Γιάννης Ιωάννου

Έστω και δύσκολα, η ΑΕΛ κατάφερε στο... καυτό «Αλφαμέγα» να κάμψει την αντίσταση του Ολυμπιακού με την γκολάρα του Μεντόζα στο 89΄ και προκρίθηκε στον τελικό του κυπέλλου για 19η φορά, όπου στις 24 Μαΐου στο ΓΣΠ, θα διεκδικήσει κόντρα στην Ομόνοια το 8ο κύπελλο στην ιστορία της.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Την τελευταία 20ετία, δηλαδή από το 2003 που η ΑΕΛ επέστρεψε σε τελικό μετά από 14 χρόνια μέχρι και σήμερα, έπαιξε 7 τελικούς και φέτος θα λάβει μέρος στον 8ο. Ο φετινός όμως δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους, αν εξαιρέσουμε ίσως την επίσης προβληματική σεζόν 2014-2015 όπου η ΑΕΛ ηττήθηκε από τον ΑΠΟΕΛ στον τελικό με 4-2, αφού η Λεμεσιανή ομάδα πέρασε από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα, από... χίλια μύρια κύματα, σε μία περιπετειώδη χρονιά με πάρα πολλά προβλήματα και... σκαμπανεβάσματα.

Ακόμα και για τα εισιτήρια του επαναληπτικού ημιτελικού κόντρα στον Ολυμπιακό υπήρξε μεγάλη γκρίνια, όμως ο κόσμος της ομάδας έδωσε τόπο στην οργή, έβαλε την αγάπη του για την ομάδα πάνω απ΄ όλα και αποτέλεσε τον 12ο παίκτη της στη ρεβάνς της 26ης Απριλίου, βοηθώντας την να κάνει την υπέρβαση. Γιατί ναι, υπέρβαση είναι και μόνο η συμμετοχή της φετινής ΑΕΛ στον τελικό του κυπέλλου.

Όμως, όπως πολύ σωστά είπε ο προπονητής της, Χρήστος Χαραλάμπους, οι «κίτρινοι» θα πανηγυρίσουν μόνο αν κατακτήσουν το τρόπαιο, γιατί αυτό επιβάλλει η μεγάλη ιστορία της ΑΕΛ. Κανείς στη Λεμεσιανή ομάδα δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένος από τη... χαρά της συμμετοχής σε έναν τελικό, ειδικά όταν ο κόσμος της βίωσε την πίκρα έξι σερί χαμένων τελικών από το 2003 μέχρι και το 2015.

Το «σπάσιμο της κατάρας» πάντως το 2019 απέναντι στον ΑΠΟΕΛ και μάλιστα στο ΓΣΠ, δημιουργεί αισιοδοξία στον κόσμο της ενόψει του φετινού τελικού κόντρα στην Ομόνοια. Κακά τα ψέματα, το «τριφύλλι» είναι το φαβορί για αρκετούς λόγους. Πρώτον θα αγωνιστεί στην έδρα του και όσο κι αν αυτό λένε κάποιοι ότι δεν παίζει ρόλο έπειδή θα είναι μοιρασμένος ο κόσμος στις εξέδρες, παίζει και παραπαίζει ρόλο, ειδικά όταν η ΑΕΛ απέναντι στην Ομόνοια στο ΓΣΠ, σπάνια κερδίζει και ζορίζεται ακόμη και να σκοράρει.

Δηλαδή, είναι το ίδιο να γίνει ο τελικός στο ΓΣΠ, με το να γινόταν στο «Αλφαμέγα» ή ακόμα και σε ουδέτερο γήπεδο, π.χ. στο «ΑΕΚ Αρένα»; Βέβαια, ακόμα και αν γινόταν ο τελικός στην έδρα της ΑΕΛ για παράδειγμα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κέρδιζε, όμως σίγουρα θα είχε περισσότερες πιθανότητες για τη νίκη απ΄ ότι στο ΓΣΠ...

Επίσης, η Ομόνοια έχει ρόστερ με μεγαλύτερη ποιότητα και εμπειρία από την ΑΕΛ, είναι η περσινή κάτοχος του τροπαίου και έχει έναν πιο «ψημένο» προπονητή, τον Σωφρόνη Αυγουστή, ο οποίος μπορεί μέχρι στιγμής να έχει κατακτήσει μόλις δύο τίτλους (σ.σ. το κύπελλο και το σούπερ καπ της περιόδου 2016-2017) στην προπονητική του καριέρα, αλλά σχεδόν κάθε χρόνο διεκδικεί έστω έναν τίτλο, έχοντας φτάσει αρκετές φορές στην... «πηγή» και ξέρει τι θα πει πίεση, έχοντας περάσει ήδη από τον πάγκο των Απόλλωνα, ΑΕΚ και ΑΠΟΕΛ, πριν πάει στο «τριφύλλι».

Γι΄ αυτούς κυρίως τους λόγους η Ομόνοια είναι το φαβορί, αν προσεγγίζει κάποιος ρεαλιστικά τον τελικό, όμως υπάρχει ένα... αλλά, πάνω στο οποίο θα «πατήσει» η ΑΕΛ για να διαψεύσει τα προγνωστικά. Το θετικό για τη Λεμεσιανή ομάδα, είναι ότι τουλάχιστον στο θέμα κόσμου, δεν θα υστερεί και όταν μιλάμε για ένα ματς 90 (ή και 120 αν πάει παράταση) λεπτών στο οποίο διακυβεύονται ένας τίτλος και η έξοδος στην Ευρώπη, όλα μπορούν να συμβούν. Το είδαμε και στον περσινό τελικό που έγινε στο ίδιο γήπεδο, όταν η ομάδα της Λευκωσίας «έφτυσε αίμα» για να κερδίσει τον ήδη υποβιβασμένο Εθνικό Άχνας στα πέναλτι...

Για έχει ελπίδες όμως η ΑΕΛ για να κάνει την απόλυτη υπέρβαση σε σχέση με αυτό που μας παρουσίασε και μας παρουσιάζει ακόμα τη φετινή σεζόν, θα πρέπει όλοι οι ποδοσφαιριστές να... ξεπεράσουν τους εαυτούς τους καταθέτοντας την ψυχή τους στον αγωνιστικό χώρο, να βγάλουν πάθος και εγωισμό και κάποιοι παίκτες με προσωπικότητα που διαθέτει, να βγουν μπροστά και να πάρουν την ομάδα στις πλάτες τους σε αυτό το πολύ δύσκολο παιχνίδι, όπως έκανε για παράδειγμα ο Μεντόζα στη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με εμφάνιση στον τελικό ανάλογη με αυτήν του επαναληπτικού ημιτελικού, ειδικά σαν του πρώτου ημιχρόνου που η ΑΕΛ δεν βλεπόταν, δεν θα έχει καμία τύχη κόντρα σε μία αποφασιστική και «διψασμένη» για το back to back Ομόνοια, όπως έδειξε και στον αγώνα ρεβάνς με την Πάφο...

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το χρίσμα στον «συμμαθητή» του Γαρπόζη!  -ThemaSports
07/05 @ 09:44

Το χρίσμα στον «συμμαθητή» του Γαρπόζη!

Δεν διαψεύδεται από τα «ψηλά δώματα» της νέας διοίκησης της ΑΕΛ, ότι εκτός απρόοπτου τα ηνία του αθλητικού διευθυντή θα δοθούν στον Παναγιώτη Γιάννου. Βασικά περιμένουν ότι ο ίδιος θα διακόψει μονομερώς το συμβόλαιο που έχει με την ΑΕΚ Λάρνακας κι ακολούθως θα πέσουν οι υπογραφές.

Οι 14 Κύπριοι που αγωνίστηκαν φέτος - Ερωτηματικό πόσοι θα είναι τη νέα σεζόν από αυτούς-ThemaSports
06/05 @ 09:30

Οι 14 Κύπριοι που αγωνίστηκαν φέτος - Ερωτηματικό πόσοι θα είναι τη νέα σεζόν από αυτούς

Δεκατέσσερις Κύπριοι αγωνίστηκαν φέτος στην ΑΕΛ. Βέβαια, για να είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός, έπαιξε ρόλο η παρουσία της ομάδας στο αδιάφορο Β' γκρουπ. Παρ' όλα αυτά, αρκετοί πήραν λίγο ή και ελάχιστο χρόνο συμμετοχής.

ΜΑΚΡΗΣ / ΞΕΧΩΡΙΣΕ-ThemaSports
04/05 @ 12:18

ΜΑΚΡΗΣ / ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Ο Ανδρέας Μακρής ξεχώρισε την φετινή περίοδο, παρά την κακή σεζόν της ΑΕΛ.

Η προσεγμένη επιλογή ενός... ικανού Τεχνικού Διευθυντή, θα είναι ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ για την επόμενη χρονιά-ThemaSports
03/05 @ 17:04

Η προσεγμένη επιλογή ενός... ικανού Τεχνικού Διευθυντή, θα είναι ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ για την επόμενη χρονιά

Από την στιγμή που η νέα διοίκηση της ΑΕΛ αποφάσισε να προσλάβει Τεχνικό Διευθυντή για την επόμενη σεζόν (2024-2025) για να ακολουθήσει το συγκεκριμένο μοντέλο, προκειμένου να έχει εκείνος το κουμάντο στο κεφάλαιο του , θα πρέπει να περάσει από... «κόσκινο» όλους τους υποψήφιους, ούτως ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή επιλογή.

Ο Γιάννου της «τετράδας» και το «ποτάμι» για Γαρπόζη… -ThemaSports
30/04 @ 13:02

Ο Γιάννου της «τετράδας» και το «ποτάμι» για Γαρπόζη…

Έχει διαρρεύσει από το πρωί, ότι ένας από τους υποψήφιους για το πόστο του αθλητικου διευθυντή στην ΑΕΛ, είναι ο Παναγιώτης Γιάννου (τεχνικός διευθυντής της Ακαδημίας της ΑΕΚ). Επιβεβαιώνεται από ενημερωμένες πηγές, ότι βρίσκεται στην μικρή λίστα (με τέσσερα ονόματα), αλλά όχι ότι είναι μια ανάσα από την πρόσληψη του…

ΓΑΡΠΟΖΗΣ: «Είχα πολύωρο ραντεβού με τον νέο πρόεδρο και ανταλλάξαμε απόψεις»-ThemaSports
29/04 @ 22:04

ΓΑΡΠΟΖΗΣ: «Είχα πολύωρο ραντεβού με τον νέο πρόεδρο και ανταλλάξαμε απόψεις»

Οι δηλώσεις του Αλέξη Γαρπόζη μετά το ματς με την Δόξα.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ