O Χρίστος Ξενοφώντος μίλησε στην ιστοσελίδα μας για το ρόλο του γυμναστή, τις πιο δύσκολες περιπτώσεις που αντιμετώπισε και τη σημασία της επιμόρφωσης των υπεύθυνων φυσικής κατάστασης.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Για τον ρόλο και την αναβάθμιση του γυμναστή στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια:

«Ο γυμναστής πλέον δεν έχει τον ρόλο που είχε τα παλιά χρόνια. Έχει να διαδρματίσει έναν πιο βαθύ ρόλο, είναι επιστήμη. Πρέπει να αντιλαμβάνεται πως λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα και αναλόγως να προσαρμόζει το πλάνο του. Η παρουσία του στις ομάδες δεν περιορίζεται στο να δίνει εντολές για σκήσεις και σίγουρα όλα γίνονται για κάποιο σκοπό. Πρέπει να μαθαίνει να διαχειρίζεται καταστάσεις και να μειώνει κάθε ρίσκο.

Ο ρόλος του έχει αναβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδα. Στην δική μου εποχή οι ακαδημίες δε είχαν καν γυμναστές. Σήμερα κάθε φουρνιά έχει γυμναστή που λειτουργεί σε ένα πλαίσιο με εξατομικεύσεις. Στις ομάδες υπάρχουν οι ξεχωριστοί γυμναστές για την αποκατάσταση και το υπόλοιπο πρόγραμμα. Στο εξωτερικό οι μεγάλες ομάδες διαθέτουν ομάδα γυμναστών πέραν των 5 ατόμων. Παλαιότερα μπορεί να είχαμε ένα γιατρό για... όλα, όμως σήμερα υπάρχουν ειδικοί σε κάθε τομέα. Αυτό ισχύει και για τους γυμναστές».

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by XTC Fitness (@xenofontos_team_christos)

 

Για την σημασία της έξτρα γυμναστικής:

«Στις αναπτυξιακές ηλικίες είναι τεράστιο ζήτημα. Δεν είναι απλοϊκό θέμα. Στόχος στην αναπτυξιακή φάση είναι να δουλεύεις με στόχο να φτάσουν οι ποδοσφαιριστές στο 100% όταν οι μικροί μεγαλώσουν και φτάσουν στο σημείο να πρέπει να είναι έτοιμοι για την πρώτη ομάδα. Εμείς πρέπει σε κάθε περίπτωση να δουλέψουμε ούτως ώστε ο ποδοσφαιριστής να βελτιωθεί μακροκπρόθεσμα. Στις μικρές ηλικίες το πρώτο ζητούμενο είναι η ποιότητα εκτέλεσης της κάθε άσκησης και οι διορθωτικές ασκήσεις για την βελτίωση σε κάθε τομέα που έχει ανάγκη ο εκάστοτε ποδοσφαιρισής.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by XTC Fitness (@xenofontos_team_christos)

Για το πόσο σημαντικό είναι οι γυμναστές να προσαρμόζονται στις εξελίξεις:

«Οι εξελίξεις... αργούν να έρθουν στην Κύπρο. Γενικά είμαστε πίσω, όμως οφείλουμε να ενημερωνόμαστε με επιστημονικές πηγές, να ανταλλάσουμε απόψεις κτλ. Δεν μπορείς να υιθετείς φιλοσοφίες με απλή αντιγραφή. Οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει πέντε ασκήσεις από την προπόνηση της Μπαρσελόνα. Πρέπει να διαβάζεις το σώμα του αθλητή. Αναλόγως του σωματότυπου και των αναγκών που υπάρχουν μπορείς να προσαρμόσεις κάτι νέο που κυκλοφορεί. Γενικά όμως είμαστε πίσω στον επαγγελματισμό στην Κύπρο».

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by XTC Fitness (@xenofontos_team_christos)

 

Για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις που αντιμετώπισε:
«Είναι δύκσολο όταν δουλεύεις με άτομο που τελείωσε τον κύκλο των χημειοθεραπειών. Είναι δύσκολο και για το ίδιο το άτομο που μπορεί να νιώθει δύσκολα μετά από τέτοια επιβάρυνση για να επανέλθει όσο γρηγορότερα γίνεται.

Όσο αφορά αθλητές, από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι ένας καλαθοσφαιριστής που έχει τόσα πολλά προβλήματα που δεν μπορεί να κάνει κάτι χωρίς να με ενημερώσει. Βγάζουμε το πρόγραμμα των προπονήσεων προσαρμόζοντας στις ανάγκες του. Στην ομάδα γνωρίζουν ότι πρέπει να έχω τον πλήρη έλεγχο. Λόγω προβλημάτων στις βασικές αρθρώσεις χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση».

Για το ότι οι παίκτες-αθλητές αποκτούν πλεονέκτημα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο:

«Το ποδόσφαιρο αλλάζει. Οι αλλαγές είναι κοσμογονικές με την παρουσία της τεχνολογίας να διαφοροποιεί το άθλημα σε ένα βαθμό. Δυστυχώς το ποδόσφαιρο έχασε το ρομαντισμό του. Η χρήση του VAR προσφέρει περισσότερη δικαιοσύνη κτλ όμως κάπου χάνεται η μαγεία του αθληματος. Από εκεί και πέρα και στο ποδόσφαιρο η δύναμη κερδίζει το ταλέντο. Όλοι πρέπει να έχουν καλά τρεξίματα, ακόμα και ο πιο ντελικάτος πρέπει να είναι fit. Έχει τόσα πολλά ματς στη σεζόν που αν δεν είσαι δουλευταράς δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις καθώς δεν θα μπορείς να είσαι στο σωστό ρυθμό».

Για τους στόχους της ομάδας του στο γυμναστήριο:

«Εχουμε σχέδια για το μέλλον. Δεν μπορείς να σταματήσεις να κάνεις σχέδια. Στόχος μας είναι να φτάσουμε ως ομάδα όσο πιο ψηλά μπορούμε ως γυμναστήριο και ως ομάδα.»

 

 

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«The Ball Boyz» με Κλήμη Αλεξάνδρου και Άριστο Αριστοκλέους-ThemaSports
05/05 @ 14:40

«The Ball Boyz» με Κλήμη Αλεξάνδρου και Άριστο Αριστοκλέους

Το 6ο επεισόδιο απόψε στις 21:15 από Cablenet Sports 1

Premier League: «Διπλό» παραμονής για τη Νότιγχαμ, «βουλιάζει» η Μπέρνλι!-ThemaSports
04/05 @ 19:04

Premier League: «Διπλό» παραμονής για τη Νότιγχαμ, «βουλιάζει» η Μπέρνλι!

Μία σπουδαία νίκη και μάλιστα με ανατροπή, πανηγύρισε η Νότιγχαμ Φόρεστ επί της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, με τους «κόκκινους» να επικρατούν με 3-1, έχοντας για μεγάλο πρωταγωνιστή τους τον Χάντσον Οντόι. Την ίδια ώρα, η Μπέρνλι ηττήθηκε με 4-1 από τη Νιούκαστλ, ενώ Μπρέντφορντ και Φούλαμ έμειναν στη «λευκή» ισοπαλία.

Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση!-ThemaSports
04/05 @ 23:01

Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση!

Η διεύθυνση και η συντακτική ομάδα του Themasports.com εύχεται σε όλους Καλό Πάσχα...

Στο ψάξιμο ο Ουάρντα…-ThemaSports
04/05 @ 14:08

Στο ψάξιμο ο Ουάρντα…

Ο Αμρ Ουάρντα αποχώρησε και επίσημα από τον Πανσερραϊκό.

Ποστάρισμα με... θετική ενέργεια (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)-ThemaSports
01/05 @ 14:32

Ποστάρισμα με... θετική ενέργεια (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)

Ο Χρίστος Γουΐλερ δημοσίευσε φωτογραφία από τον Αρχάγγελο τη νικήτρια ομάδα της προπόνησης.

ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ...-ThemaSports
30/04 @ 16:51

ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ...

Δεν είναι για γέλια μερικά πράγματα...

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ