτε σε ισοβαθμία μαζί της, είτε σε τριπλή ισοβαθμία (σε περίπτωση που η Βαγιαδολίδ πάρει Χ). Αν όμως χάσει και ισοβαθμήσει στους 40 με τη Βαγιαδολίδ, πέφτει. Η Opta δίνει τις πιθανότητες υποβιβασμού της στο 13%, ενώ με βάση τον αριθμό σεναρίων βρίσκεται στο 14,8%.

Θέλτα, 40. Πολλοί θα αναρωτηθούν: “μα τι διάολο γυρεύει εδώ η Θέλτα, αυτή δεν είχε φτάσει σχεδόν στις θέσεις της Ευρώπης;” Η απάντηση είναι ναι, είχε φτάσει. Αλλά ο τραυματισμός του Ιάγο Άσπας και η άθλια πορεία της τις τελευταίες αγωνιστικές την έφεραν ως εδώ. H Θέλτα έχει να κερδίσει από τις 26 Απριλίου και έχει μία μόλις νίκη στα τελευταία εννιά παιχνίδια. Και μέσα σε όλα παίζει με την αδιάφορη μεν, αλλά πρωταθλήτρια δε Μπαρσελόνα (με την οποία να σημειώσουμε ότι έχει εξαιρετική παράδοση βέβαια). Τα πράγματα είναι ζόρικα για την ομάδα από τη Γαλικία και σε μεγάλο βαθμό, οι ελπίδες της βασίζονται στη Χετάφε και στο να μην κερδίσει η Βαγιαδολίδ. Η Θέλτα σώζεται με νίκη επί της Μπαρσελόνα και με Χ αν χάσει η Αλμερία ή δεν κερδίσει η Βαγιαδολίδ. Αν αυτό δεν γίνει, από εκεί και πέρα η Θέλτα τα πάει τραγικά σε όλες τις ισοβαθμίες. Πέφτει στη μοναδική πενταπλή στους 41 και πέφτει σε όλες τις τετραπλές και τριπλές ισοβαθμίες στις οποίες γίνεται να συμμετέχει (μεταξύ των οποίων σε αυτή στους 40 με Αλμερία και Βαγιαδολίδ, όπως είπαμε προηγουμένως). Mε ήττα σώζεται αν ισοβαθμήσει μόνο με τη Βαγιαδολίδ στους 40. Εδώ βλέπουμε και την πιο μεγάλη διαφορά στις πιθανότητες ανάμεσα στους δύο διαφορετικούς υπολογισμούς. Με βάση όλους τους πιθανούς συνδυασμούς αποτελεσμάτων, έχει 22% να πέσει (54 σενάρια). Αλλά αν μπουν μέσα και άλλοι παράγοντες (η φόρμα, ο αντίπαλός της κτλ), το ποσοστό της βρίσκεται στο 36% σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Opta. Θα επικρατήσει η φόρμα και η ποιότητα ή η προϊστορία και το κίνητρο;

Το ματς που τελικά κράτησε το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος

Ρεάλ Βαγιαδολίδ, 39. Φτάσαμε λοιπόν στο μεγάλο φαβορί για υποβιβασμό. Η ομάδα του Ρονάλντο είχε ένα σερί ηττών που την έριξαν στα τάρταρα και την έφεραν σε οικτρή θέση. Ήταν η ανέλπιστη νίκη επί της Μπαρσελόνα με 3-1 και το Χ στην Αλμερία που την έφεραν να έχει πιθανότητες. Όχι απλά μαθηματικές. Πραγματικές, μια που κρατάει κι αυτή την τύχη στα χέρια της. Με νίκη επί της Χετάφε σώζεται, με ήττα πέφτει. Με ισοπαλία μπορεί να σωθεί αν χάσουν Θέλτα και Αλμερία (σε τριπλή ισοβαθμία) ή αν χάσει μόνο η Αλμερία και ισοβαθμήσει μαζί της στους 40. Σε ισοβαθμία με τη Θέλτα στους 40 πέφτει λόγω συνολικής διαφοράς γκολ. Η Βαγιαδολίδ έχει 55,6% πιθανότητες υποβιβασμού με βάση των αριθμό των αποτελεσμάτων και 47% σύμφωνα με την πιο “ποιοτική” ανάλυση της Opta.

Όπως καταλαβαίνετε, τα 243 σενάρια χαρίζουν τρομερή αγωνία. Με νίκη ή ισοπαλία σώζονται σίγουρα Κάδιθ, Βαλένθια, Χετάφε και Αλμερία. Θέλτα και Βαγιαδολίδ σώζονται σίγουρα μόνο με νίκη. Τα πράγματα όμως πρακτικά είναι λίγο πιο ξεκάθαρα. Η Κάδιθ είναι πολύ δύσκολο να πέσει και το Ρεάλ Βαγιαδολίδ-Χετάφε θα κρίνει πολλά. Αν η Χετάφε καθαρίσει π.χ. το ματς από νωρίς, όλα θα τελειώσουν γρήγορα. Αν το ματς είναι στο Χ, έχουμε μάχη μεταξύ Βαγιαδολίδ-Θέλτα-Αλμερία. Αν η Βαγιαδολίδ το πάει για νίκη, τότε θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές και πιθανώς λεπτό με λεπτό να αλλάζουν τα πράγματα. Και για να κλείσουμε, το σενάριο της πενταπλής ισοβαθμίας (με τη Θέλτα να πέφτει), προϋποθέτει: νίκη Βαγιαδολίδ επί Χετάφε, ήττα Βαλένθια από Μπέτις, ήττα Κάδιθ στο Έλτσε, Χ της Αλμερία στη Βαρκελώνη και Χ της Θέλτα με την Μπαρσελόνα. Η Θέλτα θα έχει μόλις 5 πόντους στα μεταξύ τους, Χετάφε 9, Βαλένθια 10, Κάδιθ 13 και η Αλμερία 16. Κουραστήκατε λίγο, ε;

 

Πηγή: Stoiximan

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τυχαίο ή ο... ορισμός της «σπόντας»; Η ανάρτηση της Γιουνάιτεντ μετά τον αποκλεισμό της Σίτι-ThemaSports
18/04 @ 23:27

Τυχαίο ή ο... ορισμός της «σπόντας»; Η ανάρτηση της Γιουνάιτεντ μετά τον αποκλεισμό της Σίτι

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει μόλις αποκλειστεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης και δεν θα κάνει όλο τον δρόμο στο φετινό Champions League, ώστε να βρεθεί στο Wembley. Απεναντίας, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα είναι εκεί για το Κύπελλο Αγγλίας. Και θέλησε να το... υπενθυμίσει, παρότι και οι «πολίτες» βρίσκονται στους «4» του ίδιου θεσμού!

Καταργούνται οι επαναληπτικοί του Κυπέλλου Αγγλίας από τη σεζόν 2024-25!-ThemaSports
18/04 @ 16:42

Καταργούνται οι επαναληπτικοί του Κυπέλλου Αγγλίας από τη σεζόν 2024-25!

Οι επαναληπτικοί του Κυπέλλου Αγγλίας θα καταργηθούν από τον πρώτο γύρο την επόμενη σεζόν ως μέρος μιας εξαετούς συμφωνίας με την Premier League για την ενίσχυση της εγχώριας διοργάνωσης, ανακοίνωσε σήμερα (18/4) η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FA).

Καταγγελία για ρατσιστικές προσβολές των οπαδών της Μπαρτσελόνα στον Ντεμπελέ!-ThemaSports
18/04 @ 15:15

Καταγγελία για ρατσιστικές προσβολές των οπαδών της Μπαρτσελόνα στον Ντεμπελέ!

Επιστολή στην UEFA με καταγγελίες για ρατσιστικές προσβολές οπαδών της Μπαρτσελόνα στον Ουσμάν Ντεμπελέ έστειλε η Παρί Σεν Ζερμέν.

«Encara Messi»: Όταν ο Μέσι «ντύθηκε» για πρώτη φορά, Μαραντόνα! (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
18/04 @ 14:17

«Encara Messi»: Όταν ο Μέσι «ντύθηκε» για πρώτη φορά, Μαραντόνα! (ΒΙΝΤΕΟ)

18 Aπριλίου 2007: Ο Λιονέλ Μέσι, αποφασίζει ότι έχει έρθει η στιγμή να περάσει στους αιώνες. Πως; Προσφέροντας στο κοινό, την «μοντέρνα» εκδοχή της μυθικής κούρσας του Ντιέγκο Μαραντόνα κόντρα στην Αγγλία, στην αναμέτρηση με τη Χετάφε.

Οι επτάψυχοι Μαδριλένοι επιβίωσαν στη ρωσική ρουλέτα και πέταξαν στους "4" του Champions League-ThemaSports
18/04 @ 00:44

Οι επτάψυχοι Μαδριλένοι επιβίωσαν στη ρωσική ρουλέτα και πέταξαν στους "4" του Champions League

Η Μάντσεστερ Σίτι στρίμωξε στα σχοινιά την Ρεάλ, την «σφυροκόπησε», όμως Βασίλισσα της Ευρώπης είναι μία! Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι επιβίωσε στη διαδικασία των πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση), πέταξε εκτός συνέχειας την πρωταθλήτρια και προκρίθηκε στους «4» του CL!

Λύγισε την Άρσεναλ με «χρυσό» σκόρερ Κίμιχ και προκρίθηκε στα ημιτελικά η Μπάγερν Μονάχου!-ThemaSports
17/04 @ 23:55

Λύγισε την Άρσεναλ με «χρυσό» σκόρερ Κίμιχ και προκρίθηκε στα ημιτελικά η Μπάγερν Μονάχου!

Η Μπάγερν Μονάχου επιβλήθηκε 1-0 της Άρσεναλ, με τον Κίμιχ να σκοράρει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης και με τους Βαυαρούς να προκρίνονται στα ημιτελικά του Champions League με συνολικό σκορ 3-2!

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ