O Φαμπιάνο και η… κοντόφθαλμη πολιτική τους
Ο νέος Ομοσπονδιακός προπονητής Σωφρόνης Αυγουστή, όπως διέρρευσε στη διάρκεια της χθεσινής μέρας, ζήτησε από την ηγεσία της ΚΟΠ να προχωρήσει τις διαδικασίες για να πάρει κυπριακό διαβατήριο ο Φαμπιάνο.
Ακολουθήστε μας στο Google news
«Είμαι χορτασμένος από εμπειρίες στο ποδόσφαιρο με καλές και κακές στιγμές στον Απόλλωνα, στον ΑΠΟΕΛ και την Εθνική Κύπρου».
Για τη διαδικασία των πέναλτι: «Είναι ψυχοφθόρα διαδικασία αυτή των πέναλτι. Όταν αγωνιζόμουν δεν έβλεπα. Ακόμα και ο Μπάτζιο που ήταν παικταράς είχε σημαδευτεί. Αν σκοράρεις δεν ασχολείται κανείς, αν το χάσεις σε σημαδεύουν. Στον τελικό του 201 χάσαμε στα πέναλτι κόντρα στην Ομόνοια. Πηγαίναμε για το back2back όμως δεν τα καταφέραμε».
Για το Μουντιάλ και τον Ρονάλντο: «Θα ήθελα να προχωρήσει η Πορτογαλία στο Μουντιάλ. Έχει καλούς ποδοσφαιριστές. Θα ήθελα να προχωρήσει και για τον Ρονάλντο. Τον τελευταίο καιρό πέρασε δύσκολα και στην Γιουνάιτεντ. Ο Μέσι δεν είναι σαν τον κυνηγημένο. Ο Ρονάλντο μετά από μια χρονιά που είναι δύσκολη βγήκαν να τον κριτικάρουν. Είναι μια ευκαιρία για να τους δείξει ότι "είμαι εδώ". Τον αντιμετώπισα με την Εθνική, στον ΑΠΟΕΛ κόντρα στην Ρεάλ ήμουν στον πάγκο».
Για την Εθνική Κύπρου: «Βλέπουμε ότι στο ποδόσφαιρο οι ισορροπίες έχουν αλλάξει. Είδαμε την Βαντούζ από το Λίχτενσταιν να περνάει στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ. Βλέπεις και την εθνική, παίζαμε κόντρα στον Λουξεμβούργο και είχαμε πρόβλημα.
Όταν φεύγαμε από τις ομάδες για να παίξουμε στην Εθνική μας έλεγαν από τις ομάδες να προσέχουμε. Δεν θα το παίξω ο επαγγελματίας, αλλά όταν οι άνθρωποι των ομάδων σου λένε παίξε χαλαρά για να μην χτυπήσεις επηρεάζεσαι.
Θεωρώ ότι υπάρχει καλός κορμός και η εθνική θα μπορούσε να πάει πολύ καλύτερα. Έζησα και είδα καταστάσεις... Όταν μια ομάδα λέει στον παίκτη της "παίξε τον τραυματία" και μετά να παίζει τρία σερί ματς Κυριακή-Τετάρτη ασταμάτητα...
Σε όλες τις χώρες είναι περήφανοι να παίξουν με την Εθνική. Μόλις γίνουν γνωστοί οι παίκτες και κάνουν συμβόλαια βλέπουν την εθνική ως εμπόδιο. Οι πιο παλιοί όπως ο Οκκάς και ο Εγκωμίτης έπαιζαν στην Εθνική για να τους δουν και στο εξωτερικό, τώρα παίζουν στους ομίλους με τις ομάδες τους και τους βλέπουν στο εξωτερικό μέσω των συλλόγων»
«Ο Τιμούρ είναι σπουδαία προσωπικότητα, θα κάνει ότι μπορεί για να πετύχει. Δεν λέω ότι θα πετύχει. Πρέπει να προσέχουμε όμως και με την κριτική και να μην αφήνουμε προβλήματα κάτω από το χαλί».
«Ο κόσμος πρέπει να στηρίζει. Παίζουν οι ομάδες κι έχουν 8 χιλιάδες και παίζει η εθνική και έχει 3 χιλιάδες. Στο ΓΣΠ είναι σαν φιλικός αγώνας. Δεν γίνεται να περιμένουν να κάνει κάτι η εθνική και μετά να πάνε γήπεδο».
Για τα επεισόδια: «Αυτά που έγιναν ήταν ρεζιλίκια. Δεν καταλαβαίνω τον λόγο. Σίγουρα δεν πρέπει να γίνουν τα γήπεδα εκκλησίες όμως βλέπουμε να σπάζουν τις κερκίδες, ρίχνουν φωτοβολίδες και μπορεί να σκοτωθεί κάποιος. Εγώ πρόλαβα ματς στο Τσίρειο που ήμασταν στα ματς με τους φίλους της ΑΕΛ. Δεν ξέρω ποιοι καλλιέργησαν αυτό το μίσος. Φτάσαμε σε ένα σημείο να έχουν ένα μίσος οι ΑΕΛίστες με τους Απολλωνίστες... μεγαλώσαμε μαζί στις γειτονιές στα σχολεία, είμαστε συγγενείς... Κάποιες φορές δεν καταλαβαίνουν κάποιοι ότι δυναμιτίζουν το κλίμα. Το ποδόσφαιρο είναι γιορτή».
Για το νέο γήπεδο:«Όταν ήμουν μικρός ρωτούσα τον πατέρα μου πως θα πηγαίνουμε γήπεδο και μου είπε "μην το σκέφτεσαι, μέχρι να είναι έτοιμο θα παίζεις στο γήπεδο" τελείωσα την καριέρα μου και ακόμα να παίξουν οι ομάδες...».
«Προσπαθώ να καταλάβω πως θα πηγαίνουν και πως θα φεύγουν από το γήπεδο. Να πάνε θα είναι πιο εύκολο αλλά πως θα φεύγουν όλοι μαζί;».
Για την παρουσία του στην ΑΠΕΑ: «Πήγα πέρσι τον Ιανουάριο, πήραμε το πρωτάθλημα. Φέτος κάποια πράγματα δεν πήγαν όπως τα περιμέναμε. Όταν τα αποτελέσματα δεν πάνε καλά και η ψυχολογία δεν ήταν καλά. Θεώρησα ότι έπρεπε να φύγω για το καλό και των δύο πλευρώ. Είμαι στη διαδικασία για το δίπλωμα UEFA B. Στην αρχή ήθελα να μείνω ήσυχος μετά την καριέρα μου. Είναι δύσκολο να το διαχειριστείς. Με πήρε ο Περικλής στην ΑΠΕΑ και εκεί και ένιωσα ξανά όπως πριν. Τώρα θέλω να πάρω το επόμενο δίπλωμα».
Για τον Απόλλωνα: «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μαθαίνεις από τα λάθη σου. Το 2006 πήραμε το πρωτάθλημα αήττητοι. Δεν το περίμενε κανείς. Όταν βλέπω τις φωτογραφίες λέω "μπράβο μας". Ήμασταν όλοι μαζί, η διοίκηση ήταν κοντά. Την επόμενη σεζόν λέγανε ότι παίζαμε με την μπυραρία... και μας απέκλεισε η Κορκ Σίτι. Ήρθαν όλα τούμπα. Έφυγε ο Στάγκε όπως και ο Τσόρνιγκερ. Ήταν θεοί και μετά κυνηγημένοι...».
«Φέτος ο Απόλλωνας έχει να ανέβει ένα μεγάλο βουνό. Πέρσι ήταν πιο εύκολο, φέτος μπορείς να μείνει εκτός ευρώπης με τα 4 εισιτήρια. Ο Απόλλωνας πρέπει να δει τα ματς που έχει μπροστά του. Ήρθε και μια αλλαγή προπονητή. Για τον Κωνσταντίνο μπορώ να πω ότι ήταν μεγάλος μαχητής, βρήκε πολλά εμπόδια στην καριέρα του. Είμαστε και οι δύο από την Αγία Φύλα. Βοήθησε την οικογένεια του. Τώρα ο κόσμος είναι ένα ηφαίστειο που του φταίνε τα πάντα».
«Ο Σωφρόνης ανέλαβε τον Απόλλωνα στα δύσκολα και απέδειξε ότι μπορούσε. Ήταν άτυχος που δεν πήρε το πρωτάθλημα, ενώ και πέρσι θα μπορούσε να το πάρει με τον ΑΠΟΕΛ. Είναι σημαντικό να παίρνεις τίτλους είναι διαφορετικό. Ο τίτλος είναι άλλο πράγμα...».
Για τον ΑΠΟΕΛ: «Ο αποκλεισμός από την Τζουργκάρντεν κόστισε πολύ. Πολλοί δεν πίστευαν ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Ειδικά μετά τα πρώτα ματς στο πρωτάθλημα. Με την έλευση του Βλάνταν Μιλόγεβιτς στην αρχή δεν υπήρχαν διαφορές όμως στα τελευταία ματς έχει αλλάξει. Δεν θα χρίσω πρώτο φαβορί 25 ματς πριν το τέλος. Φάνηκε ότι ο Μιλόγεβιτς έβαλε κι άλλα πράγματα. Πάφος, ΑΠΟΕΛ, Άρης, ΑΕΚ εκπέμπουν υγεία, περιμένουμε να δούμε τον Απόλλωνα... Έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Δεν έχει σημασία πόσο κόσμο παίρνεις στο γήπεδο. Πάει ο Άρης στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» και παίρνει την νίκη σε ένα γήπεδο που πηγαίναμε εμείς και ήμασταν ευτυχισμένοι με την ισοπαλία. Η έδρα δεν παίζει πλέον τον ίδιο ρόλο. TΕπιπλέον τo VAR κάνει τον διαιτητή να μην επηρεάζεται από την έδρα».
«Οι Κύπριοι τα παρατάνε εύκολα, όχι μόνο στο ποδόσφαιο.Η νέα γενιά είναι πιο σοφτ. Eγώ μπήκα στην ομάδα όταν υπήρχαν 2 ξένοι και 5 κοινοτικοί. Τώρα με τον κατάλογο β' οι ομάδες προτιμούν μικρούς από την Πορτογαλία και άλλες χώρες. Ένα πρόβλημα είναι και οι γονείς που είναι υπερπροστατευτικοί. Πιο παλιά είχαν άποψη μόνο οι πατεράδες των μικρών, τώρα έχουν και οι μανάδες. Είναι πρόβλημα».