Αν μη τι άλλο, η Μπαρτσελόνα μπορεί να θεωρηθεί από τις πλέον ενισχυμένες, όπως και οι Γιουβέντους, Νιούκαστλ, Τότεναμ, Έβερτον. Με την Premier League για ακόμη μια φορά να πρωταγωνιστεί σε μεταγραφική περίοδο, τόσο στο θέμα των εσόδων όσο και σε αυτό των εξόδων, με την Serie A να ακολουθεί.
Οι 20 ακριβότερες μεταγραφές: Ο Βλάχοβιτς, ο Τόρες και οι... άλλοι
Η Γιουβέντους έκανε το μεγάλο μπαμ της μεταγραφικής περιόδου, ξοδεύοντας 81,6 εκατ. ευρώ για να κάνει δικό της τον ταλαντούχο... killer Ντούσαν Βλάχοβιτς από τη Φιορεντίνα. Μια μεταγραφή που συγκαταλέγεται στις 30 ακριβότερες ever στο ποδόσφαιρο και την Γηραιά Κυρία να χτίζει το νέο πρότζεκτ γύρω από τον Σέρβο επιθετικό.
Αίσθηση προκάλεσαν οι μεταγραφές του Φεράν Τόρες στην Μπαρτσελόνα από τη Σίτι και του Λουίς Ντίας από την Πόρτο στη Λίβερπουλ, με τις δύο ομάδες να τονώνουν επιθετικά το ρόστερ τους, ενώ στη σχετική λίστα με τις 20 ακριβότερες μεταγραφές στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι βρίσκουμε τρεις φορές (καθόλου τυχαίο) το όνομα της Νιούκαστλ.
-Ντούσαν Βλάχοβιτς επιθετικός (Φιορεντίνα-Γιουβέντους) 81,6 εκατ. ευρώ
-Φεράν Τόρες μεσοεπιθετικός (Σίτι-Μπάρτσα) 55 εκατ. ευρώ
-Λουίς Ντίας επιθετικός (Πόρτο-Λίβερπουλ) 45 εκατ. ευρώ
-Μπρούνο Γκιμαράες μέσος (Λιόν-Νιούκαστλ) 42,1 εκατ. ευρώ
-Λούκας Ντίνιε αριστερός μπακ (Έβερτον-Άστον Βίλα) 30 εκατ. ευρώ
-Κρις Γουντ επιθετικός (Μπέρνλι-Νιούκαστλ) 30 εκατ. ευρώ
-Βιτάλι Μικολένκο αριστερός μπακ (Ντιναμό Κιέβου-Έβερτον) 23,5 εκατ. ευρώ
-Γιούρι Αλμπέρτο επιθετικός (Ιντερνασιονάλ-Ζενίτ) 20 εκατ. ευρώ
-Ροντρίγκο Μπεντανκούρ μέσος (Γιουβέντους-Τότεναμ) 19 εκατ. ευρώ
-Γιούλιαν Άλβαρες επιθετικός (Ρίβερ Πλέιτ-Μάντσεστερ Σίτι) 17 εκατ. ευρώ
-Ρικάρντο Πέπι επιθετικός (Ντάλας-Άουγκσμπουργκ) 16,36 εκατ. ευρώ
-Κίεραν Τρίπιερ δεξιός μπακ (Ατλέτικο Μαδρίτης-Νιούκαστλ) 15 εκατ. ευρώ
-Ρομέν Φεβρ μέσος (Μπερστ-Λιόν) 15 εκατ. ευρώ
-Ζονατάν Ικονέ εξτρέμ (Λιλ-Φιορεντίνα) 14 εκατ. ευρώ
-Βάουτ Βέγκχορστ επιθετικός (Βόλφσμπουργκ-Μπέρνλι) 14 εκατ. ευρώ
-Αρτούρ Καμπράλ επιθετικός (Βασιλεία-Φιορεντίνα) 14 εκατ. ευρώ
-Νέιθαν Πάτερσον δεξί μπακ (Ρέιντζερς-Έβερτον) 14 εκατ. ευρώ
-Νταβίντ Νέρες εξτρέμ (Άγιαξ-Σαχτάρ Ντόνετσκ) 12 εκατ. ευρώ
-Γιόνας Βιντ επιθετικός (Κοπεγχάγη-Βόλφσμπουργκ) 12 εκατ. ευρώ
-Βάντερσον δεξιός μπακ (Γκρέμιο-Μονακό) 11 εκατ. ευρώ
*στην παρένθεση η πρώτη ομάδα είναι αυτή που ανήκε προηγουμένως ο ποδοσφαιριστής και η δεύτερη αυτή στην οποία πήρε μεταγραφή
Δανεισμοί που έκαναν... κρότο: Η ενίσχυση της Μπαρτσελόνα και τα deal που άρεσαν
Σε αυτή την μεταγραφική περίοδο, οι ομάδες αναλώθηκαν αρκετά και στους δανεισμούς ποδοσφαιριστές. Άλλες τοποθετώντας υποχρεωτικές οψιόν αγοράς, άλλες όχι. Η Μπαρτσελόνα φρόντισε και εδώ να βρεθεί στην λίστα, παίρνοντας ποδοσφαιριστές για να ενισχυθεί μεσοεπιθετικά. Ομπαμεγιάνγκ και Τραορέ φοράνε πλέον τα μπλαουγκράνα και καλούνται να ενισχύσουν την προσπάθεια της ομάδας του Τσάβι, ενώ... κρότο έκαναν και οι δανεισμοί της Έβερτον.
Ασφαλώς η μετακίνηση του Κοουτίνιο από την Μπαρτσελόνα στην Άστον Βίλα ήταν μια μίνι... βόμβα, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι άφησε δανεικό τον Άλβαρες στη Σίτι, αφού πρώτα τον αγόρασε.
Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ επιθετικός (Άρσεναλ-Μπαρτσελόνα)
Αντάμα Τραορέ μεσοεπιθετικός (Γουλβς-Μπαρτσελόνα)
Ρόμπιν Γκόζενς αριστερός μπακ-χαφ (Αταλάντα-Ίντερ)
Τανγκί Εντομπελέ μέσος (Τότεναμ-Λιόν)
Ντέγιαν Κουλουσέφσκι μεσοεπιθετικός (Γιουβέντους-Τότεναμ)
Μπράιαν Χιλ μεσοεπιθετικός (Τότεναμ-Βαλένθια)
Ντόνι Φαν Ντε Μπέικ μέσος (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Έβερτον)
Ντέλε Άλι μέσος (Τότεναμ-Έβερτον)
Γιούλιαν Άλβαρες επιθετικός (Μάντσεστερ Σίτι-Ρίβερ Πλέιτ)
Φελίπε Κουτίνιο μεσοεπιθετικός (Μπαρτσελόνα-Άστον Βίλα)
Ζερεμί Μπογκά εξτρέμ (Σασουόλο-Αταλάντα)
Αντονί Μαρσιάλ επιθετικός (Μαν. Γιουνάιτεντ-Σεβίλλη)
Σέρτζιο Ολιβέιρα μέσος (Πόρτο-Ρόμα)
Έινσλι Μέιτλαντ-Νάιλς μπακ-χαφ (Άρσεναλ-Ρόμα)
Κρίστοφερ Πιόντεκ φορ (Χέρτα-Φιορεντίνα)
Άξελ Τουανζέμπε στόπερ (Μαν. Γιουνάιτεντ-Νάπολι)
Αμάντ Ντιαλό μεσοεπιθετικός (Μαν. Γιουνάιτεντ-Ρέιντζερς)
Φελίπε Καϊσέδο επιθετικός (Τζένοα-Ίντερ)
*στην παρένθεση η πρώτη ομάδα είναι αυτή που ανήκε προηγουμένως ο ποδοσφαιριστής και η δεύτερη αυτή στην οποία πήγε δανεικός
Στην Premier League έδωσαν, αλλά και πήραν - Οι Πορτογάλοι δεν έδωσαν... ευρώ!
Για άλλη μια μεταγραφική περίοδο, το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο, η Premier League πρωταγωνίστησε. Ήταν το πρωτάθλημα με τα περισσότερα έξοδα, αφού οι 20 ομάδες ξόδεψαν συνολικά 335,42 εκατ. ευρώ, αλλά την ίδια ώρα έβαλαν στα ταμεία τους και το μεγαλύτερο ποσό με 133,52 εκατ. ευρώ συνολικά!
Η Serie A φρόντισε να δείξει και μέσα από τη μεταγραφική περίοδο πως πιθανότατα είναι το δεύτερο πρωτάθλημα πλέον, πίσω από την Premier League. Οι Ιταλοί ξόδεψαν 178,85 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν 127,40 εκατ. ευρώ για κέρδη. Η La Liga ήταν το τρίτο πρωτάθλημα σε έξοδα (75,35 εκατ. ευρώ), με την Premier Liga της Ρωσίας να έρχεται τέταρτη (73,45 εκατ. ευρώ) και να έχει ακόμη χρόνο για περισσότερες μεταγραφές, όντας δεδομένο πως θα ανέβει στην τρίτη θέση. Ligue 1, Bundesliga, MLS, Saudi Professional League, Jupiler Pro League και Professional Football League (σσ. Αργεντινή) συμπλήρωσαν τη δεκάδα, ενώ στην 20η θέση της σχετικής λίστας με τα έξοδα συναντάμε την Ελλάδα (5,07 εκατ. ευρώ). Αξιοσημείωτο το γεγονός πως οι ομάδες της Liga Portugal Bwin έδωσαν... ελάχιστα ευρώ! Έσωσε την κατάσταση η Πόρτο με την αγορά του Γκαλένο από την Μπράγκα.
Στα έσοδα προείπαμε πως Premier League και Serie A κατέχουν τα πρωτεία και την δεκάδα συμπληρώνουν οι Ligue 1 (99,15 εκατ. ευρώ), MLS (63,76 εκατ. ευρώ), Liga Portugal Bwin (66,42 εκατ. ευρώ), Bundesliga (52,52 εκατ. ευρώ), Campeonato Brasileiro Serie A (51,87 εκατ. ευρώ), Jupiler Pro League (33,30 εκατ. ευρώ), Professional Football League (31,69 εκατ. ευρώ) και Superligaen (σσ. Δανία) (31,64 εκατ. ευρώ) βρίσκονται στην δεκάδα. Στην 31η θέση η Super League με έσοδα 5 εκατ. ευρώ.
Η Γιουβέντους έβαλε γερά το χέρι στην τσέπη - Η Φιορεντίνα γέμισε τα ταμεία της
Ας ρίξουμε μια ματιά και στα ποσά που ξόδεψαν οι ομάδες, τσεκάροντας για αρχή αυτές με τα περισσότερα έξοδα. Η Γιουβέντους έβαλε γερά το χερι στην τσέπη, δίνοντας τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα, αφού ξόδεψε 97,7 εκατ. ευρώ! Δεύτερη, φυσιολογικά, στη λίστα η Νιούκαστλ με 87,1 εκατ. ευρώ, ενώ η Μπαρτσελόνα έρχεται τρίτη με 55 εκατ. ευρώ. Η Λίβερπουλ ξόδεψε 45 εκατ. ευρώ, ενώ η Έβερτον έδωσε το ποσό των 37,5 εκατ. ευρώ συμπληρώνοντας την πεντάδα.
Ποια ομάδα, όμως, γέμισε τα ταμεία της; Η Φιορεντίνα βρίσκεται στην κορυφή με την πώληση του Ντούσαν Βλάχοβιτς, παίρνοντας 81,6 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσουν στην πρώτη πεντάδα οι Μάντσεστερ Σίτι (55 εκατ. ευρώ), Λιόν (42,1 εκατ. ευρώ), Έβερτον (30 εκατ. ευρώ) και Μπέρνλι (30 εκατ. ευρώ).
Στο συνολικό... ζύγι συγκρίνοντας έσοδα και έξοδα, η Φιορεντίνα είχε θετικό αποτέλεσμα με 53,6 εκατ. ευρώ και η Σιτι ακολούθησε με 38 εκατ. ευρώ, όντας οι μοναδικές με +30 εκατ. ευρώ στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Τη μεγαλύτερη... χασούρα είχε η Νιούκαστλ με 102,1 εκατ. ευρώ, με τις Γιουβέντους (68,7 εκατ. ευρώ) και Μπαρτσελόνα (55 εκατ. ευρώ) να είναι οι μοναδικές με -50 εκατ. ευρώ στον απολογισμό τους!
Τέλος, αξίζει να γίνει μια αναφορά στις ομάδες που πήραν και έδωσαν τους περισσότερους παίκτες. Η Σάρλοτ στο MLS πήρε 26 ποδοσφαιριστές και βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας, ενώ η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που συναντάμε στη λίστα είναι η Τζένοα στην 15η θέση με 14 μεταγραφές. Στην αντίθετη μεριά, η Κουιάμπα στη Βραζιλία έδωσε 24 ποδοσφαιριστές, με την Τζένοα να είναι στην 13η θέση και ξανά η πρώτη Ευρωπαία στη σχετική λίστα με 15 αποχωρήσεις!