Με νίκη πλησιάζει ξανά - με απώλειες χάνεται και αυτός (Πιθανή εντεκάδα)
Ο Άρης είναι το φαβορί κόντρα στην ΑΕΛ σε ένα ματς που η νίκη είναι μονόδρομος
Ακολουθήστε μας στο Google news
Το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Πάφο ο δεύτερος διάλογος στο πλαίσιο του έργου ELIS (ELiminating Inequalities in Sports), το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus +_ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζεται από την Τράπεζα Κύπρου. Το έργο υλοποιείται από τον Εθελοντικό – Φιλανθρωπικό Οργανισμό των Ποδοσφαιριστών «Γκολ στη Ζωή», ενώ το δεύτερο διάλογο υποστήριξε το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Πάφου. Το πρόγραμμα ELIS τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου.
Αντικείμενο του δεύτερου διαλόγου ήταν «Γυναίκα στην Ηγεσία του Αθλητισμού». Οι συμμετέχοντες, που ήταν νέοι, γυναίκες αλλά και άτομα που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις στον αθλητισμό, συζήτησαν τους λόγους που θεωρούν ότι κρατούν τις γυναίκες μακριά από ηγετικές θέσεις στον αθλητισμό, με τον πρόεδρο του «Γκολ στη Ζωή» Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη να αναφέρει ότι το ποσοστό γυναικών στην ηγεσία του αθλητισμού είναι κάτω του 20%.
Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου λόγω αναδείχθηκε ως η κυριότερη αιτία που κρατάει τις γυναίκες μακριά από την ηγεσία του αθλητισμού, αφού πέρα από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις που έχει μια σύγχρονη γυναίκα, πάνω της πέφτει και το μεγαλύτερο βάρος των οικογενειακών υποχρεώσεων. Το ότι τα πλείστα αθλήματα είναι ανδροκρατούμενα επίσης θεωρήθηκε ως αιτία του προβλήματος, όπως επίσης η παρωχημένη αντίληψη ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να ασχολούνται με τον αθλητισμό και ιδιαιτέρως τα ομαδικά σπορ.
Η κυριότερη εισήγηση που κατατέθηκε ήταν για νομοθετική / κανονιστική ρύθμιση προκειμένου να υπάρχει ποσόστωση με μίνιμουμ αριθμό γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια Σωματείων και Ομοσπονδιών, προκειμένου σταδιακά η παρουσία γυναικών να γίνει εντονότερη.
Επίσης, σημειώθηκε ότι πρέπει η αλλαγή να ξεκινήσει από την κοινωνία. Πρέπει εμπεδωθεί ότι οι γυναίκες μοιράζονται εξίσου τις οικογενειακές υποχρεώσεις με τους άνδρες, ώστε να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Πρέπει επίσης να εμπεδωθεί ότι τα κορίτσια είναι νορμάλ να ασχολούνται με τον αθλητισμό όπως και τα αγόρια.
Τέλος, αναπτύχθηκαν τα οφέλη από την παρουσία γυναικών στην ηγεσία του αθλητισμού και αναδείχθηκε η σημασία οι άνδρες να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να ασχοληθούν με τα κοινά του αθλητισμού αλλά και να κάνουν το περιβάλλον στο χώρο του αθλητισμού πιο οικείο.
Προς την επίτευξη των πιο πάνω στόχων έγινε εισήγηση για δράσεις εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, όπως σεμινάρια, ημερίδες και φόρουμ.
Ο τρίτος και τελευταίος διάλογος στο πλαίσιο του έργου ELIS θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 11 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο UCLAN Cyprus με θέμα «Ίσες Ευκαιρίες στον Αθλητισμό» ενώ περί τα τέλη Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα και των τριών διαλόγων.