Τέτοια σταθερότητα απλά την θαυμάζεις
Η Πάφος παίζει ασταμάτητα από το καλοκαίρι αλλά δεν την σταματάει κανείς
Ακολουθήστε μας στο Google news
Η κοινωνική και οικονομική κατάσταση, σ’ όλον τον κόσμο βρίσκεται σε πολύ κακή και δύσκολη περίοδο. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι διάφορες παράπλευρες απώλειες έγιναν ακόμα πιο έντονες για τους ανθρώπους και γενικά τις κοινωνίες.
Άρθρο του Ανδρέα Μουσκάλλη
Η αντίδραση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα διάφορα μέτρα και οι κυρώσεις , δημιούργησαν ένα απρόβλεπτο Παγκόσμιο Οικονομικό και Κοινωνικό πόλεμο, με θύματα κυρίως τους φτωχούς και τους αδύνατους της κάθε χώρας.
Στην πατρίδα μας στην Κύπρο, μεγαλώνει ο αριθμός των πολιτών οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους, ζει στην φτώχεια και στην μιζέρια ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ο πληθωρισμός αυξάνεται διαρκώς και ροκανίζει τα χαμηλά εισοδήματα των ανθρώπων, ακόμα και των πολιτών οι οποίοι ανήκουν στην λεγόμενη μεσαία κοινωνική και οικονομική τάξη.
Ενας πληθωρισμός 10% σημαίνει ότι ο ήδη χαμηλός μισθός των εργαζομένων, χάνει από την αγοραστική του δύναμη, μεγάλο ποσοστό πέραν από το 10%. Φαίνεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχισθεί επί μακρόν και εμείς ως Κύπρος πρέπει να προετοιμασθούμε κατάλληλα, θωρακίζοντας την οικονομία μας και ταυτόχρονα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Συμφωνώ ότι ένα κράτος με υγιή οικονομικά στοιχεία και πόρους, θα έχει και καλύτερες προοπτικές και άνεση να σχεδιάσει κοινωνικά και οικονομικά, κτίζοντας ένα ισχυρό δίκτυ προστασίας της κοινωνίας και ιδιαίτερα των ευάλωτων ανθρώπων, οι οποίοι μαστίζονται από την ακρίβεια όλων των μορφών κατανάλωσης , καύσιμα, τρόφιμα , ενοίκια , μεταφορικά μέσα και τώρα έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων. Μια αύξηση των επιτοκίων κατά 1.25% είναι μεγάλο βάρος. Είναι φοβερή επιπλέον δαπάνη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Δεν έχω πρόθεση να αναλύσω την οικονομική κατάσταση στον τόπο μας. Δίκαια όμως αναφέρω ότι έγιναν προσπάθειες και πάρθηκαν μέτρα από την Κυβέρνηση, για βοήθεια και στήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών της πατρίδας μας. Υπήρξε σχεδιασμός ανακούφισης της κοινωνίας, δυστυχώς όμως ένας παγκόσμιας οικονομίας πόλεμος που συνεχίζεται και προκαλεί τεράστια προβλήματα και κραδασμούς σ΄ όλον τον κόσμο , γεννά, δημιουργεί και νέα προβλήματα και ανάγκες στην κοινωνία. Τα αντανακλαστικά μας θεωρώ ότι είναι δυναμικά και ζωντανά και μπορούν να αφουγκρασθούν και τις πιο μικρές αναταράξεις της κοινωνίας, πόσο μάλλον τόσο μεγάλες και πρωτόγνωρες που παρουσιάζονται σ’ όλες τις κοινωνίες και στη δική μας σήμερα.
Νοιώθω μεγάλη λύπη και πόνο, όταν πληροφορούμαι, ή διαβάζω στις εφημερίδες ότι φοιτητές μας εγκαταλείπουν τις σπουδές τους γιατί δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τα ενοίκια της διαμονής τους, τα οποία είναι υπέρογκα και αρχίζουν από €500= και φθάνουν πάνω από €1200= τον μήνα.
Νοιώθω απογοήτευση και θυμό, όταν διαβάζω στις εφημερίδες ότι υπάρχουν νέοι μας, οι οποίοι αναβάλλουν την εισδοχή τους στα Πανεπιστήμια μας, διότι δεν έχουν τα οικονομικά μέσα, πέραν των άλλων εξόδων, να πληρώνουν και ένα υπέρογκο ποσό για ενοίκιο της διαμονής τους.
Ο Nelson Mandela πάντα έλεγε: «Η παιδεία είναι το πιο ισχυρό όπλο για να αλλάξεις τον κόσμο».
Οι Κύπριοι γνώριζαν και ήταν εραστές της Παιδείας από αρχαιοτάτων χρόνων. Είχαν μια κουλτούρα καλλιέργειας της παιδείας, γι’ αυτό και η μικρή μας πατρίδα ανέδειξε διαχρονικά πάρα πολλούς επιστήμονες, ποιητές , επιτυχημένους επιχειρηματίες, διανοούμενους…..
Τώρα επειδή θέλουμε και επιθυμούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και επίσης να συνεχίσουμε την παράδοση της Κύπρου για τα γράμματα και γενικά την παιδεία οφείλουμε να την στηρίξουμε ακόμα περισσότερο.
Επειδή πράγματι διανύουμε έκτακτες συνθήκες και τραγικές καταστάσεις θεωρώ ότι η καθιέρωση έστω και προσωρινά ενός νέου επιδόματος στέγασης των φοιτητών μας με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια είναι επιβεβλημένο. Θεωρώ ότι η απόφαση για το επίδομα στέγασης των φοιτητών μας λήφθηκε σε διαφορετικές συνθήκες από τις τωρινές και σε διαφορετικά οικονομικά δεδομένα των οικογενειών τους. Τώρα λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, τα νοικοκυριά στενάζουν κάτω από πολύ διαφορετικές , δραματικές συνθήκες. Ταυτόχρονα θέλω να υπογραμμίσω ότι και οι ενοικιαστές καλούνται να συμπεριφέρονται πιο ανθρώπινα, πιο ευαίσθητα και πιο φιλικά στους φοιτητές μας, οι οποίοι αναζητούν μια στέγη. Δεν πρέπει όλοι να περιμένουμε από το κράτος μας, πάντοτε να μας βοηθά, αλλά οφείλουμε ως πολίτες και εμείς εκεί που είναι αναγκαίο να βοηθούμε τον συνάνθρωπο μας. Ιδιαίτερα οι παλιοί ενοικιαστές με πιο χαμηλά κόστα ανέγερσης , δεν πρέπει να γίνονται εκμεταλλευτές και άπληστοι , αλλά να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας εκεί που έχουμε την δυνατότητα, στην απάμβλυνση των προβλημάτων των συνανθρώπων μας.
Το Κράτος οφείλει να σχεδιάσει και να οικοδομήσει ταχύρρυθμα φοιτητικές εστίες με χαμηλό τίμημα. Είναι καλοδεχούμενες οι πρωτοβουλίες της εκκλησίας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά θεωρώ ότι οι ανάγκες της Κύπρου μας για στέγαση των φοιτητών μας, θα είναι μια διαρκής αναγκαιότητα. Ταυτόχρονα θα αυξηθεί η προσφορά στέγης για φοιτητές και έτσι θα μειωθούν οι τιμές των ενοικίων, θα αυξηθεί η προσφορά η οποία τώρα είναι προβληματική.
Ολοι μιλούμε για δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας. Θεωρώ ότι μιας κοινωνίας , που οι νέοι της διακόπτουν τις σπουδές στα Πανεπιστήμια μας, λόγω αδυναμίας της οικογένειας τους να πληρώνουν υπέρογκα ενοίκια για την στέγαση των φοιτητών παιδιών τους, δεν είναι δίκαιη . Και για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι όλοι οι νέοι μας στην ίδια οικονομική κατάσταση. Ισως να είναι μια μειοψηφία η οποία δυσκολεύεται. Αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Κατ’ εμένα και ένας φοιτητής να διακόπτει την φοίτηση του γιατί δεν μπορεί η οικογένεια του να πληρώνει για την στέγαση του, αποτελεί μια αποτυχία της κοινωνίας και του κράτους μας. Αποτελεί μια αποτυχία στον δρόμο μας για την δημιουργία μας δίκαιης κοινωνίας και ενός Κράτους Δικαίου. Τελειώνοντας θεωρώ ότι στις παρούσες επαναλαμβάνω συνθήκες, το κράτος μας έχει τις δυνατότητες με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, να εξαγγείλει ένα πλούσιο επίδομα στέγασης των φοιτητών μας. Θεωρώ ότι οι δικαιούχοι φοιτητές δεν θα είναι πολλοί και το ποσό που θα χρειασθεί θα είναι πολύ μικρό.
Το κόστος γι’ αυτά τα παιδιά είναι επένδυση για το μέλλον, για το μέλλον του τόπου μας και της κοινωνίας μας. Δεν θα μας συγχωρέσει κανένας, αν για λόγους οικονομικούς έστω και ένας νέος διακόψει την φοίτηση του.
Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου
12.09.2022