Η κατοχή της μπάλας, η πίεση ψηλά, το σύστημα και οι «κολώνες»: Ποια είναι ακριβώς η φιλοσοφία και ποιοι οι ποδοσφαιρικοί κανόνες του Τσάβι;
Καλά όλα. Μάλλον όχι απλά καλά. Θα τα λέγαμε και... εξαιρετικά για την εποχή και τα δεδομένα. Ο Τσάβι γύρισε! Τα χαμόγελα επέστρεψαν. Έφυγε η μιζέρια του Κούμαν, η «σημαία» είναι πλέον στη φυσική της θέση.
Χαμός στο «Καμπ Νου», γέλια, διάθεση για δουλειά, ανάκτηση της ελπίδας που είχε εξαφανιστεί μαζί με την μετακόμιση του Μέσι στο Παρίσι. Ωραία τα ρομαντικά κείμενα, τα βίντεο, οι φωτογραφίες, ακόμα και η... γραφικότητα του Λαπόρτα.
Φτάνει όμως. Ήρθε η ώρα για δουλειά.
Η Μπαρτσελόνα δεν έχει περιθώρια. Η χρονιά ξεκίνησε πολύ άσχημα, η εικόνα της στο γήπεδο ήταν πραγματικά θλιβερή και το ρόστερ δεν εμπνέει για τίποτα. Ο Τσάβι βρίσκεται αντιμέτωπος με μία τεράστια πρόκληση, γεμάτη δυσκολίες και, τουλάχιστον για την ώρα, οι πιθανότητες για άμεση αλλαγή δεν είναι με το μέρος του.
Είναι όμως δεδομένο ότι ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου είναι στο σπίτι του. Σε γνώριμο περιβάλλον, σε μία κατάσταση που σίγουρα του επιτρέπει να εφαρμόσει όλα όσα θέλει, να παίξει με τον δικό του τρόπο.
Ποια είναι όμως η φιλοσοφία του προπονητή Τσάβι;Ζούμε και πεθαίνουμε με την μπάλα στα πόδια μας
Η εισαγωγή είναι ξεκάθαρη και δεν χωρά παρερμηνεία: «Οι ομάδες μου πρέπει να έχουν την μπάλα. Όχι απλά για να την έχουν, αλλά για να δημιουργούν, να κάνουν επιθέσεις, να κυνηγούν το γκολ. Υποφέρω όταν δεν έχουμε την μπάλα, το ίδιο ένιωθα και ως ποδοσφαιριστής». Η βάση υπάρχει, πάμε και στα υπόλοιπα...
Το 3-4-3 και η εικόνα στο γήπεδο
Ο Τσάβι χρησιμοποίησε το 3-4-3 στην Αλ Σαντ, που έμοιαζε αρκετά στο 3-4-3 που χρησιμοποίησε κατά καιρούς ο Πεπ στην Μπαρτσελόνα. Δεν είναι απλό βέβαια, γιατί οι 2 ακραίοι παίζουν κατά κύριο λόγο ως εξτρέμ και μένουν πολύ ψηλά. Έτσι, ουσιαστικά μένουν πίσω οι τρεις αμυντικοί, που παίζουν σε όλο το μήκος της τελευταίας γραμμής και μπροστά τους ο Τσάβι τοποθετεί δύο αμυντικά χαφ.
Εδώ έχουμε την πρώτη αλλαγή: Ο Μπουσκέτς - κατά πάσα πιθανότητα - θα αποκτήσει παρέα και μπροστά του θα έχει ακόμα δυο χαφ, που θα αγωνίζονται ως inside midfielders. Κάτι σαν τον Γκουντογάν και τον Ντε Μπρόινε στην Μάντσεστερ Σίτι.
Ο ένας επιθετικός δεν αλλάζει ποτέ και έτσι έχουμε την εικόνα για το αγαπημένο σύστημα του Τσάβι. Απαραίτητη σημείωση: Δεν έχει υπογράψει κανένας συμβόλαιο με το 3-4-3...
«Προσαρμοζόμαστε ανάλογα τον αντίπαλο και τις καταστάσεις. Αν, για παράδειγμα, οι αντίπαλοι παίζουν με τρεις επιθετικούς, τότε η άμυνα θα γυρίσει σε τετράδα, ώστε να έχουμε πάντα υπεραριθμία».
🔴🔵 Ahora que llega Xavi al @FCBarcelona_es una cosa que me parecio curiosa de su masterclass:
🤔 En ninguna fase del juego movio la ficha que representa al portero. Esta permanecio siempre en el area pequena. pic.twitter.com/7qu3kKI8pl
— Javier Rabanal (@Javier_Rabanal) November 7, 2021
Υπεραριθμία, πίεση πλάτος και βάθος
Και εδώ έχουμε την μαγική λέξη: Υπεραριθμία. Η «κολώνα» στην φιλοσοφία του Τσάβι και γενικά στα playbooks όλων όσων θέλουν να παίζουν επιθετικά και με την μπάλα στα πόδια τους.
Ο σκοπός φαίνεται απλός, αλλά σίγουρα δεν είναι: Πάντα πρέπει να έχουμε έναν παραπάνω παίκτη εκεί που τον χρειαζόμαστε. Στην άμυνα; Στα δεξιά; Στα αριστερά; Στο κέντρο; Σε κάποιο από τα τετράγωνα στα οποία χωρίζεται νοητικά το γήπεδο; Παντού και πάντα.
Προφανώς αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο στην πράξη, γιατί απαιτεί δύο αδιαπραγμάτευτα στοιχεία: Ανελέητο τρέξιμο και πνευματική ετοιμότητα. Επιβάλλεται, ως παίκτης, να είσαι σβέλτος σε σώμα και μυαλό για να υποστηρίξεις το δόγμα της υπεραριθμίας. Fact.
Ο Τσάβι πάντως δεν στέκεται μόνο εκεί, γιατί η παρουσία ενός έξτρα παίκτη δεν σημαίνει τίποτα χωρίς την ταυτόχρονη και σωστή λειτουργία της πίεσης. Εδώ όντως έχουμε κάτι απλό: Πιέζεις καλά, κλέβεις, κερδίζεις κατοχή, ψάχνεις την υπεραριθμία.
Σε αυτό προφανώς βοηθά και η αρχή του πλάτους: «Θέλουμε να ανοίξουμε το γήπεδο όσο πιο πολύ γίνεται. Θέλουμε να δώσουμε το μέγιστο βάθος», λέει ο νέος προπονητής της Μπαρτσελόνα και είναι σίγουρο ότι ο Μέμφις, ο Ανσού και τα χαφ από πίσω θα φτάνουν μέχρι τον αντίπαλο τερματοφύλακα για να κερδίσουν την μπάλα.
«Όλοι πιέζουν, όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι», καταλήγει ο Τσάβι, δίνοντας το στίγμα με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, λέγοντας επίσης ότι η περίφημη «δεύτερη μπάλα» είναι ζήτημα... ζωής και θανάτου στην ανάκτηση της κατοχής και στην σωστή αμυντική λειτουργία.
Build up και κλειστές άμυνες
«Τι με ενδιαφέρει πιο πολύ; Να παίζουμε την περισσότερη ώρα στο μισό του αντιπάλου μας».
Ο Τσάβι ξεκαθάρισε ότι η ομάδα του θα παίζει πάντα με σκοπό να επιτεθεί και να δημιουργήσει. Ο αντίπαλος δεν θα... κάτσει φυσικά με σταυρωμένα τα χέρια και στην ανάλυση του Ισπανού παρατηρούνται οι δύο εναλλακτικές για την επίθεση της ομάδας του:
Στο build up από την άμυνα, ο Τσάβι είναι ξεκάθαρος. Αφήνει ψηλά τους ακραίους και το πλάτος επιτυγχάνεται με μικρές αλλαγές στις θέσεις των τριών αμυντικών και των χαφ. Η «κολώνα» είναι η εξής: Από τους πέντε της μεσοαμυντικής γραμμής, ο τερματοφύλακας έχει πάντα δύο δίπλα του. Μετά, ο τρίτος ανοίγεται στα δεξιά και ο τέταρτος στα αριστερά. Ένας μένει ως κεντρικό σημείο του κάδρου και οι δυο επιθετικοί χαφ κατεβαίνουν για να βοηθήσουν. Με βάση αυτό το πλάνο, η ομάδα που έχει την μπάλα έχει οκτώ ενεργούς παίκτες και οι αντίπαλοι (που πρέπει να ανησυχούν για τον επιθετικό και τους δύο ακραίους) μένουν με έξι. Ο στόχος εδώ είναι να βρεθεί ο ελεύθερος και να γίνει η μετατόπιση από την άμυνα στο κέντρο, ανάλογα φυσικά και πως θα επιλέξουν να πιέσουν οι αντίπαλοι.
Είναι προφανές πως λίγες ομάδες θα προσπαθήσουν να πιέσουν τόσο ψηλά την Μπαρτσελόνα. Οι περισσότερες θα περιμένουν στο δικό τους μισό και εκεί το ζήτημα δυσκολεύει. Ο Τσάβι ξεκινά την ανάλυση με την υπεραριθμία και δείχνει (όπως θα δείτε στο 7ο λεπτό του βίντεο) πως ο ρόλος του Μπουσκέτς θα είναι - ξανά - κομβικός, αφού από εκεί θα ξεκινήσει η άνεση για την κατοχή. Αυτός, το κλασικό «εξάρι» δηλαδή, μαζί με τα «οκτάρια» μπροστά του, καθορίζουν το τέμπο και το πού θα μεταφερθεί η μπάλα, πάντα με γνώμονα το πού υπάρχουν προοπτικές για υπεραριθμία. Για παράδειγμα, αν οι αντίπαλοι μέσοι παίζουν «κλειστά», τότε η εντολή θα αφορά την αλλαγή του σκηνικού προς τα πλάγια. Όλα περιστρέφονται γύρω από έναν άξονα: Κατοχή - Υπεραριθμία - Συνεργασίες - Εκμετάλλευση χώρων.
Μικρή παρένθεση εδώ: Στην ανάλυσή του, ο Τσάβι ανέφερε, με αφορμή την παρουσίαση της φιλοσοφίας του για την επίθεση, όσα κάνουν οι παίκτες της Μάνστεστερ Σίτι. Προφανώς, καθόλου τυχαίο.
«Η μπάλα δεν είναι βόμβα, είναι θησαυρός»
«Όταν ανέλαβα την θέση του προπονητή στην Αλ Σαντ, έπρεπε να αλλάξουμε λίγο την φιλοσοφία μας. Οι παίκτες μας έπρεπε να καταλάβουν ότι η μπάλα δεν είναι βόμβα. Η μπάλα είναι θησαυρός και είναι το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς. Η κατοχή της μπάλας είναι κάτι πολύ σημαντικό.
Δεν πρέπει να υποφέρουμε με την ευθύνη της κατοχής. Πρέπει να απολαμβάνουμε τις στιγμές που έχουμε την μπάλα σε εμάς»: Ο ποδοσφαιριστής Τσάβι φαίνεται ξεκάθαρα στις παραπάνω γραμμές από το quote του προπονητή Τσάβι. Δεν χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση εδώ: Η μπάλα είναι το κέντρο της γης, η κατοχή είναι η ανάσα της ομάδας για τον Ισπανό.
Από εκεί ξεκινούν όλα, αυτή είναι η μέγιστη αρχή στη νοοτροπία του Τσάβι, που πλέον καλείται να τα εφαρμόσει και στην πράξη, έχοντας -σίγουρα- καλύτερο υλικό και προοπτικές για εξέλιξη. Αρκεί αυτό; Ο χρόνος θα δείξει. Μέχρι τότε, μπορείτε να δείτε αναλυτικά το masterclass εδώ:
Πηγή: sdna.gr
Δηλώσεις στον Super Sport FM έκανε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π., Σπύρος Νεοφυτίδης, με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Άμυνας να αποδεχτεί ένα πάγιο αίτημα του Συνδέσμου για την αύξηση του αριθμού των στρατεύσιμων ποδοσφαιριστών στους οποίους παρέχονται διευκολύνσεις, κάνοντας παράλληλα «επίθεση» στον πρόεδρο του ΚΟΑ, Γιάννη Ιωάννου.
Στη σημερινή του ανακοίνωση ο ΠΑ.Σ.Π. για τις διευκολύνσεις των στρατεύσιμων ποδοσφαιριστών, έριξε αρκετά... «καρφιά» προς τον πρόεδρο του ΚΟΑ, Γιάννη Ιωάννου.