Ακολουθήστε μας στο Google news
Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε στην ιστοσελίδα tribunaexpresso.pt ο πρώην παίκτης του Απόλλωνα και του ΑΠΟΕΛ, Έλιο Πίντο, ο οποίος το καλοκαίρι του 2018 επέστρεψε στην Πορτογαλία μετά από 14 χρόνια για λογαριασμό της Λουλετάνο (στη γενέτειρα του), ομάδα 3ης κατηγορίας.
Ο Πίντο μιλάει για όλη την καριέρα του και πιο συγκεκριμένα για το πως κατέληξε στον Απόλλωνα, την επεισοδιακή μεταγραφή στον ΑΠΟΕΛ και τις αντιδράσεις, το περιστατικό που τον τρόμαξε στη Λεμεσό και όλα όσα πέρασε στην Κύπρο.
Αποσπάσματα από την μεγάλη συνέντευξη (Δείτε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ)
Πως προέκυψε η μεταγραφή στον Απόλλωνα και οι... κατσαρίδες
«Όταν πήγα στη Σεβίλλη με πήραν στην β΄ ομάδα. Δεν αγωνιζόμουνα συχνά. Ο προπονητής ήταν Ισπανός, ο Μανόλο Χιμένεθ και υπέφερα πολύ από είδος ρατσισμού. Χρησιμοποιούσε τους γηγενείς παίκτες, μολονότι στις προπονήσεις έλεγε στους συμπαίκτες μου ότι πρέπει να προπονούνται σαν εμένα. Εγώ ήμουν ο μοναδικός ξένος στην ομάδα».
«Στη Σεβίλλη ήμουν στη Β' ομάδα και δεν έπαιζα συχνά. Ο προπονητής ήταν Ισπανός, ο Μανόλο Χιμένεθ και υπήρχε ένα είδος ρατσισμού. Έπαιζαν μόνο οι γηγενείς παίκτες ενώ έλεγε σε όλους ότι έπρεπε να προπονούνται σαν εμένα. Ήμουν ο μοναδικός ξένος.»
«Στη συνέχεια είπα στον Κάρλος Γκονσάλβες να μου βρει ομάδα και κάπως έτσι προέκυψε ο Απόλλωνας. Δεν ήξερα καν που ήταν η Κύπρος αλλά ρίσκαρα. Όταν μου είπε για πρώτη φορα για τον Απόλλωνα του είπα θα σε πάρω πίσω. Πήρα τηλέφωνο τη σύζυγό μου και της είπα: «Αγάπη, πάμε Κύπρο;» Ήταν στο κομμωτήριο και διάβαζε περιοδικό. Γύρισε σελίδα και εμφανίστηκε κείμενο για την Κύπρο (γέλια). Νομίζαμε ότι ήταν νησί στην Ελλάδα. Με ρώτησε αν θα πάμε Κύπρο για να παίξω μπάλα και της είπα ναι. "Ok, πάμε", μου είπε. Δεν γνώριζα τίποτα για την ομάδα και την Κύπρο. Εκεί συνάντησα τους Ζοάο Πάιβα και τους Φελίπε Ντουάρτε. Ευχαριστώ το Θεό πέρασα υπέροχα στον Απόλλωνα, μια από τις καλύτερες χρονιές στην καριέρα μου. Ήταν φανταστικά. Κατακτήσαμε αήττητοι το πρωτάθλημα»
Οι πρώτες εντυπώσεις από Κύπρο
«Μόλις πήγαμε στο ξενοδοχείο άνοιξα την πόρτα του δωματίου και εμφανίστηκαν κατσαρίδες. Είπα ότι δεν θα μείνουμε εδώ. Αν μας αφήσουν εδώ, θα φύγω. Δεν ήταν καλή η πρώτη εντύπωση. Ήταν ακόμη το παλιό αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου συναντήσαμε ανθρώπους με γένια φαίνονται άγριοι, φοβηθήκαμε λίγο. Ωστόσο όταν γνωρίσαμε τους Κύπριους, είναι απλά απίστευτοι άνθρωποι».
Πως πήγε στον ΑΠΟΕΛ και οι αντιδράσεις
Για το πώς πήγε στον ΑΠΟΕΛ: «Πήγα στον Απόλλωνα με τη μορφή δανεισμού από τη Σεβίλλη. Αν θα συνέχιζα στον Απόλλωνα, θα έπρεπε να πληρώσει ένα προκαθορισμένο ποσό στη Σεβίλλη. Οι Κύπριοι, δεν μιλάω για όλους, συνήθως προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο να πληρώσουν λιγότερα χρήματα. Μου είπαν από τον Απόλλωνα ότι θέλουν να πληρώσουν λιγότερα χρήματα. Εν τω μεταξύ, ο τεχνικός διευθυντής της Σεβίλλης, ο Μόντσι, ο οποίος εργάζεται τώρα στη Ρόμα, ενοχλήθηκε με τον Απόλλωνα, αφού δεν ήθελε να καταβάλει το συμφωνηθέν ποσό και μου είπε ότι δεν θα συνεχίσω στον Απόλλωνα. Την ίδια ώρα, οι του ΑΠΟΕΛ είχαν ήδη έρθει σε επαφή με τον ατζέντη μου τον Κάρλος Γκονσάλβες. Συναντήθηκαν και στη συνέχεια υπήρξε μια άλλη συνάντηση όπου ήμουν και εγώ παρών, με αποτέλεσμα να υπογράψω στο ΑΠΟΕΛ».
Για το αν η μεταγραφή του από τον Απόλλωνα στον ΑΠΟΕΛ του δημιούργησε προβλήματα: «Πήρα πολλά απειλητικά τηλεφωνήματα. Ο Απόλλωνας ήταν πρωταθλητής και εγώ ήμουν ένας από τους πιο αγαπημένους παίκτες της ομάδας. Ήταν μια… μαχαιριά για τον Απόλλωνα η μεταγραφή μου στο ΑΠΟΕΛ. Υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ τους. Δεν υπέγραψα το συμβόλαιο στην Κύπρο, αλλά στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπήρξαν πολλές φήμες στην Κύπρο ότι είχα ήδη υπογράψει στο ΑΠΟΕΛ».
Το κάψιμο της φανέλας, το υβριστικό πανό για τη σύζυγο του και η συγνώμη από Απολλωνίστα
«Ο Κάρλος Γκονσάλβες με συμβούλευσε να κλείσω το κινητό μου τηλέφωνο και να μην μιλάω σε κανέναν. Ήθελαν όλοι να μάθουν την αλήθεια. Υπήρξαν αντιδράσεις από τον πρόεδρο του Απόλλωνα προς την πλευρά του ΑΠΟΕΛ. Στον Απόλλωνα δεν γνώριζαν τίποτα και έτσι ήταν σε σύγκρουση για μερικές εβδομάδες οι δύο ομάδες. Όταν οι του Απόλλωνα έμαθαν ότι είχα ήδη υπογράψει για το ΑΠΟΕΛ, με κατηγορούσαν και οι οπαδοί ήταν εναντίον μου. Αρκετοί εξ αυτών έκαναν πολλά πράγματα, αλλά αργότερα μου ζήτησαν συγνώμη.
Το πρώτο παιχνίδι της σεζόν ήταν το Σούπερ Καπ. Πρωταθλητής ο Απόλλωνας, κυπελλούχο το ΑΠΟΕΛ. Κουβαλούσα τιμωρία και δεν είχα δικαίωμα συμμετοχής. Οι οπαδοί του Απόλλωνα ανέβασαν υβριστικό πανό για την γυναίκα μου. Ήταν μεγάλη αδικία για μένα. Kάποιος άλλος οπαδός έκανε βίντεο για να κάψει τη φανέλα μου. Ήταν πολύ καλός μου φίλος. Μετά αυτός ο οπαδός συνελήφθη και με κάλεσε από τη φυλακή για να μου απολογηθεί.
Όταν πήγα στο ΑΠΟΕΛ ήταν εκεί ο Ρικάρντο Φερνάντες. Με βοήθησε πολύ στην προσαρμογή μου στο σύλλογο. Ο προπονητής ήταν ο Μαρίνος Ουζουνίδης, υπήρχαν καλοί παίκτες, όπως για παράδειγμα ο Ρονάλντ Γκόμεζ και ο Εστέμπαν Σολάρι».
Για την Εθνική Κύπρου
Για το ότι δεν αγωνίστηκε στην Εθνική Κύπρου: «Έγιναν οι προσπάθειες αλλά δεν είχα το δικαίωμα, επειδή έπαιξα στις μικρές εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας. Λυπάμαι πολύ που δεν μπόρεσα να παίξω για την Κύπρο»
Για τον ελεύθερο χρόνο του στην Κύπρο: «Το καλοκαίρι πηγαίναμε συχνά στην παραλία. Το νησί είναι πολύ μικρό. Ήμουν με φίλους, ακόμα κι αν έπαιζαν σε άλλες ομάδες. Ο αδελφός της συζύγου μου, ο Ντόσα Τζούνιορ, διεθνής με την Εθνική Κύπρου και παίκτης της ΑΕΛ».
Οι δύο ιστορίες που θυμάται από Κύπρο - Το νοσοκομείο μετά το ΑΠΟΕΛ-Απόλλων και το τρομακτικό περιστατικό στη Λεμεσό
«Σε ένα ματς απέναντι στον Απόλλωνα. Κερδίσαμε με 2-0 και πέτυχα ένα γκολ. Αλλά ήμουν τόσο νευρικός, ενθουσιασμένος, δεν ξέρω τι και κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν ένιωθα καλά και έπρεπε να πάω στο νοσοκομείο. Το παιχνίδι ήταν πολύ αργά το βράδυ. Είχα φάει μόνο το πρωινό. Ήμουν ενθουσιασμένος και με όλο αυτό το άγχος να παίξω εναντίον του Απόλλωνα και να θέλω να κερδίσω, νομίζω ότι ήταν αυτό. Ήμουν πολύ θυμωμένος από το πανό στον αγώνα του Σούπερ Καπ.
Υπήρχε ακόμη μια κατάσταση με τον Απόλλωνα, όπου φοβήθηκα πολύ. Λάτρευα πολύ τη Λεμεσό. Μια μέρα πήγα στη Λεμεσό με το ταξί μαζί με τη γυναίκα μου. Περπατούσαμε στο δρόμο κοιτάζοντας βιτρίνες καταστημάτων και ξαφνικά ένα αυτοκίνητο μας πλησίασε με μεγάλη ταχύτητα. Βγήκαν έξω τρεις άνδρες, φοβήθηκα, σκέφτηκα ότι θα μας κάνουν κάτι. Αλλά ήταν μόνο για να με τρομάξουν. Δεν έκαναν κάτι».
Η κυπριακή κουζίνα
«Μου λείπει το τυρί, το χαλούμι, η σεφταλιά, οι ελληνικές σαλάτες. Έχουν επίσης εκείνες τις τυπικές ελληνικές εορταστικές εκδηλώσεις για να σπάζουν τα πιάτα και να ρίχνουν λουλούδια. Όταν ήμασταν πρωταθλητές, σπάζαμε πολλά πιάτα και ρίχναμε πολλά λουλούδια, ήταν ωραία (γέλια).
Για το πως προέκυψε η μεταγραφή από την Κύπρο στην Πολωνία: «Ήμουν στα 29 μου. Είχα ήδη κερδίσει τα πάντα στην Κύπρο και έφτασα σε ένα σημείο όπου επρόκειτο να ανανεώσω για άλλα τρία χρόνια με το ΑΠΟΕΛ και αν το έκανα, θα τελείωνα την καριέρα μου εκεί. Ήθελα να δοκιμάσω κάτι άλλο. Μίλησα με τη γυναίκα μου, της είπα ότι είχα προτάσεις από το Ισραήλ και τη Πολωνία. Από τη Πολωνία ήταν πιο συμφέρουσα και αποφάσισα να πάω εκεί (σ.σ Λέγκια).
Ήταν δύσκολο στην αρχή, ήταν περίπλοκο. Σκληρό πρωτάθλημα σε σύγκριση με την Κύπρο, ήταν μεγάλη η διαφορά.Μετά από δύο μήνες τελικά προσαρμόστηκα και πήγα πολύ καλά. Με βοήθησε επίσης ο Ντόσα Τζούνιορ. Υπήρχε και ένας Βραζιλιάνος εκεί, ήμασταν πάντα μαζί και βοηθήσαμε ο ένας τον άλλον».
Το Κατάρ και η μεταγραφή που χάλασε στην Ανόρθωση
«Υπήρξε η ευκαιρία να πάω στην Ελλάδα, στον Ηρακλή, αλλά στη... μέση του ταξιδιού έλαβα μια κλήση από τον Μπρούνο Σίλβα, που μου είπε να μην υπογράψω στην Ελλάδα επειδή είχαν μια καλή προσφορά από το Κατάρ. Τελικά έφυγα από την Ελλάδα και ταξίδεψα κατευθείαν στη Γερμανία. Συναντήθηκα με τον ατζέντη και ταξίδεψα στο Κατάρ. Έγινε πολύ γρήγορα.
Το συμβόλαιο μου ήταν για δύο χρόνια, αλλά δυστυχώς η ομάδα στην οποία πήγα ήταν πολύ αδύνατη. Ήταν η πρώτη της φορά στην Πρέμιερ Λιγκ του Κατάρ και είχε μόνο τρεις ξένους.
Ο Βραζιλιάνος Erivelto, ο Rafael Amorim και ένας από το Ιράν - οι υπόλοιποι ήταν από το Κατάρ. Κάποιοι 16, 17 χρονών. Κάθε μέρα εμφανίζονταν νέοι παίκτες στις προπονήσεις που κανείς δεν ήξερε ποιοι ήταν. Μερικές φορές κάλεσα τους φίλους μου να πάνε στην προπόνηση! Στην Πορτογαλία ήταν αδιανόητο να συμβεί κάτι τέτοιο. Μέχρι τον Ιανουάριο ήμασταν ήδη καταδικασμένοι, μόλις μια νίκη, μια ισοπαλία και αρκετές ήττες. Η σύμβασή μου στο τέλος του έτους δεν επρόκειτο να ανανεωθεί, επειδή δεν θα έμενε στην κατηγορία η ομάδα. Θα πήγαινα στην Ανόρθωση τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου, αλλά για δύο λεπτά δεν προλάβαμε να γίνει κανονικά η εγγραφή».
Deal με τη Νέφτσι Μπακού έκανε η ΑΕΚ, παραχωρώντας έναν από τους πιο ποιοτικούς παίχτες που είχε στο δυναμικό της τα τελευταία χρόνια, τον Ιμάντ Φαράζ.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
03/07 @ 14:11
Η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στο «Σπύρος Κυπριανού» και στο «Γήπεδο Αλφαμέγα», στη Λεμεσό, τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025.
01/07 @ 13:27
Δηλώσεις στον ΣΠΟΡ FM έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών, Μιχάλης Σεργίου.
30/06 @ 22:14
Πως κινήθηκε ο ΑΠΟΕΛ στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού (2025).
30/06 @ 22:14
Πως κινήθηκε ο Απόλλωνας στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού (2025).
30/06 @ 22:14
Πως κινήθηκε η ΕΝΠ στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού (2025).
30/06 @ 22:14
Πως κινήθηκε η Πάφος στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού (2025).
BEST OF THEMASPORTS