Ακολουθήστε μας στο Google news
108 χρόνια ζωής και ένδοξης ιστορίας κλείνει η Ανόρθωση σήμερα 30 Ιανουαρίου.
Η Ανόρθωση ιδρύθηκε στις 29-30 Ιανουαρίου 1911 και έφερε το όνομα «Αναγνωστήριο Ανόρθωσις» - στο έγγραφο για την ίδρυση της Ανόρθωσης αναφέρεται: «Συνεστήθη εν Βαρωσίοις και υφίσταται από 30 Ιανουαρίου 1911, αναγνωστήριον υπό την επωνυμίαν Ανόρθωσις, επί της ηθικής αναπλάσεως, της ελληνικής μορφώσεως και της ψυχαγωγίας των μελών αυτού».
Σύμφωνα με τον Ράλλη Γεωργιάδη (γιος του Ανδρέα Γαβριηλίδη και μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου), ο σύλλογος έλαβε το όνομα «Ανόρθωσις» χάρη στην υποστήριξη της πολιτικής του Ελευθέριου Βενιζέλου από τους Βαρωσιώτες. Η λέξη Ανόρθωσις αποτέλεσε σύνθημα του Ελευθέριου Βενιζέλου την εποχή εκείνη. Πρώτος πρόεδρος της ομάδας ήταν ο Νικόλαος Καταλανός, ο οποίος εκλέχθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1911. Αργότερα, υπό τη διοίκηση του Δημήτρη Δημητριάδη, η Ανόρθωση ανέπτυξε μουσική και φιλανθρωπική δραστηριότητα - το 1913, ο σύλλογος συγκέντρωσε το ποσό των 84 λιρών και το έδωσε στην αγγλική κυβέρνηση για τις πολιτικές ανάγκες του νησιού, ενώ το 1922, η Ανόρθωση θέσπισε ένα θεσματοφυλάκιο για τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.
Απόσπασμα από την επίσημη σελίδα της Κυρίας:
Ήταν το πρώτο βήμα μιας δύσβατης πορείας, που οδηγούσε όμως πάντα σε ξέφωτα. Ελληνικά ξέφωτα…
Ήταν ο θεμελιός, γέρος θεμελιός, ενός οικοδομήματος που άντεξε τους θυμούς του χρόνου και τους τριγμούς δύσκολων καιρών.
Ήταν η πρώτη σελίδα ενός κεφαλαίου που άνοιξε για να μην κλείσει ποτέ… Με λέξεις γραμμένες από ιδρώτα και αίμα.
Ανόρθωσις Αμμοχώστου. Και ανάπλασε, και μόρφωσε, και ψυχαγώγησε τα παιδιά της. Και τα παιδιά των παιδιών της. Γενιές και γενιές. Από το 1911 μέχρι σήμερα. Μέχρι αύριο και μεθαύριο. Για πάντα…
Το μήνυμα της επίσημης Ανόρθωσης:
Ανορθωσιάτισσες και Ανορθωσιάτες, χρόνια πολλά!
108 χρόνια ζωής και προσφοράς κλείνει σήμερα, την ημέρα των Γραμμάτων, ο Σύλλογος Ανόρθωσις Αμμοχώστου. Ένας Σύλλογος, που μέσα του εμπεριέχει όλες εκείνες τις αρχές και αξίες, που μεγάλωσαν γενεές γενεών Ανορθωσιατών. Που θα παραμείνει ζωντανός, ακμαίος, μεγάλος και περήφανος για να διαπαιδαγωγήσει ακόμα περισσότερες γενιές που θα έρθουν.
Γενιές Αμμοχωστιανών, γενιές Κυπρίων, γενιές Ελλήνων. Θα τους διαπαιδαγωγήσει με τις ίδιες αρχές και αξίες, πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η ίδρυσή του το 1911: το ήθος, την τιμή, την αξιοπρέπεια, το ευ αγωνίζεσθαι…
Σήμερα, εν έτει 2019, 108 χρόνια μετά τη γέννησή του, ο Σύλλογός μας έχει μια επιπρόσθετη αποστολή να επιτελέσει. Μια αποστολή, που του ανατέθηκε πριν από 45 χρόνια. Να κρατήσει την Αμμόχωστο ζωντανή! Να διατηρήσει άσβεστη τη μνήμη της πόλης, σε όλους όσους την περπάτησαν. Να μεταλαμπαδεύσει στους νέους Ανορθωσιάτες, τους γεννηθέντες στην προσφυγιά, τον πόθο και το πάθος της Επιστροφής. Να αποτελέσει τον φάρο της κατεχόμενης πόλης μας, τον φάρο της κατεχόμενης Κύπρου μας, όχι μόνο στις ελεύθερες περιοχές του νησιού, αλλά παντού στην Ευρώπη και τον κόσμο. Μέχρι την μέρα της Επιστροφής, έχουμε χρέος απέναντι στην Ιστορία του Συλλόγου, την Ιστορία του τόπου, να βροντοφωνάζουμε το «Famagusta» με όλη τη δύναμη της ψυχής μας.
Είμαστε η Ανόρθωσις, θα επικρατήσουμε. Αμμόχωστος, θα επιστρέψουμε!
Το μήνυμα από τους οργανωμένους της ομάδας:
30.01.1911. Μια ημερομήνια ορόσημο για κάθε Ανορθωσιάτη, Έλληνα Αμμοχωστιανό. Η μέρα ιδρύσεως του Ιστορικότερου Συλλόγου στο νησί. Η μέρα που ξεκίνησε κάτι σπουδαίο που εδώ και 108 χρόνια κρατάει αγέρωχα ψηλά και περήφανα την σημαία του Ελληνισμού στην Κύπρο. Αγώνες, θυσίες, πολέμους, ήρωες και μορφές της Ιστορίας, επιτυχίες και αποτυχίες. Δύσκολα χρόνια και περιόδους με χρυσά γράμματα. Ένας ΣΥΛΛΟΓΟΣ με όλη την σημασία της λέξης που δεν λύγισε ποτέ, που τον πολέμησαν και δεν γονάτισε μπροστά σε κανένα, ένα ΣΩΜΑΤΕΙΟ που νόμισαν πως μπορούν να το γκρεμίσουν.
'' Πλανάται όμως ο κατακτητής. Το πνεύμα της ΑΝΟΡΘΩΣΕΩΣ δεν πτοάται, δεν καταστρέφεται και η ωραία μας ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ σαν το Φοίνικα που είναι το έμβλημα μας θα ξαναγεννηθεί και πάλιν σύντομα δια να συνεχίσει την ιστορικήν και μεγάλην πορεία της" δήλωσε περήφανα ο Αναστάσιος Οικονομίδης.
Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου, δεν είναι απλά η "ομάδα" μας. Είναι ο τρόπος της ζωής μας, το ιδανικό για να πεθάνουμε. Δεν σταματά ο αγώνας σε πρόσωπα και καταστάσεις. Από τους ιδεολόγους μας του 1911, τους εθελοντές της Μικράς Ασίας του '13, τον μυθικό Φοίνικα, τις εξεγέρσεις του '31, τους ήρωες του Απελευθερωτικού αγώνα 55-59, τους πρόσφυγες του '74, τους αθλητές των αγωνιστικών τμημάτων μέχρι και τον περήφανο κόσμο.
Ανόρθωσις Αμμοχώστου. Και ανάπλασε, και μόρφωσε, και ψυχαγώγησε τα παιδιά της. Και τα παιδιά των παιδιών της. Γενιές και γενιές. Από το 1911 μέχρι σήμερα. Μέχρι αύριο και μεθαύριο. Για πάντα…
ΟΛΗ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ - ΜΕ ΥΨΙΣΤΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ - ΜΕΧΡΙ ΝΑ /ΡΘΟΥΜΕ ΦΟΙΝΙΚΑ ΨΗΛΑ - 30.01.1911
Η ανακοίνωση από το τμήμα βόλεϊ της Ανόρθωσης:
ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ , ΠΝΕΥΜΑ ΕΘΝΙΚΟ , ΠΝΕΥΜΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΦΑΡΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ.
30 Ιανουαρίου μέρα γιορτής των Γραμμάτων , μέρα ορόσημο για την Ελληνική γλώσσα , αυτήν που κρατά το Έθνος των Ελλήνων ζωντανό στους αιώνες.
Η μέρα που στο ακριτικό και πολύπαθο νοτιότερο μέρος του Ελληνισμού γεννιέται το Αναγνωστήριο Ανόρθωσις . Σκοπός η ανάπλαση και διαπαιδαγώγηση των μελών αλλά και γενικότερα όλων των Αμμοχωστιανών με τα ιδεώδη του Ελληνισμού
Και τα κατάφερε η Ανόρθωση , αφού μεγαλούργησε , έπλασε , άνδρωσε , δίδαξε , διαπαιδαγώγησε τα παιδιά της , τα παιδιά των παιδιών της στο χτες , στο σήμερα , στο αύριο , για πάντα , καταδικασμένη να προσφέρει αενάως στον Ελληνισμό.
Η Ανόρθωση πάντα παρών στους εθνικούς αγώνες , να προσφέρει από το υστέρημα της , να θυσιάσει τα παιδιά της , πιστή στις αρχές της για το μεγαλείο του Ελληνισμού. Μας πολέμησαν οι Αγγλοσάξονες , μας ανατίναξαν αλλά δεν υπολόγισαν τα λόγια του Προθυπουργού τους ότι ?ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ? και η Ανόρθωση δια στόματος του τότε προέδρου Αναστάσιου Οικονομιδη επιβεβαίωσε αυτά που απλά μας προστάξε η Ιστορία μας «Πλανάσθε. Το Πνεύμα της Ανορθώσεως δεν πτοάται, δεν καταστρέφεται. Και η ωραία μας Ανόρθωσις ως ο Φοίνιξ, αενάως αναγεννάται. Δια να συνεχίσει την ιστορικήν και μεγάλην πορεία της». Και ξαναγεννηθήκαμε και μεγαλουργήσαμε σε όλα τα επίπεδα αλλά η μεγαλύτερη ικανοποίηση ήταν η απανταχού αναγνώριση του Συλλόγου.
Η μοίρα όμως επιφύλλασε και άλλα για την Ανόρθωση ακόμα πιο δύσκολα , πιο πικρά . Η Βάρβαρη τουρκική εισβολή ,ο ξεριζωμός , ο πόνος , η προσφυγιά ,δεν μας λύγισε , δεν πτοηθήκαμε , δεν τα παρατήσαμε , δουλέψαμε με το κεφάλι κάτω , με γνώμονα το συμφέρον της Ανόρθωσις και μόνο αυτής χωρίς προσωπικά συμφέροντα και μεμψιμοιρίες από το ένα δανεικό γήπεδο στο άλλο , με στολές της Αλκής με φανέλλες διαφορετικές , χωρίς παπούτσια πρόσφυγες από το μηδέν. Η Ανόρθωση σαν φοίνικας αναγεννήθηκε και μεγαλούργησε σε όλα τα επίπεδα ,μας έκανε περήφανους εξύψωσε την Εθνική μας περηφάνεια.
108 χρόνια μετά ο Σύλλογος Ανόρθωσις Αμμοχώστου παραμένει φάρος φωτεινός για επιστροφή στην Αμμόχωστο , στέκει ως σαν το Τάλω φρουρός ανίκητος να μας θυμίζει ποίοι είμαστε και ποιός ο σκοπός μας .
Είμαστε η ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ …. ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ.
Μεγάλη μας Κυρία να τα χιλιάσεις . 108 χρόνια μόνο περηφάνια
Γιατί αγαπημένη μας άμα γεννήθηκες από τις στάχτες σου ποιός θάνατος μπορεί να σε τρομάξει.
Συνέντευξη Τύπου παρέθεσε σήμερα το απόγευμα στην «ΑΕΚ Αρένα» ο προπονητής της Μπραν, Φρέιρ Αλεξάντερσον, ενόψει του αυριανού (19:30) επαναληπτικού αγώνα με αντίπαλο την ΑΕΚ, για τα πλέ-οφ του Conference League.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
26/08 @ 15:55
Καυστική ανάρτηση από τον Σπύρο Νεοφυτίδη για τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών...
25/08 @ 12:42
Με ένα μακροσκελές και συγκινητικό μήνυμα ο Δημήτρης Χριστοφή ανακοίνωσε πως κρεμάζει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.
22/08 @ 10:00
Τα δύο γκολ από ΑΕΚ και Ομόνοια την Πέμπτη μπορεί να μην έφεραν νίκες όμως δημιούργησαν ένα μεγάλο ρεκόρ για τις κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη.
19/08 @ 11:54
Εβδομάδα νέων Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων για τις ομάδες μας που συνεχίζουν στα Πρωταθλήματα της UEFA.
19/08 @ 11:14
Έληξαν την Δευτέρα, 18.08.2025, η ώρα 12:00 το μεσημέρι, οι υποψηφιότητες για την ανάδειξη των αντιπροσώπων των Σωματείων Β’, Γ’ και Επίλεκτης Κατηγορίας ΣΤΟΚ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ και την Γενική Συνέλευση, για τις ποδοσφαιρικές περιόδους 2025/2026 και 2026/2027.
19/08 @ 17:00
Με την ολοκλήρωση του γ' προκριματικού γύρου των ευρωπαϊκών διοργανώσεων καθορίστηκε η μέχρι σήμερα βαθμολογία της πενταετίας για τις ομάδες
BEST OF THEMASPORTS