Η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου, αναγνωρίζοντας την προσφορά του Κυριάκου Ιωάννου στον κυπριακό αθλητισμό, σε μια ένδοξη πορεία χρόνων, του απένειμε το βράδυ της Πέμπτης, 12 Ιανουαρίου 2023, το Αριστείο της οργάνωσης!
Ακολουθήστε μας στο Google news
Στις ιστορικές 50ές βραβεύσεις των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών για το 2022, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, η ΕΑΚ επέλεξε να κλείσει τη βραδιά με την απονομή της ύψιστης τιμής, την οποία έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στον κορυφαίο αθλητή στην ιστορία του στίβου, τον Κυριάκο Ιωάννου. Ο Ιωάννου είναι μέχρι σήμερα ο μοναδικός Κύπριος που κατέκτησε μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα Στίβου, και σε ανοικτό και σε κλειστό, αποφασίζοντας στο 2021 να ολοκληρώσει μία σπουδαία καριέρα, με τεράστιες ακόμα διακρίσεις στο άλμα σε ύψος.
«Θέλω να ευχαριστήσω την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου για την ιδιαίτερα ξεχωριστή τιμή για μένα σήμερα. Στην αθλητική μου καριέρα, η ΕΑΚ με έχει βραβεύσει αρκετές φορές ως έναν εκ των κορυφαίων αθλητών της Κύπρου. Σήμερα είναι ξεχωριστό για μένα, γιατί επιβραβεύεται η όλη προσπάθειά μου για όλα αυτά τα χρόνια και οι επιτυχίες μου. Θέλω να πω ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου έχει κλείσει, αυτό του αθλητή και ένα άλλο έχει ξεκινήσει, ως προπονητής, με την ίδρυση της Ακαδημίας μου στη Λεμεσό. Θέλω να πω ένα δημόσιο ευχαριστώ στην οικογένειά μου, τον πατέρα μου, τη μητέρα μου και στη γυναίκα μου, που ήταν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια και με στήριζαν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον άνθρωπο που με έπιασε από το χέρι, για 16 χρόνια πορευτήκαμε μαζί και μου έδειξε τον δρόμο για την κορυφή και τα καταφέραμε, τον Δημήτρη Ευθυμίου. Θέλω να συγχαρώ όλα τα παιδιά που βραβεύτηκαν σήμερα, αλλά και αυτά που δεν βραβεύτηκαν, γιατί ξέρω ότι όλοι δουλεύουν πολύ σκληρά και να τους ευχηθώ καλή επιτυχία για τη φετινή χρονιά. Θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο στα δύο μου παιδιά, την κόρη μου και τον γιο μου, και εύχομαι σε λίγα χρόνια να είμαι εγώ από κάτω και να τους χειροκροτάω», ήταν τα λόγια του Κυριάκου Ιωάννου μετά τη βράβευσή του.
Κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες
Ο κυπριακός στίβος είχε συνολικά πέντε υποψηφιότητες για τα βραβεία των αρίστων αθλητών και αθλητριών στο 2022. Η Ολίβια Φωτοπούλου, παρά τέσσερις ψήφους έχασε το έπαθλο της κορυφαίας αθλήτριας της χρονιάς, από την κολυμβήτρια Κάλια Αντωνίου (691 έναντι 687). Στην κατηγορία των γυναικών, η δίδυμη αδελφή της, Φίλιππα, ήταν στην 6η θέση με 441 βαθμούς. Στους άνδρες, ο Μίλαν Τράικοβιτς κατέλαβε την 4η θέση με 513 βαθμούς, ο Απόστολος Παρέλλης την 5η με 502 και ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης την 9η με 230. Κορυφαίος αθλητής στο 2022 αναδείχθηκε ο πρωταθλητής Ευρώπης στην Ενόργανη Γυμναστική, Μάριος Γεωργίου. Θυμίζουμε ότι η ΕΑΚ, βραβεύει τους αθλητές και τις αθλήτριες που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα, στην ψηφοφορία των μελών της. Για την ιστορία, σάς παρουσιάζουμε τη συνολική ψηφοφορία των αθλητικών συντακτών – μελών της ΕΑΚ.
ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ
Γεωργίου Μάριος (Ενόργανη Γυμναστική) 786
Κοντίδης Παύλος (Ιστιοπλοΐα) 741
Γεωργίου Ηλίας (Ενόργανη Γυμναστική) 561
Τράικοβιτς Μίλαν (Στίβος) 513
Παρέλλης Απόστολος (Στίβος) 502
Αντωνίου Νικόλας (Κολύμβηση) 428
Μπαλαρτζισβίλι Γιώργος (Τζούντο) 351
Νικολαΐδης Στέφανος (Σκοποβολή) 277
Πουρσανίδης Αλέξανδρος (Στίβος) 230
Πηλακούρης Σωκράτης (Ενόργανη Γυμναστική) 176
ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ
Κάλια Αντωνίου (Κολύμβηση) 691
Ολίβια Φωτοπούλου (Στίβος) 687
Μαριλένα Μακρή (Ιστιοπλοΐα) 525
Μανωλίνα Κωνσταντίνου (Πετόσφαιρα) 481
Άννα Σοκόλεβα (Ρυθμική Γυμναστική) 467
Φιλίππα Φωτοπούλου (Στίβος) 441
Έλενα Πηλακούτα (Καλαθοσφαίριση) 414
Άντρη Χριστοφόρου (Ποδηλασία) 400
Κωνσταντίνα Νικολάου (Σκοποβολή) 376
Ανερχόμενο ταλέντο ο Ιωσήφ Κεσίδης
Η ΕΑΚ επιβραβεύει στην εκδήλωσή της και τα ανερχόμενα ταλέντα του κυπριακού αθλητισμού. Μετά τις Αιμιλία Κολοκοτρώνη (2020) και Βαλεντίνα Σάββα (2021), φέτος ήταν η σειρά του Ιωσήφ Κεσίδη να πάρει το έπαθλο του ανατέλλοντος αστεριού. Ο 17χρονος αθλητής της στη σφυροβολία, στο 2022 κέρδισε την Παγκόσμια Γυμνασιάδα, αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης κάτω των 18 ετών, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών, ενώ ήταν ο κορυφαίος σφυροβόλος στον κόσμο, στην ηλικιακή κατηγορία κάτω των 18 ετών, με επίδοση 84,05μ.
Ιδιαίτερη τιμή σε Δράκο, Γεωργαλλίδη από τον ΠΣΑΤ
Στη διάρκεια της 50ής εκδήλωσης των Βραβεύσεων της ΕΑΚ, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) επιλέγει τις δικές του ξεχωριστές βραβεύσεις. Φέτος, αποφάσισε να τιμήσει δύο ανθρώπους του στίβου, οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον κλασικό αθλητισμό, τον επίτιμο πρόεδρο της ΚΟΕΑΣ Αντώνη Δράκο και τον γενικό διευθυντή της Ομοσπονδίας Αντώνη Γεωργαλλίδη. Εξηγώντας το σκεπτικό της βράβευσης, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ανέφερε: «Είμαστε σήμερα εδώ για να βραβεύσουμε δύο προσωπικότητες του κυπριακού αθλητισμού. Ν’ αρχίσουμε με τον Αντώνη Δράκο, ο οποίος για 26 χρόνια ήταν πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ, όμως για 50 χρόνια ήταν στο κουρμπέτι, με ανιδιοτελή προσφορά και πάθος για τον αθλητισμό. Τον Αντώνη Γεωργαλλίδη τον γνώρισα όταν ήρθε στην Αθήνα στα 15-16 του χρόνια και έσπαγε τα χρονόμετρα με τις επιδόσεις του στα 200μ. Τώρα, έχει τη δική του προσφορά στον στίβο εδώ και 38 χρόνια, δουλεύοντας εκτός των αγωνιστικών χώρων. Και οι δύο πρόσφεραν και προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στον στίβο. Είναι δύο άνθρωποι οι οποίοι χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και στην Ελλάδα».
* Στη φωτογραφία, από τις βραβεύσεις του Αριστείου της ΕΑΚ στον Κυριάκο Ιωάννου, την αναγνώριση του ΠΣΑΤ στους Αντώνη Δράκο και Αντώνη Γεωργαλλίδη και του ανερχόμενου ταλέντου στον Ιωσήφ Κεσίδη. Οι Ολίβια Φωτοπούλου, Μίλαν Τράικοβιτς και Απόστολος Παρέλλης δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην εκδήλωση εξαιτίας του προπονητικού τους προγράμματος.
ΚΟΕΑΣ
Αρχίζει στις 20:00 στο "Αλφαμέγα" ο πρώτος Ευρωπαϊκός αγώνας της Πάφου που αντιμετωπίζει την Μακάμπι Τελ Αβίβ, στο πρώτο αγώνα για τον Β' Προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ και το ThemaSports θα σας μεταφέρει ζωντανά την εξέλιξη της αναμέτρησης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
22/07 @ 15:14
Το κορυφαίο του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών έζησε από τις 17 έως τις 20 Ιουλίου 2025, στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, ο κυπριακός στίβος.
22/07 @ 14:22
Αν και βρέθηκε να χάνει με 6-2, η Εθνική πόλο Ανδρών με απίστευτη ανατροπή προσπέρασε με 7-6, αλλά ισοφαρίστηκε στα 0,1’’ πριν το τέλος από την Ισπανία και έχασε την πρόκριση στον τελικό στα πέναλτι.
22/07 @ 09:15
Το πρώτο της μετάλλιο με το καλημέρα της διοργάνωσης πανηγύρισε η αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής στο 18ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νέων που διεξάγεται στα Σκόπια.
22/07 @ 09:04
Με κεκτημένη ταχύτητα από τη Νορβηγία και το χρυσό στους Πανευρωπαϊκούς κάτω των 23, ο Ιωσήφ Κεσίδης, ρίχνεται την Τρίτη (22/07, 17:15) στη μάχη της σφυροβολίας στους Παγκόσμιους Πανεπιστημιακούς Αγώνες Rhine-Ruhr 2025 έχοντας ως ξεκάθαρο στόχο να ξεπεράσει ξανά τον εαυτό του και γιατί όχι να μην φθάσει προς το βάθρο!
22/07 @ 08:52
Δείτε το αγωνιστικό πρόγραμμα της Τρίτης 22/07 για τους αθλητές και αθλήτριες της Κυπριακής αποστολής.
21/07 @ 13:57
Στην κορυφαία ίσως εμφάνιση στην ιστορία της, η Εθνική Γυναικών συνέτριψε την πρωταθλήτρια κόσμου, ΗΠΑ, με το απίθανο 14-10 και επέστρεψε στον τελικό του Παγκοσμίου μετά το 2011!
BEST OF THEMASPORTS