Αφιέρωμα στις σπουδαιότερες νίκες που έχει πετύχει η ΑΕΚ μέσα στην παραδοσιακή έδρα του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε μας στο Google news

ΑΕΚ και Ολυμπιακός. Δυο διαφορετικοί κόσμοι. Πάντα ένα μεγάλο ντέρμπι. Η ΑΕΚ, ιστορικά έβαζε δύσκολα στον Ολυμπιακό. Του έχει κάνει μεγάλες νίκες και μάλιστα μέσα στην, πάντα δυνατή, έδρα του. Ιστορικά, λοιπόν, η ΑΕΚ έχει πετύχει σπουδαία «διπλά» επί του Ολυμπιακού. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το γκολ του Μαύρου τη σεζόν 1984-85 και το 0-1;

Ή φυσικά το γκολ του Καραγκιοζόπουλου στο ΟΑΚΑ το ’89; Ποιος μπορεί, επίσης, να ξεχάσει στο ίδιο γήπεδο το 0-1 του Νικολαΐδη το ’97;

 
 
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
 


Ποιος λησμονεί τις δυο σερί επικρατήσεις της ΑΕΚ όταν ο Ολυμπιακός είχε ως έδρα τη Ριζούπολη τις σεζόν 2002-03 και 2003-04 με 1-2 και 0-1; Μένουμε όμως στο Φάληρο. Εκεί, στην παραδοσιακή έδρα του Ολυμπιακού όπου απόψε το βράδυ θα κοντραριστούν για μία ακόμη φορά οι δυο ομάδες και που η ΑΕΚ έχει πανηγυρίσει 11 νίκες.

Απ’ αυτές τις 11 νίκες διαλέξαμε τις καλύτερες έξι. Πρώτα τις πέντε μεγάλες επικρατήσεις της ΑΕΚ μέσα στο Φάληρο και φυσικά μία έκτη και τελευταία: αυτό το σπουδαίο διπλό του 2018 με την ανατροπή στο τέλος και το γκολ του Γιακουμάκη, το οποίο οδήγησε την ΑΕΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος

Σεζόν 1962-63: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-3

Είναι η πρώτη νίκη της ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη επί του Ολυμπιακού για την Α’ Εθνική. Ηταν 13η αγωνιστική, δυο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1962. Ο Ολυμπιακός ήταν πρώτος στη βαθμολογία η ΑΕΚ 3η. Μία ΑΕΚ η οποία αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα τραυματισμών και πήγε στο κατάμεστο και γεμάτο λάσπη Καραϊσκάκη να πάρει μία τεράστια νίκη. Στο 18’ η ΑΕΚ κερδίζει πέναλτι, όμως το πέναλτι του Νεστορίδη έπιασε ο Τσανακτσής. Στο 39’ όμως η Ένωση πήρε το προβάδισμα, όταν μετά από σουτ του Νεστορίδη η μπάλα βρήκε στον Σημαντήρη και κατέλεξε στα δίχτυα.

Στο 45’ μετά από κόντρα, η μπάλα βρήκε στο πόδι του Πολυχρονίου άλλαξε πορεία και η ΑΕΚ έκανε το 0-2 πριν φύγει το ημίχρονο. Στην επανάληψη η ΑΕΚ έκανε το 0-3 με τον Mίμη Παπαϊωάννου στο 59’, ο οποίος πέτυχε το πρώτο του γκολ σε ντέρμπι. Στην πορεία έπεσε ο ρυθμός και ο Ολυμπιακός μείωσε απλά στο 89’ με πέναλτι του Πολυχρονίου. Η ΑΕΚ έπιασε τον Ολυμπιακό την κορυφή της βαθμολογίας και στο τέλος πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 23 ολόκληρα χρόνια. Ήταν το 3ο πρωτάθλημα της ΑΕΚ και το πρώτο στην Α’ Εθνική.

Σεζόν 1967-68: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-4

Κυριακή μεσημέρι, 3 του Δεκέμβρη του 1967. Για την 9η αγωνιστική ο Ολυμπιακός φιλοξένησε την ΑΕΚ και μπροστά σε 33.000 θεατές και των δυο ομάδων, φυσικά, η Ένωση πετυχαίνει τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη στο Φάληρο κόντρα στον Ολυμπιακό κερδίζοντας με 1-4. Το 0-1 έκανε στο 8’ ο Γιώργος Καραφέσκος, με τον Γιούτσο στο 19’ να ισοφαρίζει σε 1-1, όπου ήταν και το σκορ ημιχρόνου. Στην επανάληψη μόνο η ΑΕΚ… βγήκε στο γήπεδο. Ο Μίμης Παπαϊωάννου με δυο προσωπικά του γκολ στο 56’ και στο 70’ έκανε το 1-3 και στο 83’ ο Πομώνης έγραψε το τελικό 1-4. Η ΑΕΚ έχασε τεράστιες ευκαιρίες να πετύχει κι άλλα πολλά γκολ, κυρίως με τον Πομώνη.  

Σεζόν 1968-69: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 2-3

Μένουμε στη δεκαετία του ’60, όπου και η ΑΕΚ πέτυχε τις περισσότερες νίκες της στην παραδοσιακή έδρα του Ολυμπιακό. Κυριακή 27 Οκτωβρίου του 1968 και η ΑΕΚ κερδίζει 2-3 στο Καραϊσκάκη, μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός ήταν 2ος στη βαθμολογία, ένα βαθμό πίσω από τον Παναθηναϊκός. Η ΑΕΚ είχε ένα κάκιστο ξεκίνημα και βρισκόταν στην 16η θέση! Δεν είχε κάνει νίκη μάλιστα ως τότε στο πρωτάθλημα! Την ήθελε πολύ και την πήρε… Στο 12’ ο Παπαϊωάννου είχε δοκάρι και ένα λεπτό μετά ο Κώστας Νικολαΐδης με σουτ κάνει το 0-1, με τον Σιδέρη στο 30’ να ισοφαρίζει με κεφαλιά. Στο 45’ η ΑΕΚ μετά από χέρι του Ζαντέρογλου κέρδισε πέναλτι, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες των παικτών του Ολυμπιακού! Το ματς διακόπηκε για 15 λεπτά, με τον Γιούτσο να αποβάλλεται! Με την επανέναρξη του αγώνα ο Καραφέσκος εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι και έκανε το 1-2.

Στο 63’ κέρδισε και ο Ολυμπιακός πέναλτι με τον Σιδέρη να ισοφαρίζει σε 2-2. Η ΑΕΚ πίεζε και στο 78’ με εκτέλεση φάουλ του Μίμη Παπαϊωάννου από τα 30 μέτρα πήρε ξανά το προβάδισμα (2-3). Στο 85’ ο αείμνηστος Στέλιος Σεραφείδης είδε την κόκκινη κάρτα. Και τότε έγινε το εκπληκτικό: Η ΑΕΚ είχε δικαίωμα αλλαγής και να βάλει τερματοφύλακα. Όμως ο Στάνκοβιτς επέλεξε να δώσει εντολή και να παίξει ο Μίμης Παπαϊωάννου κάτω από τα δοκάρι όπως κι έγινε! Και δικαιώθηκε! Ο Παπαϊωάννου με το πάθος του και την ικανότητά του είχε δυο μεγάλες επεμβάσεις μέχρι το τέλος του αγώνα, κρατώντας το 2-3 και τη νίκη της ΑΕΚ. Να σημειωθεί πως μετά το τέλος του αγώνα ο Ολυμπιακός υπέβαλλε ένσταση, με το σκεπτικό ότι στα τελευταία 15 λεπτά το ματς δεν είχε τον ανάλογο φωτισμό!

Σεζόν 1994-95: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 0-1

Σεζόν 1994-95. Σάββατο 19 Νοεμβρίου του 1994, ο Ολυμπιακός στις 8 το βράδυ φιλοξενεί την ΑΕΚ για την 9η αγωνιστική. Ο Ολυμπιακός ήταν στην 5η θέση 11 βαθμούς μακριά από την κορυφή. Ο Αλεξανδρής έπαιζε για πρώτη φορά ως αντίπαλος της ΑΕΚ και μάλιστα είχε υποσχεθεί ότι θα σκοράρει σε αυτό το ματς. Και η ΑΕΚ επίσης δεν ήταν στα καλύτερά της. Ήταν 7η στη βαθμολογία με μόλις 12 βαθμούς και ερχόταν από ήττα στη Φιλαδέλφεια από τον Παναθηναϊκό. Και οι δυο ομάδες είχαν λοιπόν ανάγκη τη νίκη. Την πήρε η ΑΕΚ. Το ματς δεν ήταν καλό γενικά. Όμως η ΑΕΚ ήταν ανώτερη και με γκολ του Τιμούρ Κετσπάγια έφυγε νικήτρια με 0-1 από το Φάληρο.

Ήταν η πρώτη νίκη στο Καραϊσκάκη μετά το 1983 και τον αγώνα Κυπέλλου με το γκολ του Θωμά Μαύρου. Ήταν η πρώτη νίκη σε αγώνα πρωταθλήματος στο Καραϊσκάκη μετά το 0-1 του 1978 με γκολ του Μπάγεβιτς. 

Σεζόν 2009-10: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-2

Μετά το γκολ του Κετσπάγια, χρειάστηκαν τα δυο γκολ του Νάτσο Σκόκο τη σεζόν 2009-10 για να φύγει η ΑΕΚ νικήτρια από το Καραϊσκάκη. Από το 1994 μέχρι τα Φώτα του 2010 είχε κάνει κι άλλες νίκες επί του Ολυμπιακού αλλά σε Ριζούπολη και ΟΑΚΑ. Όχι στο ανακαινισμένο  Καραϊσκάκη. Το έκανε κι αυτό, κόντρα μάλιστα στα προγνωστικά την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου. Η ΑΕΚ πήγε σε αυτό το ματς με τρομερά προβλήματα όλων των ειδών. Όλοι πίστευαν σε μία άνετη νίκη του Ολυμπιακού. Δεν ήρθε ποτέ. Και μάλιστα αυτή η ήττα κόστισε και το πρωτάθλημα στους «ερυθρόλευκους». Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 28’ με τον Αβράαμ Παπαδόπουλο. Ένα γκολ που κακώς μέτρησε καθώς υπήρχε οφσάιντ του Μήτρογλου.

Η ΑΕΚ αντέδρασε και με δυο φανταστικές γκολάρες του Νάτσο Σκόκο έφυγε νικήτρια από το Φάληρο. Πρώτα στο 33’ με εξαιρετικό σουτ έξω από την περιοχή ο Αργεντινός νίκησε τον Νικοπολίδη. Και στο 40’ με φανταστικό χτύπημα φάουλ από το… θεό «κρέμασε» τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού και έκανε το 1-2. Στην επανάληψη η ΑΕΚ δέχθηκε πίεση, άντεξε όμως και μάλιστα έχασε και ευκαιρίες φεύγοντας στις αντεπιθέσεις να πετύχει κι άλλο γκολ. 

Το ιστορικό διπλό του 2018!

Σεζόν 2017-18: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-2

Μία από τις μεγαλύτερες νίκες στη σύγχρονη ιστορία της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού και μάλιστα μέσα στην έδρα του. Κυριακή 4 Φεβρουαρίου του 2018. Μία μαγική σεζόν για την ΑΕΚ, καθώς επέστρεψε στην κορυφή της Ελλάδας μετά από 24 ολόκληρα χρόνια. Για να έρθει αυτό το πρωτάθλημα έγιναν πολλά. Ένα απ’ αυτά ήταν η τεράστια νίκη και μάλιστα με ανατροπή εκείνο το βράδυ στο Καραϊσκάκη, με 1-2. Ο Ολυμπιακός ήθελε τη νίκη για να παραμείνει σε τροχιά τίτλου. Η ΑΕΚ το ίδιος.

Ο θάνατός σου, η ζωή μου ήταν ουσιαστικά αυτό το ματς. Και η ΑΕΚ έζησε… Ο Ανσαριφάρντ στο 81’ έβαλε μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό, όμως το φινάλε ήταν μαγικό για την Ένωση. Στο 87’ ο Τσιγκρίνσκι με σουτ μετά από κόρνερ έκανε το 1-1 και στις καθυστερήσεις, ο Λιβάγια ανοίγει στον Γκάλο από δεξιά, αυτός κάνει την παράλληλη μπαλιά, ο Γιακουμάκης έρχεται από πίσω, διαλύει την άμυνα του Ολυμπιακού, πετάγεται μπροστά και με πλασέ γράφει το 1-2. Η ΑΕΚ πλέον πάει φουλ για πρωτάθλημα…



www.bnsports.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εθνική Κύπρου με 0 βαθμούς το... 1991 - Πως ήταν ο κόσμος: Δύο πόντους η νίκη, δίκη Κοσκωτά και Τσάμπιονς Λιγκ ο Ερ. Αστέρας!-ThemaSports
18/10 @ 20:45

Εθνική Κύπρου με 0 βαθμούς το... 1991 - Πως ήταν ο κόσμος: Δύο πόντους η νίκη, δίκη Κοσκωτά και Τσάμπιονς Λιγκ ο Ερ. Αστέρας!

Έτοιμη να γράψει ιστορία απ΄ την... ανάποδη είναι η Εθνική Κύπρου των ανδρών, η οποία μετά και τη συντριβή από τη Γεωργία με 4-0, έκανε το... 7/7 (ήττες) στον Α΄ όμιλο της προκριματικής φάσης για το EURO 2024 και είναι... μία ανάσα από το να «επιστρέψει» 32 χρόνια πίσω, στο μακρινό 1991.

Στα «σαλόνια» με Ακρίτα ο Βασίλης Δημοσθένους! Στους πολυτιμότερους…  -ThemaSports
19/05 @ 09:51

Στα «σαλόνια» με Ακρίτα ο Βασίλης Δημοσθένους! Στους πολυτιμότερους…

Ο Ακρίτας Χλώρακας αποτέλεσε την ομάδα έκπληξη, που κατάφερε να… μπει στο γκρουπ των ομάδων που ανέβηκαν στην πρώτη κατηγορία.

Πως τα φέρνει η ζωή: Αιώνιο déjà vu από την... ανάποδη - Πέρσι ο ΑΠΟΕΛ, φέτος ο ίδιος ΚΙΝΔΥΝΟΣ για Ομόνοια!-ThemaSports
21/02 @ 22:27

Πως τα φέρνει η ζωή: Αιώνιο déjà vu από την... ανάποδη - Πέρσι ο ΑΠΟΕΛ, φέτος ο ίδιος ΚΙΝΔΥΝΟΣ για Ομόνοια!

Τον Φεβρουάριο του 2021 ο ΑΠΟΕΛ πάλευε για την είσοδο του στην εξάδα όμως φέτος, Φεβρουάριο 2022, η Ομόνοια είναι αυτή που βρίσκεται στην ίδια δύσκολη θέση.

Η πιο ρομαντική και ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου: 5000 ερωτευμένοι ΑΠΟΕΛίστες στο «Ζερλάν»!  (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)-ThemaSports
14/02 @ 13:32

Η πιο ρομαντική και ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου: 5000 ερωτευμένοι ΑΠΟΕΛίστες στο «Ζερλάν»! (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πριν από δέκα ακριβώς χρόνια, 14/2/2012, βάφτηκε... πορτοκαλί σε μια ιστορική και ΑΠΟΕΛίστικη βραδιά για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ στην έδρα της Λυόν!

Αφιέρωμα της Ομόνοιας στο... «πολυβόλο» Σωτήρη Καϊάφα (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
13/02 @ 13:27

Αφιέρωμα της Ομόνοιας στο... «πολυβόλο» Σωτήρη Καϊάφα (ΒΙΝΤΕΟ)

Αφιέρωμα του OFC TV στον μεγάλο σκόρερ της Ομόνοιας και του Κυπριακού ποδοσφαίρου, Σωτήρη Καϊάφα:

ΒΙΝΤΕΟ-αφιέρωμα για Τζιωνή από την Ομόνοια - «Κάνε μας περήφανους Μαρίνο!» -ThemaSports
26/01 @ 19:39

ΒΙΝΤΕΟ-αφιέρωμα για Τζιωνή από την Ομόνοια - «Κάνε μας περήφανους Μαρίνο!»

Η Ομόνοια αποχαιρετά με ένα βίντεο-αφιέρωμα τον Μαρίνο Τζιωνή αναφέροντας «Καλή τύχη σε ένα δικό μας παιδί. Κάνε μας περήφανους Μαρίνο!».

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ