Μπορεί η κατάταξη της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα να λέει άλλα, όμως οι διαφορές στα μπάτζετ των φιναλίστ του Final Four είναι τεράστιες, κάτι που στο παρελθόν αποδείχτηκε πως δεν έχει σημασία!

Ακολουθήστε μας στο Google news

Το δούλεψε όλη τη χρονιά, έφτιαξε μια γερή ομάδα με «μέταλλο» και τα κατάφερε. Μετά από αρκετά χρόνια, ο Ολυμπιακός είναι ξανά στο Final Four, με το φιλόξενο Βελιγράδι να είναι έτοιμο να τον υποδεχθεί. Ο κόσμος του θα δώσει βροντερό παρών και φυσικά θέλει να πανηγυρίσει στο πλάι του μια ακόμα κούπα, την τέταρτη στην Ευρωλίγκα! Η αποστολή του είναι τρομερά δύσκολη, με τις τεράστιες Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και την κάτοχο του τροπαίου Εφές και το sport-fm.gr αναλύει τα δεδομένα αναφορικά με το κομμάτι των… μεγεθών, όχι τόσο στον αγωνιστικό χώρο αλλά στα «χαρτιά»!

Όπως λοιπόν μπορεί να καταλάβει αρκετά εύκολα κάποιος, η ελληνική ομάδα πάει στη Σερβία με στόχο την κούπα, έχει δείξει ότι κακά τα ψέματα έχει την ψυχή και το ταλέντο να το πετύχει, όμως πρώτα πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια των αντιπάλων της, όπου τουλάχιστον στο κομμάτι των μπάτζετ, τρομάζουν! Με βάση τα στοιχεία που είναι γνωστά, τα καθαρά χρήματα για τους μισθούς παικτών και προπονητικού, οι Καταλανοί και οι Μαδριλένοι απλά δεν πιάνονται, με τους Τούρκους βέβαια να ακολουθούν σε κοντινή απόσταση. Οι «ερυθρόλευκοι» από την άλλη πλευρά, μπορεί να μην είναι σε τόσο χαμηλό νούμερο, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν συγκρίνεται με τους άλλους.

Final Four: Τα μπάτζετ και οι πιο φθηνές εκπλήξεις!

Για να το πάμε λίγο πιο… χειροπιαστά, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει 19,2 εκατομμύρια ευρώ, η Μπαρτσελόνα 18,8 εκατομμύρια ευρώ, η Εφές 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Ολυμπιακός μόλις 8,5 εκατομμύρια ευρώ! Βάση αριθμών η μάχη είναι σαν… άνιση, την στιγμή που η εικόνα στην κανονική διάρκεια τα διαψεύδει πανηγυρικά. Το σύνολο του Μπαρτζώκα ολοκλήρωσε στη σεζόν στη δεύτερη θέση πετυχαίνοντας μεγάλες νίκες απέναντι σε «ακριβότερες» ομάδες. Βασικό ρόλο παίζει προφανώς και η φορολογία, όπου στην Ελλάδα τσακίζει, ενώ για παράδειγμα στη Ρωσία είναι ελάχιστη. Γαλλία και Γερμανία έχουν επίσης χαμηλά νούμερα, ενώ οι βοήθεια που παίρνουν πολλοί σύλλογοι από τα ποδοσφαιρικά τους τμήματα και τις κυβερνήσεις, αλλάζει τα δεδομένα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και το πιο εύκολο να βρεθούν τα νούμερα σε όλες τις περιπτώσεις. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Μπασκόνια, που κράτησε ερμητικά κλειστά τα χαρτιά της αναφορικά με το οικονομικό σκέλος του συλλόγου. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ… θα ήθελε, αλλά απέχει χιλιόμετρα από την διαφάνεια που υπάρχει στο NBA αναφορικά με τα χρήματα που δαπανούνται. Στις ΗΠΑ υπάρχει αναλυτικός κατάλογος με τα ποσά, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι είναι διατεθειμένες να το κάνουν οι ομάδες της Ευρωλίγκας. Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης παρέχουν αναλυτικά τον απολογισμό τους στις ιστοσελίδες τους ώστε να μπορεί να τις τσεκάρει όποιος θέλει ή έχει απορία σχετικά με το θέμα. Αρκετά μπροστά είναι και η Ζάλγκιρις, με τους Λιθουανούς να κάνουν κανονική Συνέντευξη Τύπου κάθε χρόνο όπου τα παρουσιάζουν όλα.



Παίζουν όμως μπάσκετ τα χρήματα; Η απάντηση είναι μέχρι ένα σημείο ναι, αλλά εκεί που πρέπει να καταθέσεις ψυχή, όχι. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που από τα προηγούμενα χρόνια στα Final Four της Ευρωλίγκας όπου ομάδες με λιγοστά λεφτά σε σχέση με τις αντιπάλους τους, τρέλαναν τους φίλους του αθλήματος. Πιο... κοντινό μας, το έπος του Ολυμπιακού το 2012 στην Πόλη. Ο Ίβκοβιτς με μερικούς έμπειρους παίκτες, μπροστάρη τον Σπανούλη, τους Μάντζαρη, Παπανικολάου, Σλούκα πιτσιρικάδες και ξένους που ποτέ δεν είχαν πετύχει τίποτα σπουδαίο στην καριέρα τους, πρώτα πέταξαν εκτός την τρομακτική από άποψη ονομάτων Μπαρτσελόνα και μετά έκαναν «κηδεία» στην πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας των Σβεντ, Σισκάουσκας, Κιριλένκο και Τεόντοσιτς!

Φυσικά, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στην φανταστική Ζάλγκιρις Κάουνας του 1999 που το σήκωσε μέσα στο Μόναχο ως το απόλυτο αουτσάιντερ και με πολλούς «άγνωστους» μέχρι τότε. Παρτίζαν, Λιμόζ και Μπανταλόνα είχαν πετύχει μυθικά σκηνικά το 1992, το 1993 και το 1994 κατά σειρά, χωρίς να τις υπολογίζει κανείς. Ακόμα και η φανταστική Γιουγκοπλάστικα των τριών σερί τίτλων (1989,1990,1991), ποτέ δεν μπορούσε να συγκριθεί χρηματικά με καμία άλλη από όσες έφτανα μέχρι τα ημιτελικά. Στα πιο... πρόσφατα, η Μακάμπι Τελ Αβίβ του 2014 με μπροστάρη τον Ταϊρίς Ράις τρέλανε ξανά την Ευρώπη, μιας και σε ημιτελικό (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) και φυσικά μεγάλο τελικό (Ρεάλ Μαδρίτης), ναι μεν δεν ήταν και με «πενταροδεκάρες», αλλά μπροστά σε αυτά τα μεγέθη, κάπως έτσι φαινόταν!

 

sport-fm.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάρκους Χάουαρντ: Η σεζόν της «απογείωσης», με τον γρηγορότερο ρυθμό σκοραρίσματος στην ιστορία της EuroLeague!  -ThemaSports
16/04 @ 18:00

Μάρκους Χάουαρντ: Η σεζόν της «απογείωσης», με τον γρηγορότερο ρυθμό σκοραρίσματος στην ιστορία της EuroLeague!

Η σεζόν του Μάρκους Χάουαρντ στέκεται επάξια δίπλα στις κορυφαίες που έχουμε δει στην EuroLeague από άποψη σκοραρίσματος. Και υπάρχουν ορισμένοι ιδιαίτεροι αριθμοί που το αποδεικνύουν.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός πράξη... 7η για φέτος, απόψε στο ΟΑΚΑ-ThemaSports
15/04 @ 09:57

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός πράξη... 7η για φέτος, απόψε στο ΟΑΚΑ

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό (20:15, ΕΡΤ3) για την 3η αγωνιστική της του Top-6 της B' φάσης της Basket League.

Νίκη για την ΑΕΛ επί του Απόλλων-ThemaSports
08/04 @ 21:52

Νίκη για την ΑΕΛ επί του Απόλλων

Με νίκη για την Payabl. EKA ΑΕΛ, επί του Απόλλωνα, άνοιξε η αυλαία για την 3η αγωνιστική στη 2η φάση της ΟΠΑΠ Basket League.

Διά πυρός Γουίλιαμς-Γκος και... σιδήρου Ράιτ ο Ολυμπιακός νίκησε το Περιστέρι-ThemaSports
07/04 @ 17:12

Διά πυρός Γουίλιαμς-Γκος και... σιδήρου Ράιτ ο Ολυμπιακός νίκησε το Περιστέρι

Με ένα φορτσάτο τέταρτο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός έκαμψε την αντίσταση του μαχητικού Περιστερίου bwin, επικρατώντας 91-83, για το 2/2 στο Top 6 της Stoiximan Basket League.

Ο Αταμάν το... έκανε ξανά: «ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ» τον Παναθηναϊκό, ακριβώς όπως το είχε κάνει στην Εφές!-ThemaSports
06/04 @ 12:01

Ο Αταμάν το... έκανε ξανά: «ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ» τον Παναθηναϊκό, ακριβώς όπως το είχε κάνει στην Εφές!

Ο Εργκίν Αταμάν επανέλαβε μια τρομερή... ανατροπή του βαθμολογικού ταμπλό, «εκτοξεύοντας» τον Παναθηναϊκό Aktor με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που είχε φέρει εις πέρας στην Αναντολού Εφές.

ΞΕΦΡΕΝΟΙ πανηγυρισμοί Γιαννακόπουλου-Αταμάν μετά το σπουδαίο διπλό του Παναθηναϊκού στο Μόναχο!-ThemaSports
06/04 @ 00:10

ΞΕΦΡΕΝΟΙ πανηγυρισμοί Γιαννακόπουλου-Αταμάν μετά το σπουδαίο διπλό του Παναθηναϊκού στο Μόναχο!

Εργκίν Αταμάν και Δημήτρης Γιαννακόπουλος πανηγύρισαν ξέφρενα το μεγάλο διπλό του Παναθηναϊκού AKTOR επί της Μπάγερν στο Μόναχο!

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ