Να δώσει συνέχεια στα νικηφόρα αποτελέσματα (Πιθανή εντεκάδα)
Η Ομόνοια αντιμετωπίζει την Καρμιώτισσα σήμερα και είναι το απόλυτο φαβορί
Ακολουθήστε μας στο Google news
O ΑΣΙΛ ιδρύθηκε στις 26 Ιουνίου 1932.
Σκοπός του σωματείου, η αθλητική, κοινωνική, πολιτιστική και εθνική αγωγή των μελών του. Τα ιδρυτικά μέλη ήσαν οι Χρίστος Παναγίδης Φόσλας, Κώστας Ρουσής, Χριστόφορος Φωκαΐδης, Γιάγκος Σ. Λούκα και Νεόφυτος Πέτρου. Ο ΑΣΙΛ υπήρξε πρωτοπόρος στον αθλητικό, κυρίως, τομέα. Ήταν το πρώτο σωματείο που κατεσκεύασε ιδιόκτητο στάδιο.
Το γήπεδο του ΑΣΙΛ στη Λύση ονομαζόταν «Γρηγόρης Αυξεντίου» προς τιμή του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος καταγόταν από τη Λύση. Το γήπεδο αυτό ήταν το πρώτο στην Κύπρο που είχε χορτάρι και προβολείς. Κάθε καλοκαίρι ο ΑΣΙΛ διοργάνωνε ποδοσφαιρικά τουρνουά, στα οποία συμμετείχαν μεγάλες ομάδες και πλήθος κόσμου. Ενδεικτικά, το τουρνουά του 1973 παρακολούθησαν 183.000 φίλαθλοι.
Λάμβαναν χώρα τρεις διοργανώσεις:
α) πρωτάθλημα εφτά καθ΄ ομάδα (7 a side) με συμμετοχή περίπου 300 ομάδων από όλα τα χωριά της Κύπρου. Διαρκούσε δύο μήνες και οι αγώνες ξεκινούσαν στις 8 το βράδυ και τελείωναν τα μεσάνυχτα.
β) το Ασλανίδειο τουρνουά, στο οποίο συμμετείχαν ομάδες Α΄ κατηγορίας. Ονομάστηκε Ασλανίδειο προς τιμήν του τότε Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Ασλανίδη.
γ) το Αλεξάνδρειο τουρνουά, στο οποίο συμμετείχαν ομάδες από Ελλάδα (ΠΑΟ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ), Αγγλία (Στόουκ Σίτι, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ), Βουλγαρία (ΤΣΣΚΑ, Τσέρνομόρετς), Ρουμανία (Κραϊόβα) και Σκωτία (Ρέιντζερς). Το τουρνουά ονομάστηκε Αλεξάνδρειο στη μνήμη του γιου του Αριστοτέλη Ωνάση, Αλέξανδρου.
Ο ΑΣΙΛ υπήρξε το πρώτο αγροτικό σωματείο που εντάχθηκε στη δύναμη της ΚΟΠ (1965) και το πρώτο που αγωνίστηκε στην Α' κατηγορία. Στην κατηγορία αυτή αγωνιζόταν από το 1967 ως το 1970 και από το 1971 ως το 1977.
Από το 1967 ως την προσφυγοποίησή του, είχε έντονη αθλητική δράση. Ιδιαίτερα επιτυχείς ήσαν οι θερινές νυχτερινές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις που γίνονταν κάθε χρόνο στο γήπεδό του, με τη συμμετοχή ομάδων από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες. Παράλληλα, στον τομέα του κλασσικού αθλητισμού διοργάνωνε τους ετήσιους αγώνες στίβου «Τα Γρηγόρεια», προς τιμήν του Γρηγόρη Αυξεντίου, καθώς και παναγροτικούς αγώνες. Το σωματείο διατηρούσε επίσης χορευτικό συγκρότημα.
Το τελευταίο παιχνίδι του ΑΣΙΛ στο γήπεδο του στη Λύση έγινε στις 2 Ιουνίου 1974 στα πλαίσια του Κύπελλου Κύπρου 1973-74 με αντίπαλο την Ένωσις Νέων Παραλιμνίου, στην προημιτελική φάση του θεσμού. Αν και ο ΑΣΙΛ είχε χάσει τον εκτός έδρα αγώνα με 5-0, στην έδρα του κέρδισε με 2-1 με δύο γκολ του Παναγίδη.
Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο του 1974, ο ΑΣΙΛ εδρεύει στη Λάρνακα από το 1984 και χρησιμοποιεί ως προσωρινή έδρα νέο ιδιόκτητο στάδιο με το ίδιο όνομα, το «Στάδιο Γρηγόρης Αυξεντίου».
Τα χρώματα της ομάδας είναι το κίτρινο και το μαύρο. Ως έμβλημα της ομάδας καθιερώθηκε ο δισκοβόλος, «σύμβολο του αρχαίου πνεύματος του ωραίου και του αληθινού, για να τους καθοδηγεί στο Ολυμπιακό Ιδεώδες». Στο νέο σωματείο εντάχθηκαν οι πλείστοι νέοι της Λύσης.