Οι τοποθετήσεις στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής για την πρόταση τροποποίησης της Κάρτας Φιλάθλου και του νόμου περί Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου τόνισε πως η πρόταση για τροποποίηση την οποία ο ίδιος κατέθεσε στην Επιτροπή Νομικών δεν είναι τόσο τολμηρή όσο θα ήθελε. «Πρώτο, δεν επηρεάζει την κάρτα φιλάθλου όσο κακώς έχει διαδοθεί, δεν έχει σκοπό την κατάργηση της κάρτας φιλάθλου. Δεν είναι το αντικείμενο συζήτησης. Αυτό που προνοείται στη συζήτηση είναι ότι δημιουργείτε ένα δεύτερο κανάλι που ξεκινά από τις εταιρείες και σωματεία, όσες επιθυμούν να το εντάξουν. Αυτά τα προσωπικά δεδομένα καταλήγουν στο κεντρικό αρχείο του ΚΟΑ» τόνισε αρχικά και συμπλήρωσε: «Το δεύτερο σημείο που αφορά την πρόταση νόμου είναι ότι ξεκαθαρίζουμε ότι τα προσωπικά δεδομένα χρησιμοποιούνται μόνο για διερεύνηση ποινικών αδικημάτων. Υπάρχει ένα ζήτημα. Εάν επιθυμούν την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων να την κάνει ο ΚΟΑ ή τα σωματεία. Δυστυχώς οι μεγαλύτερες καταχρήσεις προσωπικών δεδομένων γίνονται από την εξουσία. Κάποιες ποινές, κάποια αδικήματα προσπαθούμε να γίνουν πιο πρόσφορα».

Ο πρόεδρος του σωματείου Απόλλωνα, Ξενοφών Χαραλάμπους τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της κατάργησης της κάρτας: «Πάγια θέση μας ήταν από την αρχή η κατάργηση της, λόγω των κακών αθλητικών εγκαταστάσεων που είχαμε. Με το να έρθει στα σωματεία, θα κάνουμε τη δουλειά της πολιτείας και μας βρίσκει αντίθετους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομος Πετρίδης που δήλωσε: «Θέση μας η πλήρη κατάργηση της κάρτας φιλάθλου».

Ο Ευγένιος Χαμπουλλάς εκ μέρους της Ανόρθωσης επισήμανε πως έχει αποτύχει το μέτρο, συμφωνεί με την τροποποίηση να μεταφερθεί το μητρώο στις ομάδες αλλά ζήτησε να καταργηθεί η διαχείριση από το κεντρικό μητρώο του ΚΟΑ: «Τα γεγονότα μας έχουν διαψεύσει. Ο συγκεκριμένος νόμος αυτοκαταργείται επειδή οι συντεταγμένες αυτής της νομοθεσίας έχουν αποτύχει. Έχουν αποτύχει ακόμη και στους πιο απλούς χειρισμούς. Είχαμε διαρροές προσωπικών δεδομένων. Είχαμε περιπτώσεις όπου οι συλλήψεις ατόμων που παρεκτράπηκαν δεν έγιναν σε ασυνεννοησία μεταξύ αστυνομίας και ΚΟΑ. Οπαδοί ανάρτησαν πανό με προσβλητικά σχόλια εις βάρος της Αμμοχώστου. Έχουμε δει τη βία να μεταφέρεται εκτός αγωνιστικών χώρων. Θυμίζω την δολοφονική απόπειρα εναντίον του λεωφορείου της Ανόρθωσης από νυχτοβάτες.

Έχουμε επιτύχει να κρατούμε τους οργανωμένους εκτός γηπέδων. εμείς θέλουμε τους οργανωμένους στα γήπεδα νοουμένου ότι συμπεριφέρονται κόσμια. Έχουν αλλάξει οι καιροί όπου οι οργανωμένοι δεν ήταν σε συνεννόηση με τις ομάδες.

Ναι να υιοθετήσουμε τη πρόταση του Ευσταθίου για να δημιουργήσουμε το δικό μας μητρώο, αλλά θα πρέπει η διαχείριση από το κεντρικό αρχείο του ΚΟΑ να καταργηθεί . Είναι λες και ρίχνουμε στάχτη στα μάτια αυτών που αντιτίθενται. Δεν αντιλαμβάνομαι τον σκοπό της δημιουργίας νέου μητρώου και διατήρησης του παλιού».

Η τοποθέτηση του Μαρίνου Αρμέυτη εκ μέρους του Παν. Συ. Φι Απόλλωνα: «Είδαμε όλοι και βλέπουμε ότι το μόνο που κατάφερε η τροποποίηση ήταν να αποτρέψει τον κόσμο από τα γήπεδα. Ο κόσμος αποτραβήχτηκε από την κάρτα και τα δρακόντεια μέτρα του νόμου του 2014. Αυτή η ανάγκη για ταυτοποίηση ήταν ο κύριος λόγος. Εμάς η θέση μας ήταν η κατάργηση ωστόσο προσαρμοζόμαστε. Εμείς με σχετική τροποποίηση ναι μεν να υπάρχει το αρχείο στην ομάδα, αλλά εάν υπάρχει κεντρικός φορέας δεν υπάρχει λόγος. Εμείς θέλουμε να παραμένει το αρχείο στα σωματεία και όχι σε κεντρικό μητρώο».

Αδάμος Ευσταθίου - Ομόνοια 29ης Μαίου: «Από το 2014 κανείς δεν ζήτησε τη γνώμη των οργανωμένων φιλάθλων. Με τη παρουσία μου σαν οργανωμένος και σαν σωματείο βλέπω τις αποφάσεις που γίνονται χωρίς την παρουσία οργανωμένων. Θα δεχόσασταν εσείς να δώσετε τα μητρώα των κομμάτων σας σε οποιοδήποτε φορέα. Θα δεχόσασταν τα μέλη του κόμματος σας να είναι σε κάποιον δημόσιο φορέα. Βία υπάρχει με την κάρτα φιλάθλου, βία υπάρχει και χωρίς την κάρτα φιλάθλου. Η βία είναι μια ξεχωριστή συζήτηση σε σχέση με την κάρτα φιλάθλου. Μόνο ένα σωματείο είναι υπέρ της κάρτας φιλάθλου».

Συ.Φ.ΑΕΛ: «Η συγκεκριμένη νομοθεσία έχει γίνει για το γόητρο ενός συγκεκριμένου πολιτικού. Είμαστε ενάντια στην κάρτα φιλάθλου αλλά πρέπει να βρούμε μια λύση. Έτσι είμαστε υπέρ των στοιχείων να τα κατέχει το σωματείο και η ομάδα και όχι το κεντρικό αρχείο του ΚΟΑ. Στην Ελλάδα με τη μη μετακίνηση των οπαδών βλέπουμε δολοφονίες, πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές. Η νέα γενιά που έρχεται είναι η γενιά που έμαθε να κτυπά ωμά. Πρέπει να προλάβουμε αυτές τις καταστάσεις».

Υπουργός Δικαιοσύνης: «Οι αριθμοί μιλούν. Έχουμε στατιστικές μελέτες ότι αυτό το μέτρο ήταν αποτελεσματικό και έχει υιοθετηθεί από φιλάθλους και παρά την αρχική αντίρρηση έχουμε σήμερα 130 χιλιάδες κάρτες φιλάθλου. Αυτό που με τόσο κόπο έχει επιτευχθεί, μετά από εξαντλητική συζήτηση δεν μπορεί παρά να παραμείνει. Πρέπει να σας πω ότι είμαστε έτοιμοι μέσα από τις εμπειρίες ενός νομοθετήματος να ακούσουμε εισηγήσεις, βελτιώσεις, κενά, να δούμε πως μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Δεν έχουμε καμία ένσταση να ακούσουμε. Η αρχιτεκτονική αυτού του συστήματος, με ένα κεντρικό αρχείο δεν πρόκειται να αλλαχθεί. Τα σωματεία μπορούν να έχουν τα δικά τους αρχεία, αλλά αυτά θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με το κεντρικό. Οι οποιεσδήποτε αλλαγές θα πρέπει να τύχουν της συγκατάθεσης της Επ. Προσωπικών Δεδομένων. Θα μελετήσουμε τις απόψεις, αυτές που είναι ορθές θα τις αποδεχτούμε, εάν φέρνουν βελτιώσεις και θα έρθουμε πίσω επίσημα πλέον να τοποθετηθούμε».

ΑΕΛ: «Είμαστε μια ομάδα από την αρχή είχαμε ταχθεί ενάντια στην κάρτα φιλάθλου. Έπρεπε να προβληματιστούμε εδώ και χρόνια. Πλήρης αποτυχία της κάρτας φιλάθλου. Σε σχέση με την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, όλοι θέλουμε ασφάλεια στα γήπεδα, χαίρομαι που οι οργανωμένοι οπαδοί έχουν σταθεί σε αυτό το κομμάτι. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι έχουμε δει να γίνονται πάρα πολλά στα γήπεδα, έχει εφαρμοστεί ο νόμος επιλεκτικά. Έχουμε δει καπνογόνα, πυρσούς, επιλεκτική εφαρμογή και συλλήψεις. Η ΑΕΛ έχει κάνει επιστολή στο υπουργείο δικαιοσύνης. Πρέπει να προβληματιστούμε. Δεν ξέρω αν πρέπει να ξεκινήσουμε με τις τροποποιήσεις του βουλευτή ή με την πλήρη κατάργηση της κάρτας φιλάθλου».

ΑΕΚ: «Η εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου ήταν επιτυχής. Εμείς εφαρμόσαμε την ταυτοποίηση από το 2016 με την ανέγερση του νέου μας γηπέδου, δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε να μπαίνει ο κάθε ένας. Ποιος θα διαχειριστεί αυτό το αρχείο και το κόστος. Εάν έγιναν διαρροές από το αρχείο του ΚΟΑ με τόσες δικλείδες ασφαλείας φανταστείτε στο αρχείο των σωματείων τι θα γίνει. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους φιλάθλους μας και την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου. Εάν υπάρχουν κάποιες ποινές που θέλουν τροποποίηση δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Η εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου αφόπλισε πάρα πολύ κόσμο να κάνει τις τρέλες του. Ο κόσμος επιστρέφει στα γήπεδα. Να δούμε πόσοι δεν πήγαιναν γήπεδο επειδή φοβούνταν από τα επεισόδια. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ασφάλειας των γηπέδων. Να υπάρξουν υποδομές. Είμαστε καθαρά υπέρ της κάρτας φιλάθλου».

Ανδρέας ΔημητρίουΟμόνοια: «Δεν βρίσκουμε κάποιο λόγο να γίνει η τροποποίηση καθώς δεν αλλάζει κάτι. Οι όποιες μας αποφάσεις και ενέργειες να έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του κόσμου. Όσο και να προσπαθήσαμε δεν βρίσκουμε σοβαρά επιχειρήματα καθώς επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι».

Εκπρόσωπος Συνδέσμου Ομόνοιας Λευκωσίας: «Είμαστε ενάντια της συγκεκριμένης νομοθεσίας και της πρότασης νόμου. Η νομοθεσία έχει κτιστεί μέσω μιας ετσιθελικής πολιτικής».

Η θέση των οργανωμένων οπαδών ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωσης, Ομόνοιας, Απόλλωνα, Νέας Σαλαμίνας και Ομόνοιας 29ης Μαΐου μέσω δικηγόρου: «Aρχικά, επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε την Επιτροπή Νομικών για την σημερινή της πρόσκληση. Ομολογουμένως, η υπό συζήτηση νομοθεσία έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων εκ μέρους οργανωμένων φιλάθλων και μη, με αποτέλεσμα την απουσία μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας από τα γήπεδα. Η απουσία διαβούλευσης και η λήψη αποφάσεων χωρίς να ακουστούν προηγουμένως οι απόψεις και οι ανησυχίες των οργανωμένων συνόλων έχει οδηγήσει στην απαρέσκεια μεγάλης μερίδας του φίλαθλου κόσμου και βεβαίως στην θέσπιση νομοθετικών διατάξεων οι οποίες πάσχουν πολλαπλώς και απέχουν κατά πολύ από το δίκαιο και το ορθόν.

Έχουμε ενώπιον μας μια νομοθεσία η οποία εμπεριέχει ανεφάρμοστες πρόνοιες, άρθρα με αντισυνταγματικά δυσανάλογες ποινές και εξουσίες και ρόλους σε άτομα που χρήζουν επανεξέτασης. Περαιτέρω δημιουργήθηκε ενα νομοσχέδιο χωρίς να υπάρχουν οι υποδομές για να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή. Ως εκ τούτου, ευελπιστούμε ότι ακόμα και σε αυτό το στάδιο οι απόψεις των οργανωμένων συνόλων θα εισακουστούν από την πολιτεία και θα εξευρεθούν οι προσήκουσες λύσεις.

Ενόψει τούτου, χαιρετίζουμε τη πρόταση του κ. Κωστή Ευσταθίου με κάποιες επιφυλάξεις και ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί η σημερινή συνάντηση, την οποία ζητούσαμε εδώ και 4 χρόνια. Αναφορικά με την επιφύλαξη μας σε σχέση με την πρόταση νόμου του κ. Ευσταθίου, είμαστε της άποψης ότι ο ΚΟΑ δεν πρέπει να τηρεί το κεντρικό μητρώο κατόχων κάρτας φιλάθλου και κατόχων κάρτας μέλους ομάδας ενόψει και των ανησυχιών που εκφράσαμε και στο παρελθόν και που δυστυχώς επαληθεύτηκαν πρόσφατα με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων. Αποτελεί μάλιστα αμφίβολο αν οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ διατηρεί αντίστοιχο μητρώο. Η θέση μας είναι ότι τα Σωματεία μπορούν να επιτελέσουν αυτό τον ρόλο, γεγονός το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα εμποδίζει την Αστυνομία να εξασφαλίζει όσα στοιχεία χρειάζεται προς το σκοπό αποτελεσματικής διερεύνησης ποινικών αδικημάτων.

Ερχόμενοι στην πρόταση νόμου, ο τροποποιητικός νόμος εδράζεται πάνω σε τρείς βασικούς άξονες, οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι: α) αποκέντρωση της διαδικασίας αίτησης και έκδοσης κάρτας φιλάθλου και κάρτας μέλους ομάδας β) διαγραφή διατάξεων, οι οποίες θεσπίζουν ποινικά αδικήματα, αφενός προς το σκοπό απλοποίησης και εναρμόνισης με τον ποινικό κώδικα και αφετέρου δια την απάλειψη δυσανάλογων ποινών και προβληματικών διαδικασιών και γ) αποσαφήνιση εννοιών που περιλαμβάνονται στο βασικό νόμο.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, θεωρούμε ότι το περιεχόμενο του τροποποιητικού νόμου ως προς την παραχώρηση δυνατότητας σε σωματεία ή αθλητικές εταιρείες, οι οποίες το επιθυμούν, να εκδίδουν κάρτα μέλους ομάδας κινείται προς την σωστή κατεύθυνση αφού η εν λόγω ρύθμιση βρίσκεται σύμφωνη με καλά εδραιωμένες ανησυχίες των οπαδών. Η ρύθμιση αυτή ωστόσο δεν αναιρεί κατ’ ουδένα λόγο την βασική μας αξίωση, δηλαδή ότι ο ΚΟΑ δεν πρέπει να τηρεί το κεντρικό μητρώο κατόχων κάρτας φιλάθλου και κατόχων κάρτας μέλους ομάδας.

Περαιτέρω, συμφωνούμε με την διαγραφή συγκεκριμένων διατάξεων του βασικού νόμου οι οποίες προνοούν ποινή φυλάκισης. Ως προς τούτο, αποτελεί θέση μας ότι ο υφιστάμενος ποινικός κώδικας παρέχει τα εργαλεία τα οποία είναι ικανά να διασφαλίσουν την δυνατότητα της πολιτείας να αποτρέπει ποινικά κολάσιμες πράξεις, όπως για παράδειγμα την πλαστογραφία. Περαιτέρω, η τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων, όπως για παράδειγμα η τροποποίηση των άρθρων 69 και 73Γ του βασικού νόμου αποτρέπει πιθανές καταχρήσεις από τις αρμόδιες αρχές. Για παράδειγμα, το Άρθρο 69 παρέχει τη δυνατότητα στην Αστυνομία να απαγορεύσει την είσοδο σε αθλητικούς χώρους, χωρίς αυτή η δυνατότητα να ελέγχεται ή ακόμα και να εγκρίνεται προηγουμένως από τα Δικαστήρια, ως θα αναμενόταν σε ένα κράτος δικαίου. Παράλληλα, το Άρθρο 73Γ παρέχει τη δυνατότητα στον υπεύθυνο ασφαλείας του γηπέδου την απαγόρευση εισόδου σε οποιοδήποτε πρόσωπο για το οποίο υπάρχουν υποψίες ή εύλογη απορία ότι μετείχε σε πράξεις η ενέργειες που συνιστούν αδίκημα, χωρίς να παρέχεται περαιτέρω καθοδήγηση για τις προϋποθέσεις άσκησης της εν λόγω εξουσίας, αφήνοντας το φίλαθλο κοινό στη κρίση του εν λόγω ατόμου.

Παράλληλα, η τροποποίηση διατάξεων οι οποίες επιβάλλουν ποινή φυλάκισης είναι σύμφωνη με την συνταγματική επιταγή η οποία επιτάσσει όπως οι προβλεπόμενες ποινές να είναι ανάλογες προς τη βαρύτητα του εκάστοτε αδικήματος. Εν προκειμένω, χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα άρθρα 28, 56 και 58Α του βασικού νόμου.

Καταληκτικά, σημειώνουμε ότι συμφωνούμε με την τροποποίηση των ερμηνευτικών διατάξεων του βασικού νόμου και ειδικότερα τον όρων «αμέσως γειτνιάζουσα περιοχή» και «επικίνδυνος οπαδός» αφού κάτι τέτοιο θα επιτρέψει την αποφυγή καταχρήσεων εκ μέρους των αρμόδιων αρχών.

Σας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για την σημερινή πρόσκληση και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί ο απαραίτητος διάλογος ο οποίος θα οδηγήσει στη συνέχεια στην λήψη των απαραίτητων αποφάσεων».

ΠΑΣΠ - Σπύρος Νεοφυτίδης: «Δημιουργία αρχείου όσων εισέρχονται στα γήπεδα το οποίο αμέσως μετά τον αγώνα διαγράφεται. Η ποιότητα των καμερών δεν είναι η αναμενόμενη για να φέρει εις πέρας την νομοθεσίας. Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την εφαρμογή. Άποψη μας είναι ότι μπορούν να εξεταστούν ισπανικά μοντέλα».

Εκπρόσωπος ΚΟΠ: «Συμφωνούμε να υπάρξουν τροποποιήσεις. Η σημερινή συνεδρία δεν είναι η κατάργηση της εν λόγω νομοθεσίας αλλά η βελτίωση της. Είμαστε υπερ της βελτίωσης αλλά να ληφθούν υπόψιν οι απόψεις όλων των σωματείων».

Φοίβος Κωνσταντινίδης - ΓΣΠ: «Είμαστε υπερ της έκδοσης κάρτας φιλάθλου από τα σωματεία. Θα βοηθήσει και σε σκοπούς marketing. Πρέπει να γίνει μια τροποποίηση για τα σωματεία ώστε να υπάρχει ευχέρεια. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν κάρτες φιλάθλου. Από τις κάμερες ασφαλείας έγιναν πολλές συλλήψεις. Γενικότερα μιλούμε για εμπορικοποίηση της Κάρτας Φιλάθλου».

ΚΟΑ: «Αυτή τη στιγμή έχει εκδοθεί 137χιλιάδες κάρτες με τις 127χιλιάδες την τελευταία σεζόν. Ουδέποτε υπήρξε από το κεντρικό μητρώο του ΚΟΑ. Ουδέποτε έγινε διαρροή προσωπικών δεδομένων από το κεντρικό αρχείο του Οργανισμού. Ο ΚΟΑ διαφωνεί με αρκετές από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι σημαντικό το οποιοδήποτε σύστημα να βελτιώνεται προς την εφαρμογή της νομοθεσίας. Στο Μακάρειο ξεκίνησε η αρίθμηση των θέσεων για εφαρμογή της νομοθεσίας. Επεξεργαζόμαστε τρόπους για να βελτιωθούν τα στάδια και να εφαρμοστούν οι πρόνοιες της κάρτας. Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Δεν έχει αποδειχτεί καμία διαρροή από το κεντρικό αρχείο του ΚΟΑ. Είναι θέμα καθαρά της νομοθεσίας το να μην μπορούν τα σωματεία να κατέχουν το μητρώο. Δεν μπορούν να κρατούνται από μη κρατικές αρχές προσωπικά δεδομένα με βάση τη νομοθεσία. Έχουμε διάφορους προβληματισμούς σε σχέση με την τροποποίηση. Μία από τις παρατηρήσεις μας την τελευταία, δεν έχουμε αντιληφθεί πως θα λειτουργήσει αυτό για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε. Θα έχουμε υπερβολικά δεδομένα σε δύο. Ο όρος επικίνδυνος οπαδός δεν μπορεί να τροποποιηθεί λόγο του ότι μετά θα υπάρχει νομικό κενό. Με συγκεκριμένη πρόταση δεν μπορεί να έχει πρόσβαση η Αστυνομία στα δεδομένα μας».

Άριστος Δαμιανού-ΑΚΕΛ: «Έγιναν απόπειρες για αναστολή της κάρτας φιλάθλου. Την τελευταία στιγμή υπαναχώρησε πολιτική δύναμη το 2016. Έγιναν ξανά απόπειρες ένεκα του φιάσκου στο Μακάρειο. Επομένως δεν είμαι βέβαιος για τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Παραμένουν στις απόψεις Ιωνά Νικολάου, δεν ξέρω αν έχετε αλλάξει. Σίγουρα, λόγω και του συναδέλφου δικηγόρου των οργανωμένων οπαδών, είμαστε εδώ για να καταθέσουμε τις απόψεις μας».

ΔΗΣΥ - Φωτεινή Τσιρίδου: «Είμαστε εδώ για να προωθήσουμε περιθώρια βελτίωσης. Αναμένω να δω πιο πλαίσιο θα έρθει ενώπιων μας. Επαναλαμβάνω είμαστε εδώ για να βελτιώσουμε το οποιοδήποτε πλαίσιο για την ασφάλεια των γηπέδων».

Πολίνα Ευθυβούλου - Εκπρόσωπος Γενικού Εισαγγελέα: «Με γνώμονα το τι έχει αναφέρει η Υπουργός και ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας για να ετοιμάσουν νομοσχέδιο, θα είμαστε σε συνεννόηση».

Σωτήρης Ιωάννου-ΕΛΑΜ: «Πάγια θέση του ΕΛΑΜ ήταν η κατάργηση της κάρτας φιλάθλου. Χαιρόμαστε που γίνετε όμως συζήτηση για αυτό το ζήτημα. Είναι σημαντικό το κοινοβούλιο να σταθεί στο πλευρό τους. Εάν αλλάξεις θέση στο γήπεδο η νομοθεσία προνοεί φυλάκιση ενώ τα γήπεδα είναι ακατάλληλα και δεν υπάρχουν θέσεις και καρέκλες. Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός είναι του λαού. Δεν είναι δυνατόν να περιορίζουμε χιλιάδες κόσμου για 10-20 άτομα που παρεκτρέπονται. Το πρόβλημα της Κύπρου μας έγινε πολύ γνωστό από τους οπαδούς σε σχέση με τα κόμματα».

ΔΗΚΟ – Πανίκος Λεωνίδου: «Στο κυρίαρχο θέμα που γίνετε συζήτηση πρέπει να το ξαναδούμε. Σε τέτοιους είδους θέματα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση. Σήμερα έγινε ένα βήμα μπροστά».

Γιώργος Λουκαΐδης – ΑΚΕΛ: «Το ΑΚΕΛ είναι γνωστό ότι είχε καταψηφίσει την συγκεκριμένη νομοθεσία. Δίνετε η δυνατότητα να αξιολογήσουμε συνολικά με στόχο να τον βελτιώσουμε εκεί που είναι κοινά ζητούμενο. Να έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό φιλάθλων στο γήπεδο και να διασφαλίζουμε την ασφάλεια. Ποιοι είναι οι καλύτεροι μέθοδοι που θα πετύχουμε στο σύνολο, τηρώντας τις αρχές της αναλογικότητας, στα μέτρα και της πρόνοιες της νομοθεσίας. Δεν πρέπει να υπάρχουν δογματισμοί, ετσιθελισμοί και προσωπικές ατζέντες. Θέλουν τα σωματεία να πληρώνουν πρόστιμα και να ενθαρρύνουν τη βία και να διώχνουν φιλήσυχα άτομα. Ακούμε να έχουν αυτές τις απόψεις και έννοιες; Ακούμε τον ΠΑΣΠ, τους ποδοσφαιριστές. Θέλουν να έχουν βία; Από αυτά που άκουσα, ακόμη και οι οργανωμένοι δέχονται ότι η κάρτα φιλάθλου ήρθε για να μείνει. Το θέμα πως να διαχειριστούμε την κάρτα. Εμείς έχουμε επεξεργαστεί τροποποιήσεις επάνω στη νομοθεσία. Κάποιες αφορούν και κάποια άλλα άρθρα. Όταν έρθει η ώρα να τα συζητήσουμε. Η συζήτηση είναι αφορμή για να βρούμε τα σοβαρά προβλήματα στις υποδομές. Μόνο σε δύο γήπεδα μπορεί να εφαρμοστεί η νομοθεσία».

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου – Οικολόγοι: «Έπρεπε να γίνει και κάποια συζήτηση στην Επ. Παιδείας. Να το βάλουμε σε συζήτηση για την κατάσταση με τα γήπεδα. Ήλπιζα ότι θα λύνονταν τα προβλήματα. Φαίνεται να έχουν πολύ καλές παρουσιάσεις οι φίλαθλοι, τα στοιχεία και η δικαιολόγηση που παραθέτουν δείχνει ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για την κάρτα φιλάθλου. Θα ήθελα να δω μια παρουσίαση από την Κυβέρνηση για το τι πετύχαμε από την Κάρτα Φιλάθλου».

Νίκος Τορναρίτης - Πρόεδρος Επιτροπής Νομικών: «Η υπουργός δικαιοσύνης θα στείλει με τη μορφή του κατ’ επείγοντος ότι το θέμα πρέπει να έχει κατάληξη ώστε οι άνθρωποι να πάνε πίσω στα γήπεδα και τα γήπεδα να είναι ασφαλή. Ο νόμος να εφαρμόζεται. Εφαρμόσαμε αυστηρότητα στους οπαδούς και η Κυβέρνηση δεν εφάρμοσε τον Νόμο. Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στη κατάθεση προτάσεων. Κεντρικός στόχος η ασφάλεια στα γήπεδα και η επιστροφή στα γήπεδα».

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Όλοι τώρα θα αρχίσουν να λένε 6-6 και τι έγινε... Τίποτα δεν έγινε!»-ThemaSports
24/04 @ 20:24

«Όλοι τώρα θα αρχίσουν να λένε 6-6 και τι έγινε... Τίποτα δεν έγινε!»

Οι δηλώσεις του προπονητή του Οθέλλου Κώστα Σακκά μετά το ματς με την Καρμιώτισσα.

ΕΡΕΥΝΑ από την Επιτροπή Δεοντολογίας για τρία παιχνίδια, το ένα πρώτης κατηγορίας (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ)-ThemaSports
24/04 @ 09:12

ΕΡΕΥΝΑ από την Επιτροπή Δεοντολογίας για τρία παιχνίδια, το ένα πρώτης κατηγορίας (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ)

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, ενημερώνει ότι αποφάσισε να διερευνήσει τρεις αγώνες μετά από πληροφορίες ότι ενδέχεται να ήταν προσυνεννοημένοι. Ο ένας είναι για το Β' γκρουπ της Α' κατηγορίας...

Έκανε την ανατροπή η Δόξα και μαθηματικά ελπίζει! -ThemaSports
23/04 @ 20:54

Έκανε την ανατροπή η Δόξα και μαθηματικά ελπίζει!

Η Δόξα επικράτησε με 2-3 της ΑΕΖ για την 11η αγωνιστική των πλέι-αουτ.

Και στο τέλος... ΞΑΝΑ ισοπαλία!-ThemaSports
23/04 @ 18:56

Και στο τέλος... ΞΑΝΑ ισοπαλία!

Εθνικός και Απόλλωνας συμβιβάστηκαν στο ισόπαλο 3-3 (Μ.Ηλία 7', 76', Καμπρέρα 20'/ Μπακένγκα 63', 69', 90'+) για την 11η αγωνιστική των πλέι άουτ.

Τι έκαναν στα προηγούμενα τρία...-ThemaSports
25/04 @ 13:42

Τι έκαναν στα προηγούμενα τρία...

Τα αποτελέσματα των τριών αγώνων που προηγήθηκαν ανάμεσα σε Νέα Σαλαμίνα κι Εθνικό...

Η ΑΕΚ το γύρισε, σήμερα «είναι απλώς Δευτέρα», αλλά θα είναι και στην επόμενη;-ThemaSports
22/04 @ 20:26

Η ΑΕΚ το γύρισε, σήμερα «είναι απλώς Δευτέρα», αλλά θα είναι και στην επόμενη;

Το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα δεν είναι μόνο ευτυχία, αλλά και υποχρέωση. Και οι τόσο λεπτές ισορροπίες του, δεν γίνεται να διαμορφώνονται κατά προσέγγιση.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ