Ο Πάμπος Πίττας, ήταν καλεσμένος στο Podcast Talks, του Βάσσου Ηλιάδη και Μάριου Νεοφύτου, μιλώντας για πολλά και ενδιαφέροντα.
Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα και νυν προπονητής, αναφέρθηκε στον γιο του, Γιάννη Πίττα, για το φετινό πρωτάθλημα, για τις ομάδες του «Big-6», ενώ στάθηκε και στη νοοτροπία που έχει ο Κύπριος ποδοσφαιριστής.
Aναλυτικά:
«Αποχώρησα από τις ακαδημίες του Απόλλωνα να προσπαθώ να δω το επόμενο βήμα στην προπονητική μου σταδιοδρομία. Είμαι πολύ κοντά σε μια συμφωνία για το προσεχές μέλλον.
Όταν βλέπεις το παιδί σου να αγωνίζεται και να ακολουθεί τα χνάρια σου νιώθεις μια περηφάνεια. Άλλος ήταν ο Πάμπος Πίττας σε άλλες εποχές και άλλες ο Ιωάννης Πίττας που με την υπερπροσπάθεια που έκανε θεωρώ ότι ανταμείβεται και φτιάχνει το δικό του όνομα. Πάντα έκαναν σύγκριση, αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι είναι δύο διαφορετικά άτομα, ξεχωριστές εποχές, ξεχωριστές βλέψεις, είναι κάτι διαφορετικό.
Ένας από τους λόγους που ήθελα να πάει στο Παραλίμνι είναι για να αποδείξει ότι είναι ο Ιωάννης Πίττας και μετά να επιστρέψει. Ήταν ρίσκο, όμως ήθελα να πάει για να πάρει παιχνίδια. Επέστρεψε πολύ πιο δυνατός. Δουλεύει μόνος του πάρα πολλές ώρες. Δεν είναι τυχαίο που οι συμπαίκτες του αλλά και ο Βασιλείου που είπε ότι είναι ένα επίπεδο πιο πάνω από όλους τους συμπαίκτες του. Το να σε αναγνωρίζουν οι συμπαίκτες σου λέει πολλά.
Στο εξωτερικό οι ποδοσφαιριστές δουλεύουν τριπλάσια από τους Κύπριους. Αν δουλεύει μία ώρα ο Κύπριος, στο εξωτερικό δουλεύουν τρεις.
Ο Ιωάννης έβαλε ώρες προπόνησης στα πόδια του, όταν είδε ότι οι άλλοι είναι πιο μπροστά. Όταν ήταν 17-18 χρονών και έβλεπε ότι οι ξένοι ήταν πιο δυνατοί κατάλαβε ότι πρέπει να δουλέψει. Έβαλε ώρες επιπλέον στην προπόνηση και γι αυτό το λόγω προχωρά».
Δυστυχώς η νοοτροπία του Κύπριου ποδοσφαιριστή είναι να κάνει μια ώρα προπόνηση και μετά να πάει καφέ. Έτσι δεν θα προχωρήσεις. Κλασικότατο παράδειγμα εκτός από τον Πιέρο, είναι ο Ντόσα Τζούνιορ. Τον έζησαν όταν ήταν στην Εθνική Ανδρών, όταν ήταν ο Νιόπλιας και ο Αναστασιάδης. Ο Ντόσα ερχόταν 1,5 ώρα πριν την προπόνηση, πήγαινε στο γυμναστήριο και μετά την προπόνηση έμενε έξτρα 45 λεπτά. Ένας παίκτης που δεν ήταν τοπ παίκτης όμως με την δουλειά έκανε τόσες μεταγραφές. Οι δικοί μας έρχονται πέντε λεπτά πριν την προπόνηση και ώσπου να κάνουμε μπάνιο ήταν ήδη στα καφέ...
Με τον Ιωάννη υπήρχε και η δική μου αυστηρότητα αλλά ήθελε πάρα πολύ να γίνει ποδοσφαιριστής. Όταν ήταν μικρός φεύγαμε την μπάλα με την Μάρθα γιατί δεν ήθελα να γίνει ποδοσφαιριστής. Μετά τον άφησα να πάρει ο ίδιος τις αποφάσεις του. Να πω κάτι για τους γονείς. Όταν ήταν 15 χρονών στην ακαδημία τον Ιωάννη τον έβαλαν στην β' ομάδα που ήταν οι αδύνατοι. Όταν ήρθε στο σπίτι με τα κλάματα... κάτσαμε να συζητήσουμε, που ήταν πίσω τι πρέπει να κάνει, ποια ήταν τα ελαττώματα του. Έπαιξε στην β' ομάδα και είχε την τύχη να ψηλώσει, να δυναμώσει και ήταν πρώτος σκόρερ στην β' ομάδα. Μετά πήγε στην α' ομάδα και έγινε πρώτος σκόρερ και ξεκίνησε η ανοδική του πορεία. Αν ήμουν ένας γονιός που μπορούσε να του πω "δεν κάνεις", ή να αρχίσω τα τηλεφωνήματα. Όχι. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να τον δεις τι μπορεί να κάνει.
Το πιο σημαντικό είναι να είσαι έτοιμος όταν χρειαστεί. Να τους χτυπάς την πόρτα και με την πρώτη ευκαιρία να μπεις να αγωνιστείς. Πρέπει να είσαι έτοιμος και ψυχολογικά.
«Μπορεί να είναι μια λύση στο VAR να μην είναι διαιτητές. Στο εξωτερικό υπάρχουν επαγγελματίες διαιτητές. Όταν ξέρεις ότι είναι η δουλειά σου είναι καλύτερα γιατί θα ξέρει ότι μπορεί να χάσει μισθούς κτλ. Στο VAR ειδικά πρέπει να είναι άτομα εκπαιδευμένα για να παίρνουν σωστέ αποφάσεις. Δεν γίνεται την μια να το βλέπεις αλλιώς και την άλλη φορά να το βλέπεις διαφορετικά. Να γίνουν σωστές εκπαιδεύσεις για να παίρνουν σωστές αποφάσεις. Είμαι υπέρ του Κύπριου. Είτε είναι παίκτης, προπονητής είτε διαιτητής. Όμως όταν βλέπεις ένα πρόβλημα που συνεχίζεται πρέπει να βρεις λύσεις και να κάνεις αλλαγές... Βλέπω από στους διαιτητές ότι υπάρχει έλλειψη αποφασιστικότητας.
Στο VAR που έχεις την ευχέρεια να το δεις 1,2,3 φορές δε μπορείς να κάνεις λάθος. Πρέπει να βρουν τις λύσεις για να μην υπάρχει τόση ανομοιομορφία».
«Θα έχουμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με όσα είδα. Όλες οι ομάδες έχουν δυναμώσεις και η ομάδα που θα υποτιμήσεις θα την πληρώσει. Ο Απόλλωνας είναι μια ομάδα που τον υποτίμησαν, είναι μια νέα ομάδα, όμως είναι μια ομάδα που βασίζεται στην ομαδικότητα, βλέπεις εντάσεις, πολλά τρεξίματα, η ομάδα πανηγυρίζει όλη μαζί, στοιχεία χαρακτηριστικά για μια ομάδα. Περιμένει και 6 παίκτες να μπουν και να διεκδικήσουν θέση στην ομάδα.
Ο ΑΠΟΕΛ είναι πολύ πίσω. Είμαι από εκείνους που έλεγα ότι όλες αυτές οι προσθήκες θα πρέπει να γίνει καλή διαχείριση. Έντεκα παίζουν. Στις προηγούμενες ομάδες ήταν βασικοί. Είδα τα τρία ματς στο πρωτάθλημα, βλέπω ότι κάτι πάει...Χ. Δεν μπορώ κάτι για τους συναδέλφους μου. Δεν μπορείς να πεις οτιδήποτε για τον φίλο μου τον Σωφρόνη. Θέλει χρόνο να περάσει αυτά που θέλει στην ομάδα»
Ομόνοια και Ανόρθωση είναι καλές ομάδες, αυτές οι δύο ομάδες θα εξαρτηθεί πως θα διαχειριστούν τα ευρωπαϊκά ματς και το πρωτάθλημα. Η Ομόνοια κράτησε τον κορμό της, η Ανόρθωση έφερε κι άλλους καλούς παίκτες. Σε αυτές τις ομάδες υπάρχουν και αρκετοί παίκτες σε μεγάλη ηλικία γι αυτό πρέπει να βρεις πότε μπορείς να τους βοηθήσεις για να είναι φρέσκοι και να μπορούν να αποδώσουν.
Η ΑΕΛ είναι μια καλοκουρδισμένη ομάδα, κράτησε τον κορμό της κι έφερε 4-5 παίκτες και βλέπω ότι είναι μια καλή ομάδα. Δεν υποτιμούμε ομάδες όπως η ΑΕΚ, ο Άρης, η Πάφος.
«Όταν είναι πιο λίγες οι ομάδες στην κατηγορία το πρωτάθλημα είναι πιο ανταγωνιστικό, όμως χάνει ο Κύπριοςποδοσφαιριστής. Μπορείς να κάνεις και πρωτάθλημα με 10 ομάδες όμως θα πρέπει να αναβαθμίσεις την β' κατηγορία. Να αλλάξεις τα... πάντα. Είναι μεγάλο πρόβλημα οι γηπεδικές εγκαταστάσεις. Το έζησα και σε επίπεδο ακαδημιών. Είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα».
«Όλες οι ομάδες παίρνουν μια επιχορήγηση από την UEFA. Η δική μου εισήγηση είναι να βρούμε κάποιον τρόπο αυτά τα λεφτά όντως να πηγαίνουν στις ακαδημίες. Πχ μια ομάδα χρειάζεται αλλαγή χλοοτάπητα, η ΚΟΠ ή ένας φορέας να το πληρώσει απευθείας. Δεν τα παιδιά να παίζουν η ώρα 9 το πρωί σε τέτοιες συνθήκες, παιχνίδια με 40 βαθμούς κελσίου. Να δώσουν λεφτά να μπει φωτισμός στο γήπεδο και να παίζουν η ώρα 17:00 και η ώρα 19:00. Νιώθω ότι τα παιδιά της ομοσπονδίας προσπάθησαν να βοηθήσουν και βοήθησαν αρκετά κι ελπίζω ότι με το πλάνο που έχουν βάλει να αποδώσει. Γίνονται συναντήσεις με τεχνικούς διευθυντές ακαδημιών. Άλλαξαν το στάτους των πρωταθλημάτων κτλ. Οι εγκαταστάσεις είναι ίσως το σοβαρότητα πρόβλημα που έχουμε στην Κύπρο».
Για πρωτάθλημα Κ23 ή ομάδες Κ23 μεγάλων ομάδων να παίζουν β' κατηγορία:
«Θα ήταν πολύ καλό. Στον Απόλλωνα είχα κάνει μια εισήγηση να βρούν μια ομάδα και να έχουν δικό μας προπονητή που να παίζει με το δικό μας σύστημα και να τροφοδοτεί τον Απόλλωνα με παίκτες.
Μια άλλη εισήγηση, γινόταν στην Κίνα. Πχ έπαιξαν Απόλλωνας-ΑΠΟΕΛ και την επόμενη μέρα να έπαιζαν οι αναπληρωματικοί των δύο ομάδων με τους ίδιους προπονητές. Κάποιες ομάδες σίγουρα έχουν πιο μικρό ρόστερ. Εισηγήσεις υπάρχουν πολλές όμως πρέπει να υπάρχει η θέληση. Συνήθως σκαλώνουν στο οικονομικό και το γηπεδικό».
«Η άποψη μου είναι ότι η ΚΟΠ πρέπει να υποχρεώνει τις ομάδες να έχουν στην 11άδα 2 ή 3 Κύπριοι και αν κάνεις αλλαγή Κύπριο να μπαίνει Κύπριος. Δεν ξέρω αν μπορεί να εφαρμοστεί βάσει των νόμων όμως μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε. Φέρε όσους ξένους θέλεις αλλά να παίζουν 2-3 Κύπριοι».
Οι διοικούντες τον ΑΠΟΕΛ, ελπίζουν ότι η Καραμπάχ θα επανέλθει για τον Μαρκίνιος. Ή τουλάχιστον να τους στείλει πρόταση άλλη ομάδα για τον Βραζιλιάνο ακραίο επιθετικό, ο οποίος έχει συμβόλαιο μέχρι τον Μάιο του 2028…
Η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στο «Σπύρος Κυπριανού» και στο «Γήπεδο Αλφαμέγα», στη Λεμεσό, τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025.