2. «Ο Μέμο του μίλησε, αλλά δεν ξέρω τι του είπε. Όλο ήταν πάνω στον Μέμο». Χόρχε Σάντσεθ, κεντρικός αμυντικός του Μέξικο, όταν ρωτήθηκε αν προσπάθησαν να παίξουν με το μυαλό του Λεβαντόφσκι.
3. Ο Γκιγιέρμο Οτσόα δεν κάνει την παραμικρή κίνηση στην εστία του. Δεν χοροπηδάει σαν κατσίκι, δεν κουνάει τα χέρια, δεν προσπαθεί να επηρεάσει τον εκτελεστή του πέναλτι. Γνωρίζει ότι έχει απέναντί του έναν εκτελεστή του 90%! Τις μέρες πριν τον αγώνα έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον είκοσι εκτελέσεις πέναλτι του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.
4. Η εκτέλεση είναι πάντα υπέρ του επιτιθέμενου. Οι εκτελέσεις του Πολωνού επιθετικού αγγίζουν το 90% επειδή έχει ξεκάθαρη προσέγγιση. Αφήνει τον γκολκίπερ να πέσει και επιλέγει γωνία την τελευταία στιγμή. Αυτό αφήνει τον τερματοφύλακα με το εξής δίλημμα: Αν πέσει νωρίς, ο Λεβαντόφσκι θα εκτελέσει την άδεια γωνία. Αν πέσει αργά, τότε δε θα έχει χρόνο να πιάσει το έτσι κι αλλιώς δυνατό και άρτιο χτύπημα του επιθετικού της Μπαρτσελόνα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ο γκολκίπερ να μείνει ακίνητος και να έχει τον τέλειο συγχρονισμό. Μέχρι και την πιο μικρή λεπτομέρεια, πρέπει να είναι αψεγάδιαστος για να έχει ελπίδες να αποκρούσει.
5. Ο Οτσόα έχει τρομακτική υπομονή. Παραμένει ψύχραιμος, συγκροτημένος, υπομονετικός, ισορροπημένος και δεν κάνει καμία περιττή κίνηση. Λίγο πριν την εκτέλεση κάνει ένα μικρό βήμα δεξιά: Αυτό του επιτρέπει να έχει ώθηση στη βουτιά του για να φτάσει στη μπάλα και ταυτόχρονα δημιουργεί μια πλάνη στον επιτιθέμενο. Η κίνηση γίνεται δέκατα του δευτερολέπτου πριν έρθει σε επαφή με τη μπάλα ο Λεβαντόφσκι. Αυτομάτως δημιουργεί την ψευδαίσθηση στον εκτελεστή ότι η μία πλευρά είναι πιο μεγάλη. Δεν έχει ουσιαστική διαφορά για τον τερματοφύλακα, αλλά είναι ένα ψυχολογικό τρικ στο μυαλό του παίκτη που θα εκτελέσει το πέναλτι.
6. Ο Οτσόα γνώριζε ότι ο Λεβαντόφσκι θα παρατηρεί την παραμικρή του κίνηση και ουσιαστικά κατόρθωσε να «εκβιάσει» την απόφασή του να εκτελέσει στην αριστερή γωνία, όπου και έπεσε αλλάζοντας κατεύθυνση την τελευταία στιγμή…
(η ανάλυση είναι από την ποδοσφαιρική ομάδα του «theathletic.com»).
Θέλεις να το δεις ξανά το βίντεο; Λογικό… Γιατί εκείνο που πιο πριν θα περιέγραφες ως το «κοκαλάκι της νυχτερίδας», εκείνο που θα προσδιόριζες ως «τύχη που βοηθάει τους τολμηρούς», εκείνο που θα αφόριζες ως «αν έχεις τύχη διάβαινε», κι εκείνο που κάπου τριγύρω θα διάβαζες ως «έχει άστρο», είναι εντέλει προϊόν πολλής δουλειάς, προσεγμένης δουλειάς και δουλειάς με επιμονή στην λεπτομέρεια. Όπως, άλλωστε, και όλη η καριέρα του Γκιγιέρμο Οτσόα. Μια καριέρα γεμάτη σπουδαίες βραδιές, μια καριέρα με πέντε παγκόσμια κύπελλα, αλλά και μια καριέρα γεμάτη απωθημένα.
«Παρακολουθώ τον Ίκερ Κασίγιας και τον Τζιανλουΐτζι Μπουφόν. Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι είναι καλύτεροι από μένα. Όσα κάνουν εκείνοι στις ομάδες τους, τα κάνω κι εγώ στην Αμέρικα. Απλά, εμένα δε με βλέπουν τόσοι».
Γιατί, λοιπόν, ο Οτσόα δεν έπαιξε ποτέ σε μεγάλο σύλλογο;
«Φυσικά και μπορεί… Γιατί να μην μπορεί. Έχουμε σπουδαίους τερματοφύλακες στην Ευρώπη, αλλά και εκείνος είναι σπουδαίος. Κινείται ταχύτατα με τα πόδια και είναι πάντα εκπληκτικός στα παιχνίδια με την Εθνική του ομάδα». Ο Μάνουελ Νόιερ, μετά την αναμέτρηση της Γερμανίας με το Μεξικό στο Παγκόσμιο Κύπελλο, είχε τοποθετηθεί για τον συνάδερφό του. Εκείνο το βράδυ, στις 17 Ιουνίου του 2018, ο Μέμο είχε προσθέσει ακόμα μια σπουδαία εμφάνιση. Όπως και το 2014 στην Βραζιλία! Εμφάνιση καριέρας την είχε χαρακτηρίσει τότε… Με μια απόκρουσε που είχε χαρακτηριστεί όμοια του Γκόρντον Μπανκς απέναντι στον Πελέ. Αλλά γιατί να σας κουράζουμε με λόγια;
Ο Γκιγιέρμο Οτσόα πάντα ονειρευόταν τα Παγκόσμια Κύπελλα. Πήγε το 2006 στην Γερμανία ως τρίτος τερματοφύλακας. Ορκίστηκε ότι θα επιστρέψει το 2010 ως βασικός. Δεν τα κατάφερε. Έμεινε αναπληρωματικός του Όσκαρ Πέρεθ στο μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Η περίπτωσή του ήταν πάντα αμφιλεγόμενη. Ίσως έφταιγε ότι στερούταν σταθερότητας, ίσως έπεσε θύμα των στερεοτύπων για τους Μεξικανούς γκολκίπερ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φερόταν κάποτε διατεθειμένη να πληρώσει 15 εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσει. Έκτοτε, ουδέποτε «έπαιξε» το όνομά του για μεγάλο σύλλογο. Η ευρωπαϊκή του καριέρα είχε την Αζαξιό, την Μάλαγα, την Γρανάδα, την Σταντάρ Λιέγης – πίσω στο 2011 έμοιαζε σχεδόν βέβαιο ότι θα έπαιζε στον Ολυμπιακό, αλλά η μεταγραφή του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Έκανε τον κύκλο του χωρίς να κάνει τον κύκλο του και μεταμορφωνόταν ανά τέσσερα χρόνια. «Ο Μέμο είναι ένας κορυφαίος γκολκίπερ. Μπορείς απλά να λες ότι έχεις πάει σε πέντε παγκόσμια κύπελλα, αλλά για να το καταφέρεις χρειάζεται πολλή πειθαρχία και σκληρή δουλειά», σχολίασε χθες μετά το ματς ο Αλέξις Βέγκα και ο έκπληκτος – γιατί ποιος ξέρει πόσες φορές εκείνος δεν έχει πιάσει πέναλτι του Λεβαντόφσκι στις προπονήσεις – Σέζνι πρόσθετε: «Έχει γράψει ιστορία να είναι ανίκητος σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο και δυστυχώς για μας τη συνέχισε. Οφείλω να τον συγχαρώ, διότι έκανε μια απίστευτη απόκρουση».
Ο Γκιγιέρμο Οτσόα είναι σήμερα 37 ετών. Γεννημένος στις 13 Ιουλίου του 1985 στην Γκουανταλαχάρα μετακόμισε με την οικογένειά του στην πόλη του Μεξικό και επέλεξαν την Αμέρικα για να συνεχίσει την ποδοσφαιρική του εκπαίδευση. Εκεί συμπτωματικά έγινε τερματοφύλακας, όταν μια μέρα χτύπησε ο γκολκίπερ και κάποιος έπρεπε να τον αντικαταστήσει. Ο μέχρι τότε επιθετικός Γκιγιέρμο σήκωσε το χέρι του στην ερώτηση του προπονητή, φόρεσε τα γάντια, έπιασε ένα πέναλτι και δεν πήγε ποτέ ξανά στην επίθεση! Ο Λίο Μπενάκερ ήταν εκείνος που του έδωσε το βάπτισμα του πυρός σε ηλικία 17 ετών, όταν του έδωσε την ευκαιρία να παίξει βασικός στις 15 Φεβρουαρίου του 2004 και έκτοτε και εκείνος θαύμαζε την καριέρα του. Μια καριέρα με εντυπωσιακές στιγμές: Με 14 αποκρούσεις απέναντι στην Βραζιλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Με μια ουσιαστική και καθοριστική εμφάνιση απέναντι στην Γερμανία το 2018. Με το πέναλτι που απόκρουσε χθες. Μια καριέρα που είχε ένα όνειρο…
«Θέλω να κατακτήσω το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αφρική το 2010. Το όνειρό μου είναι τελικός απέναντι στην Βραζιλία, να φτάσει στα πέναλτι και να αποκρούσω το τελευταίο. Όχι, όχι… Έχω κάτι καλύτερο. Θα κερδίζουμε 1-0 και θα πιάσω πέναλτι στο τελευταίο λεπτό».
Για να μπορέσεις να καταλάβεις μια κατάσταση πρέπει να τη μελετήσεις… Σαν παζλ. Κομμάτι-κομμάτι. Βήμα-βήμα. Κίνηση προς κίνηση. Λεπτομέρεια προς λεπτομέρεια. Αν αφεθείς να παρασυρθείς στην εικασία ότι συνέβη συμπτωματικά, το έχασες το παιχνίδι. Τα κομμάτια όλα είναι εκεί, έστω κι αν η τελική εικόνα που σχηματίζουν είναι διαφορετική από το όνειρο. Θέλει ευελιξία η πραγμάτωση. Να δεχτείς ότι ποτέ δεν είναι αργά για να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου… Να δεχτείς ότι ποτέ δεν είναι αργά για να βρεις το κομμάτι του παζλ που σου λείπει. Να δεχτείς ακόμα-ακόμα και ένα καινούργιο παζλ.