MENU

Themasports.com

Ιστορική αλλαγή για το αγγλικό ποδόσφαιρο: Η βρετανική κυβέρνηση ανακοινώνει την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής Αρχής για το αγγλικό ποδόσφαιρο ενόψει της αυριανής (24/02) δημοσίευσης της Λευκής Βίβλου για τη διακυβέρνηση του παιχνιδιού.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Το αγγλικό ποδόσφαιρο -και η Premier League- περνάνε σε νέα εποχή με την ίδρυση της νέας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής (football regulator). Το project της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα αύριο (24/03), με την προοπτική εφαρμογής του από το 2024. 

Η ανεξάρτητη ρυθμιστική Αρχή θα καλύψει τις πέντε πρώτες κατηγορίες του ανδρικού ποδοσφαίρου, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η επανεξέταση του γυναικείου παιχνιδιού. 

Η επανεξέταση του ποδοσφαίρου υπό την καθοδήγηση των φιλάθλων, η οποία διεξήχθη από την βουλευτή Τρέισι Κράουτς, ζήτησε την καθιέρωση ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής μετά την ολοκλήρωσή της τον Νοέμβριο του 2021.

Η κυβέρνηση ενέκρινε την πρόταση τον Απρίλιο του 2022 και έφθασε η στιγμή για τις επίσημες ανακοινώσεις.

Βασικά σημεία της «Λευκής Βίβλου»:

  • Θα υπάρξουν νέα τεστ για τους πιθανούς ιδιοκτήτες και διευθυντές των συλλόγων
  • Η Αρχή θα έχει την εξουσία να μπλοκάρει τους συλλόγους από το να συμμετάσχουν σε αποσχιστικές διοργανώσεις όπως η Ευρωπαϊκή Super League
  • Οι οπαδοί θα έχουν μεγαλύτερο λόγο στην προστασία της ταυτότητας των συλλόγων τους από αλλαγές - για παράδειγμα ονόματα, σήματα και φανέλες
  • Θα εξασφαλίζει μια δίκαιη κατανομή των χρημάτων που φιλτράρεται προς τα κάτω στην πυραμίδα του αγγλικού ποδοσφαίρου από την Premier League

Η κυβέρνηση δρομολογεί επίσης την αναθεώρηση του συστήματος θεωρήσεων για τους ποδοσφαιριστές που έρχονται στην Αγγλία (λόγω Brexit).

«Αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για το ποδόσφαιρο σε αυτή τη χώρα και χαίρομαι που η κυβέρνηση ενήργησε σύμφωνα με τις βασικές στρατηγικές συστάσεις της αναθεώρησής μου», δήλωσε η Κράουτς.

 

Η ρυθμιστική αρχή θα εισαγάγει ένα νέο σύστημα αδειοδότησης για τους συλλόγους μέχρι την National League, το οποίο θα απαιτεί από αυτούς να αποδεικνύουν "υγιή οικονομικά επιχειρηματικά μοντέλα και καλή εταιρική διακυβέρνηση" πριν τους επιτραπεί να αγωνιστούν.

Θα εισαγάγει επίσης ένα νέο τεστ για τους δυνητικούς και τρέχοντες ιδιοκτήτες και διευθυντές, κάτι που ήταν υπό τον έλεγχο της Premier League, της EFL (για την Championship, την League One και την League Two) και της FA (για την National League).

Αυτό το νέο τεστ θα συμπληρώσει τα υφιστάμενα τεστ που διαχειρίζονται η Premier League και η EFL. Θα έχει επίσης αυστηρότερη δέουσα επιμέλεια σχετικά με τις πηγές πλούτου, καθώς και απαίτηση για ισχυρό οικονομικό σχεδιασμό.

Η κυβέρνηση λέει ότι αυτό γίνεται «για να προστατευθούν οι σύλλογοι και οι οπαδοί τους από τους αδίστακτους ιδιοκτήτες», μετά τις «οικονομικές αποτυχίες στις Derby County, Bury και Macclesfield Town».

Το αποτυχημένο σχέδιο της European Super League τον Απρίλιο του 2021 - στο οποίο προσπάθησαν να συμμετάσχουν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Λίβερπουλ, η Τότεναμ Χότσπερ, η Άρσεναλ και η Τσέλσι μαζί με άλλους ευρωπαϊκούς συλλόγους - ήρθε στην αρχή της αναθεώρησης υπό την καθοδήγηση των φιλάθλων και ενίσχυσε τις εκκλήσεις για ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή.

Η ρυθμιστική αρχή θα έχει πλέον την εξουσία να εμποδίζει τους συλλόγους να συμμετέχουν σε τέτοια αποσχιστικά πρωταθλήματα που δεν πληρούν προκαθορισμένα κριτήρια, τα οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διοργανώσεις κλειστού τύπου που βλάπτουν το εγχώριο παιχνίδι».

Οι οπαδοί θα έχουν επίσης μεγαλύτερη συμμετοχή στη λειτουργία των ομάδων τους, προκειμένου να σταματήσουν οι ιδιοκτήτες να αλλάζουν τα ονόματα, τα σήματα και τις φανέλες των συλλόγων. Οι σύλλογοι θα πρέπει επίσης να έχουν την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής για οποιαδήποτε πώληση ή μετεγκατάσταση του γηπέδου τους.

 

Ποδόσφαιρο γυναικών

Η επανεξέταση του ποδοσφαίρου γυναικών αναμένεται να δημοσιευθεί αργότερα φέτος. Πρόκειται να καλύψει την ανάπτυξη του παιχνιδιού σε επίπεδο ελίτ και ακαδημιών, καθώς και την οικονομική βιωσιμότητα και τις δομές.

Η FA ανακοίνωσε πέρυσι ότι επιδιώκει τη δημιουργία μιας αυτόνομης εταιρείας που θα διαχειρίζεται τη γυναικεία Super League και το γυναικείο πρωτάθλημα.

Η Premier League ανέφερε σε ανακοίνωσή της:

«Η δημοσίευση αυτής της Λευκής Βίβλου είναι μια σημαντική στιγμή για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Η Premier League και οι σύλλογοί της θα εξετάσουν τώρα προσεκτικά το σχέδιο της κυβέρνησης για να γίνει η Αγγλία το πρώτο μεγάλο έθνος που θα καταστήσει το ποδόσφαιρο μια κυβερνητικά ρυθμιζόμενη βιομηχανία.  Η Premier League, μαζί με το υπόλοιπο αγγλικό ποδόσφαιρο, είναι μια παγκόσμια επιτυχία. Αναγνωρίζουμε πλήρως ότι η παθιασμένη υποστήριξη των εκατομμυρίων οπαδών του ποδοσφαίρου είναι θεμελιώδης για τον ανταγωνισμό μας.

Είμαστε υπερήφανοι που η επιτυχία μας μοιράζεται με συνέπεια προς όφελος του ευρύτερου παιχνιδιού και των συλλόγων μας, οι οποίοι έχουν θετικό αντίκτυπο καθημερινά στις τοπικές τους κοινότητες. Η Premier League αναγνωρίζει την ανάγκη αλλαγής στη διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου και συνεχίζει να εφαρμόζει ισχυρότερη και πιο ανεξάρτητη ρύθμιση.

Ενισχύουμε τους κανόνες ιδιοκτησίας μας και παρέχουμε ήδη 1,6 δισεκατομμύρια λίρες σε οικονομική στήριξη στο ευρύτερο παιχνίδι σε αυτόν τον τρέχοντα τριετή κύκλο. Εκτιμούμε τη δέσμευση της κυβέρνησης να προστατεύσει τη συνεχή επιτυχία της Premier League. Είναι ζωτικής σημασίας η ρύθμιση να μην βλάψει το παιχνίδι που οι φίλαθλοι αγαπούν να παρακολουθούν στην βαθύτερη επαγγελματική πυραμίδα στον κόσμο, ή την ικανότητά του να προσελκύει επενδύσεις και να αυξάνει το ενδιαφέρον για το παιχνίδι μας».

«Υποστηρίζουμε κάθε πρόταση που προσφέρει στους φιλάθλους μεγαλύτερη φωνή»

Ο Κέβιν Μάιλς, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Φιλάθλων Ποδοσφαίρου (FSA), δήλωσε: «Η Ένωση Φιλάθλων Ποδοσφαίρου συμμετείχε από την πρώτη μέρα στην επανεξέταση υπό την καθοδήγηση των φιλάθλων και χαιρετίζουμε θερμά την ιστορική δέσμευση της κυβέρνησης να εισαγάγει μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Η Λευκή Βίβλος για τη διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου αντιμετωπίζει σαφώς τις βασικές μας ανησυχίες σχετικά με την ιδιοκτησία, τους αθέμιτους διαγωνισμούς και τη βιωσιμότητα και, φυσικά, υποστηρίζουμε κάθε πρόταση που προσφέρει στους φιλάθλους μεγαλύτερη φωνή στη λειτουργία των συλλόγων τους. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα»

Παράλληλα με τη Λευκή Βίβλο, η κυβέρνηση θα προβεί σε επανεξέταση του συστήματος θεωρήσεων για τους επίλεκτους ποδοσφαιριστές που έρχονται στην Αγγλία. Αυτό ακολουθεί την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexi), η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εφαρμογή αυστηρότερων κανονισμών για τις θεωρήσεις.

Πηγή: www.gazzetta.gr

 

Ροή Ειδήσεων

Βαθμολογίες

Ομάδα
Αγώνες
Βαθμολογία
α' όμιλος

ΑΠΟΕΛ

28

61

ΑΕΚ

28

57

ΑΡΗΣ

28

57

ΠΑΦΟΣ

28

52

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ

28

50

ΟΜΟΝΟΙΑ

28

42

Β' Όμιλος

Ν. ΣΑΛΑΜΙΝΑ

29

42

ΑΝΟΡΘΩΣΗ

29

40

ΑΕΛ

29

39

ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ

29

30

ΔΟΞΑ

28

24

ΕΝΠ

28

22

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

29

22

ΑΚΡΙΤΑΣ ΧΛ.

29

14

TAGS

X