Ακολουθήστε μας στο Google news

 
 
 
Οι φορές που έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ είναι αμέτρητες. Είναι ενδεικτικό πως για να εντοπίσουμε την πρώτη μεταξύ τους μονομαχία, θα πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο πολύ πίσω. Για την ακρίβεια στις 22 Απριλίου 1946, τότε που σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής (τα επίσημα στοιχεία είναι λιγοστά), οι δύο ομάδες διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το Πρωτάθλημα Κέντρου, με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί του Ολυμπιακού με 38-31, σε αναμετρήσεις οι οποίες έδιναν την πρόκριση για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ένα χρόνο αργότερα οι δυο τους αντάμωσαν ξανά, δημιούργησαν σερί αναμετρήσεων και επί της ουσίας έγραψαν τον πρόλογο γι' αυτή την σπουδαία κοινή διαδρομή που ακολούθησαν, που έφτασε στο σημείο να λογίζει κάθε δικό τους ραντεβού ως ένα από τα κορυφαία (αν όχι το κορυφαίο) σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στις 7 Ιουλίου 1947 πραγματοποιείται το δεύτερο μεταξύ τους παιχνίδι αλλά πρώτο για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αυτή τη φορά με φόντο την ανάδειξη του Πρωταθλητή Ελλάδας. Τότε, εν μέσω του εμφύλιου σπαραγμού, ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός κοντράρονται για το 2ο Μεταπολεμικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ, σε μια αναμέτρηση που -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής- παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.000 φίλαθλοι στο γήπεδο του Τρίτωνα.
Σε μια εποχή όπου ο τρόπος που παιζόταν το παιχνίδι ήταν πολύ διαφορετικός, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καλύτεροι στο πρώτο εικοσάλεπτο, πήραν μικρό προβάδισμα (18-14), με κορυφαίο τον Δημητρόπουλο και πρωταγωνιστές τους αδελφούς Σπανουδάκη αλλά στην πορεία αντιμετώπισαν μεγάλα επιθετικά προβλήματα. Ο λόγος είχε να κάνει κυρίως με τον τρόπο που αμύνθηκαν οι πράσινοι, με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Μίσσα Πανταζόπουλο, έναν αθλητή που είχε μεταγραφεί από τον Πανελλήνιο στον Παναθηναϊκό και θεωρούνταν ως ο κορυφαίος αμυντικός της εποχής του ενώ επιθετική αιχμή ήταν το Τζακ Νικολαΐδης. Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός πετυχαίνει μόλις 3 (!) πόντους στο δεύτερο μέρος, ο Παναθηναϊκός είναι πολύ πιο συνεπής και, εν τέλει, φτάνει στη νίκη (41-21).
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της «Αθλητικής Ηχούς» στο φύλλο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 10 Ιουλίου: «Ο αγών εκράτησεν εις συνεχές ενδιαφέρον τους πολυάριθμους φιλάθλους που τον παρακολούθησαν. Κατά το πρώτον ημίχρονο, ο Ολυμπιακός μετά ένα τεχνικό και συνδυασμένο παίξιμο προηγείται με 18-14. Κατά το β’ ημίχρονον όμως οι Παναθηναϊκοί υπήρξαν εκπληκτικοί. Ορμητικοί ανέλαβαν από των πρώτων κινήσεων την πρωτοβουλίαν και εσημείωσον 27 καλαθιές έναντι 3 μόνον των Ολυμπιακών (!) δια να κερδίσουν την ωραιοτέρα των νίκην με 41-21». Μεταξύ των διακριθέντων για το τριφύλλι ήταν οι Λάμπρου και Γιώργος Νικολαΐδης, με τη συγκεκριμένη πράσινη επικράτηση να βάζει τέλος στις βλέψεις των ερυθρολεύκων για την κατάκτηση του τίτλου. Ο Παναθηναϊκός δημιουργεί νικηφόρο σερί και κάπως έτσι φτάνει στην κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου τίτλου του Πρωταθλητή. sdna.gr
Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εθνική Κύπρου με 0 βαθμούς το... 1991 - Πως ήταν ο κόσμος: Δύο πόντους η νίκη, δίκη Κοσκωτά και Τσάμπιονς Λιγκ ο Ερ. Αστέρας!-ThemaSports
18/10 @ 20:45

Εθνική Κύπρου με 0 βαθμούς το... 1991 - Πως ήταν ο κόσμος: Δύο πόντους η νίκη, δίκη Κοσκωτά και Τσάμπιονς Λιγκ ο Ερ. Αστέρας!

Έτοιμη να γράψει ιστορία απ΄ την... ανάποδη είναι η Εθνική Κύπρου των ανδρών, η οποία μετά και τη συντριβή από τη Γεωργία με 4-0, έκανε το... 7/7 (ήττες) στον Α΄ όμιλο της προκριματικής φάσης για το EURO 2024 και είναι... μία ανάσα από το να «επιστρέψει» 32 χρόνια πίσω, στο μακρινό 1991.

Στα «σαλόνια» με Ακρίτα ο Βασίλης Δημοσθένους! Στους πολυτιμότερους…  -ThemaSports
19/05 @ 09:51

Στα «σαλόνια» με Ακρίτα ο Βασίλης Δημοσθένους! Στους πολυτιμότερους…

Ο Ακρίτας Χλώρακας αποτέλεσε την ομάδα έκπληξη, που κατάφερε να… μπει στο γκρουπ των ομάδων που ανέβηκαν στην πρώτη κατηγορία.

Πως τα φέρνει η ζωή: Αιώνιο déjà vu από την... ανάποδη - Πέρσι ο ΑΠΟΕΛ, φέτος ο ίδιος ΚΙΝΔΥΝΟΣ για Ομόνοια!-ThemaSports
21/02 @ 22:27

Πως τα φέρνει η ζωή: Αιώνιο déjà vu από την... ανάποδη - Πέρσι ο ΑΠΟΕΛ, φέτος ο ίδιος ΚΙΝΔΥΝΟΣ για Ομόνοια!

Τον Φεβρουάριο του 2021 ο ΑΠΟΕΛ πάλευε για την είσοδο του στην εξάδα όμως φέτος, Φεβρουάριο 2022, η Ομόνοια είναι αυτή που βρίσκεται στην ίδια δύσκολη θέση.

Η πιο ρομαντική και ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου: 5000 ερωτευμένοι ΑΠΟΕΛίστες στο «Ζερλάν»!  (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)-ThemaSports
14/02 @ 13:32

Η πιο ρομαντική και ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου: 5000 ερωτευμένοι ΑΠΟΕΛίστες στο «Ζερλάν»! (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πριν από δέκα ακριβώς χρόνια, 14/2/2012, βάφτηκε... πορτοκαλί σε μια ιστορική και ΑΠΟΕΛίστικη βραδιά για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ στην έδρα της Λυόν!

Οι 5+1 νίκες της ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη: Από τον Μίμη Παπαϊωάννου και το 1-4, στον Κετσπάγια, τον Σκόκο και τον Γιακουμάκη…-ThemaSports
13/02 @ 17:50

Οι 5+1 νίκες της ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη: Από τον Μίμη Παπαϊωάννου και το 1-4, στον Κετσπάγια, τον Σκόκο και τον Γιακουμάκη…

Αφιέρωμα στις σπουδαιότερες νίκες που έχει πετύχει η ΑΕΚ μέσα στην παραδοσιακή έδρα του Ολυμπιακού.

Αφιέρωμα της Ομόνοιας στο... «πολυβόλο» Σωτήρη Καϊάφα (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
13/02 @ 13:27

Αφιέρωμα της Ομόνοιας στο... «πολυβόλο» Σωτήρη Καϊάφα (ΒΙΝΤΕΟ)

Αφιέρωμα του OFC TV στον μεγάλο σκόρερ της Ομόνοιας και του Κυπριακού ποδοσφαίρου, Σωτήρη Καϊάφα:

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ